Stardom 10th Anniversary (17/01/2021) recenzija

Promocija World Wonder Ring STARDOM je proslavila 10 godina od svog prvog showa u Korakuenu, a ovo je naša recenzija kojoj se još jednom priključio član foruma Maki. U trećem mjesecu će biti još jedna proslava tako da se možete veseliti i toj recenziji.

Future of Stardom Title Match: Saya Iida (c) vs. Unagi Sayaka

Danilo Otašević: Prvo treba da napomenem kako mi je ovo prvi Stardom show pa su mi sve učesnice potpuno nepoznate i nisam tačno siguran koja frakcija je heel a koja face (iako je za neke jako očigledno). Prilično simpatičan meč. Prvih nekoliko minuta je bila čista odmera snage, da bi se završilo solidnim hard hitting stilom. Iida je ovde jako lepo izgledala. Koliko sam skapirao ovo titula je ekvivalent YL titulu, pa kada se to uzme u obzir, ovo je bio kvalitetan opener.

6/10

Ivan Sučić: Solidan opener, ništa više. Slabo su započele, mislim da nije bilo potrebe da sporo otvore s obzirom na minutažu i mjesto na cardu, ali kako je vrijeme teklo tako je i kvaliteta rasla. Iako su obje praktički young lioni, jaz u kvaliteti je bio prilično jasan jer je Iida nosila meč. Doduše moram priznati Unagi je imala prelijep Gory Special.

Maki: Bezveze. Prvi pamtljivi potez je bio Unagin Standing Legdrop a kad je to pamtljivo zna se kakvo je ostalo. No opet je bilo i ponešto dobrih stvari. Unagi je imala lijep Belly to Belly kad je dočekala Iidu u trku i lijep Splash sa top ropea. Iida je sa svoje strane imala lijepu seriju Chopova kojom je raspalila po protivnici. I naravno lijep Diamond Dust za kraj. Očekivano Iida dobila ali meč nije bio dobar. Bilo bi bolje da su ga skratili i napravili kompaktnijim.
3,5/10

Konami vs. Natsupoi

Danilo Otašević: Meni se ovo nije mnogo svidelo. Najslabiji meč na card-u. Natsupoi je lepo pokazala svoj atleticizam, ali sem toga ne mogu ništa pohvalno da kažem za ovaj meč. Imali su jako loš brawl van ringa i Konami je previše forsirala „armbar“. Dodajmo uz to što je bio DQ finish i meč još više pada u mojim očima. Prosek.

5/10

Ivan Sučić: Bilo je nekoliko zgodnih trenutaka, serija dropkicka od Natsupoi koja je završila dropkickom kroz konope ili Konamin armbar preko kuta ringa, ali zgodni trenuci meč ne čine. Djelovalo je više kao nekakav angle nego pravi meč. DQ Konami mi nije smetao, djelovalo je kao da je postala frustrirana što ne može skupiti brzu pobjedu pa je odlučila kazniti Natsupoi. Imam dojam da grade prema nekom većem meču između njih dvije, ali moguće je da previše iščitajem.

Maki: Dosta bolje. Prije svega jer su odmah prešli na stvar. Nakon početne izmjene Konami je izbacila Natsupoi iz ringa i nabila je od barikadu a onda rukom od ringpost. Ostatak meča se Konami uglavnom fokusirala na tu ruku. Natsupoi je imala lijep Swinging Neckbreaker kojim je nakratko uspjela da preuzme inicijativu no Konami se brzo vratila. Imala je i lijepu Missile Dropkick – German Suplex kombinaciju. Jedino mi kraj nije pretjerano jasan. Zašto bi se Konami diskvalifikovala? Tokom skoro cijelog meča je imala prednost. Nema smisla.
5/10

High Speed Title Match: AZM (c) vs. Kaori Yoneyama

Danilo Otašević: Dosta kratko, ali za to vreme je bilo dobro. Najbolja sekvenca je bila vretenje oko top rope-a. Brzo i prilično ekspozivno. Svideo mi se finish tj. lepo je odrađen „octopus stretch“ na kraju.

6/10

Ivan Sučić: Praktički squash meč i brza pobjeda za Azumi, ali tako je i trebalo biti. Ono malo ofenzive što je Kaori dobila je bilo smisleno jer je djelovalo kao da samo preživljava protiv puno jačeg protivnika. Sve pohvale za Azumi koja nastavlja jedan od najboljih reignova u hrvanju trenutno. Lijepo je za promjenu vidjeti Kaori u normalnom izdanju a ne kao Death Yama-san. Nakon meča Natsupoi izaziva za titulu, što mi je čudno s obzirom kako je završio njen meč.

Maki: Najbolji reign u profesionalnom hrvanju nastavlja to biti. Kako je fino kad nema DESU chantova. Yoneyama je krenula furiozno, izbacila AZM iz ringa, bacila se Knee Strikeom sa aprona, vratila je u ring i pogodila Missile Dropkickom i još jednim Knee Strikeom. No AZM se vratila u stilu. Hurricanrana Headplant i Diving Double Foot Stomp. Yoneyama je još imala jedan Superplex no na kraju je AZM Octopus Stretchom lagano privela meč kraju. Imale su i sekvencu izmjena pinova ali su ipak to sveli na razumnu mjeru. 5 minuta high speed akcije. Super.
9/10

Starlight Kid vs. Tam Nakano

Danilo Otašević: Pored main event-a, ovo je bio najbolji meč večeri. Vibe celog meča je bio ko će uraditi bolji „tiger suplex“. Pored toga, ovde smo imali prilike da vidimo najveći broj „high fyling“ aspekata. Jako lep „frog splash“ je izvela Starlight Kid i nekoliko lepih „superkick“-ova. Mnogo zabavno i simpatično.

7/10

Ivan Sučić: Priča prilično jednostavna, tko ima bolji Tiger Struktura. Struktura isto, standardni David vs Golijat meč. Samo što je ovdje Golijat od 160-ak cm. Kid je letila po i oko ringa, Nakano se bazirala na superiornoj snazi, i sve je ispalo jako, jako dobro. Usudim se reći prvi “pravi” meč na showu. Rezultat me iznenadio, bio sam siguran da će Kid dobiti.

Maki: Vrlo dobar meč. Tam je dobro krenula. Knee Strike i Single Leg Crab za otvaranje. No onda je Kid imala najbolju sekvencu u meču. Prvo Rope Hung DDT od apron i onda top rope dive na ringside. Nakon povratka u ring izdvojio bih sekvencu gdje je Tam ubila Kid punchevima. Naravno Kid je imala onaj dio gdje je Suplexom umalo nokautirala Tam ali je ova vratila High Kickom. Kraj mi je bio dobar jer je Tam dobila Tiger Suplexom, potezom koji je Kid najavila u svom pre-match promou. Pa je to dodatna so na ranu. Cosmic Angels – STARS feud se razvija u lijepom smjeru. Naravno očekuje se Mayu vs Tam kao vrhunac.
9/10

Four Way Elimination Tag Team Match: Queen’s Quest (Momo Watanabe and Saya Kamitani) vs. Oedo Tai (Bea Priestley and Saki Kashima) vs. STARS (Mayu Iwatani and Ruaka) vs. Donna del Mondo (Hikema and Syuri)

Danilo Otašević: Ovi elimination tag mečevi umeju da budu dosta konfuzni. Ovaj je tako počeo, ali nakon prve eliminacije stvari polako kreću da se vraćaju u kolosek. Ovde je baš bilo vidno ko je heel, a ko ne uzgred. Stars su dosta jadno eliminisane. Dosta stvari se desilo pa ne bih mogao da komentarišem jer još uvek ne znam ko je ko, ali finish mi se baš svideo. Ubrzali su i izgledalo je baš neizvesno. Simpatično.

6/10

Ivan Sučić: Sve što sam priželjkivao. Nered u najpozitivnijem smislu riječi. smislu. Spotfest, ali takvi generalno i budu ovakvi mečevi. Non stop akcija, zabavne eliminacije i Syuri kao MVP.

Maki: Ovo je više bila neka egzibicija nego neki meč sa ulozima. Priestley je lijepo otvorila Double Dropkickom. Akcija se brzo prebacila van ringa gdje se Mayu bacila Suicide Diveom na sve ostale. Kad se meč vratio u ring imali smo heel dominacije Oedo Taia nad Ruakom koja je prekinuta okršajem Momo i Bea kad je Momo lupila Bea Dropkickom. Onda su ona i Syuri imale kul izmjenu kickova u prsa ali onda je Saki napravila prejaku stvar kad ih je obe potkopala i stavila double pin. Mayu je iznenađujuće prva ispala. Jel povrijeđena možda? I prošli event koji sam gledao je vrlo malo radila. Saki je sljedeća ispala jer ju se Syuri zagušila. Onda kad su ostali samo Ddm i QQ meč se znatno poboljšao. Syuri i Momo su imale kul sekvencu. Syuri je otvorila German Suplex – Knee Strike kombinacijom, Momo se vratila gušenjem i na kraju Tiger Suplexom. Ostatak su odradile Kamitani i Himeka. Kamitani se fokusirala na Dropkickove no ipak je primila Torture Rack Facebuster koji je odmah krenula u svoj pinfall što je super ispalo. Na kraju je neočekivano i uzela pin i donijela pobjedu QQ. Dobro odrađeno.
8/10

Wonder of Stardom Title No Rules Match: Giulia (c) vs. Natsuko Tora

Danilo Otašević: Baš soft hardcore meč. Bilo je tu i tamo nekih zabavnih elemenata. Tu pre svega mislim na upotrebu crepova i davljenje lancem, ali nisam impresioniran. Čak bih rekao da je ovo bio drugi najgori meč večeri. Dosta čudno s obzirom da im je ovo druga najbitnija titula u promociji. Bilo je svega i svačega, ali nedovoljno da ovo bude kvalitetan meč.

5/10

Ivan Sučić: Nekoliko stvarno zgodnih spotova, prvu put da vidim crijepove u hardcore meču i par klasičnih STARDOM nearfallova za 2.99. Ali kao kompletan meč jako, jako traljavo. Nedostajalo mi je nekakve žari. Nisam stekao dojam da su ovo dvije protivnice pune animoziteta pa im treba stipulacija. Dovoljno zabavno dok sam gledao, ali definitivno sam očekivao više od meča za titulu. Sviđa mi se što su nakon meča odlično prodale što su prošle, nijedna ne može ustati tako da titulu i pehar samo stave na/pored Giulie koja je odradila i promo na leđima.

Maki: Haha koji meč. Čim sam vidio da će biti No DQ znao sam da će biti svačeg. Natsuko je otvorila lansiranjem Giulie u stolice na ringsideu ali je Giulia vratila najboljim trenutkom u meču: karate lomljenjem blokova na leđima protivnice. No Tora je imala još jednu sekvencu Cannonball – Samoan Drop i moram napomenuti da mi je jako drago što su se i DdM uplitale pošto je Oedo Tai svako malo ulazio. Giulia je onda imala inicijativu jedan period meča. Udarila je Natsuko stolicom u facu, pogodila Bodyslam na desetak blokova odradila i Superplex ali je Saki spasila meč. Onda je Natsuko preuzela inicijativu, Splash kroz sto, plavi prah u oči i Diving Legdrop. Tako da smo vidjeli i nešto pravog wrestlinga mada je fokus bio na hardcore elementima. Kraj jako dobar jer je Natsukin lanac odradio protiv nje. Giulia ju je zagušila i Piledriverom očekivano odbranila pojas. Odličan meč.
10/10

World of Stardom Title Match: Utami Hayashishita (c) vs. Maika

Danilo Otašević: Brate slatki što je ovo bilo dosadno. Mislim da je to jedini problem koji imam sa ovim mečom. Počele su dosta dobro sa velikim brojem tehničkih poteza, ali nisu uspele da me zainteresuju nakon toga. Poslednjih 5 minuta je bilo čisto mučenje. Maika je izgledala dosta dobro i bila mi je mnogo zanimljivija od šampionke. Kvalitetno je ovo odrađeno, samo što mislim da je realizacija trebala da bude drugačija.

7/10

Ivan Sučić: Na jednu ruku razočarenje. Moglo je i moralo bolje. Struktura nikakava, bilo je i botcheva, u jednom trenutku je Maika skoro pala ravno na vrat. Puno praznog hoda, čudan završni stretch. Stvarno me iznenadilo kada sam vidio da je meč trajao samo 25 minuta, djelovao je puno duži. Ne bi bilo toliko loš dojam da je ovo nekakav undercard meč bez uloga, ali jako loše za jedan main event i to za glavnu titulu u kompaniji. Na drugu ruku dobar podsjetnik da su obe hrvačice, koliko god već bile dobre i koliko god im plafon bio jako, jako visoko, i dalje relativno nove. Zanima me kako će izgledati revanš za nekoliko godina.

Maki: Nakon haosa prošlog meča klasični wrestling meč kao ME je morao biti korak dole. No tome sigurno nije pomoglo to što ovaj meč i nije bio tako dobar. Prije svega čini mi se kao da su bile u drugoj brzini 90% vremena. Maika je na početku fokusirala napad na ruku Utami. Lomila je od barikadu, nabila je u ringpost. Utami se vratila napadom na donji dio Maikinih leđa, lupala joj je tu Dropkick, Kneedrop, zaključala Single Leg Crap, Sliding Kick. Maika se vratila serijom lijepih Judo Throwova, Utami sa Guillotine Chokeom. Onda smo imali seriju gdje su se šamarale. Maika je opet nastavila fokus na ruku, zaključavala Armbar, u jednom trenutku i Triangle. Prvi OMG potez je bio Utamin Release German Suplex koji je izgledao dosta opasno jer je Maika u zraku morala postaviti sebe tako da ne padne na vrat i glavu. Maika se ipak vratila, zaključala Sleeper koji je Utami kontrirala nekakvim polu-Shiranuiem. Činilo mi se da je cijeli stretch bio samo serija Clotheslineova i Shoulder Tackleova. Na kraju je Utami ipak uvezala dva malo upečatljivija poteza Torture Rack Bomb i Crucifix Bomb za kraj. Ne znam šta nije funkcionisalo. Možda je bio predugačak meč. Ne sviđa mi se što je Kamitani sljedeći izazivač. Filler odbrana.
6/10

Ukupni utisak:

Danilo Otašević: Očekivao sam više s obzirom koliko sam reči hvale čuo za ovu promociju, ali ovaj šou je bio malkice iznad proseka. Verovatno bi bilo bolje da sam više znao aktere, titule, frakcije i ostale nužne stvari za praćenje bilo koje promocije. Uprkos svemu tome, zainteresovalo me je i pratiće se ovo u budućnosti.

6/10

Ivan Sučić: STARDOM me razmazio, svaki show koji nije odličan i koji ne da MOTY contendera djeluje kao razočarenje.

Maki: Pa može se reći da kvalitet ovog showa nije bio baš na nivou ranijih Stardom showova koje sam gledao. ME mi se nije svidio i mada smo dobili sjajan semi-ME i još nekoliko dobrih mečeva nekako mi se ne čini da je sve bilo najbolje. Ajde nek bude 7/10 mada je to na ivici između 6,5 i 7.

Be the first to comment on "Stardom 10th Anniversary (17/01/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*