SmackDown Live vs Raw – WWE titula vs Universal titula

Nakon što sam pokrio timske divizije, ženske divizije i mid-card titule, ovaj tjedan raspravljamo o WWE-ovim glavnim titulama. Priključite se i vi raspravi na našem forumu na ovom linku.

RAW

S obzirom kako je Raw ostao bez WWE titule, morali su stvoriti novu te su proizveli Universal titulu. Njen izgled nismo vidjeli do SummerSlama gdje su se Rollins i Balor borili za nju. No, čim je pokazana javnosti, fanovi nisu bili oduševljeni njenim izgledom, čak ne toliko zbog toga što je oblikom slična WWE tituli nego što je previše crvena. To je i uništilo taj prvi meč između Balora i Rollinsa jer je publiku više zanimalo skandiranje o (ne)ljepoti titule nego o meču njih dvojice. No ipak na kraju svega, Balor je osvojio Universal titulu i tako ispisao povijest, a tek je nekoliko tjedana bio na glavnom rosteru.

No, problemi su nastali već sljedeći dan kada je Balor najavio kako je ozlijeđen te je morao predati Universal titulu, što znači da smo momentalno ostali bez prvaka. Bila je to šteta, mislim da je publika tada bila zagrijana za Balora i imao bi zanimljivu vladavinu s titulom, no ozljeda koja je uzrokavana tijekom meča s Rollinsom ga je spriječila u tome.

Morali su napraviti novi turnir kako bi došli do sljedećeg prvaka brzinom munje. To su i napravili i bilo je zapravo odlično. U 4-way meču na Rawu je Owens osvojio titulu nakon što se pojavio Triple H i koštao svoga odabranika Rollinsa titule. Bio je to tako sjajan plot twist, potpuni preokret u priči da smo se morali zainteresirati za nastavak. U jednom trenutku stvoreno je mnogo toga, kao i feud između Rollinsa i Triple H-a, ali i činjenica da je Owens bio novi HHH-ov odabranik. Bilo je zanimljivo i neočekivano, zato sam ja ali i mnogi ostali to obožavali.

No, to je izgleda bio početak koji nas je zavarao. Nadali smo se da će Kevin Owens imati pristojnu vladavinu s titulom, da neće biti onaj tipičan heel koji će bježati od svakog protivnika i blamirati se uokolo, no je. Bio je kopija Seth Rollinsa iz 2015. Imali smo istu situaciju. Baš kao i Rollins, bio je miljenik Authoritya, a uz sebe je imao pomoćnika Jericha koji mu je pomagao da osvaja mečeve. I tu je nastao problem. Bez obzira na to što su Jericho i Owens mjesecima bili najsvjetlija točka Rawa, Owensov booking je upravo zbog Jericha bio katastrofalan. Ja se osobno ne sjećam jesam li ikada vidio jednu čistu Owensovu pobjedu u jedan da jedan meču ili bilo koji meč u koji se Chris Jericho nije upleo. O PPV-ima neću ni govoriti, to je uvijek bilo očekivano da će se Jericho uplesti u Owensov meč, kojeg god protivnika da imao.

Owens je, ruku na srce, imao lošu vladavinu s titulom. Jedno vrijeme je bio u feudu s Rollinsom koji je bio prilično bezveze jer je Rollins zbog cijele te situacije napravio face turn, no odradili su to na katastrofalan način jer je Rollinsov lik postao jako generičan. Ipak je njegov feud kulminirao u jednom odličnom Hell in a Cell meču, za to im moram dati bod.

No, slobodno ću reći kako se priča oko titule svela na četiri lika – Owens, Jericho, Rollins i Reigns. I tako se vrtjelo mjesecima. Svaki tjedan smo viđali iste mečeve između četvorice i niko nije bilo briga. A da bi stvar još bila gora, Reigns je iz tjedna u tjedan pobjeđivao Owensa u mečevima i svaki puta bi ga nadjačao u nekoj borbi. A on je bio United States prvak, dok je Owens naravno bio Universal prvak. Feud između njih dvojice je bio zaista katastrofa, upravo iz tog razloga. Owens nije dobio poštenu borbu s Reignsom jer svi znamo da Reigns mora biti bolje bookiran naspram Owensu, pa makar Owens bio i prvak prvaka. Njihov feud je također bio tako bespotreban jer je Reigns tada bio United States prvak, a on je lovio Universal titulu te je njegov pojas bio potpuno zanemaren. A u međuvremenu su još više degradirali Universal titulu i njenog prvaka.

Owens je ipak preživio taj feud s titulom, no možda je i bolje da nije. Jer je njegov sljedeći izazivač bio Goldberg. Čovjek koji se vratio u WWE u 10. mjesecu prošle godine i ukupno u svim mečevima odradio svega 3 minute do ovog trenutka sljedeći je bio u redu za pojas. Goldberg je dobio mnogo heata od fanova za svoj povratak jer se vidjelo da čovjek jednostavno nije formi i da ne može odraditi pošten meč od 10 minuta. No, oni su njega stavili u meč protiv Owensa na Fastlaneu.

Mi smo bili i dalje u nadi kako ćemo ipak vidjeti pošten meč i kako će Owens na kraju krajeva izaći s titulom, no dogodilo se suprotno. Goldberg je pobijedio Owensa za samo 21 sekundu i tako osvojio titulu. Mislim da gore od toga nije moglo jer nitko nije to htio vidjeti. Nitko nije htio vidjeti kako Owens, koji bi trebao nositi kompaniju u sljedećim godinama, bude omalovažavan na ovakav način da jedan Goldberg, koji ne može odraditi pošten meč i WWE ga se boji bookirati u meč koji traje dulje od dvije minute, doslovno uništi još to malo momentuma koji je Owens imao. Potpuno neoprostivo.

I sada je Goldberg naravno prvak i ući će u WrestleManiju s titulom, a branit će je protiv….Brock Lesnara. I njega je također pobijedio za samo minutu i 40 sekundi na Survivor Seriesu prošle godine. Sada će se njih dvojica još jednom sukobiti, ovaj puta za glavnu titulu na brandu i to najvjerojatnije u main eventu WrestleManije. Dobro ste čuli. Dva part timera borit će se za glavnu titulu branda u glavnom meču na najvećem showu godine. A pritom to ne zaslužuju. Sretno onima koji ovu ideju podržavaju, ja definitivno neću. Jer kad vidim kako Goldberg na ovakav način dospije do titule, dok u mid-cardu ima 10 boljih likova od njih koji trunu jer ih ne znaju koristiti kako treba, povraća mi se. No, Goldberg je draw. Goldberg dovlači ljude u WWE! Goldberg je zvijezda! Da, baš. Zvijezda koja živi na reputaciji još od WCW-a, a danas je na razini Titusa O’Neila. Ali oni slijepi fanovi to ne shvaćaju jer ipak Goldberg je atrakcija. Da, zato su i dvorane za Raw poluprazne.

SMACKDOWN

Dean Ambrose je odvukao WWE titulu na SmackDown i odmah ušao u feud sa svojim sljedećim izazivačem, Zigglerom. Mnogi nisu htjeli taj feud vidjeti jer Ziggler nije bio nešto popularan lik, a još manje dobro bookiran te pored svih ostalih zvijezda nije bio netko tko bi mogao izazvati za pojas, no meni se ovaj feud zapravo svidio. Za jedan tranzicijski feud je bio prilično dobar.

Ambrose je očekivano zadržao titulu jer stavljanje glavne titule na Zigglera bi bilo prilično užasno tada. Nakon Zigglera je na red došao AJ Styles, čovjek koji je imao sjajnu godinu iza sebe i kojeg su ljudi željeli vidjeti kao prvaka što prije. To se i dogodilo jer je Styles već u prvom sukobu na Backlashu uzeo Ambroseu titulu. Kao ogroman Ambroseov fan, bilo mi je malo žao što je možda tako prerano izgubio titulu, no s druge strane prvak kompanije je postao AJ Styles! Možda i najbolji kečer na svijetu u ovom trenutku. Tko ne može biti sretan zbog toga?

Styles i Ambrose imali su višemjesečni feud i pružili su nam mnogo sjajnih mečeva. U jednom trenutku se vratio Cena te izazvao Stylesa za titulu na No Mercyu, no ipak od toga nije bilo ništa. U međuvremenu se u feud između Stylesa i Ambrosea uveo zanimljiv lik – James Ellsworth. Čovjek kojeg nitko nije znao do onog trenutka kada je nastupio na Rawu u meču protiv Strowmana gdje je lik ispao zvijezda iako je zapravo, kao i svaki drugi Strowmanov protivnik….izgubio. No, čovjek je imao to nešto i to ga je povezalo s publikom. SmackDown je to odlučio iskoristiti te su ga uveli u ovaj feud.

Styles je čak u par navrata izgubio od njega, naravno uz pomoć Ambrosea. Ellsworth se čak par puta borio za titulu, no nije ju osvojio, naravno. Neki su rekli kako im se ovo nije svidjelo i kako je Ellsworth postao malo naporan, no ja ću reći kako mi je bilo jako zabavno. Iskoristili su ga odlično kako bi učinili ovaj feud između Ambrosea i Stylesa zanimljivim. Bio je taj sporedan lik koji je pokretao radnju i pravio gluposti. Bilo je zanimljivo, a Ellsworth je svoju ulogu odradio prilično odlično.

Feud između Stylesa i Ambrosea kulminirao je jednim fantastičnim mečom na TLC-u gdje je Ellsworth izdao Ambrosea i koštao ga titule, a pomogao Stylesu da je zadrži. Bio je to sjajan meč koji definitivno trebate pogledati. Mnogi su imali problema sa završetkom, no meni on nije srozio kvalitetu meča jer je zapravo pasao cijeloj toj priči. Isto tako je to bio dobar način da zaštite Ambrosea u porazu, a da pritom završe taj višemjesečni feud Ambrosea i Stylesa.

Mnogi su uspoređivali Owensa i Stylesa u ovoj situaciji kako su oni obojica loši prvaci i kako je njihov booking identičan, no Styles nije imao priklonost autoriteta, nije imao čovjeka uz sebe koji mu je pomagao u mečevima, a jedino je gubio od Ellswortha. I to zapravo nije gubio, to je više bila komedija i parodija kojom se Ambrose pokušao uvući Stylesu pod kožu. Ja ne znam kako netko može shvatiti pobjedu Ellswortha nad Stylesom ozbiljno u meču u kojem je Dean Ambrose bio sudac pa je udario Stylesu Dirty Deeds nekoliko puta, a Ellsworth je samo napravio pin i to je bilo to. To je čista šala. Ono s Owensom je potpuno druga stvar.

Sljedeći izazivač za Stylesa bio je John Cena. Čovjek s kojim se Styles već sukobio preko ljeta, sada je došao po titulu. Imali su jedan sjajan jednomjesečni nastavak feuda u kojem smo vidjeli par izvanrednih segmenata i konfrontacija. A sve je tu kulminiralo odličnim mečom na Royal Rumbleu gdje je John Cena osvojio titulu i po 16. puta postao svjetskim prvakom te se tako izjednačio s Flairom. Bio je to prilično odličan trenutak, a Styles iako je izgubio titulu, nije izgubio nimalo momentuma jer je upravo pružio fantastičan meč, a izgubio je od najveće zvijezde wrestlinga u zadnjih par godina. Neki su išli toliko daleko pa rekli kako je Styles pokopan, no to neću uopće komentirati. Ako želite vidjeti što znači biti pokopan, možda biste trebali pogledati Owensov meč protiv Goldberga.

No, John Cena nije dugo držao titulu. Samo dva tjedna. Jer je na Elimination Chamberu Bray Wyatt u istoimenom meču po prvi puta osvojio WWE titulu na sveopće oduševljenje fanova. Bio je to fantastičan trenutak jer je Wyatt mnogo puta bio žrtva nekonstantnog bookinga WWE-a, a sada je napokon došao do vrha kompanije i to na najbolji mogući način. To je način kako se dobiva novi prvak.

Wyatt će na WrestleManiji imati meč protiv Ortona. Ja sam već mnogo puta u svojim SmackDown pregledima nazvao ovaj feud najboljim u dosta dugo vremena i iza toga stojim. Ovaj feud se gradi mjesecima, a sada je i titula uvedena u sve to te situacija ne može biti bolja. U usporedbi s onime što se događa na Rawu u ovom trenutku, to dvoje su nebo i zemlja. Ako ovaj njihov meč ne stave u main eventu, a stave onaj ‘spektakl’ između Goldberga i Lesnara, to će biti veliki grijeh.

Zaključak: Nije teško predvidjeti da SmackDown ovdje dobiva još jedan bod. Owensova vladavina je degradirala Universal titulu na niske razine, a Goldbergovo osvajanje ju je stavilo u još veći minus. S druge strane smo imali Stylesa kao prvaka, zatim Cenu, a u ovom trenutku je prvak netko koga zapravo ljudi žele vidjeti na vrhu – Bray Wyatt. A priča oko titule je zapravo zanimljiva.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "SmackDown Live vs Raw – WWE titula vs Universal titula"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*