WWE: WrestleMania 37 (11/04/2021) recenzija

Prvi dan je prošao bolje nego što je velika većina očekivala, što ne može da se kaže za drugi dan. Na papiru je ovo bio bitniji dan. Pet od sedam mečeva je bilo za titulu, a od dva koja nisu, jedan je imao najduži feud. Kako je sve to prošlo, pročitajte u nastavku.

The Fiend vs. Randy Orton

Danilo Otašević: Samo se pitam kako ih nije sramota. Ovaj meč je imao ubedljivo najduži feud i za mnoge je najiščekivaniji meč sa cele Manije. Još od kada je Fiend „zapaljen“, čekali smo njegov in ring povratak i neizbežnu osvetu. Ne samo da se ta osveta nije desila, već je i pitanje da li je ovo zaista bio „pravi“ meč. Devet od deset fanova je pretpostavilo da će ovo biti jedan cinematic tj. preciznije „Firefly Fun House“ meč, gde će se desiti nešto slično kao prošle godine. Čim sam video da izlaze u ring, znao sam da neće biti dobro, samo je bilo pitanje koliko će biti loše. Odabrali su najgoru varijantu. Nakon kraćeg brawl segmenta i dobrog no selling-a od strane Fiend-a, Alexa Bliss se pojavljuje i „košta“ Fiend-a meč nakon JEDNOG RKO-a. Ceo njihov feud je strašno razvodnjen, ali sam očekivao da će se situacija popraviti nakon Fiend-ovog povratka na Fastlane-u. Nisam više ni razočaran, samo sam besan. Verovatno preterujem jer sam još uvek u afektu, ali ovo je najgori meč koji sam u životu gledao. Očajan opener i koliko god mečevi bili dobri nakon ovog fijaska, neće isprati gorak ukus u ustima. Treba da ih je sramota.

-5/10

Vedran Karlić: Dno! Ovaj meč je pokazatelj svega što nevalja u ovoj kompaniji.

WWE Women’s Tag Team Title Match: Shayna Baszler and Nia Jax (c) vs. Natalya and Tamina

Danilo Otašević: Mučena ženska tag divizija. Bilo je naznatno bolje od sinoćnjeg ženskog tag tim fijaska. Očekivano, gradili su priču oko hot tag-a Tamina-e (ne mogu da veruje da ovo pišem) i njenog sukoba sa Nia-om Jax. Mislim da sam jednom rečenicom rekao sve bitno što se desilo u ovom meču. Pohvalio bih još i početak koji je bio neka vrsta hendikep meča. Natalya se tu solidno pokazala, ali ništa više od toga. Viđao sam online da fanovi pričaju kako Natalya nije dobila push koji zaslužuje. Ako zastupate to stanovište, pogledajte ovaj meč i biće vam jasno zašto ste u krivu. Jako loše.

3/10

Vedran Karlić: Meč koji ne želim gledati ni na tjednom showu, a kamo li na WM, bio je točno te kvalitete – nedovoljne.

Kevin Owens vs. Sami Zayn

Danilo Otašević: Senka njihovih prethodnih susreta, što na NXT-ju, što na indi sceni. Jedno je sigurno, ova dvojica nikada ne mogu da imaju loš meč. Čini mi se da im je falila minutaža, što je inače trend cele ove druge večeri. Da su im dali još nekoliko minuta, mislim da bi ocena bila mnogo bolja. Prepuno kontri, dobre psihologije i zabavnih spot-ova. Najviše mi je smetala činjenica da je ovo meč na nivou nedeljne SmackDown epizode i nije bilo razloga zašto bismo ovo gledali na Maniji, sem da popune prostor. Iako nisam fan pojavljivanja „poznatih“ na Maniji, neizmerno mi je bilo drago što je Logan Paul primio stunner.

7/10

Vedran Karlić: Veoma loše. Gledao sam njihove sjajne mečeve u ROHu, NXTu, WWEu, ali ovaj nije to. Ovo je bio meč u kojem nije bilo niti malo psihologije, samo spamanje poteza nakon kojih je dolazio pin pokušaj. Veći naglasak je bio na Logan Paula kraj ringa nego na bilo što drugo. Veoma sam razočaran s onime što smo ovdje dobili.

WWE United States Title Match: Riddle (c) vs. Sheamus

Danilo Otašević: Imao je ovaj meč prostora da bude jako dobar, no nešto između njih dvojice nije funkcionisalo kako treba. Meč je bio prepun botch-eva. Onako nešto se retko kad viđa u WWE-u, a posebno ne na Maniji. Od tih botch-eva bih izdvojio Riddle-ov pokušaj „jackhammer“-a, koji je iz nekog razloga izgledao gore nego da ga je Goldberg uradio. Ipak, lepo su prikazali anemozitet između njih dvojice. Bio je prilično hard hitting za WWE standarde i krajnje neizvestan. Više je bilo dobrog nego lošeg svakako. Kraj mi se isto jako svideo, iako je i on bio botch (Riddle je raskrvario usnu). Solidno.

7/10

Vedran Karlić: Prvi meč večeri vrijedan spomena. Da, ali su ponešto problema prilikom izvođenja poteza, ali je generalno meč bio dobro konstruiran i zabavan. Ništa spektakularno, ali barem vrijedno izdvojenog vremena. Isto tako mi je bilo zanimljivo vidjeti da nitko u meču nije radio kao heel.

WWE Intercontinental Title Nigerian Drum Match: Big E (c) vs. Apollo Crews

Danilo Otašević: Današnja muzička referenca je „Road to Nowhere“. Taj maestralni singl iz 1985-te godine majstorski opisuje ceo „feud“ Crews-a i Big E-a. Majku vam božju (što bi reko Tito), jel moguće da ova dvojica nisu imali ni jedan „normalan“ meč za IC titulu? Nigerian Drum meč je fensi ime za no dq meč. Imalo je potencijala da bude solidno, a ispalo je jedva iznad proseka. Najtužnije od svega je što su se u prvih nekoliko minuta lepo „igrali“ sa tom stipulacijom. E je prikazan dominatno i prilično beskrupulozno. I onda se desio onakav kraj. Pojavljuje se niotkuda Dabba Kato, sada pod imenom Commander Azeez (ovo mu je četvrta promena imena ako se ne varam). Komentatori još jednom ubijaju kayfabe jer se prave da ne znaju ko je on i puštaju idiotske komentare tipa: „Vidite koliki je.“. Pravićemo se da RAW Underground nikada nije ni postojao, možda je i bolje. E je zbog njegove intervencije izgubio meč i Crews je naš novi IC prvak. Nevezano sad za sam meč, ali strašno mi je krivo što se Big E-ov reign ovako završio. Iskreno sam se obradovao kada je dobio titulu na božićnoj SD epizodi krajem prošle godine i očekivao sam jedan dobar reign. Kao što sam do sada više puta rekao, WWE je majstor da vam ubije sve snove i to su još jednom pokazali.

6/10

Vedran Karlić: Kako uništiti dobar i zabavn meč retardiranim krajem? Ako nekim sučajem na fakultetu predajete ovaj predmet, ovaj meč vam mora biti školski primjer toga. Do retardiranog kraja je bio sasvim zabavan no dq meč.

WWE RAW Women’s Title Match: Asuka (c) vs. Rhea Ripley

Danilo Otašević: Idemo još jedan istorijski pregled. Asuka je šampion od 23.08.2020 (Summerslam) tj. bila je šampion 231 dan. U tom periodu su joj protivnici bili (ako ne računamo rematch sa Sasha-om) Mickie James, Lana, Zelina Vega i Alexa Bliss. Taj meč sa Alexa-om Bliss je u stvari bio samo način da cementiraju njen „zaposednuti“ gimmick i nije imalo nikave veze sa njenim reign-om. Bila je i tag šampion sa Charlotte, ali što manje o tome pričali, bolje. Tokom trajanja njenog reign-a, svaki put kada bi se pojavila na TV-u je izgledala smešno i bila je definicija tranzicionog šampiona. Uz sve to, imala je samo jednu odbranu titule na PPV-u u tom periodu (protiv Zelina Vega-e na Clash of Champions-u u septembru mesecu prošle godine). Za razliku od poraza Banks, ovaj poraz Asuke mi je jako teško pao. Zašto? Iz više razloga. Prvo, sve ovo što sam naveo vam govori u prilog kako i koliko WWE „ceni“ Asuka-u koja je bila najdominantniji NXT ženski prvak. Od kada se pojavila na main roster-u, kredibilitet joj lagano pada i možemo slobodno da zaključimo da više i ne postoji. Druga stvar, Rhea Ripley je pobedila. Subjektivno mi je jako drago što je pobedila, ali objektivno znamo zašto je to bio slučaj. I na kraju, treća stavka je najodvratnija od svih. Svi znamo da je umesto Ripley ovde trebala da bude Charlotte. Molim Boga da će Ripley odbraniti titulu protiv Charlotte kada za to dođe vreme, mada iskreno sumnjam. Ovo vam je drage dame i gospodo, ta takozvana ženska revolucija. Pogledajte na koji način tretiraju ključne žene u promociji i shvatićete da je onaj triple threat ženski meč sa Manije bio samo marketinška farsa. Nikog, ponavljam nikog u WWE-u ne interesuje ženska divizija ni promil. Sem naravno „miljenice“ Charlotte i verovatno Becky Lynch koja je postala iritantna jako brzo. Sve ovo do sada nema nikakve veze sa samim mečom, ali sam imao potrebu da sve to izložim. Napravio sam grešku kada sam rekao da je ženska tag divizija u problemu. Cela ženska divizija je u problemu. Prosto mi je fascinantno da se ponovo vraćamo na status quo. Na papiru je ovaj meč trebao da bude jako dobar, no bio je samo prosečan. Falila im je hemija, što nije ni čudo jer meč skoro pa da nije imao nikakvu pripremu. Mnogo loš booking. Čak gori i od celog fijaska sa Fiend-om. Sami sebe lagano zakopavaju i teško mi je to gledati.

7/10

Vedran Karlić: Gledam meč, isti dolazi do kraja, a ja si mislim – što ovdje fali? Kada bi gledao poteze koje su izvodili, sturkturu meča, dinamik i psihologiju, ovo je trebao biti sjajan meč. Ali nije bio – bio je na granici vema dobrg, ali nešto mu je falilo. I to je ono što pokušavam shvatiti – što točno. Možda činjenica da Rhea po uspjesima od zadnje WM nije zaslužila ovaj meč, možda to što Asuka nikada nije predstavljena kao prava šampionka, možda i sama čijenica što je pojas samo rekvizit bez puno značenja. Ali meč je imao sve potrebno da bude odličan, a na kraju nije bio.

WWE Universal Title Triple Threat Match: Roman Reigns (c) vs. Daniel Bryan vs. Edge

Danilo Otašević: Na nekoliko mesta sam video kritike pozicioniranja kamera na PPV-u. U nekim mečevima je bio manje-više okej, ovde je bilo katastrofa. Jako mi je bilo teško da se skoncentrišem šta se dešava u ringu. Meč je bio zabavniji nego što sam očekivao, mada ni najmanje nije na nivou nekih prethodnih main event-a Manije, niti ulazi u konkurenciju za MOTY. Uplitanja Jay Uso-a su mi postala standardna, pa mi u ovom meču ni to nije naročito smetalo pošto je bio triple threat meč (tj. no dq). Od sve trojice, čini mi se da se najbolje pokazao Bryan. Najbolje je iskoristio svoje vreme u ringu što sa „yes kick“-ovima, što sa „yes lock“-ovima. Na prvu loptu sam mislio da će biti suvišan u ovom meču, no grdno sam pogrešio. Iščekivani susret Edge-a i Reigns-a je prošao sasvim solidno. Rvanje van ringa je odlično odrađeno i bilo je prilično zabavno. Finish mi se takođe svideo. Imao je tu poetsku dimenziju. Jako pametna odluka da Reigns ostane šampion. Ako je do sada postojala neka sumnja, sada to nije više slučaj. Čovek je postao najveći heel ove promocije. Nebo je sada granica, a objektivno ima i sa kim da sarađuje na SmackDown-u. Zadovoljan sam kako je ovo prošlo.

9/10

Vedran Karlić: Toliko je malo falilo da ovo bude jedan od najboljih mečeva godine, a istovremeno tako puno. Priča je bila dobro ispričana, čak je i u svojoj pobjedi Reigns ipak ostao dodirljiv pošto bez Usoa ne bi dobio. Bryan i Edge su odradili jako dobar posao, no ono što je ubilo meč je svo ovo silovanje koje su radili s rezovima kamera. Dva puta sam morao zaustavljati meč kako bi malo odmorio oči od toliko neprirodnog načina prikazivanja.

Ukupni utisak:

Danilo Otašević: Ako izostavimo prva dva meča, celo veče je bilo prilično okej sa katastrofalnim booking odlukama. Nisam do sada spominjao Bayley, ali ono što je doživela je blam nad blamovima. Ne bih da prepričavam, imate na jutujubu, no eto još jednog dokaza takozvane ženske revolucije. Sve u svemu, solidna Manija. Slažem se da je najbolja još od 31, mada nije ni bila neka naročita konkurencija. U pravu je Vedran, ovo će biti solidna Manija, bez MOTY kandidata.

6/10

Vedran Karlić: Bio sam kritičan na prvi dan, ovaj drugi je bio još gori. Možda ja očekujem previše, kada gledam imena koja su u mečevima, kada znam koji su njihovi maksimumi, a dobijem najčešće neku zlatnu sredinu. Za najveći show godine u cijelm wrestlingu, to nije dovoljno. WM prestaje biti za mene, ona postaje sajam kiča gdje wrestling ima najmanje važnu ulogu. WM je za one koji će gledati jednom godišnje pošto je ovo show, on postaje half-time Super Bowla. Nije važno da li vas sport zaima, važno je imati gledanost. Čak i taj izraz sports entertainment… očigledno ja nisam ciljana publika kada je zabava koju oni donose meni dosada, a ne zabava. Od sedam sati kroz dva dana, možda su dva sata bila vrijedna mog vremena. Možda je do tog što s 34 godine ne želim trošiti svoje vrijeme, odvajati od ostalih stvari koje me u životu vesele, na show koji u više od pola vremena u meni budi više frustracije nego pozitivnih emocija. Znam da sam manjina, znam da je komentar na ovu WM pozitivan, no ovo je moje mišljenje koje samo pokazuje kako WWE i ja imamo sve manje dodirnih točaka.

Be the first to comment on "WWE: WrestleMania 37 (11/04/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*