AEW x NJPW: Forbidden Door 2023 recenzija

Ove godine s, barem na papiru, dosta jačim cardom.

Mogul Embassy (Swerve Strickland, Toa Liona, Brian Cage & Bishop Kaun) vs El Desperado & CHAOS (Trent Beretta, Chuck Taylor & Rocky Romero)

Solidno za opener preshowa, i kako je tekao tako je postajao bolji. Zabavni spotovi da probude publiku i očekivano Romero gubi meč za svoj tim. Ako je nešto posebno za pohvalu to je da je bilo nekoliko odličnih nearfallova. Velika mana je mala minutaža za Despya u meču.

Athena vs Billie Starkz

Dobar dio meča je imao nula heata i nula priče. Tek pred kraj su malo pridobile publiku, i finish u kojem je Billie više izgubila nego Athena pobjedila je bio ok. Osim toga prilično generičan meč. Billie je prilično dobra za svoje godine.

Stu Grayson vs El Phantasmo

Stu samo još jednom potvrdio da je kriminalno podcijenjen, iako je meč ko meč bio čisti midcard tjednog showa. Zanimljivo da je Elp još jednom potvrdio da apsolutno nikog nije briga za njega. Malo tužno što u vlastitoj državi jedva dobiva reakcije.

United Empire (Jeff Cobb, Kyle Fletcher & TJP) vs Los Ingobernables de Japon (BUSHI, Shingo Takagi Hiromu Takahashi)

Fletcher i Shingo imaju jaku kemiju, a Cobb je uvijek uživancija za gledati. Van toga generični NJPW undercard multi man, osim što BUSHI nije izgubio za svoj tim za promjenu.

MJF(c) vs Hiroshi Tanahashi – AEW World Championship

Ako već (razumljivo) ne može u main event onda ispravna odluka da titula otvara. Publika vruća da ne može bit, samim time i hrvači s jako malo (shoulder tackle i izazivanje protivnika) dobivaju jako puno. MJF se dosta fokusira na stomak, što baš i nije ušlo u finish. Barem je bilo odličnih sitnica: MJF koristi Octopus Stretch, Tana nije navikao na AEW konope pa se sporije penje. Također mislim da nisu izašli iz ringa tokom meča, što je ogromni plus. Kraj meča malo odnikud i razočaravajuć, ali ne iznenađuje me to posebno.

CM Punk vs Satoshi Kojima

Ja nisam gledao, ali ekipa s foruma kaže da je meč bio dobar-do-odličan.

Orange Cassidy(c) vs Katsuyori Shibata vs Zack Sabre Jr. vs Daniel Garcia – AEW International Championship

Toliko ispao iz hrvanja da nisamo imao pojma da Shibata opet hrva, kamoli da je prvak. Ugodno iznenađenje za mene. Brz i zabavan spotfest gdje se svatko pokazao, iako se ZSJ pokazao malo više od drugih. Svidjelo mi se i što je njemu i Shibati bilo važnije međusobno se potući nego dobiti meč. Jedino šteti predvidljiv finish, naravno da Garcia kao jedini ne-prvak u meču gubi.

SANADA(c) vs “Jungle Boy” Jack Perry – IWGP World Heavyweight Championship

U bilješkama za meč nemam apsolutno ništa osim da se poboljšao kako je išao. I je, ali nije da su dosegli neke posebne visine. Znam da ne pratim AEW već neko vrijeme, ali je Jungle Boy stvarno najbolje što su imali da pošalju na IWGP titulu? I to meč koji je ispao više segment nego meč. Nula priče u samom meču, i šokantni heel turn Perrya bi vjerojatno bio malo šokantniji da ga nisu tako jako nagovjestili.

Blackpool Combat Club (Claudio Castagnoli, Jon Moxley & Wheeler Yuta), Shota Umino & Konosuke Takeshita vs The Elite (Matt & Nick Jackson, “Hangman” Adam Page) Eddie Kingston & Tomohiro Ishii

Jedino što me više iznenadilo od samih ekipa je koliko je meč bio prokleto dobar. Očekivao sam neki ludi spotfest bez pauze. I dok ne mogu reći da nije bilo pregršt akcije, isto tako je bilo i drame i storytellinga i svega što hrvanje čini posebnim. Takeshita MVP meča, daleko najbolje je ispao. I u jednom trenutku tako jako srušio Ishiia da sam se zabrinuo da ga nije ozbiljno ozlijedio. Bonus bodovi i za to što je Ishii skupio pobjedu na kraju. Za mene MOTN.

Toni Storm(c) vs Willow Nightingale – AEW Women’s World Championship

Prvi meč (na glavnom cardu) u kojem sam primjetio da se trošilo vremena van ringa. Naglasit ću da je prije ovog bio nered s 10 ljudi. Simptom bezidejnosti koja se provlačila kroz cijeli meč, i jedina stvar vrijedna spomena je relativno čista pobjeda Toni nad prvakinjom druge promocije.

Kenny Omega(c) vs Will Ospreay – IWGP U.S. Heavyweight Championship

Otprilike što bi se i očekivalo od ove dvojice u godini gospodnjoj 2023. Dug meč, pun ogromnih poteza, krvi i kickoutanja na finishere. Ja sam uživao u svakoj minuti. Jasni su mi oni koji nisu. Jasni su mi i oni kojima će ovo biti meč godine. Priče kao priče nije bilo, van Callisovih gluposti. Nije mi jasno kako čovjek koji je izbačen iz ringsidea se može vratiti bez da ga se opet ukloni. Pogotovo jer su u meču prije Saraya i Ruby Riott isto protjerane. Zašto se one nisu samo vratile? Ne znam tko je sastavljao meč, ali smoglo se i bez toliko overbookanja finisha. Jasno mi je da Kenny mora biti zaštićen, pogotovo u Kanadi, ali moglo se i pametnije. Vjerojatno samo zbog toga mi nije MOTN.

Sting, Darby Allin & Tetsuya Naito vs Jericho Appreciation Society (Sammy Guevara & Chris Jericho) & Minoru Suzuki

Ignorirajući to što su u death spotu na cardu, meč svejedno nije bio posebno dobar. Camera work jako čudan tokom cijelog meča, velik botch Stinga kada se nije makao sa stola prije nego je Guevara pao po njemu i Schiavontay u jednom od svojih lošijih izdanja (zapravo se cijelo komentiranje osjetno pogoršalo kada je on zasjeo na komentatorsko mjesto). Finish koji je isto bio prilično slab i odnikud. Nadam se revanšu samo da poprave generalni dojam.

Bryan Danielson vs Kazuchika Okada

Meč koji je izgurao sve titule iz main eventa, građen isključivo na snazi imena ljudi u njemu. I bio je dobar, s konzistentnom pričom i psihologijom koja je imala logičan kraj. I još kada se uzme u obzir da je Danielson hrvao desetak minuta sa slomljenom rukom meč je zapravo bio bolji nego bi se očekivalo. Ali, bez želje da umanjim ozlijedu, ostaje dojam da je ipak moglo biti bolje. Ne znam, možda dobijemo revanš i konkretan odgovor na to koliko ih je ozlijeda zapravo omela. Kraj meča jako hrabar sa strane obe kompanije, stvarno nisam očekivao da ćemo dobiti čistu pobjedu ijednog hrvača. A i da sam morao predviđati, ne bih rekao da će Danielson dobiti. I to da će dobiti tapkanjem. I mislim da nisam jedini, publika koja je bila glasna cijelu večer je odjenom utihnula. Nadrealan trenutak.

Sveukupni dojam

Stvarno sam zadovoljan viđenim. Neki mečevi jesu podbacili, neki drugi su nadišli očekivanja. Mislim da nisu nadišli prvi event po kvaliteti, iako su bili prilično blizu. S obzirom na neke booking odluke čini mi se da su i same kompanije puno otvorenije za ovakvu suradnju nego za prvi event.

Be the first to comment on "AEW x NJPW: Forbidden Door 2023 recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*