Zašto je AEW ključan za pro-wrestling u Americi!?

Koliko dugo nemamo kredibilnu promociju broj 2. u wrestling svijetu? Rekao bih od raspada TNA, što zvuči kao neki shoot prema njima, pošto kompanija i dalje postoji, ali primarno mislim na period kada su poprimili taj ‘LOLTNA’ smrad i prestali biti konkurent na tržištu. Svako ima neku svoju percepciju i viđenje kada se to desilo, pa vam prepuštam da sami zaključite koliko dugo je WWE držao monopol do dolaska AEW-a.

Kao i u svakoj industriji i tržišnom okruženju monopol je jedino i isključivo dobar za kompaniju, a najčešće koban za sve konzumente njihovog produkta kao i za sve ostale ponuđače u okruženju. Svjedočili smo ogromnom padu kvaliteta, lijenosti, nezalaganju, nekorektnosti prema drugima i svim ostalim negativnim epitetima koji se mogu upotrijebiti kako bi opisali način poslovanja i odnosa WWE-a sa okolnim kompanijama, godinama unazad.

Projekat ‘NXT lokalna globalizacija’ je bio pokušaj zakucavanja posljednjeg eksera u kovčeg postojanju kakve-takve alternative i oduzimanje bilo kakve šanse za napedak (ako niste pod okriljem WWE), te put ka totalitarnoj dominaciju u ovoj branši. Na prvu, prosječan pratilac bi se upitao šta je to tako loše, više šanse da postaneš uposlenik WWE i ostvariš svoj san, jel da!? E pa stvari nisu baš tako bajkovite…

Kada nemaš alternativu odnosno mjesto koje je na nekoj sličnoj valnoj dužini relevantnosti kao i WWE daješ otvorene ruke kompaniji ka proizvoljnom uspostavljanju zakona i vrijednosne skale koliko tvoje usluge zapravo znače i koliko se vrednuju. Naravno, čest slučaj je da će to biti ispod realnih vrijednosti pošto im monopol dozovljava da to urade besposljedično, jer gdje drugo misliš otići ako ne uzmeš to što ti nude? Sve više hrvača bi/je dobijalo daleko manju količinu novca nego to zaista zaslužuju svojim radom, talentom i svim pogodnostima koje donose kompaniji.

Sa aspekta gledaoca, uočljiva je WWE-ova sve češća nonšalantnost u bookingu. Znatno manje truda je uloženo u sam produkt, dok je odgovornost da se plasira kvalitetan sadržaj postala misaona imenica. Naravno, glavni razlog toga – manjak brige da će im neko ‘preoteti’ gledaoce i doći do njihovog nivoa popularnosti, te pridobiti njihove hrvače i ‘natjerati’ ih da napuste kompaniju.

Dolaskom AEW stvari se drastično mijenjaju. Prije svega, fascinantno je da su uspjeli doći do ovog nivoa za nešto jače od 3 godine i postati svojevrstan brend u wrestling okvirima. Neću puno spominjati kvalitet koji pružaju, pošto je to stvar individualnog ukusa, ali ključ AEW-a i njegove važnosti jeste u njegovom načinu poslovanja i otvorenosti za suradnju sa ‘manjima’. (Indy) Wrestling je, na neki način, doživio ekspanziju i reanimaciju uročno-posljedično AEW-im uticajem i odobravanjem hrvačima da se pojavljuju na tim show-ima.

Stvorio se sjajan uslov i alibi u pregovorima koji tjera WWE da plaća svoje hrvače onoliko koliko zaista vrijede i trude se učiniti ih zadovoljnim svojim bookingom i poziciom, jer sada imaju gdje otići. Cody je jako dobar primjer toga koliko je lakše ispregovarati sebi sjajan ugovor, podići sebi cijenu i iskoristiti to što WWE nije više jedini ‘mangup u gradu’. Aktuelna je i situacija sa Sashom Banks koja također ima mogućnost postaviti visoke uslove WWE kako bi omogućili njen povratak, a ako ih ne ispune TK sprema All Elite grafiku sa njenim imenom. Da se zaključiti da su hrvači u znatno boljoj poziciji, kako poslovno tako i kreativno, dolaskom AEW i njegovim usponom.

Nije sve tako crno ni sa strane WWE, u ovoj priči. Sada imaju priliku dovesti provjerene zvijezde koje su svoj zanat ispekle na visokom nivou, sa visokom produkcijom na nacionalnoj televiziji i nemaju problem ukopiti se i ispuniti ono što od njih zahtjevaju, jer su već upoznati sa radom u takvim okolnostima. Nema više potrebe da im nove akvizicije provode godine u čuvenom ‘developemental’ brandu, sada imaju gotov ‘proizvod’ spreman za ‘upotrebu’. Svakako, mana je što plaćaš punu cijenu i takmičiš se sa isto tako bogatim ponuđačem, ali ne bi li trebalo tako biti u konačnici? Ne može se sve u životu kupiti po popularnoj cijeni.

Jesmo li sve ovo do sad viđali? Kompanija sa momentumom, prilazi WWE-u, rast poularnosti, hype i onda totalni krah. Šta čini AEW drugačijim i šta nam garantuje da neće tako završiti? Teško je igrati se vidovnjaka i tvrditi da se nešto neće ili hoće desiti, ali nikad do sad nismo imali ovaj sklop bezobrazno bogatog vlasnika koji je uz to odličan biznismen i enciklopedija wrestling znanja, vrhunski sklop talenta, veterana i zvijezda nove generacije te produkt koji, uz prihvatljivo osciliranje, drži neki standard kvaliteta, uz odanu fan bazu. AEW ima platovnu moć, dobar odnos sa fanovima i ne libe se implementirati feedback-a kojeg dobijaju od njih. Dosta razloga za optimizam i nadu da ovog’ puta nećemo svjedočiti samo još jednom u nizu kratkotrajnih promjena u wrestlingu.

Iako sve ovo nije garant da ih ne čeka slična sudbina WCW-a, ipak ne treba biti na strani onih koji jedva čekaju da jedina vrijedna alternativa WWE u američkom pro-wrestlingu posljednje decenije propadne. Mnogi wrestling fanovi su negativno nastrojeni ka ideji uspjeha AEW-a i time pokazuju da zapravo nikada nisu ni željeli alternativu već samo bolji WWE. Čak i sa takvim stavom, treba biti svjestan da nestanak AEW-a nas samo vraća na neka gora stara vremena.

Be the first to comment on "Zašto je AEW ključan za pro-wrestling u Americi!?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*