ROH: Pure title turnir- prvi dan

Sa malim zakašnjenjem, evo i prikaza prošlonedeljne epizode ROH TV-a gde smo imali prilike da gledamo početak turnira za „pure“ titulu. Koncept „pure“ rvanja se često javljao u istoriji ove promocije i imali smo prilike da nekoliko puta gledamo mečeve sa ovakvom formom. Najbolji opis ove vrste rvanja bi bio japanski „strong style“ stil sa određenim izuzetcima. Uglavnom, ovde nećete imati prilike da gledate „heel“ rvanje u klasičnom smislu te reči.

Na kratko ću samo da podsetim oko istorijata ove titule. Titula je postojala od 2004 do 2006 godine i obuhvatala je ovaj već spomenuti koncept. Neka od najprestižnijih imena u svetu profesionalnog rvanja su bili šampioni poput: AJ Styles-a, Jay Lethal-a, Samoa Joe-a i poslednjeg šampiona Bryan Danielson (Daniel Bryan) koji je ovu titulu spojio sa ROH titlom 2006 godine.

Što se samog koncepta turnira tiče postojala su određena pravila. Pored obaveznog rukovanja pre i posle meča, zabranu bilo kakvog uključenja sa strane i neizostavnog „time limit“-a dodali su i zabranu upotrebe pesnica (šamari i chop-ovi tj. svi potezi sa otvorenom šakom su dozvoljeni) i upotreba rope break-a samo tri puta u tomu svakog meča. Ako se rope break iskoristi više od tri puta sve je legalno i sudija ne mora da prekine hold. Ovo je za sada koncept koji se najviše puta javljao u prvoj epizodi.

Učesnici su bili ranzovrsni. Pored ROH zvezda kao što su: Lethal, Young, Gresham tu su i NJPW zvezde: David Finlay, Rocky Romero kao i neki indi rvači poput Sydal-a i nekolicinu novih zvezda koje smo imali prilike prvi put da vidimo u ROH (konkretno Yuta u ovoj epizodi). Turnir ima šesnest učesnika. Funkcioniše na principu eliminacije (poput NJPW Cup). Pobednik A bloka će se suočiti sa pobednikom B bloka u finalu. Celu listu učesnika i raspored možete pogledati ispod

.

Ove nedelje smo imali dva meča (jedan iz A bloka, drugi iz B bloka).  Lethal vs. Castle i Yuta vs. Gresham. Napomenuo bih samo još da smo pre svakog meča imali promo/retrospektiva segmente svih rvača, gde govore o svojim životima, karijerama i  protivnicima. Nadao sam se da će ovo malo kraće da traje. Ispalo je da je pola programa od sat vremena bilo u ovom formatu. Odličan je uvod za ljude koji nisu upoznati sa ROH i ovim rvačima, ali svakako ume da bude jako dosadno.

Castle vs. Lethal

S obzirom da sam do relativno skoro pratio ROH dosta sam upoznat sa obojicom i ne mogu da kažem da sam preterano bio fasciniran ovim mečom. Slažem se da je 15 minuta dosta malo vremena da se pokaže šta se zna i ume, ali ovo nije bio dobar uvod ni za turnir ni za rvače. Još kada uzmemo u obzir da su obojica bivši ROH prvaci (a Lethal čak i bivši pure šampion), razočarenje je još veće. Castle je ovde igrao na sigurnu kartu, što je u ovom slučaju bilo tehničko rvanje koje, iskren da budem, ni jednom ni drugom ne stoji, ali se Castle bolje snašao. Terao je protivnika da iskoristi sve svoje „rope breaks“ da bi onda došao do završnog udarca. Lethal je pao na tu foru i izgubio dva „rope break“-a u ovom meču, ali čim je meč prestao da ima te segmente grčko- rimskog klasičnog rvanja, tu je Lethal pokazao šta zna i ume. Jako kratko je trajao taj povratak, ali smo imali prilike da vidimo i lethal injection i lethal combination. Castle nije imao odgovor na ove poteze i ubzro nakon toga gubi meč. S obzirom da očekujem da će Lethal da osvoji ovaj turnir, očekujem i kvalitetnije mečeve od njega. Ovo nipošto nije bilo loše, samo ni najmanje ono što sam očekivao.

Yuta vs. Gresham

Kao ni mnogi koji su gledali ovaj program, nisam bio upoznat sa Yuta-om, ali preko promo mi je bilo jasno o čemu se radi. Tehničko rvanje. S obzirom da je Gresham jedan od najboljih tehničkih rvača na svetu i za ovaj meč sam imao velika očekivanja. Za razliku od prethodnog meča, ovo je nadmašilo ista očekivanja. Ovde su u potpunosti uspeli da implementiraju pravila turnira u njihovo rvanje. Pored toga, našli su zlatnu sredinu između brzog i sporog meča. Tačno su znali kada treba da drastično ubrzaju meč i da postane izuzetno zanimljiv (pre svega pred kraj). Meč je imao dosta „golden era“ šmek, što je meni uvek samo plus. Dosta rvanja sa potezima poput deathlock-a i figure 4. Kada su ubrzali imali smo nekoliko dosta lepih crossbody slam-a. Kao što rekoh lepo su implementirali pravila u svoje rvanje. Jednom je refleksno Yuta udario Gresham-a pesnicom pa je dobio opomenu pred diskvalifikaciju. Obojica su u jednom trenutku uhvatili „rope“ pa sudija nije znao šta da radi i imali smo legendarno brojanje do 20. Lepo ispričana priča od početka do kraja. Završnica je bila spektakularna i ovaj meč ni najmanje nije razočarao. Shvatio sam šta su hteli da urade i mogu slobodno da kažem da su u tome uspeli.

Kao ni sve u životu ni ovo naravno nije perfektno, ali je jako zabavno. Ako ste kojim slučajem umorni od preteranog akcenta na nebulozne priče i fokus na gimmick mečevima, ovo vam je odlična alternativa.

Be the first to comment on "ROH: Pure title turnir- prvi dan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*