TOP 10 Pro-Wrestling Stable-a (Grupa) Ikad!

Postojanje stable-a odnosno grupa u wrestling kompanijama je jako česta stvar. Postoji mnogo dobrih razloga za kreiranje istih, ali se najčešće ogledaju u podizanju popularnosti i ukupnog pozitivnog dojma za sve njene članove, kako kod publike tako i kod kritičara. U današnjoj TOP 10 listi vam donosimo deset najbolji grupa koje su postojale u cjelokupnom wrestling univerzumu. Ukoliko želiš iznijeti svoje misljenje o samoj listi ili nam dati svoju verziju iste pridruži se našem forumu i raspravljaj o tome na ovoj temi.

10. Hart Foundation (1997)

Jedan od najboljih stable-ova koji je, nažalost, imao jako kratak “rok trajanja” usljed Montreal Screwjob-a i Bretovog odlaska u WCW. Svaki član je bio unikatan i donosio neki svoju notu samom stable-u te se nije nazirala nikakva slaba karika u istom iz razloga što su svi članovi prethodno imali karijere bogate championship zlatom.

Dobijali su ogroman heel heat zbog Bretovog feuda sa Austinom i generalnog anti-USA stava u svojim promo-ima, dok su van Amerike i naročito na teritoriji Kanade smatrani narodnim herojima. Jedini razlog zadnje pozicije na našoj listi jeste prekratko održavanje na okupu.

Članovi: Bret Hart, Jim Neidhart, Owen Hart, The British Bulldog, Brian Pillman.

9. Los Ingobernables de Japon (2015-)

Vjerovatno najuzbudljivija i najbolja frakcija u cijelom pro-wrestling svijetu, trenutno. Iako u početku Naito nije izazivao ogromnu podršku fanova zbog svog “laganin/leđero” ponašanja, vremenom su počeli sve više da to prihvataju do te mjere da je postao jedan od najpopularnijih hrvača ne samo u Japanu nego i na globalnom nivou.

Međutim, ovo nije one man stable, dapače, svi ostali članovi su podjednako over i svaki je zvijezda na svoj način, iako se EVIL-ov rad (vjerovatno sa razlogom) dosta osporava kroz godine unazad, ali ne tako davno su dobili ogroman upgrade u vidu Shingo Takagi-a. Sve u svemu izuzetan nivo karizme kod svakog od članova, svaki individua za sebe, ali opet izgledaju kao tim sa mnogo međusobne hemije. Nakon što su najbolji dani BC iza nas, čini se kako su oni preuzeli primat i nalaze se u samom vrhu wrestling piramide. I zapamtite… TRANQUILO.

Članovi: Tetsuya Naito, EVIL, BUSHI, SANADA, Hiromu Takahashi, Shingo Takagi.

8. Heenan Family (1984-1992)

Bobby Heenan je sa razlogom dobio nadimak “Mozak” jer je zaista bio genijalan wrestling um i generalno imao osjećaj za ovaj posao. Pored sjajnog rada za komentatorskoj poziciji njegove menadžerske kvalitete su bile nesto neviđeno u tom periodu. Uspio je da okupi imena poput Big John Studd, Harley Race, King Kong Bundy, Paul Orndorff i jedan od najšokantnijih heel turnova u wrestling svijetu Andre The Giant-a.

Iako nisu uspjeli u svom glavnom cilju u vidu skidanja Hulkamania-e sa vrha pronašli su svoj uspjeh na drugim poljima. Nešto kasnije, Heenan je uspio da dodao imena poput The Brainbusters, Mr Perfect i Ric Flair-a koji su pod njegovim vodstvom postali svjetski prvaci. Kada na sve ovo dodate činjenicu da su ostali relevantnim skoro jedno desetljeće, nije potrebno navoditi ostale razloge zašto se nalaze na našoj listi.

Članovi(vrijedni pomena): Bobby Heenan, Andre The Giant, Arn Anderson, John Studd, King Kong Bundy, Mr. Perfect, Ric Flair, Ric Rude, Tully Blanchard…

7. Evolution (2003-2004)

Mislim da je i više nego očito šta su pokušali sa ovim projektom… kopirati 4 Horsemen i dati mu tu modernu notu, u tom periodu, u čemu su bili prilično uspješni. Jedan od rijetkih stable-ova koji nikada nije mjenjao članove, od osnivanja pa do njihovog raspada činili su je orginalna četri člana.

O dostignućima samih članova suvišno je i pričati jer su bili prepuni šampionski titula raznih vrsta i iz različitih promocija. Sam finalni produkt ove grupe je bio odličan, jer je podigao njene članove, pri čemu primarno mislim na Batistu i Ortona i učinio ih main event zvijezdama, dok je Triple H služilo kao ispunjenje sna da rekreira sable svojih idola.

Članovi: Ric Flair, Triple H, Randy Orton, Dave Batista.

6. DX (1997-1999)


WWF-ov odgovor na nWo i rekao bih prilično uspješan. Grupa pobunjenika sa pomalo dječijim ponašanjem ili je možda tinejdžerskim bolji opis, pa nije ni čudo što su bili tako popularni kod malđih gledaoca u to vrijeme. Nema sumnje da su ostavili dubok trag na Attitude Era-u i da predstavljaju jedan od njenih simbola.

Njihov run možemo ukratko opisati kao period wrestlinga ispunjen super zabavnim i smiješnim promo segmentima, parodijama i ismijavanjima svi ostalih članova roster i naravno dosta jako dobrih mečeva i akcije u ringu.

Članovi: Triple H, HBK, X-Pac, Chyna, Billy Gunn, The Road Dogg.

5. Shield (2012-2014)

Najbolji i najuspješniji WWE-ov projekat proteklog desetljeća koji nam je dao 3 buduća svjetska prvaka i aposlutne top zvijezde u cijeloj wrestling industriji. Tri lika koja su u periodu od 2012-2014 godine uspostavila apsolutnu dominaciju i uništila sve što im se našlo na putu. Iako neki smatraju da su se prerano raspali, ipak je neosporan benefit koji je WWE, a i wrestling uopsteno dobio od ovog stable-a.

Članovi: Roman Reigns, Seth Rollins, Dean Ambrose/Jon Moxley.

4. Bullet Club (2013-)


Postoje raziličita mišljenja o tome da li je nastanak BC inspirisan nWo (čiji nastanak također vuče korijene iz Japana) ili je to samo svojevrstan omaž na legendarnu promociju, na vam je da odlučite. Heel frakcija nastala od strane nejapanskih hrvača kao vid bunta na tradicionalni japanski stil hrvanja koji ne posvećuje toliko pažnje tom storyline/sapunica aspektu hrvanja.

Možemo reći da je ovo bilo nešto do sad neviđeno u Japanu, pa je ubrzo postali popularno i na globalnom nivou. Dodavanje članova poputa Kenny Omega, AJ Styles, Bucks, Hangman Page, Jay White itd. podiglu su frakciju do nestvarnih visina i bez sumnje postali su najpopularnija stvar u wrestlingu. Majica sa logom stable-a postala je najprodavanija wrestling majica na svijetu sve do povratka CM Punka-a.

Međutim, dodavanjem velikog broja članova i dugogodišnjim trajanjem doveli su se do neizbježnog pada interesovanja za stable. Odvajanje Elite od BC i odlazak u Ameriku učinio je da  izgubi svoju atraktivnost koju je imao u nekim boljim danima.

Članovi (bitniji): Prince Devitt, AJ Styles, Adam Cole, Cody, Hangman Page, Kenny Omega, Matt Jackson, Nick Jackson, Jay White, Bad Luck Fale, Tama Tonga…

3. Elite (2017-)

Nevjerovatno popularna grupa izvrsnih hrvača koji su stvorili drugačiji put uspjeha u wrestling industriji za sve nove nadolazeće generacije wrestlera. Dali su nam očit dokaz da je moguće uspjeti u wrestlingu bez da ikad odeš u WWE-a i razbili sve moguće predrasude i stereotipe.

Napravili su stvarnu revoluciju u američkom hrvanju i dali WWE ozbiljnu konkurenciju i alternativu za iste, nakon godina monopola i suverenog vladanja ovom regijom. Dok su bili članovi Bullet Club-a, stable nikad nije bolje i atraktivnije izgledao te je sam NJPW, u tom periodu, imao znatno veću popularnost nego što je to trenutno slučaj.

Kada na sve ovo dodate činjenicu da se njihovi mečevi redovno označeni sa pet zvijezdica od strane cijenjenih wrestling novinara, mislim da je ovo i više nego dovoljno razloga za proglasiti Elitu najboljim modernim stable-om u wrestling industriji.

Članovi: Kenny Omega, Young Bucks, Hangman Page, Adam Cole, Cody Rhodes, Good Brothers, Marty Scurll.

2. nWo (1996-1998)

Ljudi koji su bili direktan razlog kulturalnog vrhunca pro wrestlinga u Americi. Hogan, Nash i Hall su uspjeli da dovedu WCW do neshvatljivih visina do te mjere da su preko godinu dana konstantno pobjeđivali WWF po ratings-ima, što je za taj period bilo nešto nemoguće i totalno neshvatljivo.

Uspjeh nWo primorao je WWF da podigne kvalitetu svog produkta što je u konačnici rezultiralo legendarnim Monday Night War-om. Ironično, nWo je bio glavni razlog ogromnog uspjeha WCW-a, ali isto tako i glavni krivac za njihov totalni krah i raspadanje.

Članovi (važniji): Hollywood Hogan, Kevin Nash, Scott Hall, Curt Hennig, Eric Bischoff, Konnan, nWo Sting, Randy Savage, Rick Rude, Scott Steiner, Ted DiBiase, The Giant…

 

1. 4 Horsemen (originalna postavka 1986-1987)

Stable koji je bio prototip odnosno kalup za sve ostale poslije njih i u svakom od narednih se mogao vidjeti taj uticaj ove legendarne grupe. Suvišno je trošiti riječi o uticaju i tragu koji su Jahači ostavili na cijelu pro wrestling industriju, jer bi nam jedan poseban članak za to bio vjerovatno nedovoljan.

Živjeli su raskošno naglašavajući to svakom mogućom prilikom i biti Horsemen je značilo da imaš specifičan set kvaliteta koje rijetko ko može postići. Iako je stable doživio nekoliko reinkarnacija, mislim da je originalna postavka za koplje bolja od ostalih.

Članovi: Ric Flair, Arn Anderson, Ole Anderson, Tully Blanchard, JJ Dillon.

Be the first to comment on "TOP 10 Pro-Wrestling Stable-a (Grupa) Ikad!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*