NXT Takeover: London recenzija

NXT je svoje putovanje Ujedinjenim Kraljevstvom završio s Takeoverom u Londonu. Sa apsolutno sjajnom atmosfera, pred 10 000 gledatelja, NXT hrvači su još jednom probali dokazati da su oni budućnost WWEa. Kako se urednicima ProHrvanja svidio taj događaj pročitajte u nastavku.

 

037_NXT_London_12162015mm_2264

Finn Balor (c) vs Samoa Joe – NXT Championship Match

Alen Butumović: Definitivno najbolji meč večeri. Nije bio nikakav kandidat za meč godine niti išta, no dobio sam upravo ono što sam htio. Moram priznati kako je Balorov ulazak bio fascinantan. Super odrađeno. Meč je bio veoma zanimljiv od početka do kraja i slobodno mogu reći kako je ovo najbolji meč Joea otkako je došao u NXT. Bilo je mnogo dobre akcije i dobrih poteza. Završnica je bila uzbudljiva i Balor je uzeo pobjedu. Nisam mogao predvidjeti pobjednika ovdje, no u redu je što je Balor uzeo pobjedu. Sad sa skorim povratkom Zayna i ostalome, zanima me tko će biti idući izazivač za Balora.

Emir Ahmethodžić: Iz drugog gledanja mi je bio mnogo bolji nego iz prvog. Jako dobar match! Već na početku su se dosta udarali, pa su vrlo brzo prešli na korištenje stepenica. Joe je bio dosta brutalan, što je bilo odlično za gledati. Balor je bio dobar, dok nije zadobio potres mozga u matchu, kada je onda teško izvodio neke svoje klasične poteze tipa overhead kick. Završnica je bila jako uzbudljiva i zaista sam pomislio da bi Joe mogao uzeti, ali Balor je ipak uspio retainati, što je odlično po meni. Dosta dobro, vrijedno za gledanje.

Vedran Karlić: Borba za naslov ispunila je moja očekivanja, nije ovo bio meč koji će kandidirati za meč godine, ali bio je svakako meč večeri. Drago mi je što je Balor zadržao titulu, baš kao što mi je drago što nije bilo standardnog WWE kickoutanja iz završnih poteza. Samoa Joe niti jedan od svoja dva nije izveo, što je jako dobro pošto takvi potezi samo umanjuju vrijednost poteza. Ujedno, bio je to njegov najbolji meč od kada je došao u NXT.

028_NXT_London_12162015mm_1673

Bayley (c) vs Nia Jax – NXT Women’s Championship Match

Alen Butumović: Nisam očekivao da će meč biti na razini ostalih ženskih mečeva s Takeovera, niti sam to dobio, no ovo je bilo dosta dobro. Daleko najbolji meč za Niu Jax. Bayley je odlično glumila underdoga u meču i Jax ju je uništavala, ali Bayley je uspjela preživjeti svaki njen potez. Očekivao sam ovakav tip meč i drago mi je što je tako bilo. Bilo je nekoliko trenutaka kada sam pomislio da će Nia uzeti titulu, no hvala Bogu nije. Bayley je ipak zadržala titulu. Ja sam zadovoljan ovime. Nadam se da je Asuka sljedeći izazivač za titulu, taj meč između nje i Bayley se treba što prije dogoditi.

Emir Ahmethodžić: Prvenstveno nam mora biti jasno da Nia Jax nije Sasha Banks, niti blizu. Neće biti isti tip borbe svakako, nije ni bio, ali svejedno mi se svidjelo. Bayley je bila mnoog ofanzivnija nego sam očekivao da će biti, ali je opet Jax pokazala svoju jačinu. Uprkos svemu, Bayley je pobijedila na opće oduševljenje publike. Svidio mi se i način na koji je pobijedila, jer nije pokazala da je jača u fizičkom smislu od Nia Jax, već samo da je mnogo iskusnija, i uspjela ju je nadmudriti i uvući u polugu u kojoj je Nia tapkala u trećem pokušaju. Presretan sam rezultatom. Bayley treba još neko vrijeme ostati u NXTu. Mogući match protiv Asuke me isto raduje.

Vedran Karlić: Preveliko očekivanje ili naprosto meč nije bio dovoljno dugo građen? Odgovor je negdje između. NXT nas je razmazio ženskim mečevima koji su par puta ove godine ukrali show, sigurno sam negdje podsvjesno razmišljao kako bi se takvo što moglo ponoviti. Nije. Veći problem je u tome što između njih dvije nije bilo praktički ništa. Niti je animozitet građen, niti je bilo nekakvih trenutaka u kojima je došlo do nenadane eskalacije i to se osjetilo. Solidno, bolje nego ono što nam RAW servira na tjednoj bazi.

014_NXT_London_12162015mm_1137

Dash Wilder & Scott Dawson (c) vs Enzo Amore & Colin Cassady – NXT Tag Team Championship Match

Alen Butumović: Enzo i Big Cass su dobili ogromnu reakciju, kao i očekivao. Atmosfera tijekom ovoga meča je bila fantastična, njih dvojica su stvarno uzbudili publiku. Meč je bio dosta zabavan, možda čak i bolje nego što sam očekivao. Dash i Dawson su se očekivano fokusirali na uništenje Cassove noge, dok su se Cass i Enzo pokušali vraćati u meč. Završnica je bila stvarno zabavna i pomislio sam kad je Enzo udario Splash da će uzeti titule, no to se nije dogodilo. Dash i Dawson su zadržali titule, to je u redu što se mene tiče jer Enzi i Cassu titule ne trebaju, oni su spremni za glavni roster.

Emir Ahmethodžić: Publika je bila zagrijana za ovaj match pogotovo. Bio je prilično zabavan match. Dash i Dawson su jako dobro izgledali, i sve mi se više i više sviđaju kao tim. Nemaju baš neki gimmick, tako da im budućnost na main rosteru može biti ugrožena, ali su jako zabavni sa svojim agresivnim stilom u ringu. Disekcija Cassove noge i Cass je prilicno dobro sellao to. Završnica je isto dobro izgledala i drago mi je da su Dash i Dawson retainali. Jako sam uzbuđen za mogući match između njih i Gablea i Jordona. To bi moglo biti nešto prekrasno. Moram isto dodati da mi je drago da je i tag team title match dobio svoj promo package na showu. Mala stvar koja može učiniti da match izgleda mnogo važniji.

Vedran Karlić: Ovo vam je primjer kada publika podigne meč na dodatnu razinu. Enzo i Cass su obožavani poput nacionalnih heroja, a samim time njihovi protivnici postaju državni neprijatelj broj jedan. I to se vidjelo u svakoj sekundi meča. Moram reći kako mi je žao što na kraju njih dvojca nisu ugrabili titulu, ali u konačnici to je dobra odluka. Wilder i Dawson su ponovo pokazali kako su vrlo dobri u ringu i s pravom nose zlato oko pojasa.

021_NXT_London_12162015mm_1396

Baron Corbin vs Apollo Crews – Singles Match

Alen Butumović: Ovo je bio najgori meč večeri, no svejedno je bilo prilično solidan. Crews je uspio izvući nešto iz Corbina. Bilo je dosadnih trenutaka, no bilo je nekoliko veoma dobrih poteza u meču. Kraj me je iznenadio. Nisam očekivao da će Corbin uzeti pobjedu, pogotovo ne na čist način. Iskreno, to mi se ne čini kao dobra odluka. Crewsu je trebala ova pobjeda ako ga žele izgraditi. Makar su onda ga mogli zaštiti pri tome porazu, ispalo bi bolje. Nadam se da neće Corbina staviti na NXT titulu.

Emir Ahmethodžić: Nije bilo loše, ali mi se nije niti svidjelo previše. Bilo je par dobrih spotova, kao što je bio Crewsov back flip sa aprona i Corbinova kontra u End of Days je dobro izgledala. Iznenadila me Corbinova pobjeda. Ovo bi moglo značiti da Corbin ide na NXT titulu, mada nisam baš za to. Ne moraju baš svi osvajati NXT titulu. Nije Breeze, pa ne bih ni da Corbin uzme. Nadam se revanšu sa nekom stipulacijom.

Vedran Karlić: Corbinov End of Days je jedan od najboljih NXT poteza trenutno. Možete ga voljeti ili ne, ali morate priznati da barem to radi prilično impresivno. I kada ga je izveo ja sam mislio kako to neće biti kraj dobre. Kako sam se prevario. NXT nije WWE, tu nema stotinu i jedan kickout iz završnog poteza. Hoće li sada Corbin u borbu za naslov? Ja se nadam da da, nije on neki super talent, ali meni je dovoljno dobar da mi bude zanimljiv.

006_NXT_London_12162015mm_0867

Asuka vs Emma – Singles Match

Alen Butumović: Jako mi se svidjela ta odluka što je ovo bio početni meč. Bilo je jako dobro, onako kako sam očekivao. Asuka je bila odlična tijekom meča, a Emma je pokazala koliko je podcijenjena i da može napraviti veoma dobar meč kada joj se dadne prilike. Pri kraju je bilo nekoliko trenutaka kada sam pomislio da će Emma dobiti, pogotovo kada je sudac bio srušen i Dana se onda umiješala, no na sreću to se nije dogodilo. Dobra pobjeda za Asuku, nadam se da će polako sada krenuti prema tituli.

Emir Ahmethodžić: Match je bio upravo onakav kako sam se i nadao da će biti. Asuka je predstavljena kao nezaustavljiva sila, ali je i Emma imala nekoliko ofanzivnih trenutaka. Asuka je pobijedila uprkos uplitanju Dane Brooke, što je za nju odlično, ali Emma je izgledala dosta slabo ovdje. Bitno je samo i u buduće dobro predstavljati Asuku i ovo se ne bi trebalo mnogo odraziti ni na Emmu. Sve u svemu, prilično dobar match.

Vedran Karlić: Rekao sam kako Asuka mora izgledati jako što se u konačnici dogodilo. Emma i Dana su varale, ali niti to im nije pomoglo, premda sam se pobojao da će sudac napraviti glupu diskvalifikaciju kada je vidio Asuku s ‘oružjem’ u ringu,

Ukupni dojam:

Alen Butumović: Iako je ovo bio možda najslabiji Takeover godine, ovo je svejedno bio jako zabavan show. Publika je bila super, atmosfera je zaista bila nadrealna i iako nije bilo nikakvih kandidata za meč godine, svi mečevi su u neku ruku bili zabavni. Ja sam zadovoljan.

Emir Ahmethodžić: Izgledao je kao jedan od slabijih Takeovera, ali opet dosta dobar show. Publika je bila legendarna i dokazali su opet zašto je Britanska publika definitivno najbolja za hrvanje. Podigli su nivo nekim matchevima koji inače ne bi bili toliko dobri da nije bilo publike. Bravo za NXT!

Vedran Karlić: Ukupni dojam je solidan. Nije ovo bio show kojeg ću dugo pamtiti, osim po publici koja ga je podigla na višu razinu. No ne treba se čuditi, kada pogledate kako je NXT roster izgledao početkom, a kako izgleda sada krajem godine vidjet ćete zašto je kvaliteta pala. Ipak, ovo je razvojni program koji je bolji od onog glavnog programa. Čak i kada nema dobar dan.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

2 Comments on "NXT Takeover: London recenzija"

  1. Ovaj NXT specijal se ne ističe prema izvanrednosti mečeva, iako su bili vrlo dobri, ali se mogu zahvaliti publici što me držala uzbuđenim i investiranim od početka do kraja.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*