Top 10 lista 2015. godine – Puroresu mečevi

Jučer smo izbacili listu Top 10 mečeva godine koji su se dogodili u protekloj godini, a danas nastavljamo s našim pregledom godine. Ovaj puta idem malo istočnije. Točnije, predstavit ćemo vam našu list Top 10 Puroresu mečeva. Koji i koliko su Japanci impresionirali članove ProHrvanja 2015. godine saznajte u nastavku.

10. Kota Ibushi vs HARASHIMA – DDT Max Bump – 29.4.2015.

Ovo je bila Ibushijeva druga obrana titule protiv HARASHIMA-e, a može se reći i da je bila bolja od prvog meča. Hrpa suludih poteza i spotova, brza akcija od početka do kraja i nije moglo proći bez da Ibushi ne napravi totalno nepotrebni moonsault sa neke strukture. Nalupali su se pošteno stiff kickovima i koljenima, a sve to je popratila fantastična Korakuen Hall publika. Ovo je bila dosta dobra godina za DDT, a s ovakvim talentiranim rosterom očekujemo samo daljnji razvoj kompanije.

9. Micheal Elgin vs Tomohiro Ishii – NJPW G1 Climax 25 Day 18

Što je ovo bilo? Kako je ovo uspio biti ovako dobar meč? Što je s ovom dvojicom? Zašto su tako poludjeli u meču?! Mislim, ovo je bilo predivno. Očekivao sam dobar meč, ali nisam niti pomislio da ću dobiti ovako nešto. Prekrasan meč. Konstantna i brza akcija, odličan potez za odličnim potezom, stiff lakat za stiff laktom. Morate ovo pogledati! Stvarno jako brutalan meč! Zaista jedan od najboljih mečeva na ovom Climaxu, ali i u cijeloj godini. Ishii i Elgin su tako dobro funkcionirali zajedno da se to ne može opisati. Svaka im čast! Ishii je na kraju dobio s Brainbusterom. Elgin je bio sjajan na ovom turniru i debelo me iznenadio svojim izvedbama. Nisam mislio da ću ovo reći ikad, ali htio bih ga vidjeti i iduće godine! Zašto? Zato što se odlično snašao u ovakvim mečevima.

8. AJ Styles vs Kazuchika Okada – Dominion – 5.7.2015.

Ovo je bio još jedan u nizu veoma dobrih mečeva koje su Okada i AJ Styles imali. Styles je imao predivnu 2015. godinu i svaki njegov meč je definitivno vrijedan gledanja, a kako i ovaj ne bi bio kada je nasuprot njemu Kazuchika Okada! Odličan meč. Riješili su se Bullet Cluba odmah na početku meča, što je bila dobra odluka, kako kasnije ne bi konstantno upadali u ring i rušili kvalitetu meču. Akcija u ringu je bila jako dobrih, mnoštvo lijepih poteza. No, ono što me je impresioniralo, nakon čega sam ostao bez teksta je bila zadnja minuta meča. To je bilo neopisivo dobro zato što su doslovno kontrirali kontre jedan drugom i stvorili nevjerojatnu izmjenu poteza koja je bila savršena za kraj i itekako podigla kvalitetu meča.

7. Minoru Suzuki vs Takashi Sugiura – NOAH Great Voyage in Osaka, 19.09.2015.

O ne, ovo nije bio obični wrestling meč. Nemojte očekivati neke tehničke kvalitete, kompetitvan meč ili možda fair play. Bila je to prava koljačina, čista tuča sa mnoštvom brutalnih udaraca laktovima, šakama i luđačkim fighting spirit šamaranjem kakvo nismo vidjeli već duže vrijeme. Suzuki ponovno dokazuje kako i dalje jedan od najboljih puro wrestlera, počinjena je velika nepravda što nikada nije bio IWGP Heavyweight prvak.

6.  Kohei Sato & Shuji Ishikawa vs Daisuke Sekimoto & Yuji Okabayashi – BJW – 28.5.2015.

Za dobru koljačinu ne trebaju vam stolice, stolovi ili neonske lampe… Sve što vam treba su 4 opake mrcine koje se pokušavaju ubiti brutalnim powerhouse potezima. Održali su brz i žestok tempo 20+ minuta, uz mnoštvo chopova, lariata i raznih vrsta suplexa od kojih ćete se hvatati za glavu iz suosjećanja sa ovim ljudinama. Što drugo i očekivati nego festival nasilja koji nam rijetko tko osim Big Japana danas može pružiti. Sjajna i napeta atmosfera tijekom cijelog meča, BJW Strong divizija jednostavno ne može razočarati, a to potvrđuju još jednom u svom nasilnom stilu.

5. Hiroshi Tanahashi vs Kota Ibushi – G1 Climax 25 Day 1

Ovo je bio izvrstan meč. Odlična akcija togom cijelog meča, puno raznovrsnih poteza, kontri i ostalih stvari koje su učinile meč prelijepim. Tanahashi je dobro radio na Ibushijevoj nozi. On je par puta malo zaboravio prodavati nogu, no to nije bilo ništa značajno i potpuno zaboravljivo s obzirom na prekrasan meč kojeg smo dobili ovdje. Kraj je bio brutalan kad je Ibushi nabio Tanahashijevu glavu u kut i onda mu još dao Springboard German Suplex gdje je Tanahashi također malo nezgodno pao. Bilo je dosta brutalnosti u meču i to mi se svidjelo. Ibushi je odmah od prvog dana dokazao da će biti ključan faktor na ovogodišnjem Climaxu što se tiče kvalitete mečeva.

4. AJ Styles vs Kota Ibushi – NJPW G1 Climax 25 Day 5

Ovo je bilo predivno. Predivno! Jedan od najboljih Puroresu mečeva godine, ali i najbolji meč ove dvojice dosada. Izvrsna akcija od početka do kraja, izgledalo je kao da se žele usmrtiti, radili su fantastične bumpove, imali nekoliko izvanrednih kontri i završnica je bila tako uzbudljiva. Cijeli meč je jako lijepo građen, dobili su vremena i napravili su stvarno odličan meč. Nije bilo nikakvih spornosti, samo su ušli u meč, napravili svoje i to je to. Ovakvi sprintovi gdje meč odmah kreće s brzim tempom i taj tempo ostaje konstantan do kraja trebaju se češće događati.

3. KUSHIDA vs Kyle O’Reilly – Best of Super Juniors XXII Day 13 – 7.6.2015.

Izvrsno. Finale BOSJ turnira. kakvog smo zaslužili. Cijeli taj ‘Best of Super Juniors’ turnir možda i nije bio privlačan i nije pružio baš toliko kvalitetnih mečeva, ali kad smo došli do finala, KUSHIDA i O’Reilly su pružili meč za pamćenje i prešli svaka očekivanja. O’Reilly je u NJPWu većinom u Tag Team mečevima i ne dobiva toliko prilike pokazati se u 1 na 1 borbama, no ovdje je upravo pokazao zašto bi trebao dobiti priliku. Njih dvojica su potpuno zasluženo došli do finala i nisu razočarali. Meč je sadržavao osjećaj ogromne borbe. Odlični potezi i prekrasne kontre. Zahvati su također odigrali ovdje ogromni ulogu i bez njih meč ne bi bio toliko napet. Super meč stvarno i treći najbolji Puroresu meč na našoj listi, što je pomalo iznenađujuće. Svaka čast dečkima.

2. Shinsuke Nakamura vs Hiroshi Tanahashi – NJPW G1 Climax 25 Finals

Najbolji meč na ovom turniru i jedan od najboljih mečeva ove godine. Imao je sve potrebno. Odličan wrestling, priču, ugođaj, atmosferu i osjećaj velikog meča. Tih 5 faktora su bili vidljivi u ovom meču i to je izvrsno. Krenuli su vrlo klasičnim sporim početkom sa solidnim Mat Wrestlingom. Sredina je bila nešto brža i obojica su ispucavali svoje tipične poteze. Tanahashi je krenuo raditi na Nakamurinom koljeno kako bi oslabio mogući Boma Ye kasnije u meču. To je bilo dobro i svidjela mi se priča u meču oko toga. Obojica su imali svoje klasične povratke u meč i tako gradili meč postepeno prema završnici koja je bila sve što ste htjeli i očekivali od ove dvojice. Zadnjih 10-ak minuta je stvarno bilo izvanredno i obojica su dali sve što imaju kako bi osvojili ovaj turnir. Mnoštvo odličnih poteza, brutalnih laktova i koljena, nekoliko lijepih izmjena i tu se očitovao taj osjećaj velikog meča kada je publika bila na nogama, a Nakamura i Tanahashi su potrošili svu svoju energiju koju su imali i borili se do zadnje kapi krvi. Tanahashijeva taktika ozljeđivanja Nakamurinog koljena se na kraju isplatila i Nakamura nije uspio udariti tako jak Boma Ye koji bi srušio Tanahashija na pod na tri sekunde i Tanahashi je to iskoristio i ostvario pobjedu s nekoliko uzastopnih High Fly Flowova.

1. Shinsuke Nakamura vs Kota Ibushi – Wreslte Kingdom 9 – 4.1.2015.

Kakav meč je ovo bio! Definitivno morate pogledati ovo, bilo da pratite New Japan Pro Wrestling ili ne, ovaj meč će vam se apsolutno svidjeti. Bio je to prekrasan meč veoma brzog tempa od početka do kraja. Nakamura i Ibushi su svojih 20 minuta iskoristili jako kvalitetno, krenuli su brzo odmah na početku i nisu stajali sve do kraja. Potezi, udarci, kontre, napetost i atmosfera…sve je bilo prisutno u meču i to ga je učinilo tako dobrim. Meč se dogodio odmah na početku 2015. godine da bi na kraju preživio cijelu godinu i ostao na vrhu liste. Apsolutno nevjerojatno. Pogledajte ovo ako niste, nećete se razočarati. Nakamura i Ibushi su jako talentirani wrestleri i ovdje su to pokazali. Pristunost Nakamure u naša 2 najbolja meča godine dokazuje koliko je on zapravo dobar.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Top 10 lista 2015. godine – Puroresu mečevi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*