Retro gledanje – Welcome to the Temple (s1e01)

Dobro došli u novi segment na ProHrvanju. Dobrodošli u retro gledanje, segment u kojem gledamo tjedne epizode iz povijesti. I dok se pojam retro češće koristi za nešto starije naslove, pošto je ovo osmišljena kao probna vožnja za buduće projekte, izabrao sam Lucha Underground kao ono sa čime ćemo krenuti.

29.10.2014. emitirana je prva od 127 epizode Lucha Undergrounda. Kroz 4 sezone vidjeli smo uspone i padove likove u kompaniji, a u konačnici i sam kraj kompanije. To je i dio razloga što sam izabrao Lucha Underground – ima soj kraj. Ima tu još razloga, koji uključuju dobar wrestling, zanimljive priče i likove, prezentaciju amerikanizirane verzije lucha libre stila, kao i približavanje meksičke verzije široj (ne meksičkoj) publici. Kao i nešto što bi mogli nazvati pretečom cinematic wrestlinga koji sve više nalazi mjesto na današnjoj wrestling sceni. Iako Lucha Underground nikada nije odradio cinematic meč, moram kazati, i želim da to imate na umu, je činjenica kako su oni mnoge mečeve editirali kako bi upali u tv epizodu od 45 minuta. Drugim riječima, publika u dvorani, pardon, hramu, je imala nekada priliku vidjeti dulji meč nego što ćemo mi vidjeti u TV varijanti. Gdje su neki dijelovi izrezani, često na način da meč bude bolji. Produkcija je bila jedna od jakih točki Lucha Undergrounda.

Klikom na sliku priključite se raspravi

Gledano iz današnje perspektive dobili smo dva vrlo meča koja opisuju lucha libre. Prvi meč, koji se veže na pojam familije, pošto wrestling obitelji koje su preko 50 godina u ovome, neke čak i dulje, su postale jedna od točaka ponosa wrestlinga u Meksiku. Čak i prebacivanje gimmicka s oca na sina. Te zadnji meč koji je dio pokazatelja svega onoga što lucha libre stil je. Brzine, šarenila, atraktivnost. Sada, kada sam prošao kroz uvod, kojeg vjerojatno neće biti u idućim epizodama, krenimo na epizodu.

Epizodu otvara scena neke ulične tučnjave, tijekom koje se pojavljuje čovjek sa zelenom maskom te spašava lika kojeg su tukli. Tom liku pruža ruku, te mu objašnjava što lucha libre je i što isti predstavlja, to je zapravo objašnjenje nama gledateljima i mislim da je odrađeno na prilično lijep način.

Po prvi puta imamo priliku vidjeti dvoranu i ring u kojem će se Lucha Underground održavati. Ako vam izgleda kao da se radi o nekoj improviziranoj rupi, to i je poanta. Sama riječ Underground govori o tome. Dok bend svira upoznajemo neke od važnih karika kompanije. Melissa Santos kao najavljivačica, Matt Striker i Vampiro kao komentatorski duo, te u konačnici Dario Cueto (kojeg utjelovljuje španjolski glumac Luis Fernandez-Gil). Uz prilično zanimljiv modni detalj u obliku ogromnog ključa umjesto kravate uz elegantno crno odijelo, i masnu zalizanu kosu, Cueto najavljuje borbu za kraj večeri u kojoj će pobjednik dobiti 100 tisuća dolara, koje nam i pokazuje.

Prvi meč Lucha Undergrounda je legenradni Blue Demon Jr. vs Chavo Guerrero Jr. I dok sam meč nije bio nešto sjajan, to je dio onoga što sam govorio – o borbi familija, o nasljeđu koje iste ostavljaju unutar meksičke kulture. Blue Demon Jr. dobiva meč tako što je natjerao protivnika na tapkanje. Možda ste primijetili prilikom meča kako često imamo kameru iznad ringa, kao što i rad kamere dosta drugačiji nego drugdje.

Cueto ima gosta u svom uredu, a to je nitko drugi nego još jedno veliko ime iz Meksika – Konnan. Njegov gost otkriva kako ima novog protežea, dok Cueto otrkiva kako je potpisao jednu veliku zvijezdu, Johnny Mundo će mu biti ime ovdje, kojeg želi naučiti pameti zato što je arogantan. I to će iti meč za 100k dolara. Uz kratku tranziciju vidimo Munda kako trenira, čovjek je u fantastičnoj formi, što nam je pak tranzicija za vinjetu u kojem vidimo kako Prince Puma, Konnanov proteže trenira. Iako je iz Los Angelesa, Prince Puma korijene iz vremena asteških plemena, a spiritualna životinja mu je jaguar.

Idući meč na rasporedu je Son of Havoc vs Sexy Star. Prije samog meča imamo vinjetu za Sexy Star, gdje je odmah jasno kako joj engleski nije jača strana. Govori o tome kako je nekada imala drugačija razmišljanja, no da ju je maska koju nosi spasila. Sada se bori za sve cure i žene bez samopouzdanja, pošto je svaka žena Sexy i pošto je svaka žena Star. I dok se ona želi boriti, Son of Havoc se ne želi boriti sa ženom. Napravili su lijepu tranziciju u meč, gdje je Sexy Star pokazala da ima što raditi u ringu, ali je Son of Havoc to sredio u vrlo kratkom roku.

Chavo ne samo da je izgubio, nego mu u svlačionicu dolazi Cueto koji ga provocira, te u na kraju kazuje kako zbog njegova poraza mora nabaviti nekoga tko će se pojaviti u idućoj epizodi. Jedan sitan detalj koji daje razloga gledati idući tjedan.

Dolazimo do main eventa. Johnny Mundo, koji ima jednu od najboljih wrestling poza, protiv mladog i u žuto obučenog Princa Pume. Meč je išao preko 10 minuta, vidjeli smo hrpu fora poteza, i od jednog i od drugoga. Štoviše, mislim da su i jedan i drugi pokazatelj koliko je lucha libre stil utjecao i na američke hrvače. U konačnici Mundo dobiva meč uz End of the World finišer te osvaja 100 tisuća dolara.

Ili ne osvaja, pošto se pojavljuju tri lika koja prebiju Munda i Pumu, a pojavi se i Cuteo, koji kaže da rade za njega. Gdje se uz salvu zvižduka šefu kompanije opraštamo od epizode.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Retro gledanje – Los Demonios (s1e02)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*