NJPW: Wrestle Kingdom 16 drugi dan (05/01/2022) recenzija

Nakon što smo odradili prvi dan, evo nas s recenzijom drugog dana za NJPW Wrestle Kingdom:

IWGP Junior Heavyweight Tag Team Title Three Way Match: Flying Tiger (Robbie Eagles and Tiger Mask) (c) vs Mega Coaches (Ryusuke Taguchi and Rocky Romero) vs Bullet Club`s Cutest Tag Team (Taiji Ishimori and El Phantasmo)

Kristijan Bešlić: Vrlo solidan opener. Početak malo sporiji, ali fino su gradili priču. Malo je pokvario dojam Romerov botch, gdje nije dobro balansirao na užetu, pa je Springboard Forearm, izgledao malo nespretno. Akcija tokom cijeloga meča, i odličan tempo su održavali meč zanimljivim. Perfektan Diving Splash El Phantasma preko pola ringa. Svidjelo mi se to što je sudac diskvalificirao El Phantasma i Ishimoria, jer je El Phantasmo imao metalnu pločicu u čizmi. Nakon toga bilo je nekako jasno da će Eagles i Tiger Mask obraniti titulu, što za nekoliko trenutaka i jesu. Bilo je ovo čisto solidno.

Ivan Sučić: Bolji opener nego dan prije. Brza junior akcija, granično sa spotfestom, ali ipak nisu prešli u taj teritorij. Svatko u ringu je dobio priliku da se pokaže u najboljem svjetlu. Robbie posebno, čovjek je stalno negšto radio, negdje letio. Izbacivanje Bullet Cluba na pametan način da ne prime pin, zatim pin na Rockya koji si to može priuštiti. Iako moram priznati da mi je žao što nismo dobili Taguchija kao 69. prvaka.

Alen Butumović: Puno bolji način za otvoriti show nego što je to bilo na prvom danu, iako mislim da ni ovdje Juniori nisu odradili meč najbolje moguće. Krenulo je dosta sporo i nezanimljivo, što za 12-minutni 3-way sprint ne bi baš trebao biti slučaj. Tek od sredine meča prema kraju je meč ubacio u veću brzinu i svi su krenuli letjeti na sve strane što je bilo dosta zanimljivije za gledati. No, onda je taj angle s pronađenim metalom u Phantasmovoj obući malo pomrdao flow meč. Sama ideja je fora, ali mislim da je došla u krivo vrijeme i da je bila nepotrebna. Svejedno, zabavan meč, dovoljno za opener. ***

Vedran Karlić: Meni je ovo bilo jako zabavno, malo akcije od sva tri tima. Nisam očekivao kako ćemo imati situaciju gdje jedan tim biva izbaćen iz meča, ali to su napravili na vrhunski način. Bilo mi je baš zabavno ovo gledati. Taman da postavi tempo za otvaranje.

Danilo Otašević: Upravo ovo sam očekivao od jučerašnjeg opener-a. Brza akcija prepuna kontri i neizvesnosti. Graničan spotfest koji će podići publiku. Konačno smo dobili kulminaciju priče oko ELP-ove čizme. Zabavna realizacija diskvalifikacije i odlične grimase oba BC člana. Posebno bih pohvalio ogoromnu energiju koju je večeras Tiger Mask pokazao. Njegovi najbolji dani su davno iza njega, no pokazao je da u ključnim trenucima može da odradi jedan jako zabavan meč. I više nego solidno za početak.

7/10

Mayu Iwatani and Starlight Kid vs Tam Nakano and Saya Kamitani

Kristijan Bešlić: Koliko je ovo vrištalo STARDOM. Tek sam sad shvatio da Stardom ima neku posebnu vibru i prepoznatljiv stil. Starlight Kid i Saya Kamitani su odradile fantastične High Speed sekvence, dok su Mayu Iwatani i Tam Nakano ispucale malo više udaraca nogom. Nekoliko prekrasnih poteza kao SLK-in Springboard Moonsault pored ringa, i njen Diving Splash s Mayuinih ramena. Završnica fantasatična, odličan Phoenix Splash Saye Kamitani. Ovo je bilo odlično.

Ivan Sučić: Egzibicija s nula težine, ali čak i s tim u vidu je ovo bilo fantastično. Cure su došle s ciljem da pokušaju ukrasti show i to se odmah vidjelo. Akcija u ringu nije stala, bilo je nekoliko diveova i klasični Stardom kickouti na 2.999 koje nitko ne radi bolje. I kao vrhunac svega ulazi u zapisnik da Tam Nakano ima pobjedu na Wrestle Kingdomu.

Alen Butumović: Čak sam i pozitivno iznenađen ovim mečom i mislim da je bio i nešto bolji nego opener. Odličan showcase za Stardom cure. U devet minuta je teško napraviti neki bog zna kakav meč u kojem ćeš pokazati sve što možeš, ali one nisu išle na to da se baziraju na nekakvu strukturu i grade meč na tradicionalan način, nego su odmah od početka ubacile u petu brzinu i nisu stale do kraja. Nekome će možda izgledati kao hrpa nabacanih poteza, ali to je tako. Odličan sprint, zanimljiva akcija, mnoštvo kul highflying poteza. To je to. Posao odrađen. ***1/4

Vedran Karlić: Meč je imao dva problema. Cure je malo pojela trema, zbog čega je meč imao slabiji početak i nekolikonespretnosti. Drugi je minutaža, pošto su probali što više pokazati u to malo minuta. Isti potezi s tri minute duljim trajanjem, da ima malo i predaha kako bi prožvakali što smo vidjeli i imali bi smo bolji meč. Kako je ovo bila egzibicija, pružili su vraški dobro prikazivanje što Stardom je. Pohvale za odrađeno.

Danilo Otašević: U potpunosti sam pristrasan, ali ovo je bilo sjajno. Čas hvalim, čas kudim spotfest akciju, no kada uzmemo u obzir da je ovaj meč bio čista egzibicija i meč koji će preporučiti Stardom novim gledaocima, mislim da su odradili i više nego solidan potez. U prethodnoj sam rečenici spomenuo glavni problem, a to je da ove četiri cure treba da predstave jednu celu promociju. Prinzaću da su bile konfuzne u početku, posebno Kamitani. Vrlo brzo su se vratile u ritam i dobili smo jedan solidan sprint sa elementima spotfesta. Nadam se da ćemo što ćešče gledati Stardom mečeve u NJPW-gu.

8/10

KOPW 2022 Four Way Match: Minoru Suzuki vs Toru Yano vs Chase Owens vs CIMA

Kristijan Bešlić: Meč su započeli, doslovno onako kako su jučer završili. Kratko je trajalo, ali bilo je par zanimljivih situacija kao izmjena Chopova Chasea i Suzukia, te kasnije kada je Suzuki lupao Chopove CIMI, a CIMA držao Yanu u poluzi na nozi. Ovo nije ni trebalo biti dug meč, a samim tim je ovo bilo prilično zabavno. Suzuki je KOPW. Post meč segment kada je Yano zavezao Suzukija za uže, bilo je smješno.

Ivan Sučić: Djelovalo je duže nego je zapravo trajalo i to za promjenu nije loše. Kako sam preskočio preshow dana prije Cima mi je bio ugodno iznenađenje ovdje, MiSu također. Jedino što sam zapamtio je komičan spot u kojem Cima drži Yanoa u indian death locku dok ga Suzuki isponova baca na pod, ostalo je sve bilo neuvredljivo, ali ne posebno pamtljivo. MiSu kao KOPW prvak bi trebalo biti zanimljivo.

Alen Butumović: Nisam do sada gledao nijedan meč za ovaj trofej, ali koliko sam skužio, potpuno je drugačije nego išta drugo. I to je u redu. Sve što je drugačije nije nužno i dobro, ali mislim da je ovo na mjestu. Meč je bio onoliko dobar koliko je mogao biti za šest minuta koje su dobili, mješavina komedije i ozbiljnog wrestlinga i tako to. Drago mi je da je Suzuki uzeo ovo pošto to znači povećanje kredibiliteta tog trofeja u odnosu što su sada radili s time. Ne kažem da Yano nije bio dobar, ali Yano je komedija koja se ne sviđa svakome. **1/4

Vedran Karlić: Kratko i zabavno. Par dobrih momenata, kao onaj kojeg je kolega Ivan naveo. Uživao sam, no nećete ništa propustiti ako ne odgledate ovaj meč.

Danilo Otašević: Šta ga znam. Kratko, ali slatko. CIMA je dobio dosta prostora za rad. Za promenu, nismo gledali veliki broj Yano-ovih kerefeka, a odluka da Suzuki bude novi KOPW šampion je, makar meni, sjajna. Sama činjenica da ćemo gledati sukobe između Yano-a i Suzuki-ja me raduje. Jedino mi je krivo što se Owens maltene nije ni video u ovom meču, no shodno minutaži, razumem odluku.

6/10

NEVER Openweight Six Man Tag Team Title Match: Bullet Club (EVIL, Yujiro Takahashi and SHO) (c) vs CHAOS (Hirooki Goto, YOSHI-HASHI and YOH)

Kristijan Bešlić: Neću puno pisati o ovome meču. Opet overbooking. Taman sam htio pohvaliti SHO/YOH sekvencu, kad ono EVIL s low blowom uništava meč. Doslovno ništa zanimljivo nismo dobili. Jedno veliko razočarenje i velika nula. Nije mi se svidjelo.

Ivan Sučić: Kada Evil svoje overbookane nerede radi brzo budu barem prolazni. Tako je bilo ovdje. Daleko od dobrog, ali puno bolje od dana prije jer se barem nisu vukli od spota do spota. Doduše nisu ni sprintali. Jogging možda. Sho i Yoh su bili uvjerljivo najbolji dio meča, dok je Huge Yuje skupio drugu pobjedu u dva dana. A dan prije nije imao ni meč. Ja klečim.

Alen Butumović: Logika je jednostavna, bolje je gledati Evila u tag team meču nego u singles meču. Zato je ovaj meč bio znatno podnošljiviji nego onaj na prvom danu za NEVER titulu. Svejedno, ne baš dobar meč sa standardnim kerefekama, overbookingom i glupim završetkom. YOSHI-HASHI je bio daleko najbolji čovjek u ovom meču, ali ni on ne može ništa puno napraviti da se ovaj meč poboljša. Čisti house show level meč bez kojeg se moglo proći. **

Vedran Karlić: Bolje nego EVILov meč dan prije. Sve ostalo je veoma zaboravno.

Danilo Otašević: Znatno bolje nego jučerašnji EVIL meč, no to ne znači da ćemo gledati drugačiji EVIL meč. Goto i Hashi su dobili dosta veći prostor za rad, ali čim su krenula uključenja, sve je otišlo dođavola. Inače, pomoćni sudija nije pao večeras, tako da eto nečeg novog. Tužno mi je kako su ponovo devalvirali titulu nakon maestralnog Chaos reign-a. Držali su titulu preko godinu dana, imali rekordan broj odbrana i besprekorno su funkcionisali kao jedinica. Uz to, Hashi je dobio prvu titulu. Kada sam video da je EVIL dvostruki prvak (bukvalno mi to nije palo na pamet posle jučerašnje katastrofe), bio sam zgranut. Dve titule koje su pre godinu dana vredele nešto, sada ne vrede ništa. Kao šlag na tortu, HoT će nastaviti svoj feud sa Chaos-om. Yujiro i EVIL će dobiti meč za tag titule, Ishii rematch za NEVER titulu, a koliko sam razumeo gledaćemo i rematch ovog meča. Ne mogu rečima da iskažem koliko mi se to ne gleda.

5/10

SANADA vs Great-O-Khan

Kristijan Bešlić: Joj što je ovo bilo naporno za gledati. Dečki dobili skoro 15 minuta, a nisu ništa zanimljivo dostavili. Bilo je nekoliko dobrih poteza u meču, ali nisu ih nikako vezali. Prvi dio meča je bio nekako spor, kasnije je to bilo malo bolje, ali to i dalje nije bilo to. Nije baš bilo ništa loše, ali nekako dosadno za gledati.

Ivan Sučić: Klasični Sanada meč, što će reći da je Sanada radio Sanada stvari i bilo je na protivniku da oko toga nešto napravi. Oka se tu snašao bolje nego bi većina. I snašao se tako što je i on radio klasične Sanada stvari u želji da ga pobijedi u njegovoj igri. Plancha van ringa i jedan moonsault koji je bio prilično dobar i dobio jednu od glasnijih reakcija publike. Na kraju ga to ipak košta jer nitko ne hrva kao Sanada bolje od samog Sanade. Dobar meč, ali moglo je i moralo biti kraće.

Alen Butumović: Jako solidan meč. Ništa spektakularno, ništa posebno wow, jednostavno solidan meč u odnosu na poziciju na cardu i na dobiveno vrijeme. Nije se osjetio neki značaj bilo čega u meču, tako da mi je falilo neke emocije i priče, ali wrestling je bio zadovoljavajuć. ***

Vedran Karlić: Nisam pratio događanja pa nisam imao pojma koja je priča meča. Nisu mi ni u meču to baš nešto uspjeli približiti. Bilo je par zgodnih sitnica, no nisu uspjeli podići meč na išta više od prosječnog. Ništa mu nije falilo, ali ništa ga nije isticalo.

Danilo Otašević: Ovaj meč sam komotno mogao da prespavam i ništa ne bih propustio. Sanada-ini mečevi prate jednu jasnu formulu koja ili funkcioniše ili ne funkcioniše, u zavisnosti s kim je u ringu. Monotono i dosadno. Još jednom su pokazali kako O-Khan nije ništa naročito u ringu. Još mnogo treba da radi. Verovatno najzaboravniji meč sa ovogodišnjeg Wrestle Kingdom-a.

6/10

Tetsuya Naito vs Jeff Cobb

Kristijan Bešlić: Iskreno nisam očekivao ovako dobar meč. Bio sam skeptičan iz nekog razloga, ali ovo je bilo jako dobro. Prvo meč je krenuo malo sporije, ali dobili smo odličnu sekvencu pored ringa gdje Cobb pogađa Suplex. Cobb ima blagu prednost tokom prvog djela meča ali kada je Naito krenuo, znao je dobro vezati poteze. Dobro je izgledalo kada je targetirao Cobbovu nogu, plus jako je dobro ispalo kada je kontrirao Tour of the Islands u polugu na nozi. Jeff je dobro parirao cijelo vrijeme, ali Naito je uvijek bio korak ispred. Lijepa završnica s Destinom i Naitovom pobjedom. Super je ovo bilo.

Ivan Sučić: Jako otvaranje gdje Cobb tjera Naita u kut. Velika greška jer Naito odmah nakon toga cilja noge Cobba i drži ih se cijelog meča. Cobb pokazao koliki je stroj. Imao je jedan suplex van ringa gdje je djelovalo da drži Naita u rukama preko minute. Također je imao i jedan obični dropkick dok je Naito sjedio u kutu ringa koji je izgledao kao da će ostaviti šupljinu u Naitovim prsima. Naito je pak bio klasični Naito. Ne bi mogao odhrvati loš meč da se potrudi. Stvarno sjajno.

Alen Butumović: Napokon jedan stvarno jako dobar meč koji je ispunio moja očekivanja donekle. Naravno da je ovo u idealnim uvjetima mogao biti i odličan meč, ali s obzirom kako je prvi dan sav bio nikakav, a i ovaj drugi do ovog trenutka nije pružio bog zna što, ovo je sasvim dobro. Jako dobro građen meč od početka do kraja, nikad presporo, nikad prebrzo, sve je odrađeno fino i u normalnim količinama. Nisu išli na neku ultra ludu završnicu što je okej. ***1/2

Vedran Karlić: Ovom meču je falilo nešto za što se bore. Sad već bivša interkontinentalna titula bi bila idealna. To bi podiglo meč na jednu novu razinu, možda čak i u meč godine kandidata. Jer ono u meču je bilo sjajno. Kupili su me. Jeff Cobb je snaga, način na koji je čekao da se Naito skine u wrestling obleku pa krenuo istog trena čim je ovaj to napravio je samo jedan mali pametni detalj. Naito shvaća da nema šanse dobiti ako ostane u tom stilu, pa ostatak meča napada nogu. I to su sve tako lijepo odradili kroz svih 15 minuta. Zbilja su me uvukli u meč. Sve pohvale.

Danilo Otašević: Slažem se sa Vedranom, meču je falila titula. Prvi jako kvalitetan meč večeras. Dobra priča u ringu. Naito shvata da ne može jedan na jedan da nadvlada Cobb-a, pa vrlo brzo nalazi slabu tačku i radi na njoj do kraja meča. Vreme je bukvalno proletelo, a stilovi su im savršeno kliknuli. Cobb sve vreme čeka grešku i takvim sitnim detaljima su dali ogroman osećaj neizvesnosti ovom meču. Cobb izgleda jako i u porazu, što je najbitnije za njega.

8/10

IWGP United States Heavyweight Title No Disqualification Match: KENTA (c) vs Hiroshi Tanahashi

Kristijan Bešlić: Cijeli meč smo proveli u nekom iščekivanju high spota, i bome itekako smo ga dobili, no vratimo se na početak. Tanahashi dobija borbu kendo štapovima, ali vrlo brzo KENTA dolazi u prednost. Stiže malo more rekvizita u ring i tu počinju manji spotovi. Prvi veći spot kojega bi spomenuo bi bio Dropkick KENTE, koji je udario na Tanahashia dok je ovaj ležao u kutu preplavljen stolicama. Nakon toga smo dobili table spot, kroz kojega je Tanahashi prošao. Slijedi jedan trenutak koji je malo uništio momentum meča, a to je kada je KENTA postavljao one ogromne ljestve. To se odužilo, ali vrijedilo je. Tana dolazi u prednost i s Frog Splashom prolazi kroz stol na kojem je bio KENTA, raskrvljuje ga i to obilno, te uzima IWGP US titulu. Sveukupno jedan vrlo dobar meč.

Ivan Sučić: Točno što bi no dq meč trebao biti. Svaki potez je bio izveden, potpomogdnut ili vodio prema napadu nekakvim oružjem. Mislim da su zatrpali ring stolicama, skalama i kantom za smeće doslovno unutar prvih pola minute. I samo su gradili od toga. Iz svega bi izdvojio udarac gitarom koja nije izgledala da je ikako prerađena, za razliku od Jarrettovih, pa se nije raspala nego samo udubila oko Kentine glave. Drugi je naravno high fly flow sa ogromnih skala kroz stol na raskrvarenog Kentu. Iako je sastavljanje tih skala bilo malo sporije i traljavije od očekivanog, čini mi se da je Kenta uspješno to pretvorio u comdy spot ako je suditi po reakciji publike. US titula razvija nekakav hardcore identitet, ako ga već nije razvila, što definitivno nisam očekivao.

Alen Butumović: Sjajan meč! Ovo je bilo i puno bolje nego što sam mislio da će biti. Gimmick mečevi nisu česti u New Japanu, a pogotovo ne u malo većim i važnijim mečevima i zato su uvijek posebni. Ovo je bilo super. Odlično strukturirani, izvrsno korištenje oružja. Svaki spot s oružjem, bilo sa stolicama ili stolovima ili čime god je bio odlično isplaniran i odlično izveden. Finalni spot je također bio bomba. Tana je napokon uhvatio i tu US titulu i mislim da je to izvanredno za kredibilitet iste. Jako sam zadovoljan ovim mečom. ****1/4

Vedran Karlić: NJPW nema često mečeve ovog tipa, ako me poznajete onda znate da još patim što je zbog ozlijede otpao Omega vs Tana ladder meč. Još se potajno nadam da ćemo to jednom dočekati. Ako ne dočekam, ovo je sasvim dobra zamjena. Ovaj meč je bio puno sporije strukturiran nego američki no-dq mečevi. To mi je jako pasalo, jer sam cijelo vrijeme bio u meču uz razmišljanje što će se iduće dogoditi. A bilo je puno toga dobroga. Sve do onog finala koje će ostati zapamćeno.

Danilo Otašević: Komentatori nisu morali da naglašavaju kako Tana nije učestvovao u ovakvim mečevima, sami smo to mogli da zaključimo. Svakim detaljem je to pokazao. Od nesigurnosti preko govora tela do nesposobnosti da ubaci sto u meč. Tana uvek treba da bude u konkurenciji za GOAT-a i još jednom je to pokazao. Za razliku od nekih drugih no-dq mečeva, ovde nisu prosto “skakali” sa spota na spot. Počeli su sa kendo štapovima, odradili sjajan omaž svojim gimmick-ima (Tana sa gitarom, a KENTA sa razvaljenim koferom), došli do spotova sa stolicama, da bi završili sa dva sjajna table spot-a. Obojica su dali svoj maksimum. Tana je odradio strašan “slingblade” KENTA-i na stolice, da bi promašio “high fly flow” i udario direktno u iste. Kada su počeli da se vrte oko table spot-a, mislio sam da će tu biti kraj meča. I zaista, kada je KENTA odradio “falcon arrow” Tana-i kroz sto, mislio sam da je tu kraj. Nisam ni pretpostavio šta sledi. Završni spot ulazi u konkurenciju za najbolji spot koji sam video od kada pratim profesionalno rvanje. KENTA je čak uspeo da ubaci i malo humora jer je psovao sebe zbog toga što nije mogao adekvatno da postavi merdevine. US titula je bila važna i pre ovog meča, no mislim da su je sada cementirali kao drugu najbitniju titulu u promociji. Odlično.

9/10

IWGP World Heavyweight Title Match: Kazuchika Okada(c) vs Will Ospreay

Kristijan Bešlić: Fenomenalno. Što smo drugo mogli i očekivati? Odlična sekvenca pored ringa gdje Ospreay Superkickom zaustavlja Okadu koji leti preko zaštitne ograde, a onda dolazimo do prvog većeg spota a to je Moonsault Willa sa stupa reflektora. Svidjela mi se razmjena kontri, gdje na kraju Ospreay kontrira Dropkick u Powerbomb. Taj segment je baš dobro izgledao. Od sredine meča, neprekidna akcija s pregršt vrlo dobrih poteza. Nisam nikada mislio da ću vidjeti kontru Rainmakera u Spanish Fly, ali evo dogodila se. Dobili smo dva fantastična near falla, i dva kickouta iz Rainmakera i Hidden Bladea, što je izgledalo zapravo vrlo dobro. Fenomenalan meč, MOTN zasigurno, međutim jedina zamjerka, i jedina stvar koja mi je odvlačila pažnju je telefonirana pobjeda Okade. Tko bi uopće mogao pomisliti da će Okada u 24 sata osvojiti i izgubiti IWGP Heavyweight titulu?

Ivan Sučić: Okada izgleda ispravno dok ulazi u Dome kao prvak. Ospreay bolje nosi velik broj titula od Kennya. Želim reći da je ovo bio skoro pa savršen meč gdje je jedina mana bila predvidljivost. Iako bi to značilo da moram ignorirati trenutke u kojima sam stvarno mislio da će Ospreay skupiti pobjedu, pogotovo nakon hidden bladea. Van toga struktura skoro pa ista kao i u Shingo/Okada meču. Čak smo dobili i spot gdje protivnik radi Rainmaker pozu. NJPW ima svoju formulu, od nje ne odustaje, ali zašto dirati u nešto što funkcionira. Od poteza samo želim izdvojiti dropkick na rubu ringa nakon kojeg se Ospreay lansirao u nazad i glavom udario u stup. Ne znam je li bilo namjerno ili ne, ali je izgledalo jako bolno. Zato je vratio Okadi kada je kasnije u meču kontrirao dropkick u powerbomb koji je izgledao jednako bolno za Okadu. Majstorija. Nakon meča Naito izaziva Okadu za 50 godišnjicu NJPW-a, realno nema boljeg izazivača za taj show, i Okada u suzama pozdravlja publiku.

Alen Butumović: Apsolutno fantastičan meč. Kao prvo, zapravo je odlično imati dva Okadina meča u dva dana za redom u dva main eventa Wrestle Kingdoma kako bi mogao napraviti usporedbu i onda zaključiti koliko je meč sa Shingom, koji je i dalje bio odličan iako ne tako dobar kao ovaj, bio zapravo tipičan Okadin meč gdje prvih 20 minuta možeš predvidjeti apsolutno svaki sljedeći potez koji će se dogoditi. To nije nužno loše, ali nekad treba stvari malo protresti, a to je Ospreay ovdje napravio. Ospreay je ovdje nekako presijecao svaki Okadin pokušaj ustaljivanja meča i dovođenja kontrole u svoje ruke što je bilo odlično za gledati. Možemo pričati o tome kako Ospreay ne posjeduje neke kvalitete koje tipično New Japan main eventeri imaju u malom prstu, a tu prvenstveno mislim na selling, a u nešto manjoj mjeri i storytelling, ali ne mogu reći da je to u ovom meču bilo toliko bitno. Okada je taj dio pokrio dovoljno dobro. Izvanredna završnica s puno odličnih sekvenci poteza i kontri, ludilo. Svakako najbolji meč u ova dva dana i vjerojatno će biti jedan od boljih mečeva za New Japan, bar dok se ne pojavi Climax. Svakako preporučam. ****3/4

Vedran Karlić: Kolege su već skoro sve kazali. Ovo je bio jedan od najboljih WK mečeva koje sam gledao, a konkurencija je ogromna. Fenomenalan meč u kojem jednostavna vrišti kako je Okada jedan od najvećih u povijesti, s kojom lakoćom on izvodi ovakve mečeve. A baš taj Okada je prije par godina kazao kako će Will biti na ovom nivou. I je. Svaki puta kada Okada izvede dropkick je specijalan, imali smo korištenje tuđih finishera, imali smo finisher kickoute, koji ovdje čak i nisu smetali pošto je izgledalo kao dva najbolja borca svijeta koji se toliko dobro poznaju.

Danilo Otašević: Mislim da svi kolektivno treba da budemo zahvalni što ovakvi velikani nastupaju u našoj eri. Nedovoljno puta smo svi to rekli. S obzirom da nisam gledao preveliki broj Wrestle Kingdom-a za razliku od mojih kolega, moje mišljenje nije toliko relevatno, ali i ja se slažem da je ovo bio jedan od najboljih WK main event-a. Njihov prethodni susret je imao priču. Ovaj, sa druge strane, je imao i priču i titulu. Dobra stvar sa dvodnevnim WK-om je što direktno možemo uporediti mečeve za titulu. Dok je meč sa Shingo-om bio sjajan, ovaj je spektakularan. Samo to što je ovaj meč imao dugoročnu priču iza sebe, odmah raste u mojim očima. Ospreay još ne poseduje neke kvalitete tipične za NJPW main eventere, ali ima odličnu harizmu i storytelling u ringu. Zašto je Okada GOAT? Zato što može svakog da prati u ringu. Ospreay je imao dozu high risk poteza (moonsault sa stuba), no ovakvi mečevi i ne treba da liče na spotfest. Okada je iščekivao svaki njegov potez. Odradio je brutalnu kontru na “sasuke special” u “tombstone”. Svakako najbolji delovi meča su bili kada su zamenili uloge. U pokušaju provociranja Okada-e, Ospreay radi “tombstone” i “rainmaker”, a Okada mu vraća “stormbreaker”-om.  Nemam ni jednu zamerku. Stari Okada se vratio i ubeđen sam da će mu ovo biti najbolji reign do sada. Deluje strašno motivisano. Raduje me feud sa Naito-om. Očekujem njihov najbolji meč do sada.

11/10

Ukupni utisak:

Kristijan Bešlić: Fino smo otvorili show. Prva dva meča su bila vrlo dobra. Slijedi mali pad kvalitete, a onda užas od NEVER Openweight meča. Nakon dosadnog SANADA/Great-O-Khan meča stvari idu na bolje, i svakim mečom kvaliteta raste. Nije ovo najbolji Wrestle Kingdom ikada, ali sve u svemu jedan vrlo dobar i zanimljiv show, daleko bolji od prvog dana.

Ivan Sučić: Puno bolji show od prvog dana koji mi se već dosta svidio. Nijedan meč nije podbacio (čak ni Evilov), dok je velik broj mečeva nadmašio očekivanja (čak i Evilov). Vrhunci prvog dana su bili puno viši nego ovdje, što će reći da je main event bio bolji, ali je ovo bio konzistentiji show bez velikih varijacija u kvaliteti od početka do kraja. Jedini upitnik koji imam je oko Ospreayeve frakcije koja dvije godine za redom završava WK bez pobjede.

Alen Butumović: Ovo se već može nazvati pravim Wrestle Kingdomom. Ni ovdje undercard nije bio nešto maestralan ili slično, ali mečevi su bili puno gledljiviji i ništa nije bilo loše. I onda su zadnja dva meča pokidala, svaki na svoj način. To je ona glavna karakteristika WK showova i to je ono što smo dobili ovdje. Znatno bolje nego prvi dan. Jako dobar show!

Vedran Karlić: Već sam rekao kako mi dan jedan izgleda kao malo žrtvovan kako bi se (po prvi puta) postavio dan dva kao jači. I uspjeli su tome. Zadnja tri meča su ono zbog čega se gleda show ovog tipa. Tri različita meča koja te zbog drugačijih stvari tjeraju da budeš dio te akcije. I hvala im na tome.

Danilo Otašević: Ako je prvi dan podbacio, ovaj je dostavio. Ni jedan meč nije bio loš. Odlično cementiranje US poteza i jedan MOTY kandidat u najavi. Složile su se kockice i očekujem da ova godina bude dosta stabilnija od prethodne, makar što se tiče booking-a. Sjajan program. Preporuka.

9/10

Be the first to comment on "NJPW: Wrestle Kingdom 16 drugi dan (05/01/2022) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*