IMPACT! Hard to Kill 2022 (08/01/2022) recenzija

Pre samo godinu dana, baš na ovom PPV-u, Kenny Omega je imao svoj prvi meč u Impactu. Tada se dosta pričalo o ovoj promociji, pa sam morao da bacim pogled. Nisu uspeli dugo da me zadrže. Početak 2022 godine, nalazimo se na istom mestu. Opet svi pričaju o PPV-u, još jedna saradnja, ovog puta sa drugom promocijom. Glavno pitanje, kakvo je rvanje? Dosta novih imena u promociji, pre svega zahvaljujući WWE-u i na papiru dobar card. Da li je Impact zaista opravdao očekivanja? Pročitajte u nastavku.

Ultimate X Match: Alisha Edwards vs. Rosemary vs. Jordynne Grace vs. Chelsea Green vs. Lady Frost

Nešto krajnje autentično za početak PPV-a. Prvi ženski Ulitmate X meč. Green i Lady Frost su novi u odnosu na prošlu godinu. Inače, Matt Striker-a je zamenio Tom Hannifan (fka Tom Phillips), pa me je ceo događaj umnogome podsećao na WWE, ne nužno iz pogrešnih razloga. Iako mu je ovo prvi event, vidi se da je istraživao i znao je sve bitne podatke o svim rvačima večeras. Bez greške. Meč nije bio loš, ali mislim da nisu uspeli da naprave dovoljno zabavan spotfest za početak PPV-a, ako im je to bila ideja.

Od samog početka su komentatori stavili do znanja ko su favoriti i zbog čega. Alisha zbog svoje težine, Grace zbog svoje snage i Frost zbog svojih atletskih umeća. Frost se najbolje pokazala u ovom meču. Baš takav stil je bio potreban za jedan dobar spotfest, ali nažalost ostali nisu baš mogli da je prate. Meč počinjem double frog splash-om Alisha-e i Green, ali Alisha-u nisu najbolje uhvatili, pa je izgledalo u realizaciji prilično traljavo. Traljavo je u stvari najbolja reč kojom mogu da opišem ovaj meč.

Nije mnogo prošlo, a već su krenula uključenja. Savannah i Havok su probale da pomognu svojim koleginicama, ali bez uspeha. Frost je nakon toga odradila jako dobar dive i meč se pretvorio u njen sukob sa Grace. Grace je uspela da se popne na konopac i lagano je krenelu ka znaku X, ali je Frost i ostatak učesnica sprečava. To daje priliku Alisha-e da proba da “ukrade” pobedu, no Rosemary joj radi prilično loš spear sa vrha. Nakon toga, Frost radi moonsault, Green i Steelz se približavaju znaku i meč se završava tako što Steelz odnosi pobedu. S obzirom da nisam dugo pratio promociju, ne bih da komentarišem booking odluke, ali ako govorimo o čistom kvalitetu, mislim da je Frost trebala da odnese pobedu večeras. Steelz je automatski number #1 contender za Knockouts titulu.

6/10

Impact X-Division Title Match: Trey Miguel (c) vs. Steve Maclin

Mučena promocija kojoj je Steve Maclin (fka Steve Culter) neporaženi rvač. X division mečevi su uvek zabavni, pa je upravo to i ovaj bio. Komentatori su se svim silama trudili da predstave Maclin-a kao ozbilju pretnju. Meč nije ni počeo, a već je krenulo rvanje. Maclin je odradio dive i nakon rvanja van ringa, Trey ga dočekuje jednim dropkick-om, koji je Maclin tako dobro “prodao”, da se maltene vratio u ring. Vraćaju se u ring i meč zvanično počinje.

Ne bih mogao da nazovem Maclin-a dobrim jer još uvek nisam gledao dovoljan broj mečeva, ali činjenica je da je pokazao ovim jednim mečom mnogo više nego što je u celom svom WWE run-u. Tipičan rvač osamdesetih sa odličnom brzinom i tehnikom. Priča meča je bila da Maclin želi da povredi Trey-eva leđa i na taj način ga spreči da radi svoje high flying poteze. Sve bi to bilo lepo da je Trey makar jednu sekundu hteo da sell-uje.

Tipično za ovakve mečeve, skoro pa polovina je bila neka varijacija squash-a. Maclin se igrao sa svojim protivnikom. Rvali su se i u i van ringa, gde je Maclin potpuno dominirao. Moment večeri je jedan sjajan botch koji se desio u ovom meču. Trey pokušava da odradi moonsault van ringa, ali promašuje svog protivnika i direktno sleće na neku ženu u publici. Dobrih par minuta je proveravao da li je žena okej, dok se nije vratio u meč.

Vraćaju se u ring. Maclin pokušava da odradi piledriver, ali Trey kontrira u svoj piledriver. Odlično izvedena kontra. Posle toga, pretvorilo se u finišer spam. Trey je odradio čak četiri meteora-e u nepuna dva minuta i tako završio ovaj meč. Komentari online su uglavnom negativni zbog toga što je Maclin primio pin. Jeste čudna odluka, posebno kada uzmemo u obzir da je stipulacija bila da, ako Maclin izgubi, biće mu zabranjeno da izazove za X division titulu, sve dok je Trey šampion. Jako dobar meč, sa par nespretnih botch-eva.

8/10

ROH World Title Pure Rules Match: Jonathan Gresham (c) vs. Chris Sabin

Mislim da nikoga neće iznenaditi informacija da je ROH meč bio MOTN. Pored toga što je bio pure wrestling meč, doveli su i komentatora i ring announcer-a ROH-a. Živ je ROH ljudi. Komentari su naglasili da je Sabin zaslužio meč za ROH titulu jer je pre tri godine imao time limit draw sa Lethal-om. I posle kažu da long term booking ne postoji.

Iako se o njemu ne priča tako često, Gresham je neverovatan rvač. Čovek ima sve i može da odradi bilo koji tip meča. Otvorili su spektakularno. Jedna vanserijska tehnička razmena, kao opipavanje teritorije. Sabin preuzima kontrolu nakon ddt-ja i izvodi spinning neckbreaker. Gresham koristi svoji prvi rope break da bi izbegao pin. Najbolje od svega su predstavili koliko je Gresham svestan gde se nalazi u svakom trenutku u ringu i ne libi se da iskoristi rope break, ako je potrebno.

Posle još jedne razmene, gde Gresham pobeđuje i ozbiljno povređuje Sabin-ovo rame, Gresham odmah to pokušava da iskoristi, pa hvata Sabin-a u yes lock, ali Sabin koristi svoj prvi rope break. Taman kada je mislio da je gotovo, Gresham hvata Sabin-a u octopus lock, ali na jedan vrlo inovativan način, Sabin to preokreće u pin, pa Gresham mora da pusti hold. Rečima ne mogu da opišem koliko je dobro izgledala ta interakcija.

Inicijativa je na Sabin-ovoj strain, pa brže-bolje aplicira cradle hold. Uspeva da uspava šampiona i brzinom svetlosti prelazi na pin, 1,2,3, Sabin je novi ROH šampion. Ali ne, sudija Hebner primećuje da je Gresham-ova noga bila ispod konopca, pa se to tehnički tretira kao njegov drugi rope break. Još jednom se u praksi vidi ono što sam maločas pričao. Nakon jedne prilično brutalne razmene chop-ova, gde Gresham nije hteo da pusti Sabin-ovu ruku da bi naneo dodatan pritisak na povređeno rame, Gresham uspeva da pin-uje protivnika i odnosi pobedu.

Majstorski izveden meč. Iskreno, samo mi je krivo što nije duže trajao. Da se ne bismo pretvarali da je ovo sve Gresham-ova zasluga (a dobrim delom jeste), Sabin se isto sjajno pokazao u ringu. Mnogo mi je drago što postoji saradnja između ROH-a i Impact-a i nezimerno mi je drago što se titula brani dok su na pauzi. Ova praksa treba da se nastavi i kada se budu vratili. Parodoksalno je što se sada uveliko priča o ROH-u, a promocija faktički ne postoji.

9/10

Josh Alexander vs. JONAH

Jonah je jako dobar rvač. Očajno su ga iskoristili u NXT-ju, a nakon kratkotrajnog push-a, prosto je nestao. I više nego dobro se pokazao u ovom meču. Drugi najbolji meč večeras. Primarni problem, nije postojala teoretska šansa da izgubi. Alexander je bio Impact prvak i u užoj je konkurenciji za titulu. Verovatno najveći face ove promocije. Pošto je evidentno da planiraju program sa Moose-om, jasan je bio ishod.

Počeli su jako lepo. Alexander se trudio da oslabi protivnika, dok je Jonah briljirao svojom snagom. Ova dinamika ume da bude dosadna, ali s obzirom da ni u jednom trenutku nije bilo monotono, rekao bih da je ovo dobar izbor. Jonah je targetirao Alexander-ova rebra, sprečavajući ga da izvede svoj finišer. Počelo je sa prostim potezima, a završilo se torture rack-om. Alexander je imao problem da shvati šta mu je činiti. Nije uspeo ni da prevrne protivnika sa clothesline-om, već je to odradio tek iz trećeg pokušaja.

Rvali su se malo u publici. Kada su se vratili, Jonah je imao jako dobru seriju. Superplex, powerbomb pa brainbuster. Alexander nalazi način da se izvuče. Jonah je sve vreme izgledao arogantno i to ga je koštalo pobede. Kada se popeo na vrh konopca, Alexander ga hvata u ankle lock, no mora brzo da pusti zbog rope break-a. Jonah radi prelepi moonsault, ali promašuje. To daje priliku Alexander-u da odradi german suplex, powerbomb i onda ponovo da aplicira ankle lock. Iako se to desilo u sredini ringa, Jonah uspeva da kontira, ali ta kontra je bila kratkog roka. Alexander ponovo aplicira potez i odnosi pobedu. Da kojim slučajem meč nije bio predvidljiv, mislim da bi bio još bolji, ovako je “samo” jako dobar.

8/10

Hardcore War Ten Man Tag Team Match: The Good Brothers (Karl Anderson and Doc Gallows) and Violent By Design (Deaner, Eric Young and Joe Doering) vs. Eddie Edwards, Heath, Rhino, Rich Swann and Willie Mack

Impact-ova verzija WarGames-a. Dva učesnika počinju i njihov sukob traje tri minuta. Nakon toga, na svakih devedeset sekundi ulazi novi učesnik, sve dok ne uđe poslednji. Tada se pinfall ili submission mora desiti u ringu. Dok svi ne uđu, ništa se ne računa. Meč je no dq.

Ovaj feud traje već neko vreme. VBD je našao čudnog savezniak u vidu Good Brothers-a. Nije baš smislen izbor. Ipak, išli su logikom heel-ovi protiv face-ova, tako da može da prođe. Meč je tipičan spotfest, koji se prilično teško prati zbog broja učesnika. Prva dva učesnika su bila Deaner i Swann koji su vrlo atletski započeli meč. Učesnici su nakon toga bili redom: Anderson, Mack, Gallows, Edwards, Young, Heath, Doering i na kraju Rhino.

Svi učesnici su doneli neko oružje u ring. Bilo je zabavno, ali ništa posebno. Od upečatljivih spot-ova bih izdvojio 3d kroz vrata, sukob poklopaca, zapljeni kendo stick, piledriver kroz sto i powerbomb kroz sto sa bodljikavom žicom. Iluzorno bi bilo prepričavati svaki spot. Svidelo mi se što su “spustili loptu” kada su svi ušli, pa je bilo mnogo lakše za praćenje. Rhino radi gore Anderson-u i Heath odnosi pobedu za svoj tim. Heath i Rhino su potencijalni izazivači za tag titule.

7/10

Ono što verovatno niko nije očekivao je “upad” ROH Zvezda nakon meča. Napali su face tim, a grupacija je bila: OGK (sa Maria-om), Vincent i PCO. Svako je izveo svoje upečatljive poteze i segment se završio tako što OGK trže tag titule. Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan zbog ove invazije i saradnje. Povratnički šou ROH će vrlo verovatno imati i Impact zvezde. Možda to mnogima neće značiti mnogo, ali meni se baš gleda takav PPV, posebno zbog zajedničke istorije određenih njihovih zvezda sa obema promocijama.

Impact World Title Three Way Match: Moose (c) vs. Matt Cardona vs. W. Morrissey

Još jedan jako solidan meč. Moose sve više i više izgleda kao kompletna zvezda i njegov pomak se oseća na svim poljima. Cardona je standardno sjajan. Ne mogu da verujem da ću ovo da napišem, ali dobra stvar je što je dobio otkaz. U Morrissey-u je bio najveći problem. Za početak jako nezgrapno ime za rvača. Teško se izgovara, a ne znam šta će mu ovo W na početku. Drugo, u ringu se ni trunku nije poboljšao. Znam da je imao problem sa alkholoizmom i drago mi je da je to iza njega, no, godinu dana je u promociji. Trebalo bi nešto novo da vidimo kod njega, sem što je fizički spremniji.

Za razliku od većine mečeva ovog tipa, ovde nismo gledali saradnju između Morrisay-a i Cardona-e. Naprotiv. Počeli su rvanjem van ringa. Moose je odradio powerbomb na ivicu ringa Cardona-i, pa je isti takav potez primio od Morrisay-a. Vraćaju se u ring, Moose radi jedan jako lep i brz crossbody, ali pin prekida Cardona.

Pošto je Morrisay bio izolovan, rvanje se nastavilo van ringa između ostala dva učesnika. Moose je probao da odradi powerbomb na sto Cardona-i, ali se tu pojavljuje Green. Nakon verbalne konfrontacije između nje i Moose-a, radi crossbody i daje prednsost svom suprugu.

Green je sve vreme bila uz svog supruga, ali do samog kraja nije ništa radila. Ako su hteli da prikažu njen anemozitet prema aktuelnom šampion, trebali su to lepše da izvedu. U ringu, Moose pokušava da odradi moonsault sa vrha konopca, ali ga Cardona brutalno baca i on pada na sto sa strane. Nije celim telom prošao kroz sto, već je dobrim delom direktno udario u patos. Dobro je što se nije povredio, delovalo je nezgodno.

Sukob se onda svodi na Morrissay-a i Cardona-u. Morrissay-u je neko iz publike bacio veštačku nogu, pa je onda tukao Cardona-u sa tim. Ubedljivo najbizarnija slika večeras. Cardona preokreće i uspeva da uradio radio silence, ali Morrisay kick-out-uje. Pri drugom pokušaju je izgledalo da je sve gotovo, ali Moose se vraća i prekida pin. Ovde već meč postaje prebukiran.

Moose pokušava da odradi spear Cardona-i, ali promašuje i udara sudiju. Morrisay uspeva da izvede svoj finišer i tehnički dobija meč, ali nema sudije da izbroji do tri. Pošto je no dq meč, Moose odlučuje da igra prljavo i svakom svom protivniku radi low blow. Tu se konačno Green uključuje. Kritikuje Moose-ovo ponašanje, a sa druge strane stoji Cardona sa stolicom. Moose se u poslednjoj sekundi izmiče, pa je izgledalo kao da će Cardona da pogodi svoju suprugu, ali nije.

Konfuzija raste, Pojavljuje je se drugi sudija. Sukob između Cardona-e i Moose-a još uvek traje. Green ne želi da se skloni iz ringa, pa Moose koristi tu priliku da odradi powerbomb Cardona-i na Green i drugog sudiju. Kreće pin za Moose-a. Prvi sudija uspeva da se vrati u ringu i nakon najsporijeg 3 count-a u istoriji, Moose odnosi pobedu.

Okej, jasno mi je da nisu hteli da Morrissay primi pin jer nas čeka program između njega i Moose-a, ali zar je zaista bila potrebna ovakva završnica? House of Torture meč im nije ravan. Završnica mi je upropastila ukupan utisak. I pored toga, sasvim pristojan meč.

7/10

Impact Knockouts Title Texas Death Match: Mickie James (c) vs. Deonna Purrazzo

Ovaj meč ću definitivno morati da pogledam još jednom. Blagu predstavu nemam zbog čega meč nije ispao kako treba. Užas. Posebno za prvi ženski main event, pa čak i za main event jednog PPV-a. Purrazzo je u poslednje vreme žestoko kritikovana od strane wrestling zajednice. Posle ovog meča mi je jasno zašto je to slučaj. Doduše, ni Mickie se nije bolje pokazala.

Osnovi problem je što je koncept ovog meča debilan. Falls count anywhere, ali nakon pin-a, sudija treba da izbroji do deset. Nisam gledao antologijske WCW gimmick mečeve, ali u savremenoj eri, nisam gledao meč sa debilnijom premisom, uzevši u obzir da je ovo navodno hardcore meč.

Kad smo kod hardcore mečeva, nisam fan istih, ali za razliku od prethodn dva meča, koja su makar bila zabavna, ovaj ni na tom polju nije uspeo da dostavi. Nisu se “igrali” najbanalnije rečeno. Tu i tamo neka stolica, jedan očajno realizovan table spot i ekseri (ili šta god da su one stvari). Nedovoljno za jedan ovakav meč.

Treće, botchamania na kub. Svaki potez je izgledao traljavo ili je bio otvoreni botch. Purrazzo je uspela u nekoliko navrata na promaši protivnika stolicom. Od pravih wrestling poteza nismo imali prilike ništa da vidimo. Nije imala snagu da odradi svoj finišer kroz sto, pa je ona direktno prošla i pravila se da se ništa nije desilo i tako dalje. Bilo je tu i nakaradnih scena. Na primer, kada su bacale stolice u ring (koje uzgred posle nisu ni upotrebile), a sudija u ringu se trudi da ga ne pogogde. Ta interakcija je trajala dobrih par minuta. Ovo nije bio ni pokušaj gađanja. Samo nepotrebno bacanje stolica u ring.

Stvarno nemam šta pozitivno da izdvojim. Uglavnom lošije ocenjujem mečeve koji nisu mečevi ili kada su booking odluke debilne ili nepotrebne (tipa zombi meč sa Miz-om). Ovo je prosto bio jako loš meč. Povrh svega toga, bio je strašno dosadan. Nekoliko puta sam prekidao gledanje jer ili nisam mogao da verujem šta se dešava ili su bile toliko spore da mi se nije gledalo. Neka bude za sada ova ocean, mada ponavljam, moraću još jednom da pogledam meč.

3/10

Ukupni utisak:

Zadovoljan sam šta sam imao prilike da vidim. Tri jako kvalitetna meča, nekolicina dobrih/zabavnih i ovaj užas zvani main event. Interesuje me sudbina Impact titule, kao i invazije ROH-a. Ni jedan meč nije bio ni približno neki MOTY kandidat, no skoro sve je bilo makar zabavno. U narednom period ću da pratim Impact, pre svega zbog ROH-a, pa se nadam da će sada uspeti duže da zadrže.

8/10

Be the first to comment on "IMPACT! Hard to Kill 2022 (08/01/2022) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*