Komentatorski stol – Kraj godine

Zadnji komentatorski stol ove godine neće biti fokusiran na aktualnosti u wrestling svijetu, nego na kompletnu godinu koja je iza nas. Kroz par pitanja naši urednici kazat će par riječi na nekoliko pitanja o tome kako oni gledaju kroz 2016. godinu, koje kada ponoć otkuca više neće biti. Stoga, evo kako smo mi vidjeli ovu godinu.

WWE je imao godinu koju možemo podijeliti u dva perioda s prilično jasnom dobom doba – brand split. Kako vam se u globalu čini njihova godina? Jesu li napravili pomak u odnosu na prošlu godinu i da li je brand split nešto što je pomoglo razvoju i evoluciji ili je napravilo potpuno suprotno?

Vedran Karlić: Sve u svemu bila je ovo dobra godina za WWE. Daleko od toga da možemo govoriti o savršenoj, bilo je tu mnogo problema, pogotovo to što je centralni događaj sezone (WM) podbacio. Jedna stvar u čitavoj godini bila je manje-više konstantna, RAW je sa svoja tri sata češće prokleto dosadan nego zabavan. Tako je bilo prije brand splita, tako je i nakon njega. S druge pak strane SmackDown je doživio preporod – prestao je biti svojevrsna repriza onoga što je bilo u ponedjeljak, postao je show koji ide u živo i na kojem se događaju zabavne stvari. I dok je brand split dobro došao korak naprijed prema svježini, dobili smo i nusproizvod – previše PPVova – praktički ih imamo svaka dva tjedna. WWE po tom pitanju mora jako puno napraviti. Kompanija danas ima RAW, SmackDown, NXT i 205 – to je desetak sadržaja na tjednoj bazi. Već se polako osjeća zamor zbog količine sadržaja, a ovaj tempo je tu samo godinu dana. Treba još spomenuti i CWC turnir koji je bio pravi pogodak. Dobra godina koja je za iduću ostavila puno više pitanja nego nam dala konkretnih odgovora.

Filip Stanković:  Ova godina za WWE je bila dosta dobra. Svašta se izdogađalo ove godine. Od RR do WM je sve bilo vrlo dobro. Onda je WM podbacila. Poslije WM PPV-i su bili dobri(Extreme rules, Money in the Bank, …), ali problem je bio što je Smackdown  bio nekak B show. Imao je slabu gledanost. Ono najvažnije se na Raw-u događalo. Onda je uslijedio Draft i taj se problem riješio. SmackDown se preporodio, i sad zadnji tjedan je imao veću gledanost od Raw-a. Raw poslije drafta je užasan, također i njegovi PPV-i. Imaju puno više talenata na svom rosteru, ali katastrofa ih bookiraju  Mislim da je Draft pomagao u razvoju, posebnom kod nekih wrestlera koje ne bi imali ovakav momentum da nije došlo do brand splita. Kao na primjer, Dolph Ziggler, Braun Strowman, Bray Wyatt, Alexa Bliss, Heath Slater, itd.

Alen Butumović: WWE u globalu je ove godine bio mnogo zabavniji nego prošle. I dok booking nije uvijek bio toliko dobar i konstantan, kada su trebali napraviti dobar show, to su napravili. Uz to kao i uvijek imamo NXT koji je još jedan proizveo četiri nevjerojatno dobra Takeovera. Cruiserweight Classic se isto pojavio i bilo je nešto najbolje što se desilo kompaniji ove godine. Brand split se isto dogodio, za neke je bio dobar, za neke ne. SmackDown je potpuno profitirao ovime. Od showa koji nije išao live i nije imao nikakvog značaja, postao je pravi A show u kojem fanovi uživaju više nego u bilo čemu. Za Raw to baš i nije tako dobro. I dok na papiru imaju sjajne zvijezde na svom rosteru, nisu uspjeli producirati kvalitetan produkt u ovih nekoliko mjeseci. No, kada se sve zbroji i oduzme, bila je ovo dobra godina za WWE u smislu mečeva i trenutaka. Mnogo debija, povrataka i mečeva za koje nismo ni mislili da će se dogoditi.

Prema ocjenama koje daje Dave Meltzer ova godine je imala najviše 4*+ mečeva u povijesti, nadmašivši prošlogodišnju, koja je pak nadmašila onu prije. Uz ovakav trend možemo li reći kako je kvaliteta samih mečeva na nikad boljoj razini?

Vedran Karlić: Nećemo raspravljati o tome kakve su ocijene koje Meltzer daje, ali one su tu već godinama i postale su konstanta u industriji. Sama činjenica da su zadnje tri godine jedna za drugom rušile rekorde po broju sjajnih mečeva po njegovom kriteriju govori o tome kamo je krenula evolucija hrvanja – pružiti publici nezaboravan meč u samom ringu. Možda bi kroz dvadeset godina vaš kriterij bio drugačiji, možda bi druge mečeve nazvali dobrima, odnosno lošima, no velika je vjerojatnost kako bi količina sjajnih mečeva i na vašoj skali rasla. Kao što sam već rekao, jedan od razloga je to što svi žele pružiti dobar meč, a drugi je u dostupnosti svega toga. Koliko ste toga mogli gledati prije dvadeset godina, a koliko možete gledati danas? Čak i jako male promocije imaju YouTube kanale, Facebook stranice, Twitter račune, i neke druge socijalne mreže uz pomoć kojih je lako podijeliti proizvod publici. Drugim riječima, puno više mečeva je dostupno, lako je saznati koji je meč sjajan i odgledati ga. Stoga ovaj trend ne čudi.

Filip Stanković: Davanje većih ocjene svake godine me ne čudi. Svake godine wrestling se razvija sve više i više. WWE svake godine dovodi sve više talenata iz drugih kompanija. Ove godine su došli Nakamura i AJ. Imali su fantastičnu godinu. Njihovim mečevima je Meltzer davao najviše ocjene.  Tako da u tom području WWE radi dobar posao.

Alen Butumović: To se nikada sa preciznošću ne može reći jer svatko će mečeve gledati iz svoje perspektive. Meltzer je ocijenio sve te silne mečeve s četiri zvjezdice i više, ali to je njegov pogled na wrestling. On je jedan od najpoznatijih wrestling novinara u svijetu i vjerojatno pokušava ostati što više objektivan (zato ima sve one silne kategorije uz pomoć kojih ocjenjuje jedan wrestling meč), ali na kraju krajeva, meču ćeš dati ocjenu onoliko koliko ti misliš da zaslužuje, nema tu objektivne ocjene. Netko će reći da je jedan meč dobar, drugi će reći da nije. Ali, sam wrestling je na dosta visokoj razini, dosta kvalitetnih mečeva se proizvede kroz godinu, mnoge indy kompanije su postale primijećene, čak i one diljem Europe za koje do prije par godina nismo niti znali, dolazi do mnogih međukompanijskih showova, ali isto tako i konkurencije, WWE je počeo surađivati s ostalim kompanijama i sve ostalo. Mnogo toga se događa tijekom godine, wrestling je zaista zabavan, a koliko je mečeva zapravo bilo fantastično nikada nećemo znati. Koliko zato što postoji još hrpa wrestlinga na kugli zemaljskoj kojem ne posvećujemo pažnju, toliko zato što su ocjene prilično subjektivna stvar.

NJPW je imao jednu sjajnu godinu, TNA je stvorio neviđenu iskru uz Matt Hardya, PWG je nastavio sa kvalitetom, Lucha Underground emitirala je čak dvije sezone ove godine, WCPW je nastao, a mnoge kompanije su isto imale svoje dobre momente. Možemo li govoriti o tome da se tržište promijenilo tako da više nije potrebno biti u WWEu kako bi se itekako pristojno zarađivalo za život. Osim toga, može li WWE što naučiti od drugih kompanija?

Vedran Karlić: Sve nabrojano je pokazatelj kako različite kompanije imaju različite ideje, a njihova medijska eksponiranost daje priliku vlasnicima da zarade više nego prije, što pak dugoročno daje priliku ponuditi bolje uvjete svojim kvalitetnim hrvačima. WWE je mjesto gdje ćete zaraditi najbolji novac ako ste u vrhu kompanije, no ako niste, danas postoje lokacije gdje možete otići, imati iste novce na godišnjoj bazi, raditi manje i još imati kontrolu nad majicama s vašim likom (kao i puno bolji postotak od prodaje). Drugim riječima, postoje opcije što znači kako se hrvači ne moraju bojati ako izgube posao, a samim time nisu dužni popustiti pod potencijalnim ucjenama ili lošim uvjetima koji im se nude. A to je uvijek dobro. U toj priči svi mogu naučiti nešto jedni od drugih, a kada već govorimo o svim ovim kompanijama, mislim da su mnoge nabrojane imale dobru godinu iza sebe.

Alen Butumović:  Svakom je cilj jednoga dana dospjeti u WWE. To je ipak najveća kompanija, u njoj ćeš zaraditi najviše novaca i najviše će te ljudi primijetiti ondje, cilj je izvući maksimum iz onoga što radiš, kako u popularnosti, tako u zaradi. Ali to ne umanjuje vrijednost indy kompanija. One su isto tako dobile dosta pažnje u zadnje vrijeme, što je super za sve wrestlere, pogotovo za one koji možda nikada neće dospjeti u WWE. Plaća je vjerujem u najmanju ruku skromna, ovisi o kompaniji, ali i više nego dostatna za život jednog wrestlera. Što se tiče toga, drago mi je da je WWE na neki način počeo primjećivati druge kompanije i surađivati s njima, oni imaju koristi od toga jer i samo možemo posvjedočiti koliko su ove godine ugrabili wrestlera iz Evolvea i ostalih drugih kompanija, a imaju koristi i te malo kompanije s kojima su oni surađivali jer su ih na neki način promovirali.

Kada sagledate čitavu godinu, što su stvari koje su vas oduševile, a koje su stvari koje bi bez imalo razmišljanja promijenili?

Vedran Karlić: Bilo je sjajnih trenutaka, za mene je bez imalo razmišljanja #BROKEN Matt Hardy i sve što radi najzanimljivija stvar godine. No neka vas to ne zavara, WWE je imao mnogo momenata, gledao sam mnoge sjajne mečeve u NJPWu, Lucha Underground mi ima lošije sezone nego što je bila prva, no i dalje je to vrlo dobro. Jako puno pozitivnog, ali bilo je i loših stvari – od TNA problema s financiranjem, Lesnarovim dopingom i glupom odlukom da razbije Ortonu glavu, pa sve do dosade zvane RAW. No, ako bih mogao promijeniti samo jednu stvar onda bi to bila ovogodišnja WM koja je podbacila. Bilo je na njoj dobrih mečeva, no uz trajanje koje je imala, imali smo jedan prilično loš događaj.

Filip Stanković: Bilo je odličnih trenutaka u WWE za mene jer njega najviše pratim. Izdvojio bi neke poput Triple H- ovog osvajanja RR, returna Shane i onog njegovog skoka s vrha saveza, brand split, Cruiserweight Classic. Naravno to nije sve, bilo ih je još puno, ali ovo su oni glavni po kojima ću pamtiti 2016. godinu. Loših stvari je bilo, ali na sreću puno manje od onih boljih. Tim lošim stvarima se ne zamaram nego ih sam želim što prije zaboraviti. Jedinu stvar koju želim da WWE napravim u 2017. je ta da počnu Raw-bolje bookirati. Nadam se da ne tražim puno.

Alen Butumović: Bilo je dosta toga što me oduševilo. Tijekom ljeta sam najviše pratio hrvanje jer sam imao i najviše vremena te sam pratio mnoge kompanije osim WWE-a. Nagledao sam se dosta odličnih mečeva, što ću pokazati u članku kojeg ću objaviti nakon Nove godine, bilo je zaista super trenutaka, otkrio sam neke nove kompanije, wrestlere za koje nikada nisam ni čuo a zapravo su jako kvalitetni. WWE je bio zabavan, što je važno jer sam njih najviše pratio, ali sam dosta uživao u showovima koje su producirali Evolve, PROGRESS Wrestling, RPW i ostale indy kompanije. Oživio je Matt Hardy gimmick, Chris Jericho je aktualan, Styles je imao godinu za pamćenje u WWE-u, ljudi poput Nakamure, Roodea, Ariesa, Stronga i ostalih su svi u WWE-u i svi su se pojavili u tako kratkom roku i još toliko toga. Nemam nešto negativno reći za indy wrestling jer gledam ono za što mislim da će biti dobro, o čemu se priča na internetu ili ono što je dobro ocijenjeno, tako da većinom ako pogledam neki indy show, pogledam ga na preporuku pa ne budem razočaran. Što se tiče WWE-a, rekoh već da su bili dobri ove godine, usprkos tome što je kao i uvijek bilo dosta onih trenutaka od kojih mi se povraćalo ili me je bolio stomak, ali na kraju krajeva, uvijek ću zapamtiti one trenutke koji su me se dojmili najviše.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Kraj godine"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*