AEW Revolution 2023 Preview

Pred nama je jedan od najvećih AEW-ovih PPV show-a, Revolution! Neki bi rekli, AEW-ov ekvivalent Wrestlemania-e (primarno zbog datuma organizovanja) iako se ja ne bih složio, smatram da je Double or Nothing njihova WM, naravno ništa ne može prići legacy-u WM, ali povlačimo paralelu u kontekstu atributa najvažnijeg showa u kompaniji.

Kada pogledam build i hype za prethodni Rev show gdje smo imali kulminaciju, za sad, najboljeg feuda u AEW između MJF-a i CM Punk-a, zatim dvije godine prije toga, 2020-e, najbolji meč u AEW historiji između Bucks-a i Hangman & Kenny duo-a, ne mogu reći da ovogodišnji card ima takav „kapitalac“ od meča, pa je i hype mnogih u skladu sa tom činjenicom.

Svakako, daleko od toga da je istina ono što američki wrestling twitter želi gurati kao narativ, da ovogodišnji show je samo hrpa nabacanih random mečeva bez priče i smisla… besmislica. Ono što je za mene problem je postojanje tog ustaljenog šablona u feud-ovima, koje već polako vežemo za određene karaktere i nekako se pretvorilu u super predvidiv build što svakako nije pohvalno i nešto što želimo gledati na mjesečnoj bazi.

Ponajvše mislim na MJF-ov story gdje on stavlja svog izazivača na Tantalove muke, postavlja uslove i prepreke koje njegov protivnik mora proći, što naravno završi uspješno i na kraju imaju meč na PPV. Tako je bilo i u ovoj priči sa Bryanom, koja nam je ponudila zaista nekoliko odličnih mečeva na Danielsonovom putu do MJF, ali da je malo stale, definitivno jeste.

Jungle boy vs Christian je imalo potencijala biti THE STORY ovog PPV. Da nismo imali taj nesretni prekid feud zbog Cage-ove povrede. Ovako, i dalje je to super priča o Jack-ovom putu od dječaka do muškarca, njegovom shvatanju koliko je svijet okrutan, da ne možeš vjerovatni gotovo nikom ma koliko se činio kao tvoj prijatelj ili čak porodica, ali su ipak izgubili taj momentum koji su orginalno imali prije povrede.

Poznato je da sam fan Ricky Starks-a, ali nisam siguran koliko je ovaj nastavak feuda bio prava odluka. Logički, zašto bi Ricky želio drugi meč sa Y2J-om i prolazio sve prepreke kad ga je već dobio? Svakako postoji ta dinamika sa Action Andretti-em, što vjerovatno i treba biti ključ priče – podići njega uz Ricky-a i Chris-a, tako da se neću iznenaditi ako Andretti turna, košta Ricky-a meča i pridruži se JAS-u.

Underrated priča PPV je, po meni, Joe vs Wardlow. Uspjeli su da povećaju značaj tom hair meču i odvoje se od generičnog „haha izgledaš ružno sa kratkom kosom“ pošto to u Wardlow-om slučaju baš i ne pije vode (nisam stručnjak za mušku ljepotu, ali čovjek izgleda bolje sa kraćom kosom). Tokom JR interviewa ispričali su kako je duga kosa bio njegov način odavanja počasti preminulom ocu koji je isto nosio dužu kosu, te kako u mu je to jedan od simbola koji ga povezuju sa ocem. Joe je to uzeo od njega i sada je stvar na ličnom nivou i više od samo wrestling meča za titulu.

Texas death je Hangmanov signiture meč kojim završava svoje feud-ove i kojeg se je plašio u prvom susretu sa njim protiv Archera, ali na kraju prevazišao taj strah i iskoristio ga kao završno oružje i taj „last shot“ kad mu ne ide na ustaljeni način. Sve bi to bilo dobro da, ovaj put, naspram sebe nema Mox-a, čovjeka kojem je hardcore wrestling u krvi koja bukvalno svakim učešćem u istim i izlazi iz njegove glave, tako da ne znam koliko će učiniti da se Jon osjeća nelagodno, više mi djeluje da je ovo njegov teren. Možda je i to dio Hangmanovog character arc-a, biti bolji u Death meču protiv jednog od najboljih u tom žanru.

Djevojka koja je dobila daleko najviše hejta od svih „WWE to AEW“ transfera (i to iz oba kampa) je svakako Saraya/Paige, i ne mogu reći da nije opravdano. Sa sobom je donijela tog „WWE BS“ smrada poput prskanja Toni sa sprejom po zadnjici, akward backstage segmenta i nastupa na twitteru. Moj problem sa Ruby je što se pokušava predstaviti kao underrated, a zapravo je prilično prosječna hrvačica sa tim punk štihom kojeg jako dobor fura. Sve u svemu jako nezanimljiv feud i smatram da ni u ludilu Jamie-ina pobjeda ne smije doći u pitanje.

Tag Team meč mi izgleda kao takav comedy shitshow (u pozitivnom smislu) da ga neironično željno isčekujem samo da vidim do koje granice će Jeff i ekipa ići. Stavljanje titula na Gunnse mi izgleda kao postavljanje temelja za FTR povratak tako da se neću iznenaditi ako se pojave na kraju meča.

Ono što, za mene, AEW čini manje enjoyable jeste pozicija Elite. Dobili su zadatak glorifikacije i davanja prestiža novouvedenim trios titulama, ali to rade na nekakav generičan način, bez mnogo slojeva priče kako smo to od njih navikli u prošlosti. Sve se svodi na „banger“ mečeve koji su obično spot fest karaktera bez nekog razvitka priče i karakternog napretka bilo koga unutar feud-a. Takav slučaj je i sa ovim feudom protiv HoB. Nadam se da će staviti titule na HoB koji će dodati tu spooky crtu pričama, a Elitu usmjeriti ka ujedinjenju sa Hangmanom i potencijalnim feudom sa Punkom i FTR-om.

 

Be the first to comment on "AEW Revolution 2023 Preview"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*