Komentatorski stol – Korona

Novi set tjednih pitanja je tu, evo što imamo za vas

Zadnja dva tjedna NXT je dobio AEW u glednosti, privremeno vodstvo ili zaokret u tome što WWE radi da bi dobivao rat srijedom?

Vedran Karlić: Naprosto nemam vremena za NXT zadnjih tjedana, a bogme niti volje, tako da nisam najbolja osoba za suditi. Ali po komentarima s foruma, nekako sam dojma da NXT pada kvalitetom, a gledanost mu raste, što mi je pomalo apsurdno. Kako mi je teško predvidjeti brojke, pošto izgleda da nemaju baš puno utjecaja s time što je bilo tjedan prije ili samom kvalitetom brojke, kazat ću – nemam ideje – kao odgovor na ovo pitanje.

Alen Butumović: Ne mogu usporediti kvalitetu ta dva showa u zadnje vrijeme jer tjednima nisam gledao ni Dynamite ni NXT TV, premda se nadam da će se to u idućim tjednima promijeniti. E sad, mislim da smo shvatili puno puta kako kvaliteta showa ne mora nužno biti u suglasju s gledanosti, da je to tako, Raw bi bio na najnižim mogućim granama, ali još uvijek visi na slabim koncima. No, da se vratim na ovo, reći ću ono što sam i rekao na forumu – sve dokle god će oba showa imati iznad 700k gledanosti, a nadam se uskoro i više, meni je sasvim svejedno tko dobiva. I mislim da se previše prašine diglo oko toga zašto je AEW odjednom izgubio dva tjedna u smislu pronalaženja različitih izlika kako bi se to pokrilo. Meni je sasvim svejedno tko dobiva dokle god se srijedom navečer gleda dobar wrestling. Moja jedina želja je ta da njihova ukupna gledanost prijeđe gledanost Rawa. I ja sam uvjeren da će se to s dolaskom publike dogoditi vrlo skoro, ali živi bili pa vidjeli.

Direktno vezano na gledanost opet je činjenica kako u onome što ameriknaci nazivaju ‘key demo’ AEW i dalje redovito dobiva. Uz podatak kako je medijan NXT gleditalja na 58 godina, koliko je to dugoročni problem za wrestling.

Vedran Karlić: Key demo bi bio mnogo važniji da NXT nema tako jaku kompaniju iza sebe, time dosta toga anuliraju. No sigurno im nije drago što tu gube, TV kućama je to važnije od samog broja gledatelja. Problem starosti NXT gledatelja je nešto što je dugoročni problem wrestinga – nisu cool. Zato gledanost pada, a wrestling pada na ljestvicama popularnosti, polako kreću prema marginalnosti, daleko od svijetla pop kulture. Dio problema je što je wrestling tako dugo vezan uz TV, koje mlađe generacije gledaju iz godine u godinu sve manje i manje.

Alen Butumović: Key demo je važan i to apsolutno stoji i dugoročno nije dobro što NXT u prosjeku ima gledatelje od 58 godina. Ali znate koliko to dugoročno iznosi? Pa po mojoj procjeni to je desetak godina. Ma da je i pet, opet je dosta. Razumijete? U tih pet godina se može apsolutno sve okrenuti naglavačke, sve se može promijeniti. I mislim da NXT razloga za zabrinutost u tom pogledu nema, bar ne još. Nije da im gori pod nogama i da ovise o idućih nekoliko tjedana u kojima moraju nešto promijeniti. To želim reći. Apsolutno stoji da je key demo bitan i da je mnogo zgodnije kada imaš mlađu populaciju koja gleda tvoj produkt. Ali u 2020. godini, kada televizija lagano dolazi na ono mjesto gdje je trenutno recimo radio – slušaju ga samo stariji ljudi, teško je očekivati da će mladi gledati televiziju i konkretno gledati neki wrestling show baš onda kada se on prikazuje. Jer barem sada postoji tisuću različitih platformi preko kojih se može gledati sve i putem on demand način, ili si snimiš pa poslije pogledaš i ne znam ni ja što više. Postoji puno tu faktora koji utječu na prosječnu starost gledatelja i zato je meni ukupna gledanost nekako najvažnija.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Korona"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*