Zašto Hell in a Cell mečevi više nemaju značaja?

Kao i u zadnjih 6 godina, i ove godine će WWE održati Hell in a Cell PPV čija tema su naravno mečevi s istoimenom stipulacijom. Ove godine ćemo imati čak tri takva meča, a u jednom od njih će se boriti i žene po prvi puta u povijesti. No, zašto niti jedan od tih triju mečeva nema baš puno značenja?

Unazad desetak godina, kada nije bio Hell in a Cell PPV-a, takav tip mečeva se događao rjeđe, ali kada bi se dogodio, onda se znalo da je on tu s razlogom. Znalo se da će taj meč biti poseban. Tada je Hell in a Cell meč imao ulogu onoga meča koji nekome rivalstvu daje definitivan završetak. Kada bi neki meč dobio tu stipulaciju, to bi značilo da je taj feud došao do nekog svog vrhunca.

Ako bih morao nabrojiti neke svoje najdraže Hell in a Cell mečeve, onda bi u tu skupni definitivno pripao onaj legendaran meč između Undertakera i Mick Foleya, zatim imamo tu i prvi ikada HIAC meč između Michaelsa i Undertakera, a uz njih ću još spomenuti onaj između Cactusa Jacka i Triple H-a. Čak i iz nove ere imamo dva zanimljiva HIAC meča. To je bio onaj između Edgea i Undertakera na SummerSlamu 2008. te meni osobno jako drag meč između Undertakera i Triple H-a na WrestleManiji 28.

mankind_vs_the_undertaker_hell_in_a_cell_match_king_of_the_ring_1998_28

Svi ti mečevi dobili su zasluženo stipulaciju. Možda zato što su iza sebe imali odličnu priču pa je jedini logični nastavak bio upravo ovaj tip meča. Možda zato što je meč imao neku stvar na liniji, poput karijere ili nečega drugoga, pa je Hell in a Cell meč pristajao tome kao brutalan i definitivan završetak nekog feuda. Možda iz bilo kojeg drugog razloga, samo ne iz toga da im je ta stipulacija doslovno poklonjena.

Danas je to upravo tako. Danas znamo kada će se dogoditi Hell in a Cell meč. Znamo da će se krajem desetog mjeseca dogoditi barem dva Hell in a Cell meča. Zašto? Zato što imamo PPV koji se zove Hell in a Cell pa moramo imati barem dva meča s tom stipulacijom. Ali, nije bitno je li taj meč zapravo zaslužio tu stipulaciju i pristaje li ta stipulacija dotičnom rivalstvu, odnosno priči. Ne. Danas se Hell in a Cell mečeve dodjeljuju. Moramo u desetom mjesecu imati dva Hell in a Cell meča, htjeli ili ne htjeli. HIAC mečevi danas su telefonirani i to odmah umanjuje značaj meča.

Uzmimo za primjer ovogodišnji Hell in a Cell. Imat ćemo tri Hell in a Cell meča, kao što rekoh, pa idemo proći kroz sva tri meča da vidimo zaslužuju tu stipulaciju:

 • Kevin Owens vs Seth Rollins (meč za Universal titulu) – Uopće nemam osjećaj da će se njih dvojica boriti unutar kaveza za samo dva dana. Zašto? Zato što se priča nije niti svela na to. Njihov rivalitet traje od SummerSlama, imali su prosječan meč na Clash of Championsu, njihov storyline je vrlo bazičan i generičan, a stipulacija im je najavljena tijekom jedne epizode SmackDowna. Ovako važan meč za Raw PPV je najavljen tijekom SmackDowna. Zvučni realno. Doduše, Kevin Owens je jedini koji naglašuje taj strah od kaveza jer ako je Mick Foley prošao kroz pakao, zašto bi on morao? Da zaključim, ovaj meč po meni nije zaslužio dobiti stipulaciju zato što njihov feud nema osjećaj nekog veoma važnog, brutalnog i intezivnog rivaliteta čiji bi završetak upravo bio Hell in a Cell meč.
 • Roman Reigns vs Rusev (meč za United States titulu) – Ovo je interesantan slučaj. U teoriji, njihovo rivalstvo bit trebalo završiti Hell in a Cell mečom. Traje dosta dugo, imali su već podosta mečeva, ali problem je u tome što niti jedan od tih mečeva prema mojem mišljenju, a koliko sam vidio i mišljenju ostalih nije bio dovoljno dobar da bi na kraju njihov meč zaslužio ovu stipulaciju. A uz to, opet su sam meč izgradili na krivi način. Imali su nekoliko komičnih segmenata, što je potpuno nepotrebno za jedan ovakav feud. Nema komedije kada se radi o ozbiljnom rivalitetu. Drago mi je da US titula dobiva ovu stipulaciju, Rusev i Reigns će vjerojatno imati solidan meč, ali da mislim kako je ovaj meč na kraju krajeva zaslužio stipulaciju – ne baš.
 • Sasha Banks vs Charlotte (meč za Women’s titulu) – Namjerno sam ovo ostavio za kraj jer o ovome meču se ima dosta toga za reći. Da se prvo upoznamo sa svime. Ovo će biti prvi Hell in a Cell meč u kojem će sudjelovati žene, a šuška se i kako će taj meč, upravo zbog te činjenice zatvoriti ovonedjeljni PPV. Ali, jesu li oni zapravo to zaslužile? Provjerimo. Razlog zašto su dobile stipulaciju – pošto imamo Hell in a Cell PPV, a žene će imati meč na tome PPV-u, idemo napraviti povijest i dati im tu stipulaciju kao NAGRADU zato što su podigle žensku revoluciju na nekakav maksimum. Je li to normalno? Baš i ne. Hell in a Cell bi trebao biti kazna, hrvači bi se trebali bojati kročiti nogom u taj kavez, a onda ŽENE dobiju to još kao nagradu, a zatim još i naglase kako se ne boje posljedice. Je li ovaj meč zaslužio stipulaciju? Ako ćemo gledati teorijski, bit će zanimljivo gledati prvi ikada ženski HIAC da vidimo kako će se snaći i koji će se sve elementi unijeti u meč, ali u praksu, ovaj meč je odrađen grozno. Užasno. Nekome davati HIAC meč za nagradu, a pogotovo ženama zvuči istinski suludo, zato sam ranije rekao kako je jedini Kevin Owens pametan jer prodaje strah od meča.

Kada sam evidentirao sva tri meča, došao sam do zaključka kako Hell in a Cell mečevi u 2016. godinu nemaju puno značaja. Događaju se jer se trebaju dogoditi zbog istoimenog PPV-a koji nam unaprijed telefonira da će se svake godine u desetom mjesecu dogoditi dva ili tri ovakva meča. To ne smije biti tako. Hell in a Cell mečevi trebaju biti vrhunac nekog feuda, oni trebaju doći potpuno nenajavljeno i mogu se dogoditi na bilo kojem PPV-u. Uzmimo samo primjer, koliko je bolje i privlačnije zvučao ovogodišnji Hell in a Cell meč između Undertakera i Shanea samo zbog toga što se dogodio na WrestleManiji, zar ne? I to uopće nema veze s time što su Undertaker i Shane dva zvučna imena, nego zbog toga što smo dobili Hell in a Cell meč koji se nije dogodio na istoimenom PPV-u kao inače nego na nekom drugom. To se treba promijeniti, ovaj PPV se nužno treba ukinuti i to bi ostavilo prostora za puno toga. Tada bi Hell in a Cell mečevi dobili na značaju, a kada bi se dogodili, dogodili bi se jer je netko taj meč i zaslužio.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

2 Comments on "Zašto Hell in a Cell mečevi više nemaju značaja?"

 1. Prvo,moram reći da mi se sviđa članak i često pratim ovu stranicu.razlog zašto mečevi u kavezu nisu nešto jer je bildanje feuda požureno a u ovom PPV-u skoro niti jedan “feud” nije na onoj osobnoj razini niti imaš osjećaj da se sudionici ne podnose
  toliko da se moraju susresti u kavezu i tamo razriješiti probleme.

  1.primjer:Sasha i Charlotte žele sudjelovati u meču u kavezu kako b učnili nešto “povijesno” umjesto da kažu “ne podnosim te,ajmo ovo završiti”.
  2.primjer:Owens i Rollins gdje jedan glumi pomagača frendu Jerichu(s popisom koji se s popularnošću može mjeriti s biljkom Mitchom)i Rollins koji želi dokazati odsutnom HHH-u da je pogriješio šta je izabra Owensa za svog ovog štićenika,koji face nema šta.
  3.primjer:Rusev i Reigns di Reigns ispada heel…
  O lakoteškaškoj diviziji bolje ne govoriti jer su ih užasno bukirali,ali to ti je Raw i njihovi OMG! trenutci koji nemaju nikakvog efekta na priču.
  4.Kako su ljudi zavoljeli nešto cheesy kao New Day i sad ih navodno buču zbog isto takvog ponašanja?Zar su fanovi očekivali da će svi navijati za nekakav the Club za kojeg niko ne zna osim Extra smary ljubitelja NJPW?

  • Točno to da. Niti jedan meč nije dobio stipulaciju zato što je zaslužio, nego zato što imamo Hell in a Cell PPV pa neki mečevi moraju dobiti tu stipulaciju.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*