TOP 10 najboljih hrvača protekle decenije

Prije nego što počnemo sa samom listom nekoliko imena vrijednih pomena koja nisu našli svoje mjesto na listi: Tetsuya Naito, Will Ospreay, Roman Reigns, Brock Lesnar.

10. Seth Rollins

Neću pogriješiti ako kažem da je Seth najuspješniji NXT projekat u historiji te promocije. Prvi Shield član koji se iskristalisao kao single zvijezda i kojem nije bio problem pronaći pravi character za svoju on-screen personu. Bilo da je heel koji se krije iza Autoriteta i od kojeg jedva čekate da dobije batine ili face koji vas impresionira svojim vještinama u ringu, Rollins je uvijek odgovorio zadatku. Grand Slam WWE champ, sjajan worker, odličan na mikrofonu i zasigurno jedan od najboljih novije generacije.

9. CM Punk

Kultralni uticaj koji je Punk imao na samu wrestling industriju dovoljan je razlog da bude na ovoj listi iako je 7 godina proveo van samog wrestlinga. Čovjek u čijim rukama mikrofon nije uređaj pomoću kojeg bolje čujete nekog, već čisto oružije. Hrvač koji je predvidio budućnost WWE i ostavio veliki trag u samo par godina svog pravog WWE run-a. Promjenio, makar na trenutak, samu perspektivu gledanja na hrvače kada govorimo o ljudima koji vode WWE što je, rekao bih, direktna posljedica imanja Daniel Bryan WM momenat. Uvijek protiv mašine, uvijek svoj pa makar ga koštalo svega.

8. Randy Orton

Čudno je reči za nekog ko je apsolutna legenda WWE da nije ostvario svoj puni potencijal, ali kada pogledate njegov set wrestling alata stiče se dojam da je mogao još mnogo više. Međitim, ono što je postigao je sasvim dovoljno da se nađe među najboljima. Najveći kvalitet? Rekao bih mogućnost da se osloniš na njega da će odraditi odličan posao u kojoj god ulozi da se nađe, bilo face ili heel. Odličan in-ring, impresivna pojava, visok nivo karizme i jako dobar story teller.

7. John Cena

Bilo bi zaista licemjerno ne staviti ga na ovu listu kada pogledate sva dostignuća koja je ostvario, nivo na kome se održavao, te pouzdanost, sigurnost i draw power koji je donosio kompaniji kao njeno lice. Iako je njegova vještina u ringu nerijetko osporavana čak i tu kritiku je djelomično uspio da opovrgne nakon US open challenge run-a i sjajnih mečeva sa, tad, up and coming talentima iz NXT-a. Bilo kome to drago za čuti ili ne Cena je jedan od najvećih hrvača ove ere i apsolutno zalužuje mjesto na našoj listi.

6. Chris Jericho


David Bowie pro wrestlinga ili makar on voli da tako kaže za sebe. Čovjek koji je u bilo kojoj eri u bilo kom trenutku i u bilo kojoj kompaniji uspio da sebe reinventira, doda novu boju svom karakteru i bude relevantan i over kod publike. Pouzdan worker, nevjerovatno iskustvo i corner stone superstar za Tony Khan-ovu igračku u obliku AEW kompanije. Iako izgledom više nije sami vrh wrestling industrije, pa i ring vještinom, njegova mogućnost da koristi svoj star power kako bi podigao ostale ljude sa kojim je radio čini Jericha jednim od najznačajnih i najvećih hrvača protekle decenije.

5. Bryan Danielson


Američki Zmaj, jedan od rijetkih koji je uspio da promjeni zacrtani booking Wrastlemania-e i zauvijek potcjenjen performer za rad svojih fizičkih predispozicija (u većem dijelu svoje karijere). Čovjek koji je, makar na trenutak, promjenio pogled WWE na “small guy” likove i bio uvijek besprijekoran ma kakvu ulogu obnašao na ekranu i u kakvu god ga situaciju stavili. Da li to bilo tehničko chain hrvanje na visokom nivou, pričanje priče u borbi sa skoro dva puta većim protivnikom ili čak savršeno igranje heel character-a Bryanov rad je uvijek bio gotovo bezgriješan. Iako se čini da tek sada, nakon tolikih godina u wrestlingu, daje svoje najbolje plodove u AEW, nema sumnje da sa već postignutim zaslužuje ovako visok plasman.

4. Hiroshi Tanahashi

NJPW ace proteklog desetljeća i ako smijem dodati najbolja ili makar najupečatljivija frizura pro wrestlinga zauzima respektabilnu 4. poziciju na našoj listi. Šta je to što Tanu čini tako velikim, je li to konstantnost i pouzdanost u njega koju je NJPW imao proteklih godina, ogroman nivo karizme i aura koja prosto isijava iz ovog hrvača ili pak sposobnost da isprati svakog ko se našao na spram njega u ringu? Mislim da je najtačniji odgovor kombinacija svega ovoga i uz to izuzetno šarolika karijera prepuna sjajnih dostignuća.

3. AJ Styles

Svjedoci smo činjenice da je AJ, u nekom trenutku, bio top dog u svakoj promociji za koju je radio. Hrvač koji je spreman da vam ponudi najbolji meč večeri bez obzira koliko krcat velikim imenima neki show ili event bio. Kada na sve to zavirite u vitrinu njegovih trofeja i vidite kakva se sve odličja tu nalaze teško ga je ne smatrati jednim od najvećih proteklog desetljeća. Titule poput IWGP world heavyweight championship-a, WWE world heavyweight championshipa, pa i TNA WHC krasile su rame ovog čovjeka koji je, zanimljivo, jedini hrvač koji je uspio osvojiti sve titule u TNA-u i WWE-u odnosno ima čast nazvati se jedinim WWE i TNA Grand Slam šampionom. Sve ovo je i više nego dovoljno da AJ zauzme treće mjesto na našoj listi.

2. Kenny Omega


Čisti atleta, super karizmatičan, hrvački iron man i čovjek koji je pronašao cheat code za staminu unutra “skockanog kruga” zauzima laskavo drugo mjesto na našoj listi. Mišljenja o Kenny-u su jako podjeljenja, dok jedni vide ovo što sam prethodno napisao drugi smatraju da je njegov goofiness i ponekad neozbiljniji pristup wrestlingu prepreka ka njegovom etabliranju kao jednog od najvećih ove ere. Bilo kako bilo Omega je svojim dostugnućima i neupitnom vještinom u ringu kao i izvanrednim character radom u vidu “Cleaner” gimmicka apsolutno zapalio japansku i globalnu wrestling scenu proteklih godina. Odluka da se nakon neuspjelog tryout-a u WWE više nikad ne vrati u isti i dokaže da je moguće uspjeti bez da se ode tamo gdje svi očekuju čini Omegu jednim od modernih revolucionara wrestling industrije. Pridruživanje Bucksima i kreiranje “svoje” wrestling američke kompanije u vidu AEW, te uspijeh koji su sa istom dostigli još je jedan od razloga zašto se nalazi ovako visoko na našoj listi najboljih ove decenije.

1. Kazuchika Okada

Da vam je neko, početkom 2011 godine, rekao da će kamerman Somoa Joe-a završiti kao najbolji hrvač decenije vjerovatno bi mu rekli da lupa gluposti. Sam Kazuchika kaže da mu je vrijeme provedeno u TNA-a zapravo pomoglo da u ranoj fazi svoje karijere shvati važnost imanje character-a za jednog wrestlera. Inspirisan onim što je naučio tokom boravka u Americi i svjestan važnosti imanja persone u wrestlingu, po povratku u Japan i nakon pridruživanja Chaos stable-u, kreira nama sada već jako dobro poznat “Rainmaker” gimmick. To je bila njegova odskočna daska koja će mu poslije pomoći da se ubaci u konverzaciju za jednog od GOAT-a ne samo ove ere vec kopletne wrestling industrije. U februrau 2012 godine pobjeđuje Hiroshi Tanahashi-ja za IWGP World Heavyweight tiulu i ostalo je historija…

Okada posjeduje apsolutno sve što tražite od najboljeg hrvača današnjice. Od izvanrednog in-ring rada, karizme pa preko izgleda i vještine pričanja priče kako u ringu tako i van njega… apsolutno sve u jednom čovjeku, pravi i istinski ring general. O njegovim dostignućima je isuviše govoriti, ali teško je ne istaći da je ponosni vlasnik Meltzerovih 7 zvijezdica koje je dobio za njegov meč sa Kenny Omega-om što je i ujedno najviša ocjena za jedan wrestling meč u historiji ovog sporta. Neki će reći da je Kazuchika Ric Flair modernog doba i moram priznati da ta izjava apsolutno ima svoje pokriće, naročito zbog njegove mogućnosti da radi sa bilo kojom vrstom wrestling stila i obzirom na kompletan wrestling paket vještina koji sa sobom donosi. Na kraju, najimpresivnija stvar kod Okade jeste što je i dalje jako mlad te sa samo 34 godine nadamo se da će se naći na našoj listi kada ponovo budemo radili ovaj projekat za deceniju koja je ispred nas.

Recite nam vaše komentare. Sa čim se slažete, s’ čim ne i kako izgleda vaša lista najboljih hrvača protekle decenije?

Be the first to comment on "TOP 10 najboljih hrvača protekle decenije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*