Općenito o profesionalnom hrvanju

Profesionalno hrvanje (engl. professional wrestling) poznato i kao borbe kečera oblik je sportske zabave koji povezuje glumu i sport. Događanja profesionalnog hrvanja održavaju se po događajima, oni mogu biti tjedni (ili tjedne epizode), Pay Per Viewi (veliki događaj često jednom mjesečno) ili po turnejama, kada neka kompanija nastupa u stranim državama. Ovaj jedinstveni oblik sporta temelji se na klasičnom i “catch” hrvanju uz sve više novih oblika napada (striking attacks), zahvata (holdova) i akrobatskih napada (highfly attacks). Profesionalni wrestling često sadrži i razne predmete koji služe kao oružje, npr. stolac, stol, ljestve…

Mečevi profesionalnog hrvanja imaju planirani završetak kako bi se postigla priča (storyline), svi potezi koje izvode profesionalni hrvači (kečeri) izvode se tako da se protivnika zaštiti i ne povrijedi, iako ti potezi izgledaju kao da profesionalni hrvači žele napraviti upravo suprotno – što jače ozlijediti protinika. Te stvari čuvale su se u tajnosti, ali su s vremenom postale opće poznate. To nije sprijačilo profesionalno hrvanje od postajanja jednog od glavnih oblika zabave za veliku publiku koja ga prati.

Općenito

Profesionalno hrvanje najrazvijeniji je oblik zabave u SADu, Japanu, Meksiku i Brazilu. Profesionalno hrvanje je od oblika predstava izvođenih u cirkusima došlo do multi milijunskog biznisa.

WWE – World Wrestling Entertainment

WWE je trenutno najveća hrvačka kompanija na svijetu, o tome nema dvojbe. No, što oni imaju drugo od ostalih kompanija je to da oni više nisu ‘Wrestling’ kompanija nego ‘Sports Entertainment’ kompanija.

WWE ima tri tjedna događaja, uključujući NXT. Raw je najveći i tzv. A događaj, dok je SmackDown manji i tzv. B događaj.

WWE svoje PPV događaje održava jednom mjesečno.

NXT je WWE-ov sistem gdje novo potpisani hrvači dolaze te su prvo novi hrvači u NXT-u razvijaju i onda nakon nekog vremena odlaze u glavni roster WWE-a. No, sudeći po tome kako je NXT doživio veliki porast u zadnje vrijeme, ta definicija sistema gdje se novi hrvači razvijaju iz nekog ugla više nije točno jer je NXT doživio veliko zanimanje fanova te tako se sve više gradi kao zasebni brand.

 

TJEDNI DOGAĐAJI: 

RAW – Ponedjeljak na USA Network (utorak, 02:00-05:00 po naš vremenu)

SMACKDOWN  – Utorak na USA Network (Srijeda, 02:00-04:00 po našem vremenu)

NXT – Srijeda na WWE Network (Četvrtak, 02:00-03:00 po našem vremenu)

 

Osim tjednih događaja, postoje još i Pay-Per-View događaji koji se odvijaju jednom mjesečno i to na WWE Networku:

LISTA PAY-PER-VIEW DOGAĐAJA:

 • Royal Rumble (siječanj) – Ovaj PPV obilježava Royal Rumble meč, meč u kojem 30 hrvača izbacuju se međusbno iz ringa i pobjednik toga meča ide u Main Event WrestleManije protiv WWE prvaka.
 • Fastlane (veljača) – Najnovije dodan PPV, koristi kao zadnja stanica pred najveći show godine, WrestleManiju.
 • Wrestlemania (ožujak/travanj) – Najveći hrvački show godine.
 • Extreme Rules (travanj/svibanj) – PPV u kojemu nema pravila i skoro svi mečevi imaju stipulaciju.
 • Payback (svibanj/lipanj) – PPV u kojem se većinom ponavljaju mečevi s prošlog PPV-a u znak osvete kao što je i sam naziv ovog PPV-a, ‘Payback’.
 • Money In The Bank (lipanj) – PPV u kojeg obilježava Ladder meč za Money in the Bank aktovku. Pobjednik toga meča tu istu aktovku može unovčiti za meč za WWE titulu bilo kada i bilo gdje.
 • Battleground (srpanj) – PPV koji je nastao prije 3 godine, nema nikakvog pretjeranog značaja osim da je reklama za SummerSlam
 • SummerSlam (kolovoz) – Najveći ljetni show godine i drugi najveći WWE-ov show, poslije WrestleManije.
 • Night Of Champions (rujan) – PPV u kojem svaki prvak brani svoju titulu.
 • Hell In A Cell (listopad) –  Ovaj PPV obilježava borba unutar Hell in a Cella, velikoga kaveza.
 • Survivor Series (studeni) – Ovaj PPV obilježava tradicionali 5 vs 5 Survivor Series eliminacijski meč.
 • TLC (prosinac) – Ovaj PPV obilježavaju četiri stipulacije: Tables meč, Ladders meč, Chairs meč i TLC meč. Četiri glavna meča na tome PPV-u dobiju svaki po jednu od četiri stipulacije.
Jan. 27, 2018 NXT TakeOver: Philadelphia Philadelphia, Pennsylvania
Jan. 28, 2018 Royal Rumble Philadelphia, Pennsylvania
Feb. 25, 2018 Elimination Chamber (Raw) Las Vegas, Nevada
Mar. 11, 2018 Fastlane (SmackDown) Columbus, Ohio
Apr. 6, 2018 NXT TakeOver: New Orleans New Orleans, Louisiana
Apr. 8, 2018 WrestleMania 34 New Orleans, Louisiana
May 6, 2018 Backlash Newark, New Jersey
June 16, 2018 NXT TakeOver: Chicago Chicago, Illinois
June 17, 2018 Money in the Bank Chicago Illinois
July 15, 2018 Extreme Rules Pittsburgh, Pennsylvania
Aug. 18, 2018 NXT TakeOver: Brooklyn IV Brooklyn, New York
Aug. 19, 2018 SummerSlam Brooklyn, New York
Sept. 16, 2018 Hell in a Cell San Antonio, Texas
Oct. 21, 2018 TLC: Tables, Ladders, Chairs Boston, Massachusetts
Nov. 17, 2018 NXT TakeOver: WarGames II (?) Los Angeles, California
Nov. 18, 2018 Survivor Series Los Angeles, California
Dec. 16, 2018 Clash of Champions San Jose, California

 

 

No, osim WWE-a, postoje još i neke kompanije.

 

TNA – Total Nonstop Action

TNA je po svemu sudeći, druga najveća hrvačka kompanija na svijetu iza WWE-a. Ima svoj tjedni događaj petkom navečer, pod nazivom ‘Impact Wrestling’.

Oni svoje Pay-Per-View event imaju rjeđe. Dosada je to isto bilo kao u WWE-u, tj. jedan Pay-Per-View događaj mjesečno, no, sada su oni to skratili te TNA sada ima samo nekoliko, 3-4 Pay-Per-Viewa godišnje.

No što je specifično za TNA je to da oni ponekad imaju ‘One Night Only’ događaje. Ti događaji, uz ‘One Night Only’ nazive, imaju i dodatna imena po čemu se i razlikuju jedni od drugih. Ti One Night Only događaju događaju se nekoliko puta godišnje.

 

NJPW – New Japan Pro Wrestling 

NJPW je japanska kompanija koja je također doživjela veliki porast i trenutno se nalazi na trećem mjestu najvećih hrvačkih kompanija na svijetu, no kako vrijeme prolazi, ona polako preuzima ulogu druge najveće kompanije na svijetu i zamjenjuje TNA na tome mjestu.

NJPW ima svoj tjedni događaj pod nazivom ‘NJPW on AXS TV’. Ondje prikazuju intervjui s hrvačima iz te kompanije, ali cijela epizoda se bazira na prošle mečevi od prije nekoliko godina tako da na tim događajima nema novih mečeva nego samo pokoji intervjui.

No, što NJPW ima su veliki događaji koji se odvijaju mjesečno. Najveći od njih je ‘Wrestle Kingdom’ koji se događa u siječnju i to je nešto kao WWE-u WrestleMania-

NJPW također organizira jedan turnir preko ljeta pod nazivom ‘Climax’. Turnir se događa krajem 7. i početkom 8. mjeseca i skoro svaki dan izlaze novi događaji. Hrvači se natječu i pobjednik turnira dobiva meč z glavnu titulu NJPW-a. IWGP titulu.

 

ROH – Ring of Honor

Ring of Honor je američka kompanija koja također ima svoj tjedni događaj i svoje Pay-per-View događaje. Tjedni događaj ima naziv ‘ROH on SBG’. ROH je svoje Pay-Per-View evente krenuo održavati 2014. godine i ima ih nekoliko, a najveći bi bio Final Battle koji se održava na kraju godine.

Popularnost ROH-a se smanjila u zadnje vrijeme jer sam produkt danas nije kao što je bio prije par godina kada smo imali puno velikih zvijezda koje su danas u WWE-u.

 

Lucha Underground

Lucha Underground nastala je 2014. godine i započela je sa svojim emitiranjem 29. listopada te iste godine. Prilično je unikatna kompanija naspram ostalih jer je raspoređena prema sezonama, slično kao i TV serije. Prva sezona je održana tijekom 2014. i 2015. godine, a sastojala se od 30 epizoda koje su se održavale srijedom na El Rey Networku, a završila je velikim Ultima Lucha događajem. Druga sezona kreće 27. siječnja 2016. godine.

 

 

2 Comments on "Općenito o profesionalnom hrvanju"

 1. zašto paperview, a ne pay-per-view??

Leave a comment

Your email address will not be published.


*