SummerSlam 2016 recenzija

Ovogodišnji SummerSlam je iza nas! Od susreta između Ortona i Lesnara, pa sve do prvog meča za Universal titulu, saznajte što se sve dogodilo na ovogodišnjem najvećem ljetnom događaju. Uz to pročitajte naša mišljenja o mečevima i svemu ostalome što se odvilo na PPV-u.

 

027_SS_08212016ej_0129--25e4fd548e81af00c07cc43b1a152780

American Alpha, Hype Bros & The Usos vs Breezango, The Ascension & The Vaudevillains (Kickoff)

Alen Butumović: Trajalo je duže nego što je trebalo i American Alpha je bila jedina svijetla točka ovoga meča. Sve ostalo je prosječno ili zaboravno. I negativci su trebali pobijediti. No, sviđa mi se kako su postavili podlogu za Usos/AA feud

Emir Ahmethodžić: Ništa posebno. Desil se isto na SmackDownu samo nekoliko dana prije i to sa istim ishodom.

20160821_SumSlam_tagteam_kickoff--67a368d3929a2f64baba38c0c1702c41

Neville & Sami Zayn vs The Dudley Boyz (Kickoff)

Alen Butumović: Ako već zaista ne znaju što sa Nevilleom i Zaynom, onda bi trebali ih staviti u tim jer su ovdje bili zabavni. No, svejedno je meč bio prosječan zato što su Dudleyi najgori tim na svijetu u ovome trenutku.

Emir Ahmethodžić: Nije me baš zanimalo. Nadam se samo da će Zayn biti korišten za veće stvari u nastavku, a Neville može u cruiserweight diviziju.

075_SS_08212016ej_0493--dd32166975be02687e6cb22787e62bde

Cesaro vs Sheamus (Kickoff)

Alen Butumović: Ovo se već zove pravi Kickoff meč. Veoma dobro i daleko najbolja stvar na Kickoffu. Bilo je dosta intezivnih poteza i udaraca te sve u svemu jako dobro građen meč. Samo se nadam da njihovi mečevi neće postati repetitivni pošto je ovo tek prvi meč u njihovoj seriji 7 mečeva. Dobra je odluka dati Sheamusu prvu pobjedu ovdje pošto je u prošle dvije borbe izgubio od Cesara.

Emir Ahmethodžić: Dobar match. Dobro je što su krenuli sa Sheamusovom pobjedom. Cesaro već ima dvije uzastopne, a korisno je ako je face taj koji ganja rezultat, jer će biti zanimljivije do kraja.

113_SS_08212016ej_0827--f4479a8a1a8cda6182975eddbb49b488

Enzo Amore & Big Cass vs Chris Jericho & Kevin Owens

Alen Butumović: Pomalo se odužio ovaj meč. Nije bilo loše, ali nije bilo niti pretjerano dobro iako je ovo bio dobar odabir za opening pošto su Enzo i Cass jako popularni s Brooklyn publikom. Meč je na trenutke bio zabavan, dok je na trenutke bio i dosadan. Malo su trebali skratiti sredinu ipak. Drago mi je da su Jericho i Owens uzeli pobjedu pošto nisam očekivao da će dati poraz Enzi i Cassu ovdje. Jericho i Owens su odličan dodatak tag team diviziji na Raw-u i mogli bi krenuti u lov na titule.

Emir Ahmethodžić: Solidno otvaranje je bilo. Očekivao sam da će Enzo i Cass uzeti pobjedu zbog publike, ali ipak JeriKO pobjeđuju. U redu je, pošto će nastaviti feud, a zabavan je, može biti još zabavniji u nastavku. Kraj je bio loše izveden doduše. Onaj Codebreaker je kasnio i izgledalo je neuvjerljivo.

131_SS_08212016ej_1111--72c39de9b65469cd0b711558cd70b607

Sasha Banks (c) vs Charlotte – Women’s titula

Alen Butumović: Puno više bi mi se svidio ovaj meč da nije bilo nekoliko pogrešaka na početku. Zaista su ušle loše u meč, ne znam je li to bilo do treme ili pritiska da moraju imati fantastičan meč kako bi opravdali svoj hajp. Kasnije se to mnogo poboljšalo, akcija je bila smislenija i neki spotovi su bili odlični. Posebno bih izdvojio kontru Sashe iz Crucifix Powerbomba u Frankensteiner. Jako me iznenadila pobjeda Charlotte, ali sam kasnije pročitao da je Sasha ozlijeđena i da je zbog toga izgubila titulu ovdje. Ako je zaista tako, onda joj želim brz oporavak, iako je stvarno šteta što je izgubila titulu ovako rano. No, vjerujem da će je vratiti natrag u svoj posjed jednom kada se vrati.

Emir Ahmethodžić: Pa ne znam baš. Rekao bih da je bilo solidno, daleko od kvalitete njihovog Raw matcha, ponajprije zbog niza grešaka Sashe Banks u otvaranju, ali sada kada znam da je ozlijeđena, nije pošteno da je kritikujem. Nadam se da će se oporaviti. Od sredine matcha pa do kraja je to dosta ljepše izgledalo. Charlotte je na kraju uzela, što je bilo iznenađujuće, ali u suštini može biti čak i dobra odluka. Sasha će se oporavljati od ozlijede, najveći heel ženske divizije sad ima titulu i izgleda nezaustavljivo, ali u tome će stati u kraj – Bayley! Očekujem da se vrati na Rawu i krene u rivalitet sa Charlotte, gdje bi joj trebala skinuti titulu i čuvati je do WrestleManije gdje bi trebala braniti protiv Sashe. Ako to ovako odrade, ja ću biti prezadovoljan.

20160821_SumSlam_Apollo--41ffffa406f137768a96d3d33ad13790

The Miz (c) vs Apollo Crews – Intercontinental titula

Alen Butumović: Na meč od kojeg nisam apsolutno ništa očekivao nemam apsolutno nikakvih zamjerki. Bilo je kratko i Miz je ostvario pobjedu. Ništa više niti nisam htio od ovoga meča. Miz je dobio puno ovom pobjedom, a Crews mora poraditi na svom karakteru ako ozbiljno želi konkurirati za neku titulu.

Emir Ahmethodžić: Match je zapravo bio ok. Nije dobio neku veliku minutažu, ali sasvim dovoljno da Crews pokaže svoje znanje, i dobro je izgledao! Miz je na kraju pobijedio, što je ok, jer Crews još nije spreman. Još nekoliko ovakvih matcheva i bit će.

196_SS_08212016ej_2209--0c83c36309550bd52a143605b165e26c

AJ Styles vs John Cena

Alen Butumović: Najbolji meč večeri i to daleko. Bilo je odlično. Jako mi se svidjelo kako su izgradili meč. Nije izgledalo kao na Money in the Banku gdje su prvi dio meča radili bazične stvari i pokoju dobru kontru, a u drugom dijelu samo udarali poteze bez mnogo povezivanja. Ovo je bilo mnogo više povezano, atmosfera je bila odlična, a kickouti na finishere mi nisu smetali jer su, kao što sam već spomenuo, fantastično izgradili meč i učinili da ti kickouti nešto znače. Čak mi niti kickout iz AA s užadi nije smetao zato što je Cenina reakcija koja je govorila toliko toga bila neprocjenjiva. Tako mi je drago da je Styles uzeo čistu pobjedu protiv Cene. Moment je bio fantastičan i potpuno je izgledalo kao ‘passing the torch’ trenutak. Styles je sada novo lice, Styles je pobijedio Cenu čisto i zapravo stao iza svih svojih riječi i pokazao ono što je i govorio. Nešto takvo nismo dugo vidjeli u jednom feudu Johna Cene. Stvarno mi je drago zbog Stylesove pobjede.

Emir Ahmethodžić: Ono što ću reći jeste da je ovo prvi Cena match kojeg gledam, rekao bih da je odlićan. Ovako ću morati naći zamjerku u tome što bio tipičan Cena formula match sa milion velikih poteza i još toliko finishera i kick outa iz istih. Još je tome pridodalo da sam nekim tihim znakom protesta odbio da se uživim u match, jer sam očekivao Ceninu pobjedu i nisam želio da se nerviram. Kada je Styles pobijedio, uspio sam nadoknaditi sve to. Ako je iko zaslužio da pobijedi Cenu potpuno clean u rivalitetu, onda je to AJ Styles. On je stvarno jedan od najboljih, ako ne i najbolji na svijetu. On je možda jedini čovjek koji je pobijedio clean u rivalitetu sa Cenom u zadnjih 10 godina. Ne mogu da se sjetim tačno, ali sam prilično siguran da je ovako. Kraj gdje se Cena kao oprašta sa publikom mi je bio čudan. Nadam se da ovo ne znači da odlazi na neko vrijeme, ili ne daj Bože da je ovo naglašavanja penzije. Sada stvarno uživam u njegovom prisustvu i potreban je SmackDownu kojem fali zvijezda.

20160821_SumSlam_NewDay2--6363ff39430c05b122a46aa06abb0d17

New Day (c) vs The Club – Tag Team titule

Alen Butumović: Potpuno razočaravajuće. Stvar s Jonom Stewartom je bila bezveze. Nije bio potreban ovdje. Meč je bio prosječan i onda se dogodio glupi DQ kraj. Nemam ništa protiv povratka Big E-a, ali taman kada je tag team divizija trebala nekakav dobar meč i malo osvježenja s novim prvacima, dogodi se takav završetak i sve ostane na istome. Gallows i Anderson su stvarno trebali osvojiti titule koliko god da su generične i prosječne njihove izvedbe do sada u WWE-u bile. Sada još moram trpjeti New Day kao prvake.

Emir Ahmethodžić: Meni bezveze. Imalo je finih momenata, ali se je bilo isprekidano glupostima sa strane. tipa miješanje Stewarta. On je meni jako drag jer sam pratio njegovu emisiju, ali je ovo bilo loše izvedeno i publika ga je mrzila. Povratak Big Ea je bio dobar, ali diskvalifikacija je isto bila bezveze. Nadam se da će opravdati ovo razočarenje na Rawu. Očekujem da će Club dobiti još jedan title match na Rawu i da tu uzimaju.

20160821_SumSlam_ZigglerAmbrose--91e58df92c0d6b1b7ced104da939a84a

Dean Ambrose (c) vs Dolph Ziggler – WWE titula

Alen Butumović: Dobar meč. Nisu radili ništa atraktivno što se tiče hrvanja, ali je meč išao svojim tokom, solidno su ga izgradili i ispričali jako dobru priču. Ambrose je bio jako samouvjeren što je pokazalo svo ono silno tauntanje Zigglera na početku, ali kada je Ziggler pružio koji udarac, kliznuo je iz ringa kako bi uhvatio zraka. Bio je negativac u ovome meču i to mi se svidjelo. Volio bih da je publiku bilo malo više briga za ovaj meč, iako ih razumijem jer nitko nije vjerovao da Ziggler ima bilo kakve šanse. Očekivana pobjeda za Ambrosea. Nadam se da Styles sada ide na titulu.

Emir Ahmethodžić: Nije loše. Dobro je izgledalo i bilo je dobro bookirano, jer je Ambrose imao većinsku ofanzivu, a Ziggler je izgledao jasno slabiji od njega. To je ok, jer to daje pokriće Ziggleru za heel turn u (nadam se) bližoj budućnosti. Ambrose je dosta zabavniji kad mu lik naginje ka heel ulozi. Očekivao sam malo više od ovoga u suštini, ali ok. Ambrose očekivano uzima.

20160821_SumSlam_womens--15beea069863f2c29fdf3878278ad981

Alexa Bliss, Nikki Bella & Natalya vs Becky Lynch, Naomi & Carmella 

Alen Butumović: Prosječan meč. Nikki je dobila lijepu reakciju i nije loša izgledala u meču. Drago mi je da su negativke odnijele pobjedu. To je to otprilike ovdje.

Emir Ahmethodžić: Ono sa Evom je bilo dobro odrađeno, nasmijalo me. Nikki se vratila uz jako dobru reakciju. To me iznenadilo zaista. Očekivano onda Nikki uzima pin protiv Carmelle. Navijam za Becky vs Nikki rivalitet za žensku titulu na SmackDownu. Ovo može biti jako dobro i pružiti dosta kvalitetnih matcheva.

346_SS_08212016ej_3871--fd7df606d20fb5025735da1579bd3460

Finn Balor vs Seth Rollins – Universal titula

Alen Butumović: Meč na razini onoga za WWE titulu između Zigglera i Ambrosea. Ovdje je hrvanje bilo malo zabavnije i radili su bolje stvari, ali nije tu bilo neke posebne priče i meč se do kraja pretvorio u ispucavanje poteze. Mnogi su očekivali odličan meč od ove dvojice, ali ja nisam, tako da se nisam niti razočarao. Predvidio sam prvoga Universal prvaka. Bilo mi je nekako očito da će Balor pobijediti pošto su toliko štitili taj njegov demonski karakter u NXT-U, stoga će to nastaviti i ovdje. No, izgled titule je nažalost loš. Ne toliko zbog samoga izgleda, nego zbog toga da sada imamo tri titule na isti kalup. Samo je boja drugačija. To mi se nimalo ne sviđa i očekivao sam da ću dobiti nešto bolje i drugačije, a na kraju sam dobio ništa.

Emir Ahmethodžić: Mislim da je ovo bio malo bolji match od drugog world title matcha. Balorov entrance je trebao biti bolji da budem iskren. Ili sam previše očekivao. Odmah na početku moram da popljujem izgled onog pojasa. Pa dobro na šta ono liči? Ogavno izgleda. Da sam hrvač, radije bih krenuo na US titulu nego da moram nositi ono čudo oko struka. Bez imalo mašte. Najsmješnije mi je bilo kada je Stephanie bila u kadru i govorila kako je prelijepa titula. Stvarno užas. Dosta zabavne akcije u ringu, ali ako je već match takav da se može pobijediti samo sa pinom ili submissionom, onda zašto nisu koristili oružja? Nema smisla stavrno. Balor na kraju pobijedio, što je isto iznenađujuća odluka. Dobro je i ovo kada razmislim. Instantno su stvorili zvijezdu.

385_SS_08212016ej_4405--e3f0f9894d9bada8fd7eeb2299c0a5e4

Rusev (c) vs Roman Reigns – United States titula

Alen Butumović: Meč se ipak nije dogodio, ali smo zato dobili jedan odličan brawl. Čim su oni njima dali onako dug meč na Raw-u znao sam da će ovdje doći do nečega i da meč neće biti regularan. Tučnjava je stvarno bila zabavna i svidjela mi se agresivnost obojice. Odličan nastavak feud i nadam se da će u idućem meču dobiti nekakvu stipulaciju.

Emir Ahmethodžić: Bio je dobar segment. Trebaju imati stipulaciju u sljedećem matchu (koji će se sigurno dogoditi) i pustiti ih da se tuku ovako.

408_SS_08212016ej_4767--d9e197f045c12eb2046432a155468896

Randy Orton vs Brock Lesnar

Alen Butumović: Meč nije bio odličan, ali je bio jako zabavan i upravo ono što je trebao biti. Kickouti na finishere su bili očekivani, no to mi nije smetalo u ovome meču. Trenutak kada je Lesnar bacio Ortona na komentatorski stol je bio odličan. Kraj…bio je drugačiji. Stvarno nisam očekivao da bi moglo doći do obilnog krvarenja, ali ipak je. Udarci laktom su bili nadrealni. Do toga trenutka nemam nekih velikih zamjerki iako mislim kako je Orton trebao biti bolje i ravnopravnije predstavljen u meču. No, ono što se dogodilo nakon meča mislim da nije bilo potrebno. F5 na Shaneu? Zašto točno? U redu, predstavili ste Lesnara kao zvijer, razbio je Ortona i sve u redu, ali zašto Shanea? Sada će se ova saga između Rawa i SmackDowna nastaviti do tko zna kad. Baš mi se to ne sviđa. Lesnar je dobio tako dobar tretman ovdje, usprkos tome što nije zaslužio s obzirom na cijelu stvar s dopingom.

Emir Ahmethodžić: Dobro je počelo, gdje je Lesnar iskoristio svoje MMA iskustvo sa gaženjem Ortona u čošku ringa. Onda je krenulo standardnom Lesnar formulom sa gomilu suplexa, par udaraca koljenom i F5. Odavno ovo govorim, ali je Suplex City smorio ima više od godinu dana. Ortonova jedina ofanziva jesu dva RKOa i jedan DDT. Na kraju je Lesnar udarao Ortona dok ovaj nije prokrvario. Mislim da je izvedeno skrivenim žiletom, ali nebitno. Kraj gdje je onda Lesnar udario F5 Shaenu je bezveze, već jednom-dvaput iskorišteno i nema nikakve svrhe osim da Lesnaru napucaju ego. Nije dovoljno što je pao na doping testu. Uostalom, sam match nije imao logike jer je Lesnar trebao biti diskvalifikovan davno prije toga, ili u najmanju ruku count outan. Kraj kada je Lesnar pobijedio sa Total Knock Outom je isto samo glađenje UFC historije. Edge je na isti način pobijedio protiv Matt Hardya na SummerSlamu 2005. i zvanično glasi da je pobijedio via knock out, dok je Lesnar sad pobijedio via TOTAL knock out. Čisto dizanje ega i forsiranje te UFC pozadine. Najgore od svega jeste što više stvarno niti nema smisla. Lesnar matchevi su jedni veliki filleri do tačke kada će ga Reigns pobijediti. Vidi se da odugovlače do tog trenutka kada Reigns bude spreman za to, tačnije kada ga publika prihvati, što se neće desiti u skorije vrijeme, sudeći i po SummerSlam reakcijama. Nije mi krivo što je Orton izgubio, ali ne podnosim ovu ideju koju su stvorili oko Lesnara.

Ukupno mišljenje:

Alen Butumović: Solidan SummerSlam. Imali smo samo jedan odličan meč, ostalo je sve bilo dobro ili prosječno. No, svejedno, četiri sata i još dva Kickoffa je jednostavno previše. Izgledalo je kao da nikada neće završiti. Po meni je Takeover osvojio još jedan vikend u nizu.

Emir Ahmethodžić: SummerSlam je bio solidan PPV, ali možda najslabiji PPV od WrestleManije. Moram pohvaliti što su napravili unikatan stage za SummerSlam. Moraju to za svaki PPV raditi jer stage i pjesma pridodaju atmosferi. Ako je to dobro, onda već na početku showa imaju zagrijanu publiku. Predugo je trajalo po mom mišljenju, ali su išli filozofijom da skoro svi talenti imaju po match na showu. Drago mi je i što su komentatori i sa Rawa i sa SmackDowna bili tu. Lijepo je izgledalo to izmijenjivanje, i pomoglo je da ne dosade isti glasovi 6 sati kroz show.

 

Kojom ocjenom biste ocijenili ovogodišnji SummerSlam?

View Results

Loading ... Loading ...

3 Comments on "SummerSlam 2016 recenzija"

  1. Emire, TKO ti znači technical knockout, ne total knockout. 🙂 Razlog što nisu rekli KO je taj što TKO predstavlja prekid borbe dok borac 1 lupa borca 2, dok je KO više kad nekog lupiš, nokdaunaš i ovaj se više ne može ustat.

    • Emir Ahmethodžić | 22. kolovoza 2016. at 23:01 | Odgovori

      Prihvatam ispravku, glupa greška, ali poenta i dalje ostaje ista. Vratiš nazad Edge vs Matt Hardy vidjet ćeš identičan završetak gdje Edge gazi krvavog Hardya, i match je prekinut gdje je zvanični rezultat glasio KO.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*