Recenzija prve runde AEW Women’s World Championship Eliminator Turnira

Za razliku od naslova sam show je bio dosta kratak, a o kvaliteti možete više pročitati u recenziji.

Yuka Sakazaki vs Mei Suruga

Ivan Sučić: Na trenutke odlično, na trenutke jako traljavo. Ono što je bilo dobro je nekoliko lijepih poteza npr. Yukin northern lights bomb, Mein submission koji je mješavina grapevinea i double underhooka i naravno 450 za finish meča. Dobra je bila i generalna veteran vs novajlija priča i što Yuka ponovno ima najbolji entrance theme u AEW-u. Za ono traljavo je generalno bila kriva Mei, ne znam je li u pitanju nervoza ili nedostatak iskustva, ali nedostajalo je brzine i fluidnosti kod mnogo poteza (primjerice njen submission, koliko god dobro izgledao kad se izvede, tokom postavljanja izgleda jako loše). Ali i s tim manama jako dobar showcase za obe žene. Mei ima tonu potencijala.

Danilo Otašević: Kolko vozi theme Yuka-e, neverovatno. Meč je baš varirao u kvalitetu, od solidnog do katastrofalnog. Za loše momente treba kriviti Mei. Ne znam da li je toliko neiskusna ili se samo unervozila, ali nije ono izgledalo dobro. S druge strane Yuka se postarala da meč ne bude loš. Odlučili su se za tehnički pristup i mislim da je to bila ispravna odluka. Nije ovde imalo prostora za velike botch-ove, iako je Mei nekoliko poteza jako loše aplicirala. Moglo je ovo da bude mnogo bolje, pre svega zbog kvaliteta Yuka-e.

6/10

Veny vs Emi Sakura

Ivan Sučić: Veny inače hrva pod imenom ASUKA, i svakome tko iole prati hrvanje će biti jasno zašto u AEW-u koristi drugo ime. Također je izašla u kimonu koji je prije nje nosila Hana Kimura i baš kada je Excalibur to istaknuo je netko pored mene počeo sjeckati kapulu. Sam meč odličan. Maksimalno su iskoristile minutažu. Na trenutke je meč djelovao kao spotfest, ali ipak nisu ušle u taj teritorij. Svaki potez i svaki spot je prirodno pratio prijašnje i nastavljao meč. Veny se uspjela pokazati u najboljem mogućem svjetlu i stvarno se veselim njenim budućim mečevima. Također Emi pod okriljem AEW-a nije imala bolji nastup. Definitivno MOTN.

Danilo Otašević: Ovo je već bilo sjajno. MOTN bez razmišljanja. Nisam imao predstavu da Emi Sakura može da izvede ovakav meč. Arsenal poteza joj je suludno veliki. Od mongolian i običnih chop-ova, preko vader bomb-a i angel wings, pa do savršene završnice u vidu dragon sleeper i tiger driver kombinacije. Veny ima lucha libre stil, pa je bila idealan protivnik za Sakura-u. Na momente je ličilo na spotfest, ali vrlo brzo bi Sakura to sprečila. Ogroman plus dobija ovaj meč japanske verzije „We will rock you“. Iskoristili su minutažu na najbolji mogući način. Svaka čast.

9/10

Maki Itoh vs Ryo Mizunami

Ivan Sučić: Čudan meč. Prva polovica je bila jako fokusirana na character work i izgledalo je čak kao comedy meč. Kako je dalje išlo postajalo je ozbiljnije i u završnom stretchu je izgledalo kao pravi meč, što god to značilo. Gubitak Itoh me nije trebao iznenaditi koliko je, ipak je biti Itoh samo bol i patnja. Ne mogu reći da me Mizunami posebno zanima, ali imala je solidan nastup i kada je već izbacila moju favoritkinju bilo bi pošteno da osvoji turnir.

Danilo Otašević: Nisam do sada ovo gledao. Ozbiljan comedy meč. Šta pod tim mislim? Prva polovina je bila u potpunosti comedy, dok je druga bila nešto ozbiljnija (iako je ceo meč imao comedy vibe). S obzirom da je kolegi Itoh bila favorit, dosta toga sam očekivao od nje, ali ovde nije imala priliku da pokaže svoj kvalitet. Čim je na početku meča krenula da peva, znao sam da ovo neće da bude ništa ozbiljno. Asortiman poteza u celom meču je bio bedan. Kad je boston crab jedan od „ubitačnijih“ poteza u celom meču. Ipak je ovo bilo zabavnih nekoliko minuta. Više imam utisak kao da sam odgledao neku epizodu anime-a, nego pravi meč.

7/10

Aja Kong vs Rin Kadokura

Ivan Sučić: Koliko god ovo bio najslabiji meč ovog showa, toliko mi je i nadmašio očekivanja. David i Golijat priča odrađena savršeno. Aja dominirala 90% meča bazičnim potezima jer nije ni morala koristiti više. Rin morala preuzimati velike rizike da bi imala ikakvu ofenzivu, ali na kraju je ti rizici koštaju pobjede.

Danilo Otašević: Najgori meč na card-u, ali iz možda neobjektivnih razloga. Nisam fan tih big guy/big girl likova u profesionalnom rvanju. Uglavnom su vrlo limitiranih rvačkih kapaciteta i njihovo samo prisustvo nije dovoljno da me zabavi. Shodno tome, ispričali su solidnu priču u ringu, iako kvalitet rvanja nije bio na zadovoljavajućem nivou. Moram da pohvalim Rin, da nije sell-ovala onako kako je sell-ovala pitanje je na šta bi ovaj meč ličio. Više je uradila za Kong u ovom meču nego ona sama. Pored toga, ovom meču je mnogo falila publika. Publika je razlog zašto su mečevi ovog tipa iole zanimljivi. Uspeli su u nameri, ali svakako nisam fan.

6/10

Sveukupni dojam

Ivan Sučić: Solidno. Nije ovo bio show koji bi nekoga uvjerio da uz AEW krene pratiti i joshi promocije, ali u ulozi showcasea za međunarodne talente koje AEW ima je bilo i više nego dobro. Definitivno preporuke za Veny vs Emi meč.

Danilo Otašević: Nije mi se svidelo što su očekivani učesnici prošli u drugo kolo. Svi koji su imali makar jedan meč sa AEW-om. Sa ovakvom postavkom, polufinale i finale me uopšte ne interesuju, iako će da se odgleda. Zabavnih sat vremena, posebno ako volite joshi rvane.

7/10

Be the first to comment on "Recenzija prve runde AEW Women’s World Championship Eliminator Turnira"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*