WWE Network – Analiza broja pretplatnika

Brojke govore mnogo toga, samo ako ih znate iščitati, a brojke pretplatnika na WWE Network su pokazatelj pojedinih trendova o kojima ćemo danas pisati.

WrestleManija je najveća stvar koju WWE ima. Centralni događaj sezone ove godine nas je razočarao, u zabavi gdje je sve skriptirano to je jedan veliki šamar. Uzmite primjerice nogometnu Ligu Prvaka – njeno finale može biti najdosadnija utakmica i tu UEFA ne može puno napraviti. WWE može te si ne smije dozvoliti takav fijasko.

No, vratimo se nekoliko mjeseci ranije, u one trenutke kada je WWE najavio kako će WrestleManija biti besplatna novim korisnicima. Točnije WWE network u periodu kada se događaj održava. Mnogi su se pitali koji je smisao toga pošto se takvim potezom umanjuje cijena proizvoda. I dok se potpuno slažem s tom konstatacijom, razlog tome je bio statističke prirode – možda bolje reći burzovne. Kao javna kompanija WWE je zakonski dužan jednom godišnje dostaviti javno financijsko izvješće. O njemu itekako ovisi stanje dionice na burzi, što je izvješće bolje to je veća šansa da će vrijednost dionice rasti.

Besplatan mjesec je dobra navlakuša koja ulazi u taj statistički podatak – svi oni su korisnici WWE Networka i potpuno je jasno kako će biti skok u odnosu na godinu ranije. Taj skok je postotkom 39 posto ta brojka super zvuči na prvu loptu, ali ona nije realna. Realna brojka je ona broja korisnika koji plaćaju. I tu WWE ima rast, i to od 11 posto. I dok bi taj podatak za neke druge pretplate zvučao super, za servis koji je krenuo prije dvije godine i koji je imao visoka očekivanja, ta brojka je zapravo prilično mala.

Razloga za to ima dosta. I dok se WWE trudi stvoriti nove emisije za Network (kako ih ne gledam ne mogu suditi o njihovoj kvaliteti), istovremeno nam ruši kvalitetu onoga zbog čega nas taj program zanima – hrvanja. Češće vidimo slab ili prosječan nego dobar ili odličan RAW, PPV prečesto završavaju s gorkom notom, dok se talenti bacaju pod autobus po potrebi. Dodajte na to i loš marketing i treba vam biti jasno zašto nije veći rast od 11 posto.

Ali i taj rast je zabrinjavajuća brojka. Broj onih koji plaćaju u Sjevernoj Americi, teritoriju gdje WWE operira, opao je za jedan posto. To je veliki problem pošto je ovo pokazatelj kako se ne stvaraju novi fanovi, kako se niti ne regenerira baza fanova u toj zemlji. I dok bi vam kompanija na dugo i široko objašnjavala stanje stvari, razlog je vrlo jednostavan – manjak kvalitete. Kvaliteta i dan danas prodaje proizvode, kada bi se kvaliteta proizvoda digla i te brojke bi mogle krenuti prema gore.

Van Amerike je osjetan rast, ponajprije zato što je startna brojka bila niska kako WWE Network nije od starta bio dostupan diljem svijeta. I to je svakako tržište na kojem WWE može tražiti nove fanove. No opet problemi, ostatak svijeta dobije ponekad koji house show, možda jedan RAW godišnje, dok se o PPVovima i ne govori. Ako želite širiti tržište to trebate raditi agresivnije – dati tom tržištu nešto za njihov novac – sadržaj i kvalitetu.

WWE Network nije projekt osuđen na propast, sama činjenica kako imaju rast pokazuje kako postoji interes za njime. Problem je što sve to može biti puno bolje samo s boljim proizvodom i boljim marketingom. WWE se nije trebao postaviti u ovakvu poziciju, dogodine će možda morati ponoviti besplatna WM promociju kako bi ponovo imali rast.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "WWE Network – Analiza broja pretplatnika"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*