TNAu odbrojani sati – Smrt kompaniji sve bliži

Total Nonstop Action (TNA) je kompanija koja je započeta pod NWA imenom 2002. godine. TNA je osnovan od Jeffa Jarretta, koji je okupio nekoliko bivših WCW uposlenika koji nisu prošli u WWE ili nisu željeli da odu u WWE. Početak je bio težak, kao što i svima bude, ali su vremenom uspjeli da nađu ritam. Doveli su dobar talenat koji WWE u to vrijeme nije uspio prepoznati, kao što je trenutni WWE prvak svijeta AJ Styles, te NXT zvijezde Samoa Joe, Austin Aries, Bobby Roode, svojevremeno i CM Punk i mnogi mnogi drugi. To je vrijeme 2005.-2009. kada je TNA bio na vrhuncu svoje kvalitete. Od tada je Dixie pustila Hogana, Bischoffa i Russoa da se umiješaju, i od tada su stvari krenuli nizbrdo. Napravile su se neke loše odluke, prije svega forsiranje bivših WWE zvijezda (Hardyevi, Bubba, Devon, RVD, Foley, Booker T itd) ispred TNA produkta, zbog čega je mnogo TNA talenata otišlo u korist drugih promocija. Najveći gubitak TNAu je sigurno AJ Styles, koji je kompaniju napustio 2014., odlučio je hrvati za razne promocije, uključujući ROH i NJPW, prije nego li je sam odlučio potpisati za WWE u 2016. godini.

aj

Osim problema ophođenja sa talentima, TNA je u rukama Hogana, Bischoffa, Russoa i Dixie izgubio mnoge stvari koje su bile unikatne za njih, poput šestokutnog ringa, i počeli pretvarati to u lite verziju WWEa. Fanovi su gledali TNA kao alternativu WWEu, i kada je TNA sve više počeo ličiti na WWE, fanovi više nisu imali razlog da nastave gledati TNA. To je sve krunisano katastrofalnim biznis potezom da TNA premjesti Impact u ponedjeljak, ravno u terminu WWEovog Rawa. Hogan je taj prelazak najavio 27. Oktobra 2009. godine, a 4. Januara ih je WWE porazio i više nego ubjedljivo. Tog Impacta je sve bilo koncentrisano na bivše WWE zvijezde. Eric Bischoff je rekao kako ne očekuje da pobjeđuju WWE odmah, već da imaju konstantan rating, koji će nakon toga rasti. Prvi Monday Night Impact je skupio prosječno 2.2 miliona gledaoca, ali stvari nisu nastavili tim tokom. 8. Marta je Raw imao rating od 3.4, dok je Impact imao 0.98, sa prosjekom od 1.4 miliona gledaoca. Sljedeći Impact bi dokazao da je ovo bio loš potez, tako što je skupio najgori rating od 2006., tačnije rating od 0.84. Od tada, TNA je bio u burnim vodama. Trošili su mnogo više nego što su zarađivali, produkt je slabio, počeli su gubiti TV prava i od tada se priča kada će TNA propasti. Izgleda da je, nakon šest godina, došao trenutak da se kaže zbogom TNAu.

hogan

Naime, šefica Dixie Carter, je stavila TNA na prodaju zbog financijskih problema. TNA imaju PPV u nedjelju Bound for Glory, a ukoliko ne uplate dogovoreni iznos i ne održe PPV, prekršit će ugovor sa TV kućama, nakon čega prekidaju, što znači da je TNA izgubio sve izvore prihoda. Od prošle godine se priča o financijskoj ispomoći TNAu, što se isticalo brojnim prigovorima kako mnogi TNA talenti nisu primili plaće mjesecima, te da su premjestili svoje glavno sjedište u skladištu u Nashvilleu, ali ove godine je došlo do toga da nikome ne odgovara da ulaže u TNA ukoliko to ne znači apsolutna kupovina. Glavni favorit za kupovinu jeste Billy Corgan, koji je izrazio želju za kupovinu TNA i preporod te kompanije pod drugim imenom i amblemom. Iako je djelovalo kao da je s njim sve finalzirano, navodno je došlo do problema, jer Carter smatra da ono što Corgan nudi nije dovoljno. Špekuliše se da je njena glavna briga u tome što Corgan želi da otkupi TNA i da bude većinski vlasnik, tim izguravši nje sa pozicije, što očito ne želi. WWE se uključivao u priču  par puta, jer imaju interes da otkupe arhivu sa snimkama, kako bi promovisali svoje zvijezde Stylesa, Joea, Roodea. Ali WWE nije ponudio dovoljno novca za TNA, navodno su ponudili tek 2.5 miliona dolara, i Carter je to odbila. Glavni problem TNAa jeste što, iako se žele prodati za 4-6 miliona dolara, njihovi dugovi su mnogo veći od same vrijednosti kompanije, a kupovinom te kompanije bi ‘kupili’ i obaveze da se ti dugovi otplate. WWE ne žele da se dovode u situaciju, gdje bi dosta više potrošil za nešto od čega neće imati niti približno toliko koristi. Oni planiraju da sačekaju da dogovori propadnu, da se TNA raspadne i da otkupe samu arhivu iz ruševina.

tna-hq

Corgan je i dalje pozitivan, ali na pameti trebamo imati da vrijeme ističe. Ukoliko Dixie Carter ne popusti Corganu, ili WWEu ili kome god već do kraja radne sedmice (nešto više od 10 sati), TNA neće moći platiti potreban novac za Bound for Glory, prekršit će ugovor i prestat će postojati. Nadajmo se da će se desiti pozitivan kraj, prvenstveno za brojne uposlenike koji bi ostali bez posla propadanjem kompanije.

Be the first to comment on "TNAu odbrojani sati – Smrt kompaniji sve bliži"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*