Sirov pogled – Sedam sati sPektAKLA

WrestleMania 35 sve nam je bliže. Taj mitski spektakl koji je (ili bi barem trebao biti) kulminacija priča i događanja u zadnjih godinu dana. Koji je tu da fanovima pruži momente za pamćenje, a kompaniji zacakle oči kada vidi razdraganu masu koja se skupila iz svih dijelova svijeta te je spremna potrošiti znatan iznos svog teško zarađenog novca. Podatak s kojim će dioničari sigurni biti sretni. A tu je onda i onaj dio o kojem ja želim govoriti – ono nesretno trajanje, koje se iz godine u godinu trudi nadmašiti prethodnu i pružiti nam što dulji spektakl.

Prošle godine sat je stao na pet sati i deset minuta. Dodajte na to još dva sata Kickoffa i imate show koji traje skoro kao jedan radni dan. Sedam sati wrestlinga i svih popratnih pojava su nešto što postoje puno preveliki problem, a ne nešto čime bi se trebalo hvaliti. Treba imati živaca preživjeti sve to, no što dulje traje to će češće gledatelji na stadionu posegnuti za osvježavajućim pićem ili za nekom hranom. Surova realnost isto tako kaže da kako show prolazi tako i energija znatno pada. Lako je to vidjeti i po reakcijama publike. Prvi show će imati energiju publike, kako i ne bi? Jedva su dočekali početak showa kojeg čekaju čitavu godinu, za kojeg su mnogi napravili razno razne kompromise kako bi ga posjetili. Zadnji meč? Osim što smo zadnjih godina imali razočaranja ‘zašto baš to zatvara show?’, tu je i činjenica da je zbog često osrednjih stvari između tih mečeva dio publike već prilično umoran i jedva čeka krenuti doma. Ruke koje drže natpise više nisu toliko odmorne, nogama se ne ustaje na još jedan veliki spot koji će se dogoditi, glasnice polako vrište kako žele odmor.

Broj showa koji je išao preko ili oko sedam sati je prilično malen i zato je teško reći gdje je glavni problem. No postoje dvije prilično jasne teorije razmišljanja. Jedna od njih kaže da je problem u samoj duljini događaja zbog toga što kompanija želi da svi budu tamo i imaju svojih par sekundi slave. Sasvim validno razmišljanje, pošto su ti ljudi ipak godinu dana stavljali svoje tijelo u opasnosti zbog zabave gledatelja. I tu ima jedna rupa u razmišljanju, a ta je činjenica kako svake godine imamo Andre the Giant Battle Royale u kojem se nalaze mnogi hrvači, često oko pola rostera. Što znači kako bi se još jedan ili dva meča mogli žrtvovati i njihove sudionike staviti u takav tip meča, ili neki meč proširiti pa umjesto dva singles meča imati jedan 4 way. No ako ti je plan imati 16 ili 17, što su šuškanja o brojci za ovu godinu, onda se sam dovodiš u taj problem.

Druga teorija razmišljanja kazuje kako duljina nije problem nego da je veći problem nedostatak kvalitete mečeva. Što također nije daleko od istine. Ako pogledamo zadnjih 5 WrestleManija, samo dva meča su dobila 4,5* ili više od Dave Meltzera. Razmislite i znat ćete koji su to mečevi, pošto se o njima i dan danas priča kao kvalitetnim mečevima u kojima se dogodilo nešto zaista važno. Jeste? Naravno da znate. Main event WM 30 kada je Daniel Bryan dovršio svoj nevjerojatan put prema vrhu, te ista pozicija na cardu godinu dana kasnije. Kada su Roman Reigns i Brock Lesnar krenuli u rat (ujedno jedini njihov meč vrijedan spomena), a Seth Rollins je otišao s pojasom uz opće oduševljenje. U tih pet godina bilo je još puno mečeva, bilo ih je vrlo dobrih, ali osim ova dva nijedan nije bio na toj vrhunskoj razini. Što bi se dogodilo kada bi imali nekoliko vrlo dobrih i jedan ili dva vrhunska meča na WM 35? Bili nam onda sedam sati bio problem? Na ovo pitanje je teško odgovoriti, no prilično je jasno kako postoji zamor materijala.

Solucija postoji, a svodi se na to da WrestleMania traje dva dana. Puno prije ću gledati to nego (meni) dosadnu Hall of Fame ceremoniju. Tako bi mogli rasporediti mečeve, dati im veću minutažu, a samim time i veće značenje. Da se razumijemo, i tu postoji problem, tko će biti u manje važnom showu u subotu, a tko u više važnom showu u nedjelju. Pošto je potpuno jasno kako će postojati ta percepcija kako će nedjeljni show biti važniji. Ipak, dva showa od četiri sata su bolji nego jedan od sedam sati.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "Sirov pogled – Sedam sati sPektAKLA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*