Stručna analiza WWE Drafta pt. 1

WWE Draft je jako blizu. Ovog utorka će se roster podijeliti na SmackDown i Raw Brandove i kroz veći dio godine, oni neće ulaziti u dodir jedni s drugima. S obzirom kako je ovo važan period za WWE, mi u redakciji prohrvanja smo odlučili kako bi bilo sjajno kada bismo vam prezentirali stručnu analizu drafta, gledajući pojedinačno u neke od najvrijednijih članova rostera, vrijednost koju nose u ovaj draft i njihov potencijal u nastavku. Ovo će biti prvi članak, a u narednim danima će ih biti još. Započnimo onda!

John Cena

Cena-Highlighti karijere: 15 puta WWE Svjetski prvak, 5 puta US prvak, osvajač MITB i dvostruki osvajač Royal Rumblea, trostruki hrvač godine po PWI i WON, Najbolji draw 2007.

John Cena je jedan od najvrijednijih izbora na rosteru. Ono u čemu je on zaista vrijedan jeste činjenica da je jak draw i da privlači fanove, koliko god ga neki mrzili. Tokom karijere je izrastao u sve boljeg i boljeg hrvača, i to pokazuje kada je najpotrebnije. Mana leži u tome što je Cena u WWEu već skoro 15 godina i uradio je sve što se može uraditi. Šta je onda ostalo za Johna Cenu da napravi? Koliko mu je uopće ostalo vremena u ringu? On je jedan od rijetkih koji mogu biti jednako ako ne i više uspješni i bez WWEa, tako da mu je ostalo možda svega par godina. Da li se može graditi brand na nekome ko je na izlaznim vratima?

Idealan brand: SmackDown – WWE žele ovaj brand učiniti jednako važnim kao Raw, ali kako učiniti to nakon skoro decenije omalovažavanja istog? Jednostavno, stavite svoje najveće ime na taj brand. John Cena je jak draw, to sam već spomenuo, i to je upravo ono što će biti potrebno SmackDownu. Ne treba se uopće brand graditi oko njega, niti je to poželjno zapravo, ali neka bude tu među glavnim pričama i ne mora nužno biti za titulu. Samo neka bude na SmackDownu i neka radi nešto bitno, a da pri tome ne šteti nikome ko je na putu da postane zvijezda.

Idealan feud: Dolph Ziggler – Ziggler je već godinama nebitan. Žao mi je što to moram reći, ali Ziggler je odavno prestao biti relevantan. Zapravo je toliko uništen, da ne može biti gore za Zigglera – što ga čini idealnim protivnikom za Cenu. Vrlo lahko fanovi ponovno mogu shvatiti Zigglera kao prijetnju jer on sjajno odrađuje ulogu nezadovoljnog heela, tako da je heel turn ovdje potreban, početi iznova s njim. Sam feud sa Cenom će povećati Zigglerovu vrijednost, a eventualni poraz mu u ovom trenu ne može naštetiti. Nakon toga Ziggler se preko manje bitne faceove može graditi ka putu za midcard titulu.

Kevin Owens

owensHighlighti karijere: 2 puta Intercontinental prvak, NXT prvak, 3 puta PWG Svjetski prvak, ROH prvak, Feud godine po WONu (2010.) i Top 10 hrvača 2015. po PWI

Kevin Owens je dugo bio na sceni kao jedan od najpoznatijih indy hrvača, a za WWE je potpisao na zalasku 2014. godine i već na samom debiju u NXTu je napravio impakt. Od tada je važio za jedan od Triple Hovih favorita i odužio se dosta puta sa sjajnim nastupima. Bio je najjače bookiran hrvač u NXTu tada, a u debiju na main rosteru je odmah pobijedio Cenu. Čovjek ima samo 32 godine, i ukoliko ga ne zadese opasne povrede, trebao bi biti na raspolaganju u ringu barem narednih sedam godina. Ono što ga može kočiti jeste upravo samo Kevin Owens. U privatnom životu je dosta porodična osoba, i često zna reći koliko mu fali porodica kada je na putu, što postavlja pitanje koliko Owens može izdržati u ringu pod takvim uslovima.

Idealan brand: Raw – Iako isprva SmackDown djeluje kao najbolji brand za njega, mislim da ipak trebaju ići ovom rutom. Zayn i Owens će se najvjerovatnije razdvojiti sa draftom, i meni Zayn više priliči SmackDownu, tako da Owens treba na Raw.

Idealan feud: Chris Jericho – Malo heel vs heel dinamike nikada ne škodi, pogotovo kada se radi o dvjema osobama koje imaju sjajnu hemiju. Jericho i Owens u verbalnom ratu bi bilo nešto sjajno. Naravno, iako bi Owens igrao više tweener ulogu ovdje (ni heel ni face), ne mislim da bi face turn trebao ići na duge staze. Barem ne još. Ima vremena da se i to napravi, ne treba žuriti.

The Miz

mizHighlighti karijere: WWE Svjetski prvak, 2 puta US prvak, 5 puta Intercontinental prvak, osvajač MITB

The Miz je jedan od primjera isključivo WWE projekata kojeg su uspjeli formirati u dosta dobrog hrvača. Trebalo mu je neko vrijeme da se sredi u ringu, ali što se tiče mikrofona, Miz je već godinama pri samom vrhu WWEa. U zadnjih par godina je korišten kao sjajan magnet za heat i to je njegova najveća vrlina. On je najbolji primjer kako jedan heel treba da izgleda u WWEu. Fanovi vole da ga booaju, a istovremeno vole da cheeraju osobu koja će se boriti protiv Miza. Na zadnjem Rawu i SmackDown smo saznali da će se Darren Young boriti protiv Miza, i iako Darren jedva da je ikada u svojoj karijeri bio relevantan, on je bio cheeran pri svakom susretu očima sa Mizom. Miz ne samo da je najover heel u kompaniji trenutno, nego automatski čini sve njegove protivnike over. To je rijetkost u današnjici. Ono što može biti loše oko njega jeste što ima historiju sa neopreznim hrvanjem koje je dovelo do nekoliko ozljeda. Takođe je tu i faktor Hollywooda, i to da je Miz prilično uspješan u filmskoj industriji, i da može svojom voljom otići u svakom trenu.

Idealan brand: SmackDown – Protivnik sam ideje o dvije world titule. Umjesto toga, zalažem se za to da Intercontinental titula bude glavna titula na SmackDownu kada je WWE titula na Rawu. Možda ju sad smatraju midcard titulom, ali nakon nekoliko matcheva između Cene, Stylesa, Zayna, Jericha ili ko već bude na SmackDownu, ubrzo će se shvatiti za ozbiljno. I zar nije fantastično da Miz bude glavni prvak na brandu, makar i na kratko vrijeme?

Idealan feud: Neville – Uskoro bi se trebao vratiti čovjek koga je gravitacija zaboravila – Neville. On i Miz su imali neki mali rivalitet prošle godine, i ovo je sada odlična prilika da se to nastavi. Miz je prvak, a od toga može profitirati neki popularni hrvač, kojeg fanovi vole, ali koji još nije na tom nivou da bude over s njima. Neville je idealan za ovu poziciju, i kada bi on bio taj koji bi skinuo titulu sa Miza, to bi već bio sjajan početak.

Becky Lynch

beckyHighlighti karijere: Queens of Chaos prvakinja, 17. hrvačica na svijetu po PWI

Becky Lynch se prije nekoliko godina oporavila od povrede koja joj je umalo završila karijeru. Nakon povratka u ring, dobila je poziv u NXTu i iako nije briljirala na početku, ubrzo je stekla poštovanje svih fanova kada je ukrala show jedne večeri na Takeoveru protiv Sashe Banks. Na main rosteru je teklo sličnim putem. Na početku nije bila neko ko će nositi diviziju, WWE je već tada gledao u Charlotte i Sashu da preuzmu te uloge, ali je nakon nekoliko mjeseci Becky uspjela da pokaže dosta više od obje svojih kolegica. Po mom skromnom mišljenju je najbolja hrvačica na main rosteru trenutno, i jedini čisti face kojeg WWE ima u ženskoj diviziji trenutno (ne računajući Bayley koja je u NXTu) i takav lik je prijeko potreban kompaniji. Ono što nedostaje Becky Lynch jeste prestiž. Kada se pogleda spisak njenih uspjeha u svijetu pro hrvanja, spisak je prilično kratak. Iako se može okriviti povreda, zbog koje je pauzirala oko osam godina, ipak čak i kada se gleda samo WWE dio njene karijere, nema niti jednu osvojenu titulu. Ima samo niz neuspješnih title matcheva i to je sve.

Idealan brand: SmackDown – Mislim da je Becky tip kojoj bi odgovarao mjesto na SmackDownu. Raw će vjerovatno već biti zauzet sa Charlotte i Sashom, što ostavlja malo praznog prostora na SmackDownu, taman onoliko koliko je potrebno da se Becky probije. Iako će biti samo jedna ženska titula, čak i kada se ona vrti na Rawu, na SmackDownu Becky može sudjelovati u nekom bitnom non-title feudu, a kada je titula na SmackDownu. onda je odlična prilika da se vrti u ulozi izazivačice ili prvakinje.

Idealan feud: Emma – Uskoro bi se trebala vratiti i Emma, koja je povrijeđena proljetos pred Payback kada je i trebala da ima match sa Becky. Ovo je odličan feud koji bi trebao nositi žensku diviziju SmackDowna dok je titula na drugom brandu. Obje dobro odrađuju svoj lik, a u ringu bih očekivao spektakl.

Samoa Joe

joeHighlighti karijere: NXT prvak, ROH prvak, TNA Television prvak, TNA Svjetski prvak, 4. hrvač na svijetu u 2006. i 2008. godini po PWI

Postoji li išta što Samoa Joe nije napravio u svojoj karijeri van WWEa? Čovjek je bio svugdje, imao hrpu fantastičnih matcheva i jedan je od rijetkih koji je imao tri matcheva koji su rangirani sa pet zvjezdica. On je zvijer, i uprkos godinama je pokazao da je i dalje zvijer i u sjajnoj formi. Sad kad je u NXTu već sve napravio, šta da dalje uradi? Završio je sve, vrijeme je da pređe na main roster i da nastavi sa dominacijom. Pitanje je samo koliko još može vući? Ima 37 godina, što i nije mnogo kad se pogleda, ali treba uračunati tu i 15+ godina tlačenja po indyu. To zna ostaviti svoj danak kada se pređe u WWE vode, pogotovo kada WWE još pritisne sa rigoroznim rasporedom i zna otjerati sjajne hrvače u penziju prije vremena. To je veliki rizik.

Idealan brand : Raw – Joe bi prešao na draftu sa NXT titulom. To je sasvim u redu, može biti kao Kevin Owens kada je držao titulu neko vrijeme na main rosteru i ispustio na sljedećem Takeoveru. To bi isto bio slučaj i sa Joeom. Ne mogu svi ići najednom na SmackDown, Raw i dalje treba jaka imene i treba jaka NXT imena, a nema jačeg od NXT prvaka Samoa Joea.

Idealan feud: Roman Reigns – Ima li iko stvarno da ne bi želio vidjeti ovaj match? Njihovi stilovi su jako slični i mislim da bi se uklopili u jedan fantastičan i haotičan bučkuriš. Obojica vole udarati jako i ne boje se primati jednako jake udarce, tako da bi ovo više nalikovalo stvarnoj tučnjavi nego koreografiranim matchom, i to može sjajno izgledati. Ne očekujem da će Reigns otići dalje sa titulom, a pošto će i Lesnar biti zauzet, onda je ovo najbolja stvar koju mogu napraviti s njim za SummerSlam.

 

To bi bilo to za ovaj broj Stručne analize. Već sutra ćete moći čitati i drugi dio kada ćemo se dotaći još prvaka i legendi WWEa u periodu velikog Drafta!

Be the first to comment on "Stručna analiza WWE Drafta pt. 1"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*