Komentatorski stol – Akcize

Bila je to priča, iz jednog grada u srcu Balkana. Rekao bih ime tog grada, ali je gradonačelnik zaprijetio da će prohrvanje morati platiti taksu ukoliko to učinim, pa ću se suzdržati. Nego, da se vratimo na tu priču. Student ko student, terete ga njegove brige. Svako jutro kad ustane, razmišlja o ispitima, o pripravničkom, o bivšoj ljubavi, o smislu života. Sada su još podigli akcize, tako da ionako sumorna stvarnost ovog jadnika postaje još neizdržljivija. Sad najavljuju poskupljenja artikala, kažu hljeb će poskupiti za 20 feninga. Pada mu na pamet kako bi se uskoro ona pašteta mogla jesti bez hljeba. Pa ionako hljeb deblja, nije baš na odmet, vrijedi skinuti koju kilu. Ispred lifta ga dočeka komšija, i prvo egzistencijalno pitanje jutra je postavljeno – “Komšo, jes’ vidio što je gorivo poskupilo?” Odgovor je jednostavan – “Ja, zajebana situacija.” Student u tramvaju sluša istu priču između penzionera, poskupilo gorivo, šta ćemo sad? Na fakultetu između profesora ista priča. Ali student ima svoje brige, kad auta već nema, pa ne razmišlja o gorivu. Došao je taj mučenik ispred amfiteatra, mokar od kiše, kad gle čuda, profesor otkazao predavanje. Šta će, izađe momak vani, krene put kuće, kad ono tramvaji ne rade, a kiša bezbeli i dalje pada. U tom trenutku je pustio suzu, pomislivši na najgore – “Jebo te poskupit će mi pašteta..”

1. Iako je Ronda kazala kako će imati full-time raspored u WWE-u, ipak neki izvori navode kako će imati sličan raspored kao i Lesnar. Što vi mislite o ovome? Mislite li da će Ronda štetiti ženskom rosteru i na koji način bi se to moglo izbjeći? 

Alen Butumović: Iskreno, najbolje bi bilo da je nema, ali što je tu je. Iskreno, ne znam koji je gori način. Ako bude cijelo vrijeme tu, to garantira osvajanje titule vrlo skoro i potpunu dominaciju nad rosterom. A ako pak bude part timer…pa ni to baš nije dobro jer i tada može biti prvak i braniti titulu jednom u par mjeseci, baš poput Lesnara. Tako da, iskreno ne znam što je gore i kako bi se ovo moglo izbjeći. Svjesni smo kako će je navjerojatnije bookirati kao što bookiraju Lesnara.

Emir Ahmethodžić: Ronda bi mogla biti korisna, u smislu da će privući dosta mainstream publiciteta. U ringu još nije imala priliku da pokaže šta zna, tako da je prerano govoriti o tome. Ono što mene brine jeste da bi je mogli graditi kao ženskog Lesnara, tj. da će spamati jedan potez kao što Lesnar spama suplex, da će raditi svoje velike poteze, dominirati cijelom divizijom i osvojiti titulu odmah. To bi bilo loše u mom pogledu, ali sudeći po glasinama, to se možda neće baš tako odigrati, što bi mene lično obradovalo.

2. White je novi US prvak, a Omega je (možda) van Bullet Cluba. Kako vam se sviđa ova prilično iznenađujuća odluka? Veselite li se ponovnom ujedinjenju Omege i Ibushija? 

Alen Butumović: Mene je ovo totalno iznenadilo i vjerujem kako vodi k odličnoj priči. White kao novi US prvak će biti dobar eksperiment koji bi trebao pokazati koliko je on pouzdan, koliko se kompanija može pouzdati na njega na američkom tržištu i zaslužuje li tu poziciju uopće. A ujedinjenje Omege i Ibushija je vrlo slatko i meni se sviđa što se to događa. A vjerujem i kako vodi prema njihovom meču.

Emir Ahmethodžić: Nisam baš još kupljen Whiteom, ali u redu je što je Kenny izgubio titulu. Realno je uradio sve što je mogao sa njom, digao joj je kredibilitet, i vrijeme mu je da krene dalje. Ova priča sa Codyem i Bullet Clubom bi mogla biti sjajna, a trenutak sa Ibushijem je bio perfektan.

3. Rockstar Spud novi je GM 205 Livea. Sviđa li vam se odabir?

Alen Butumović: Isto nešto što nisam očekivao, mislio sam da će biti u obliku wrestlera ondje, ali meni je ovo dobra odluka. Lijepo su odradili njegov dolazak, a on je jedan zanimljiv karakter koji može podići publiku i malo stvoriti atmosferu. Nije loše za početak.

Emir Ahmethodžić: Solidno iznenađenje, mada me nikad posebno nije privlačio Spud.

4. Uz to, najavljen je i turnir za novog CW prvaka koji će kulminirati na WrestleManiji. Može li ovo napokon oživjeti diviziju?

Alen Butumović: Prva dva meča su bila jako dobro, nadajmo se da će biti i ostatak turnira. No, mene više brine nedostatak reakcije publike. Kada meč ima to, onda je puno bolji, a kada je publika tih za vrijeme meča, pa čak i ako je on dobar, to odmah snižava dojam. S tim se problemom divizija još uvijek bori, ali valjda će popraviti i to uskoro.

Emir Ahmethodžić: Moglo bi ovo biti dobro za diviziju. Ono što je loše, jeste što će vjerovatno završiti na preshowu. Ali opet, dobro je da ima nekakvu priču iza sebe, nego da bude neki nasumičan multi man match za titulu.

5. Najavljen i je i prvi ženski Elimination Chamber meč. Nakon prema mnogima prilično zadovoljavajućeg Rumble meča, što očekujete od ovoga? 

Alen Butumović: Neću ništa očekivati. I ovo je vrlo zeznut meč koji može biti dobar kada je odrađen dobro, ali 2015. godina me je dobro naučila kada smo imali onaj Elimination Chamber specijal sredinom godine da ne treba vjerovati u sve Chamber mečeve prije nego se dogode. Tako da neću ništa očekivati od ovoga.

Emir Ahmethodžić: Mene je jedino razočarao prvi ženski MITB match. Ostale stipulacije su mi se svidjele, i mislim da bi i ovo trebao biti barem solidan match. Pomaže i to što su dost više zaštitili Chamber, tako da će i one biti dosta slobodnije u njemu nego bi inače bile. Ono što mrzim jeste ova #WomensRevolution mantra koja se vrti u WWEu. Meni je drago da napokon shvataju ozbiljno tu diviziju, ali umjesto što bacaju hashtage i ‘prave revoluciju’, ja se stvarno nadam da će početi da sastavljaju dobre priče za njih. Jer pored svih tih revolucija, uspjeli su pregaziti Bayleyin momentum nakon nepune godine na main rosteru. Becky i dalje stavljaju u nebitne tag team matcheve, umjesto da je ili guraju u title scenu ili daju neki ozbiljan singles feud sa nekom djevojkom s kojom bi mogla odraditi sjajan match.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Akcize"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*