NJPW: Wrestle Kingdom 17 – recenzija

Prijašnja godina nije gotova dok ne prođe Wrestle Kingdom. Nakon nekoliko godina u kojima se WK događao preko više dana ponovno imamo samo jedan. Donekle. I napokon smo dočekali i to da su se COVID restrikcije dovoljno ublažile da publika opet može navijati. Dalje u recenziji saznajte koliko je to sve pomoglo NJPW-u da isprati 2022.

PRESHOW

Ryohei Oiwa vs Boltin Oleg – 3 Minute Exhibition

Ivan Sučić: Pretpostavljam da ovako nekako izgledaju lagani treninzi u NJPW dojou. Jednostavan način da se Boltin predstavi NJPW publici u ringu, bez da mora raditi nešto posebno drukčije od onoga na što je navikao u olimpijskom hrvanju. U tri minute se ne može ni tražiti više.

New Japan Ranbo

Ivan Sučić: Tradicionalno glavni meč preshowa i jedini na njemu koji ima nekakve posljedice. Način da svi koji nisu na glavnom dijelu showa dobiju bar nekoliko minuta u Domeu i samim time kvaliteta meča nije najbitnija. Pola sata, nekoliko zabavnih (iako ne posebno originalnih spotova) i na New Years Dashu će se za KOPW titulu boriti Great-O-Khan, Shingo Takagi, SHO i neizbježni Toru Yano.

Yuji Nagata, Satoshi Kojima & Togi Makabe vs Tatsumi Fujinami, Minoru Suzuki & Tiger Mask

Ivan Sučić: Memorijalni meč za Inokija koji je umro u 2022. tako da je i ovo meč gdje je kvaliteta nebitna. Desetak minuta dobro poznatih spotova od svih šestero dok Makabe nije napravio jako čudan pin na Tigeru za pobjedu.

GLAVNI CARD

LiYOH (Lio Rush & YOH) vs Catch 2/2 (Francesco Akira & TJP)(c) – IWGP Jr. Tag Championship

Ivan Sučić: Kao i uvijek glavni dio showa otvaraju Jr. Tag titule. Brz meč s nekakvim značajem da malo probudi publiku. Kratko, zabavno i smisleno. Sve što ovakav meč mora biti. Jedino mi smeta roll-up za kraj i pobjedu prvaka, volio bi nešto malo više konkretnije. Lijepo je i vidjeti Rusha na ovako velikom eventu, drago mi je da ga sedam umirovljenja ne sputava u karijeri.

Tam Nakano vs KAIRI(c) – IWGP Women’s Championship

Ivan Sučić: Korak naprijed, dva nazad. Nakon što su prošle godine žene odradile sjajan, sjajan tag meč ovdje su dobile priliku imati nekakav meč s težinom. Veliki ulasci, pogotovo za KAIRI. Tenzija u zraku. I baš kada sam se uživio u meč bilo je gotovo. Pet minuta i nešto. Jasno mi je da su prošle godine bila dva dana pa se moglo lakše dodijeliti minutaže. I Jasno mi je da moraš imati segment sa Sashom nakon meča. Ali samo pet minuta? Bar su ih iskoristile maksimalno koliko su mogle. Nakon meča Sasha Banks, sada Mercedes Monet napada KAIRI i odmah se postavlja kao iduća izazivačica. Sam segment je bio daleko od lošeg, ali stalno sam razmišljao kako Jade radi isti gimmick kao Sasha samo puno bolje.

Bishamon (YOSHI-HASHI & Hirooki Goto) vs FTR (Dax Harwood & Cash Wheeler)(c) – IWGP Tag Championship

Ivan Sučić: FTR ima nešto posebno. Da, znam da sam otkrio toplu vodu. Ali ovdje se to posebno vidjelo. Glazba, stav, najveća moguća pozornica. Savršenstvo. Nisu ni do ringa došli i meč je već bio odličan. Da ne oduzmem ništa CHAOS dvojcu, odradili su svoju ulogu u meču bez greške i stalno se borili odozdo. Kako i treba biti protiv najboljeg tag teama na planeti. FTR savršeno presjekao ring popola i rastavljali Gotoa. Međutim jedna greška FTR-a, jedan nadljudski trud Bishamona da prežive finisher protivnika i izvuku pobjedu. Nadam se da će im ovaj reign biti malo duži od prošlog. I da nećemo dugo čekati povratak FTR-a u NJPW ring.

Ren Narita vs Zack Sabre Jr. – NJPW World TV Championship

Ivan Sučić: Tko čeka i dočeka. Nakon desetak minuta čiste tehnikalije i strong style šamaranja ZSJ uzima pobjedu čisto kao suza i ima svoju prvu singles titulu u NJPW-u. Stalno je kroz meč napadao Naritinu ruku, što mu se na kraju isplatilo polugom odnikud i brzim tapkanjem. Narita nastavlja biti i više nego dostojna zamjena za nišu koju je Shibata ostavio iza sebe. Samo se čeka za njega nekakav breakout trenutak. Nakon meča TMDK izlazi s majicom za Zacka koji im se priključuje. Da dodam da mi se sviđa pravilo da meč za TV titulu može trajati maksimalno 15 minuta.

Tama Tonga vs Karl Anderson(c) – NEVER Openweight Championship

Ivan Sučić: Znam da ima mnogih koji ne vole Tamu. I znam da itekako ima svojih mana. I znam da se mnogima ovaj meč neće svidjeti. Ali meni je ovo hrvanje. Borba učenika i učitelja na najvećoj mogućoj pozornici. Maksimalni overbooking da se prikriju sve mane Tame, ali nekako su opet uspjeli ne pretjerati. Svako varanje Andersona, svaki pokušaj Gun Stuna, svaki high spot je bio savršeno tajmiran i uklopljen u meč. I za kraj Tonga pogađa Gun Stun, pobjeđuje mentora potezom koji je od njega naslijedio i vraća titulu koja mu je ukradena. Divota. I da, ignorirati ću da je finish bio botchan.

Shota Umino, Hiroshi Tanahashi & Keiji Muto vs LIJ (Tetsuya Naito, SANADA & BUSHI)

Ivan Sučić: Naito u death spotu na cardu. Na jednu ruku šteta, na drugu je card toliko jak i smislen da ne znam gdje bih ga drugo uopće stavio. Bilo kako bilo nebitni (s čisto in-ring strane) multi man tag prije tri glavna meča eventa. Svatko je dobio nekakav spot, i nasmijao me spot gdje Muto ide napraviti moonsault, a partneri ga mole da se spusti s konopaca. Za kraj Bushi prima 3 finishera i pinna ga Shota. Zgodno, Muto može s pobjedom izaći iz NJPW-a bez da pinna nekoga tko će tu biti sutra. Makar taj netko bio BUSHI.

Hiromu Takahashi vs El Desperado vs Master Wato vs Taiji Ishimori(c) – IWGP Jr. Heavyweight Championship

Ivan Sučić: Gledaš Watoa kako šeta prema ringu i ne možeš ga shvatiti ozbiljno. I onda krene hrvati i podsjeti te zašto je tu di je s ova druga tri velikana divizije. Sjajan meč. Počeli u petoj brzini i nisu se makli iz nje. Stalno se nešto događalo i to nešto je generalno bilo prilično impresivno. I opet moram izdvojiti Watoa oko kojeg je izgrađen cijeli kraj meča i koji se pokazao odličan u gubitku. Titula se vraća na Hiromua, ali stvarno se nadam da će Wato dobiti priliku što prije.

Will Ospreay(c) vs Kenny Omega – IWGP US Heavyweight Championship

Ivan Sučić: Koliko mi je draži heel Kenny od face Kennya. Pomaže i što hrva u Japanu, uvijek mi djeluje fokusiraniji kad je tamo. Po meni najbolji meč showa. Ospreay vratio Aerial Assassin personu, čak se i glazba iz tog perioda vratila. I nije mu pomoglo. Došao je jako blizu, ali jednostavno nije mogao preko Omeginog iskustva. Čovjek koji je vjerojatno rođen u nekakvom velikom meču je bio prevelik zalogaj za Willa ovaj dan. Jedva čekam revanš pod okriljem AEW-a da Ospreay vrati pobjedu kako mu i priliči. Ne kao Assassin nego kao odrasli Kingpin.

Kazuchika Okada vs Jay White(c) – IWGP World Heavyweight Championship

Ivan Sučić: Već vidim prigovore da je ovo još jedan formulaični polusatni Okada main event. I je, upravo takav je bio meč. I bio je sjajan. Najbolji koji su ikad imali? Nikako. Jesu mogli više? Itekako. Ali obojica su jednostavno previše dobri da uđu u ring i odrade nešto ispod standarda WK main eventa. White je bio standardni 300 IQ heel, Okada bio standardni top 3 hrvač na planeti. Dostojan kraj za poprilično težak period za hrvanje u Japanu i NJPW ulazi u (nadam se) post-COVID eru pod sigurnom rukom Okade.

Sveukupni dojam

Ivan Sučić: Dug odmor od hrvanja je zasigurno ovdje pomogao. Pomoglo je i što sam gledao u društvu. Ali od prve sekunde preshowa do zadnje sekunda main eventa sam uživao. Jesu li pobjednici, pa i cijeli show, bili pomalo predvidljivi najsigurniji izbori? Definitivno. Ali nije ni to loše kad iza sebe imaš 3 godine čiste nesigurnosti.

Be the first to comment on "NJPW: Wrestle Kingdom 17 – recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*