Roman Reigns – Road to WrestleMania 33

Danas prohrvanje.com započinje novi serijal koji će trajati do WrestleMania vikenda. U njemu ćemo analizirati proteklu godinu svih hrvača koji učestvuju na WrestleManiji, njihove highlighte od WrestleMania 32 i put do WrestleManije 33. Započet ćemo ovaj serijal sa čovjekom koji će se ove godine suočiti sa Undertakerom – Roman Reigns.

Krunidba u Dallasu

Započet ćemo review njegove godine tamo gdje je završila prošla sezona, u Dallasu na WrestleMania 32. Roman Reigns je svoj šestomjesečni rivalitet sa Authorityem i Triple Hom završio osvajajući svoju treću WWE titulu u inače solidnom matchu, ali ne baš oduševljavajućim main eventom najvećeg showa godine. Publika to nije dobro prihvatila, booali su ga iz stadiona i WWE je to pokušao prekriti stišavajući. Sljedeću večer je uživao u još jednu salvu booova od publike, ali se nakon dugo vremena nešto promijenilo u Reignsu. Nije više bio standardni nasmijani babyface, već je potpuno prihvatio negativne reakcije publike i ponašao se dosta više kao heel. Iste večeri je AJ Styles pobijedio i postao prvi izazivač, postajala je odlična mogućnost da Reigns turna heel na Stylesa. Izgledalo je da sve ide u tom smjeru, i onda su debitirali Luke Gallows i Karl Anderson, i samo se čekalo da Club izdaju Stylesa i pomognu Reigns u retainanju. Na Paybacku nismo to dobili, ali jesmo dobili jako dobar match između Reignsa i Stylesa.

https://www.youtube.com/watch?v=KHjvrAXp2X4

Dobili smo i repeat na Extreme Rulesu, ovog puta uz Extreme Rules stipulaciju, koji je bio fantastičan. Ne samo to, sada su se ukljucile dvije frakcije, The Club koji je uz Stylesa i The Usos koji su uz Reignsa. Roman Reigns je u potpunosti prihvatio pomoć svojih rođaka, tako da je Styles ostao primoran da prihvati pomoć svoje braće iz Bullet Cluba. Ali ipak, Styles nije uspio da savlada Reignsa. Sve je uložio u match, ali bez uspjeha, Reigns je retainao. Tu je završena priča između Stylesa i Reignsa, prilično razočaravajući kraj s obzirom da je bilo toliko mogućnosti da se napravi neki obrt u priči, ali možemo biti zadovoljni sa kvalitetom matcheva u tom rivalitetu. Reigns je zatim nastavio svoju priču sa Rollinsom od prethodne jeseni, kada je Rollins napravio svoj povratak i udario Pedigree Reignsu nakon matcha sa Stylesom. Rollins nije turnao face ovdje, što se na kraju pokazala kao greška što nisu iskoristili situaciju kada je bio najviše over, i propuštena je još jedna prilika da se Roman turna. Rollins nikada nije izgubio svoju titulu, te je imao legitiman razlog da traži match od Reignsa, a Reigns je želio srediti neraščišćene račune između njih dvojice. Na Money in the Bank PPVu, Reigns je na kraju izgubio potpuno clean od Rollinsa. Bilo je iznenađujuće, jer iako su neki očekivali pobjedu Rollinsa, definitivno se nisu nadali clean pobjedi, a pogotovo Ambroseovom cash inu. I onda je procurila priča.

Suspenzija i pad Roman Empirea

Roman Reigns je suspendiran mjesec dana zbog dopinga. Ovo je vijest koja je potresla svijet profesionalnog hrvanja, jer je WWE bez imalo oklijevanja suspendirao osobu koju su gledali kao next big thing, nasljednika Hogana, Austina, Rocka, Cene. Da li je Roman upropastio svoju priliku? Da li će WWE naći zamjenu na toj poziciji? Ko će to biti? Toliko pitanja u glavi prosječnog fana. Ipak, Reigns je ostao najavljen za triple threat između njega, Ambrosea i Rollinsa, jer je za Battleground bio potreban taj match kao kuliminacija njihove drame koja traje više od dvije godine. Na Battlegroundu je Reigns napravio svoj TV povratak, pružio je solidan match, ali je na kraju izgubio kada ga je pinao Dean Ambrose. Reigns je na narednom Rawu dobio dosta kritika od Authoritya, jer je upropastio priliku da Raw zadrži WWE titulu. Uprkos tome, data mu je prilika da se bori za novu Universal titulu na SummerSlamu protiv Setha Rollinsa. Prva prepreka mu je bio Fatal 4 Way match protiv Jericha, Zayna i Sheamusa. Reigns je uspio da to preživi, pinavši Jericha, i obezbijedio je mjesto u main eventu protiv pobijednika drugog Fatal 4 Waya – Finna Balora. U jako dobrom matchu, Reigns je izgubio od Balora, opet potpuno clean. Nakon što je izgubio sve šanse da se bori za world titulu, svoj pogled je okrenuo prema US titulu koju drži Rusev. Počelo je kada je prekinuo svadbenu proslavu Ruseva i Lane na Rawu, i od tada su jedan drugog napadali po backstageu, Rusev branivši čast svoje žene, a Reigns provocirajući Ruseva kako bi ga psihički nadvladao pred title match. Drugu priliku je dobio na Clash of Champions PPVu, gdje je Reigns uspio da osvoji US titulu. Ovo je djelovalo kao početak Reignsovog vremena u midcadu, ali je na Hell in a Cellu postalo očito da ne idu u tom smjeru, jer su njegov opening match sa Rusevom nadili kao jedan do tri main eventa. Sami matchevi sa Rusevom su mogli i trebali biti dosta bolji nego su bili, ali Hell in a Cell match je bio prilično solidan.

Povratak Supermana

Povratak starog superman Reignsa smo mogli primjetiti već u build upu za Survivor Series kada su rasle tenzije između njega i Universal prvaka Kevina Owensa i Chrisa Jericha. Zajedno su na Survivor Seriesu u Torontu predstavljali Raw u borbi protiv SmackDowna. Reigns je ostao kao jedini preživjeli sa Raw strane protiv Ortona i Wyatta sa SmackDown strane. Double team budućih SmackDown tag team prvaka se ipak pokazao jačim od Reignsa i SmackDown je pobijedio. Ipak, nem ožemo reći da je Reigns izašao praznih ruku iz Toronta. Zbog dobrog nastupa na Survivor Seriesu, Reigns je kao US prvak dobio match sa Owensom za Universal titulu na Roadblocku. Reigns je, koncentrirajuči se previše na Owensovu titulu, dosta zanemario svoju. Jericho ej bio tu da ga podsjeti, te je na dva različita Rawa izazvao Reignsa za US titulu, ali je bio neuspješan oba puta. Na Roadblocku se Jericho osvetio Reignsu i pomogao Owensu da retaina via DQ. Reigns je nastavio svoj pohod ka Universal titulu, dobivši match protiv Owensa na Royal Rumbleu u No DQ matchu. Jericho je u međuvremenu, par sedmica prije Rumblea osvojio titulu protiv Reignsa kada je, u 2v1 handicap matchu zajedno sa Owensom, pinao Reignsa. Na Rumbleu Owens nije imao pomoć Jericha koji je bio zaključan u kavezu, ali se Strowman našao da kazni Reignsa, koštavši ga titule. Sam match je bio prilično zabavan, pogotovo u završnici.

Saga sa Undertakerom

Reigns je nakon neuspješnog title matcha, izvukao broj 30 u Royal Rumble matchu. Tu je došlo do velikog staredowna između njega i Undertakera, te je Reigns na kraju bio taj koji ga je eliminirao. Dok je Undertaker uzeo pauzu da se oporavi od svog osmominutnog nastupa u Rumble matchu, Reigns je imao pune ruke posla sa Strowmanom. Strowman, koji je dominirao sedmicama prethodno, je želio da svoju dominaciju iskali na Reignsu. I uspijevao je. Sedmicama je Strowman bio taj koji je kažnjavao Reignsa, dok bi Reigns tek u malim impulsima pokazivao otpor. Na Fastlaneu je Strowman imao priliku da izbaci Reignsa iz konkurencije i nametne se kao najveća prijetnja u WWEu, ali je Reigns uspio da ga savlada nakon dosta teškog matcha. Strowman je pozvao Reignsa u ring naredne večeri, kako bi završili posao, ali ga je prekinuo Undertaker. Undertaker je pogledom istjerao Strowmana iz ringa, nakon čega je Reigns došao i rekao Undertakeru da zna gdje mu je mjesto. Chokeslam je uslijedio i match za Maniju je bio osigran.

Mišljenje

Roman Reigns je imao dosta napornu godinu. Što se tiče reakcija fanova, nije uopće napredovao u odnosu na prošlu godinu, štaviše, stvar se pogoršala. Mogli su ispraviti situaciju sa heel turnom na početku title runa, ili da jednostavno nakon suspenzije puste Reignsa da se ohladi u midcardu prije nego ga vrate u main event, ali nisu željeli čekati. To je loše. Međutim, Reigns je u posljednjoj godini pokazao da je veliki kvalitet u ringu, i da nije uzaludno u main eventu. Šteta je samo što nisu pustili da Reigns postane over prirodno, da ga publika prihvati, jer je oduvijek bilo potencijala u njemu, ali WWEov način prisilnog i ubrzanog guranja Reignsa je napravio problem za njega. Nadam se samo da ga nisu pokvarili do te mjere da se više ne može ispraviti. Volio bih da nije tako, ali mi se sve više čini da jeste.

Match of the Year – vs Styles (Extreme Rules 2016)

Be the first to comment on "Roman Reigns – Road to WrestleMania 33"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*