AEW Dynamite #148 – Recenzija

Novi izazivač za TNT titulu? Raspad velike frakcije, ujedinjenje starih poznanika!? Anti-AEW stable? Protiv koga će Mox braniti titulu na sljedećoj epizodi? Sve to i još po nešto saznajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite!

Orange Cassidy vs Jay Lethal (3.25⭐)

Ne znam koliko je tačna informacija, ali po Sciavone-u prvi put ikad da se ova dva hrvača nađu jedan naspram drugog. Sasvim solidan opener dvije suprotne filozofije, Jay-ova ultra ozbiljnost i predanost naspram Orange-ove opuštenosti i nezainteresovanosti što će ga u konačnici i koštati.

Trent i Chucky su bili jako zabavni sa onim pokušajem zastrašivanja Satam-a, tako što je Trent sjeo na Taylor-ova ramena kako bi zajedno izgledali visosčije od indijskog gorostasa. Segment koji je Taz učinio urnebesnim ističući kako Trent ima jako čudno međunožje u trenutku kada je Chukova glava provirila ispod džinovskog kaputa kojeg su nosili.

Lethal zaključava OC-a u F4L, tokom kog’ Cassidy izlazi iz karaktera zbog nanešenog bola. Wardlow pristiže u pomoć i dobijamo zakazan meč na Battle of the Belts III za TNT titulu. Jay je pronašao neki momentum i character zajedno sa Sonjay-om kao njegovim managerom i Satanom kao bodyguard figurom, tako da mi je sasvim ok ovaj matchup na, nažalost, prilično nebitnom eventu.

Undisputed Elite… no more!? Hang Bucks! (3.75⭐)

Predstavljanjem trios titula nekako sam očekivao ovakav rasplet događaja, jer nemaš baš luksuz nagurati ovoliku količinu talenta u jednu frakciju. Svakako, mislim da je Cole bolji kada je pored njega iskučivo reDRagon, te da će ovo izoditi neke ljepše stvari za njegovu singles karijeru i generalno kvalitetniji booking. Hang Bucks je, meni lično, omiljena ekipa i zaista sam sretan što su ponovo na okupu, pogotovo što se na velika vrata pominje i Kenny-ev povratak pa bi Elite mogao zasjati u svom punom sjaju.

Dopada mi se dinamika i priča između Matt-a i Hangman-a, baš onako bazirana na stvarnim elementima jednog prijateljstva. Od nesuglasica, razdvajanja, prihvatanja i ponovnog ujedinjenja okrenuli su kompletan krug i ponovo učinili da jedan Elite angle ima toliko sjajnog pozadinskog značaja. Reći ću ovo ponovo, AEW je najbolji kada je Elite centar show-a i glavna atrakcija u kompaniji, tako da mislim da ovim turnirom ponovo dobijamo super interesantan AEW sadržaj.

Mox-a boli briga za sve! (3.5⭐)

Koliko je prirodno i zaista najefikasnije kada hrvač igra karakter kojeg je sam kreirao i koji ima veliki udio njegove stvarne ličnosti. Osvrnuo se na main event koji će iskristalisati njegovog sljedećeg izazivača i istakao kako ga zaisza nije briga da li je to njegov BCC suborac ili sports entertaiment ikona Y2J. Idem malo van teme, ali želim reći kako je Mox, bez sumnje, najvrući pick za wrestlera godine.

Jungleboy x Ivan Gavrilović – 200 na sat!? (3.0⭐)

Fakat sam mislio da će ga udariti (Cage to zaslužuje haha). Sviđa mi se karakterni napredak kod JB-a kojeg nam ova priča pruža. Odlutali su od veselog, zabavnog dječaka iz džungle koji je over zbog cool poteza koje radi u ringu i svog babyface izgleda. Dodata je ta agresivna nota, shvatanje da u životu nije sve tako krasno i da ćeš se susresti sa šu***ma kakvog Cage igra. Od onog chair shot-a nad Matt Jacksonom, pod uticajem Christiana, rekao sam kako Jungleboy kreće u avanturu prerastanja iz ‘dječaka’ u ‘muškarca’ te da je feud sa Cage-om najbolji mogući način da se to realizuje.

Thunderstorm vs Britt & Jamie (3.75⭐)

Thunder treba da odbaci taj sandbaging štih pod hitno iz marketabilnih razloga. Jedva da hardcore fanovi shvataju referencu, a kamoli kežualci. Jako dobar tag meč za inenađujućim raspletom, što je svakako pozitivna stvar. Toni je, čini mi se, u peak-u svoje forme, kako fizički tako i sa aspekta iskustva i egzekucije u ringu. Jamie i Britt su imale podudarajući gear, što je onako sitan detalj, ali može biti tu kako bi nam prividno predstavio slaganje i koheziju među djevojkama, iako duboko unutra tinja iskra animoziteta i zavisti. Po meni, pravi okidač za to bi bio Hayter iznenadno osvajanje pojasa, nečeg’ što je Britt tako dugo imala u svom posjedu, a sada joj je ispred nosa, ali opet tako daleko od njenog posjeda.

S’ druge strane dinamika i kohezija među prvakinjom i prvom izazivačicom je svojevrsna anomalija. Smatram da se i i ovoj priči mogu napraviti neke dobre stvari, primarno ciljajući na heel turn jedne od djevojaka. Organski bi bilo da se odluče na izazivačicu, ali obzirom kako je sterilan Rosin reign, moguće da bi njen turn osvježio cijelu stvar i postavio je na neke zdravije temelje.

Sve učesnice su dobile poštenu peiliku da pokažu šta znaju. Prvobitni fokus je bio na nadjačavanju Jamie, kao suvereno najsnažnije žene u diviziji, što im je i pošlo za rukom tako što su pogodine zajednički suplex nad Haytericom. Pokušale su tim oružjem naštetiti Hayterici kasnije u meču, ali im nije pošlo za rukom, dapače, Jamie je pogodila obje djevojke suplexom, istovremeno. Lijepa kombinacija Air Raid Crash-a sa srednjeg konopca, Jamie-nog lariata i Britt Stomp-a koju zaključuju pinom, ali Rosa spašava stvar. Backbreaker koji je Jamie pogodila nad Toni je bio apsolutni highlight za mene i mislim da bi ovo trebala koristiti kao finisher. Svakako iznenađujući rasplet nakon što je Storm slučajno uzdrmala Rosu hip attack-om što Jamie koristi i Lariat-om donosi pobjedu svojoj ekipi.

‘Spasitelj’ Eddie i arogantni ljubavni par (3.0⭐)

Čini mi se da je Regal bio narator za ovaj video paket mladenaca, pa je zapravo bilo podnošljivo za slušati, makar. Presmiješan upad Kingstona i ismijavanje WWE načina gledanja u TV tokom backstage segmenata. Nažalost, ovaj meč djeluje kao utješna nagrada za Mad Kinga, nakon što je, nezasulženo, izgubio feud sa Jerichom. Eddie zaslužuje bolje!

Nekad jedno ti i ja, sad’ smo eto svijeta dva. Hobbs, kako si mogao? (4.0⭐)

Nakon iznenadnog heel turna na prošlosedmičnoj epizodi, Hobbs ima novi vizualni identitet. Entrance je začinjen novim popratnim efektivam, a squash meč već ustaljena ruta za gradnju novog ubice. Moram pohvaliti način na koji je Starks uletio nakon meča i neprestano pokušao da naudi svom do jučerašnjem bratu u čijoj namjeri je i izgorio te primio izuzetno bolan Spinebuster. Mislim da će ovah feud podići oba hrvača u singles ranging-zima i svakako će biti interesantan za ispratiti.

Darby je luđak, u ostalim novostima Sunce je užareno(4.0⭐)

Čovjek tetovira na dlanu šta će uraditi svom protivniku dok paralelno reže promo na istog… šta reći? Dopada mi se ‘real life’ aspekt koji su unijeli u sam feud ističući kako je Darbs ‘sredio’ Brody-u potpis za Dub, što ovom nikako ne odgovara. Začinili su stvari i sa ovim segmentima na društvenim mrežama, van AEW okrilja, tako da sam prilično uzbuđen za predstojeći coffin meč.

Christian Cage vs Matt Hardy (3.0⭐)

Stari poznanici, dugogodišnji rivali, nerijetko isfrustirani jer su vječito bili u sjenici svojih tag partnera, ali sada već obojica iznad njih, makar trenutno. Ništa specijalno, ali sasvim gledljiva predstava koja opet radi za širu sliku i razvitak karatera. Matt naginje ka Broken gimmicku, ali ovog’ puta bez nekih nadnaravnih moći, već zaista teži ka slomljenom zapuštenom liku. JB majica je vrhunska i da živim u Americi ne bi dvojio ni momenta, odmah bi bila u virtuelnoj košarici na AEW shop-u.

Krotitelj Zmaja je rođen! (3.5⭐)

DG kupi kajmak koji mu je AEW ostavio bookanjem pobjede nad American Dragon-om. Miriše mi ovo na BCC put, što bi svakako bila savršen odluka, te da je sports entertaiment stuff samo dio heel work-a. Momak je moje godište, a već ima ovakvo postignuće tako da samo mogu pohvaliti AEW creative na tretmanu mladih nada ovog sporta.

Page-u je dosta stagniranja! (3.0⭐)

Navikli smo na ove agresivne promo-e u njegovoj izvedbi, ali ovoga puta mislim da idu u pravoj direkciji i da će ovaj put promo izroditi boljitak za Ethanovu poziciju na show-u. Upraivanje sa Stokeom je pravi potez i zaista mi se dopada ta priča koja kruži internetom o okupljanju podcjenjenih i lose tretiranih wrestlera u anti-AEW stable čiji je vođa iza kulisa niko drugi do Maxwell Jacob Friedman.

Anna JAS je luda kučka. (2.5⭐)

Ne znam zašto njoj vežu tu stigmu da je edgy karakter, vjerovatno zbog onog tag meča sa Tay kada je ugušila Bunny sa žicom oko ruke, ali uz pravi booking vjerovatno mi to mogu prodati. Ovo je pomalo cringy odrađeno, što ne znam da li je baš bio cilj, ali kad imaš etiketu sports entertaiment frakcije možeš se vrlo lagano izvući na kartu da je to samo parodija svega.

Dumpster meč The Acclaimed vs Gunn Club (3.25⭐)

Jedan, prije svega, omaž sa stipulacijom na njihovog iznenađujuće vitalnog oca Billy Gunn-a. Vince line tokom Maxovog freestyle-a je ukrao show. Zabavan haos i inače kompletan feud je prilično interesantan, čak i više nego što bi trebao biti. Mic Drop sa rampe je bio vrhunski, dok je ono izguravanje kontejnera dok su Gunn braća zatvoreni u njemu, pomalo heel-ovski potez za Acclaimed.

Chris Jericho vs Wheeler Yuta (3.75⭐)

Sasvim pristojan sudar zvijezde u nastajanju i prowrestling legende, koja je i dalje sposobna imati kvalitetan meč. Yuta vođen željom za uzimanjem skalpa velikom imenu, ono što je njegovom rivalu DG pošlo za rukom prošle sedmice, pokazao je visok nivo izdržljivosti i ‘fighting spirit-a’, međutim Y2J je nadmudrio mladog Yutu kako samim wrestling iskustvom tako i prljavim trikova njegovih JAS podanika. Završetak sa Liontamerom je lijep dodir priči o oživljavanju njegove Lionheart ili ti ga na japanskom Lajonhato persone, maksuz, za meč sa Moxom.

Ukupan dojam (7.5/10⭐)

Epizoda puna potencijala i ‘ulaganja u budućnost’. Razvitak nekih priča, početak novih i prilično dobar wresling duž čitavog show-a od početka do kraja. Nagrađuju vas što redovno pratite epizode, tako što imate kompletniju sliku stvari prikupljanjem sitnih slagalica i raspleta na svakoj epizodi. Nešto što svaki wrestling show treba da posjeduje u svojoj politici i konceptu.

Be the first to comment on "AEW Dynamite #148 – Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*