TOP 10 najboljih hrvačica proteklog desetljeća

Prvo da napomenem neke žene koje su doprinjele razvoju u ženskom hrvanju na ovaj ili na onaj način. Svaka od njih je zaslužna što je žensko hrvanje u zadnjem desetljeću procvjetalo, neke in ringom, neke zalaganjem u industriji a neke popularizacijom istoga. Samo da navedem neke kao što su Mickie James, Kagetsu, Nikki Bella, Sasha Banks, Hana Kimura, Kyoko Kimura, Taya Valkyrie…

#10 – Emi Sakura i Nanae Takahashi

Nisam se mogao odlučiti za ovu poziciju i zapravo su obje zaslužile biti tu, i Emi Sakura i Nanae Takahashi. Cure su zaslužile ući na ovu listu, jer su nekako najzaslužnije za razvoj i promicanje Joshi scene nakon kolapsa ’90-ih, i podizanje na neku novu i manje kontroverznu scenu. Dok je Takahashi podigla Stardom a kasnije i SEAdLINNNG, Emi Sakura je podignula Gatoh Move te je nastupala na svakom osrednjem showu svake malene promocije.

#09 – Candice LaRae

Vjerojatno se pitate zašto je ona tu? Možda nije najbolja u ringu, možda nije najkarizmatičnija, ali ostavila je dubok trag na američkoj indy sceni. Između 2013.-te i 2017.-te odradila je jako veliki broj mečeva za jednog indy performera, ali ni to nije razlog zašto je na ovoj listi. Naime ona je tu, zato što je promicala intergender wrestling. Odradila je jako veliki broj mečeva protiv muških hrvača, i kao takvoj treba joj se odati počast jer je prikazala da je u hrvanju sve dozvoljeno pa čak i borba muškarca i žene. Žene i muškarci su u wrestlingu ravnopravni i kao takve ih treba tretirati. Direktno ili indirektno povezano, jedna od najvećih promocija imala je ženu kao glavnu prvakinju, a WWE je zadnjih par godina jako posvetio pažnju ženama u WWE-u. Iako mi znamo da to nije možda odrađeno na pravi način, činjenica jest da su se te žene promovirale kako bi bile ravnopravne. Kako god bilo Candice LaRae je jako zaslužna za promicanje te intergender hrvanja, kao i općenito ženskog hrvanja i zbog toga se njeno ime našlo na ovoj listi.

#08 – Becky Lynch

Uz Bayley, Charlotte i Sashu Banks čini takozvani Four Horsewomen. Od njih četiri Becky je imala najlošiji početak. Jedina koja nije uspijela osvojiti NXT žensku titulu. U drugom djelu prošlog desetljeća stvari se popravljaju. Odmah nakon drafta, te nakon što su uvedene RAW i SmackDown ženska titula, Becky osvaja jednu. Postaje SmackDown prvakinja. Krajem 2018. i početkom 2019. Becky Lynch postaje ponovno prvakinja, i u tom periodu postaje najover osoba u WWE-u, a možda i u svjetu hrvanja. The Man kako je imala tada nadimak, builda storyline do WrestleManie 35, kada pobjeđuje Rondu Rousey i Charlotte, te postaje dupli šampion. To je njen highlight karijere, a tada u tom Road to WresteMania periodu ponavljam bila je vjerojatno najover stvar u hrvanju.

#07 – Kairi Sane/Kairi Hojo

Jedna od prvih velikih imena u Stardomu. 2013. osvaja Goddesess of Stardom titulu zajedno sa Showzuki. U sljedećim godinama penje se na Stardomovoj listi, i osvaja sve važnije titule kao i 5 Star GP turnir. Zajedno s Mayu Iwatani i Io Shrai činila Threedom, te su išle zajedno na američku turneju koja je bila jako uspješna. U ovom periodu Dave Meltzer je rekao da su njih tri najbolje hrvačice na svijetu. U 2016. potpisuje za WWE/NXT, a već 2017. osvaja prvi Mae Young turnir. I dok je imala prilično zaboravan run s NXT ženskom titulom, zajedno s Asukom najdulja je WWE Tag Team ženska prvakinja u jednom reignu.

#06 – Gail Kim

Početak prošlog desetljeća nije baš bio naklonjen ženskom hrvanju u Sjedinjenim Američkim Državama. I dok je WWE bio najpopularnija promocija u svijetu, TNA tada druga promocija bila je u velikome padu. WWE je rastao a TNA padao. Kako je WWE u to vrijeme bio nedodirljiv, mogao je eksperimentirati. Hrvanje nije bilo dobro, ali nisu se niti brinuli oko toga, već su izgrađivali brand uokolo drugačijim proizvodima. 2013. dobili smo televizijski show Total Divas, koji se bavi životima hrvačica van ringa. Kvaliteta u samom ringu bila je zabrinjavajuća, ali WWE je više išao prema tome da svoje hrvačice prikaže u nekonvencijalnom izdanju. Bilo im je bitno da lijepo izgledaju, dok su druge kvalitete bile sputavane i zanemarivane. Tu dolazimo do konkurentskog TNA-a. TNA je u to vrijeme imao hrvačicu Gail Kim. Ona je razbijala te predrasude da žene mogu dobro hrvati, i da su bitan dio showa ali ne kao “hostese”. U vrijeme kada žensko hrvanje nije bilo odlično, ona je bila najbolja. 7 puta je bila TNA prvakinja, i to sve skupa s preko 700 dana. TNA je barem u nečemu bio bolji od WWE-a. Najbolja u najgoroj eri ženskoga hrvanja.

#05 – Bayley

Dolaskom NXT-a Divas era je na zalasku. Žene dobijaju tretman kakvog zaslužuju. NXT ženska titula je jedna od najboljih u to vrijeme. Spoj mladosti, talenta i želje za dokazivanje. Bayley je držala NXT titulu preko 200 dana, a onda je prešla na main roster WWE-a. Početkom 2017. prekinula je dominaciju Sashe Banks i Charlotte, tako što je osvojila RAW žensku titulu. Nažalost reign joj nije dugo trajao. Osvojila je još dva puta i SmackDown titulu, a bila je i prva ikada ženska tag team prvakinja zajedno sa Sashom Banks. Time je postala prva Triple Crown, a ujedno i Grand Slam prvakinja.

#04 – Io Shirai

Nedugo nakon osnivanja Stardoma, Io pravi debi za tu promociju. I dok je tih prvih godina išla dosta u Meksiko na ekskurzije, njen uspon kreće krajem 2014. osvajajući Artist titule zajedno s Iwatani i Irohom, dok je prije toga postala High Speed prvakinja te osvajačica 5 Star GP-a. 2015. bila joj je najuspješnija godina gdje je osvojila Wonder pojas, a godinu je završila krunidbom s World pojasom. 2016. zajedno s Iwatani i Hojo odrađuje američku turneju, gdje Stardom uspostavlja SWA titulu, i Io biva prva prvakinja. Io osniva Queen’s Quest stable i do dana današnjeg to je drugi najdugovječniji Stardomov stable iza Oedo Taia. U to vrijeme Threedom je na vrhu kao najbolje žene na svijetu u profesionalnom hrvanju, a kao ponajbolja hrvačica Threedoma dobija poziv od WWE-a. I dok je Hojo već nastupila za WWE, njen debi se odgodio radi povrede vrata. Nastupala je na drugom Mae Young Classic turniru, gdje je izgubila u finalu od pobjednice Toni Storm.

#03 – Charlotte Flair

Charlotte Flair je jedna od najdominantnijih žena u WWE-u prošlom desetljeću. Kao i ostatak Four Horsewomena karijeru u WWE-u započela je u razvojnom NXT brandu. Bila je druga prvakinja s titulom oko struka punih 258 dana, a nakon toga prelazi na main roster. Charlotte ulazi u feud s Nikki Bellom koja je bila Divas prvakinja. Tada je hrvanje već odmaklo od Divas ere, ali titula je ostala. Charlotte je osvojila i tu titulu te ju je držala skoro 200 dana, prije nego li je WWE odlučio kako će umiroviti tu titulu kako bi se odmaknuli od te loše faze u svojoj povjesti. 2016. na RAW-u dominirale su Charlotte i Sasha Banks, pa je Charlotte bila prva ikad RAW prvakinja i u 8 mjeseci već je bila četverostruka prvakinja. 2017. prelazi na SmackDown gdje do kraja desetljeća 5 puta postaje prvakinja toga brenda. Sveukupno bila je prvakinja na svim brandovima čak 12 puta, a titule je držala 885 dana, ili 2,42 godine.

#02 – Mayu Iwatani

Manami Toyota novog doba. Nažalost taj meč nikada nećemo gledati, ali ono što je Manami bila tada to je Mayu sada. Iako puno manje popularna, ali ne njenom krivicom nego industrije. Povjest Stardoma je povjest Mayu Iwatani. Debitirala je na prvom Stardomovom show ikada, a prvu pojedu je upisala tek 11 mjeseci nakon. Prva titula koju je osvojila bila je Artist of Stardom zajedno s Matsumoto i Wakizawa i to je bilo krajem 2013. 2014. biva jako dobra godina za Mayu jer je čak 224 dana bila Artist prvakinja, a zatim i prva iz Threedoma koja je osvojila Wonder titulu. 2015. osvaja Goddess titulu sa Shirai te ju drži preko 400 dana, a iste godine postaje High Speed prvakinja i drži titulu čak 501 dan! Te godine kao i sljedeće osvaja Cinderella turnir. I dok je prva od Threedoma osvojila Wonder titulu, zadnja osvaja World of Stardom titulu. Uz Io Shirai postaje jedina koja World titulu drži dva puta, a 2018 osvaja 5 Star GP turnir. 2019. u Miamiu osvaja i Ring of Honorov ženski pojas, ali ga gubi nakon 55 dana. Uz sve titule ona je i lider STARS stablea i pravi istinski ace Stardoma. Čak i kada je 2019. kriza pogodila Stardom i kada je mnogo hrvačica otišlo iz promocije, te kada je Stardom bio prilično nisko Iwatani je kao predvodnica na svojim leđima kao i s ostatkom mladog i neiskusnog rostera iznijela promociju na pravi put. Pravi GOAT 21. stoljeća.

#01 – Asuka

Iako je ona svoju karijeru započela i proslavila na japanskoj indy sceni, pravi uspon i uspjeh doživljava u americi. Cijelu karijeru je provela kao freelancer prvo u Japanu, a potom i u SAD-u. U Japanu iako nije imala stalni ugovor, bila je jedna od ponajboljih hrvačica i osvajala je titule u raznim promocijama. Tek 2015. dolazi u WWE, točnije NXT a time postaje prva Japanka koja je potpisala za tu promociju još od legendarne Bull Nakano. Uskoro pobjeđuje sve i svakoga, započinje niz bez poraza, te osvaja NXT Women’s titulu. 2016. u 117 mečeva ostvaruje 112 pobjeda, a 2017. završava godinu bez poraza u 98 mečeva. Radi ozlijede predaje titulu nakon 522 dana provedena kao prvakinja, a onda prelazi na main roster. 2018. Asuka osvaja prvi ikada ženski Royal Rumble, a na WrestleManiji iste godine gubi od Charlotte čime završava njezin nepobjedivi niz od čak 914 dana, ili otprilike dvije i pol godine. Iza toga postaje prvakinja SmackDown brenda, a u listopadu 2019. zajedno s Kairi Sane postaje i WWE Tag Team prvakinja. Mnogi za nju kažu da je najbolji ženski hrvač u WWE-u svih vremena, a njen NXT run legendaran i nedostižan.

Be the first to comment on "TOP 10 najboljih hrvačica proteklog desetljeća"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*