Sirov pogled – WWE na burzi

Vremenske neprilike uzrokovale su probleme mnogima, pa tako i WWE kompaniji. Bili su primorani otkazati Raw ovog ponedjeljka i na brzinu osmisliti nešto drugačije, i to onaj odmah nakon kontroverznog kraja Royal Rumble meča. No to me nije spriječilo da napišem svoj tjedni sirov pregled. Kako nisam htio gledati Raw u ovom obliku, odlučio sam malo pogledati stanje burze unazad zadnjih 6 mjeseci za WWE – točnije na onaj ponedjeljak nakon velikog PPV događaja.

Nisam siguran koliko vas zanima takvo što, ali budite sigurni da je to jedna od prvih stvari koje Vince i kompanija pogledaju u ponedjeljak kada se probude. Ne navode iz novina i komentare web stranica koje prate WWE, nego stanje njihovih dionica na burzi. Unazad zadnjih šest PPV-ova čak četiri puta je ponedjeljak nakon završio loše po njih – samo dva puta dan su zatvorili s rastom cijena dionice. Ako se netko pita zašto ne gledam cijenu dionica na dan PPVa odgovor je vrlo jednostavan – vikendom se ne posluje na burzama.

Krenimo redom. SummerSlam je prvi na toj listi, dan su započeli s 13,91, a završili s 14,06. To nije bio neki veliki rast, svega 1,08 %, ali je bio rast. Mjesec dana kasnije došao je Night of the Champion, što je ujedno jedini puta u periodu kojeg sam obradio da je cijena dionica počela više nego na PPVu prije njega. Otvorili su ponedjeljak s 14,62, a završili s 13,69 – to vam je gubitak od skoro dolar (svega sedam centi manje) za svaku dionicu WWE kompanije koju posjedujete. Pad od 6,36 % unutar jednog dana nikada nije lijepo vidjeti, a često je zvono na uzbunu.

Hell in a Cell krenuo je s 13,15, a završio s 13,50. Upravo je on bio taj drugi PPV u nakon kojeg je zabilježen rast, ovog puta to je 2,66 %. Nakon toga je krenulo nizbrdo, a postoji velika mogućnost da će se trend nastaviti do Wrestlemanije, za koju je pretpostaviti da će pomoći u rastu cijene dionica. Survival Series ponedjeljak otvoren je s 11,94, a zatvoren s 11,67 – pad od 2,26 %. TLC je krenuo s 11,22, a zatvoren s 10,83 – pad od 3,48 %, a šestomjesečni period zatvorio je Royal Rumble s 10,72 početnom cijenom, padom od 2,23 % za konačnu 10,48 cijenu WWE dionice.

Koliko je važna kvaliteta mečeva koje PPV ima? Ponešto, ali ne toliko kao nagađanja o gledanosti, broju WWE Network pretplatnika, reakcijama medija, pa čak i zvijezdama koje se pojave. Dolazak Brocka Lesnara svaki puta će imati svoju težinu zato što je on zvijezda i prvak. No čak niti on ne može sjajnom borbom spasiti PPV ako ga nešto drugo uništi. Royal Rumble je primjer – #CancelWWENetwork kao broj jedan na Twitteru je ono što bez problema ruši cijenu dionice, bez obzira koliko ju je Lesnar digao borbom ranije. Manje pretplatnika znači manje novaca od same pretplate, ali i dugoročni problem s kupnjom ostalih proizvoda kao što su majice.

Ako vas zanima cijeli period, SummerSlam počeo je s 13,91, a Royal Rumble završio s 10,48 – to je gubitak od skoro 3 i pol dolara po svakoj dionici. To je pad od 22,93 % u šestomjesečnom periodu. To je razlog za uzbunu. No ona se ne događa zato što kompaniju u svim svojim aspektima vodi Vince McMahon. On je CEO koji ima završnu riječ na svaki show. Kako da onda CEO otpusti osobu koja je daje odobrenje svakom showu kada je riječ o istoj osobi?

Njegov posao trebao bi biti vodstvo kompanije, a ne svakog njenog segmenta. Nadgledati kompletan rad, a ne raditi na dnevnim poslovima. On bi trebao naći sposobne ljude da vode pojedine stvari, a kada se dosegnu ovakve brojke zbog loših odluka, pozvati nekoga u uredi i kazati isto ono što govori njegov prijatelj Donald Trump – otpušten si.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*