Preporod WWEa na vidiku? – Raw pregled

Dugo vremena su sedmični showovi Monday Night Raw bili za zaborav. Bljesnuo bi neki show koji bi bio prihvatljiv i gledljiv u očima iskusnijih fanova, ali je mnogo više bilo onih koji su im vrijeđali inteligenciju sa lijenim pisanjem, lošom egzekucijom i sveukupno groznom kvalitetom. Prošle sedmice je ipak bljesnuo jedan dobar Raw nakon dugo vremena. Priče su tekle u logičnom smjeru, moral je bio na visokom nivou, struktura je bila sjajna. Sigurno smo se svi molili za još jedan dobar show ove sedmice na Rawu u Denveru.

 

Reigns je otvorio show sa prilično kratkim, ali jasnim govorom. Dobar početak. Reignsu ne treba neozbiljnost. On nije John Cena 2.0 i nikada neće biti (taj stil ne odgovara ni Ceni, ali to je druga priča), ali zato može biti odličan Roman Reigns 1.0. Publika ga je voljela u Denveru, što me je pomalo iznenadilo. Rollins ga je prekinuo sa solidnim govorom. Reigns ga je izazvao na tuču i… Rollins je pristao! Rollins izgleda hrabro?? Pa to se traži WWE! Authority je to zaustavio naravno, ali su najavili 5v5 tag team elimination match u main eventu kao Survivor Series preview, što je dosta inovativno. Isto kao i prošlosedmični turnir. Team Rollins ide na Team Reigns. Izgleda jako zanimljivo ovo.

 

Kevin Owens vs Dolph Ziggler

Pa, mislim da oni mogu dosta bolje. Ziggler je glumio povredu ovdje, tako da je i to imalo svoj uticaj na match. Breeze je ometao Zigglera tokom matcha, što je na kraju rezultiralo pobjedom Owensa. Ziggler je ispao naivan ovdje zaista. Breeze ga je na kraju napao i napravio selfie sa Summer i onesvijestenim Zigglerom. Ziggler v Breeze rivalitet i dalje teče u nekom smjeru, tako da je i to dobro.

 

Seth je u backstageu razgovarao sa Owensom i hvalio ga. Čak mu je i obečavao title vs title match na Wrestlemaniji, u nadi da će regrutovati Owensa za svoj tim. Owens je pristao, s tim što je na kraju zastao, pogledao Rollinsa i rekao: “Duguješ mi”. Vratit će mi nadu u kontinuitet priče ako ovaj trenutak zaista postane bitan u budućnosti.

Becky je imala dosta solidan intervju u backstageu u kojem je indirektno nazvala Paige kučkom. Becky je jako dobra u prezentiranju stvari koje su inače ne-PG u kontekstu PG formata. To mi se dosta sviđa kod nje.

 

Cesaro vs The Miz

Uslijedio je još jedan match ne baš vrijedan spomena. Cesaro je bio prilično dominantan, sa par napada Miza. Cesaro je pobijedio i dobro je izgledao, dok se polahko kuha neki rivalitet između njega i Stardusta.

 

Bray Wyatt je izašao i hvalio je sebe, svoju familiju i ono što su učinili Undertakeru i Kaneu. Bray Wyatt je bio karizmatičan kao i uvijek, sa par bespotrebnih bonus smijehova koji su smetali pomalo, ali sveukupno dosta dobro. Bray Wyatt je navodno pojeo duše Kanea i Undertakera i tako im ukrao moći. Mnogi će se naći koji će ovo pljuvati, jer je malo nadnaravno. Ja nisam među njima. Ovo je WWE. Undertaker i Kane sa moćima su postojali oduvijek. Nikome to prije nije smetalo. Lucha Underground ima nekoliko primjera nadnaravnih dešavanja. Koga briga? Ovo je fiktivni svijet WWEa/Luche Undergrounda. Sve dok se ne pretjeruje s tim, i dok se koristi samo kao dio priče. Svi su zapravo promašili poentu ovdje. Bray Wyatt je ukrao snagu Undertakera i Kanea, što znači da je jači od njih sada, jači je nego je ikada prije bio. To je srž. Šteta što su je mnogi promašili.

 

Lucha Dragons vs KingBarrett and Sheamus 

Očekivao sam da će ovo biti još jedan nevažan match. Da će trajati svega tri minute. Ali… nije. Trajao je oko 13 minuta i bio je jako dobar! Jedan od boljih Raw matcheva u ovoj godini što se mene tiče. Lucha Dragonsi su čak i dobili svoj kratki video package prije početka i izvukli su pobjedu! Sin Cara je napravio mali botch, koji nije uticao na match uopće, ali su na kraju krajeva obojica dobro izgledali. Barrett i Sheamus isto tako. Sviđa mi se kuda ovo ide. Vidite šta se može napraviti kada talentima date dovoljno vremena.

 

Swagger i Colter su imali susret u backstageu. Ovo mi se dosta svidjelo. Mislio sam da će samo zanemariti činjenicu da su Colter i Swagger surađivali zajedno u rasističkoj namjeri da otjeraju Del Ria iz zemlje prije dvije i po godine. Swaggeru nije jasno zašto je promijenio mišljenje o Del Riu, ali izgleda da bismo mogli saznati u nastavku mogućeg rivaliteta. Kontinuitet u pričama mi se mnogo dopada u ovoj epizodi! Čitav MexAmerica shtik mi se nije svidio od početka, ali ovo bi moglo preći u dosta zanimljiv pravac. Interesuje me kuda će sa Swaggerom i Del Riom.

 

Alberto Del Rio vs R Truth

Del Rio je pobijedio R Trutha u nebitnom matchu. US prvak je izgledao dominantno i finisher mu postaje legitiman

 

U backstageu Big E i Kofi pronalaze Rollinsa i traže da budu dio njegovom tima. Kada Seth pita za petog člana, tu dolazi.. Xavier Woods! Imamo Team Rollins za večeras! New Day je bio sjajan po običaju. Njihova hemija sa Rollinsom je izvanredna. Dosta dobar segment.

 

Becky Lynch vs Brie Bella vs Sasha Banks vs Paige – #1 contenders match

Fatal 4 Way match koji bi trebao odlučiti #1 contendera za Divas titulu je bio dosta dobar. Ono što me je prilično razočaralo jeste da je publika bila apsolutno tiha. Kao da nikoga nije bilo briga za match. Shvatam donekle, jer WWE nije dao niti jedan razlog zašto bi ih trebalo biti briga za žene po pitanju priče, ali su djevojke priredile dobru predstavu, i atmosfera na zadnja dva Rawa je jednostavno… drugačija. Publika je tek počela cijeniti ono što se odvija pred njima kada je Becky bacila Brie, Sashu i Paige iz Tower of Doom pozicije. Kad smo kod Becky… bila je fantastična u ovom matchu. Izgledala je dosta jako, tako da joj konačan poraz i ne šteti mnogo. Paige je očekivano pobijedila i ići će na Charlotte na Survivor Seriesu. Drago mi je bilo i što nije bilo članova njihovih timova pored ringa. Nisu potrebni. Dovoljno su odrasle da se brinu o sebi. Koncept timova polahko treba odbacati.

 

Charlotte je držala backstage promo u kojem je govorila o Paige. Bilo je solidno, ali ništa mnogo više. Nadam se da će rivalitet između njih dvije biti dobar, jer mislim da će im match na Survivor Seriesu biti dobar.

 

New Day su prije matcha održali promo u kojem su pričali o preživljavanju i zašto su oni Survivori. Zaista su odlični. Ovo je bio dobar promo, ali mi je najdraži dio njihovog pojavljivanja ovog Rawa bio kada su svirali zračnu gitaru i zračne bubnjeve na Seth Rollinsovu muziku dok je ulazio. Genijalno stvarno. Najbolje od svega jeste što oni ne glume svoje likove, to su oni. Zabavljaju se i samim tim je kvalitet bolji.

 

Team Rollins (Rollins, Owens & New Day) vs Team Reigns (Reigns, Ryback, Ambrose & The Usos)

5v5 elimination match je isto bio prilično dobar match. Usosi su se vratili da pomognu rođaku Reignsu. Woods je odmah ispao nakon što ga je pinao član Usosa nakon nekoliko sekundi. Dobar callback na prošlogodišnji Survivor Series match. Smiješan trenutak. Kao i interakcije Owensa i Big Ea tokom matcha. Kofi je isto rano ispao, ali je Big E izgledao prilično jako, pa sam bio ok s tim. Usosi su napravili dobar povratak, ali su eventualno obojica eliminirani od Big Ea i Owensa. Rollins je pinao Rybacka, što je isto dobar callback na njihov Raw rivalitet u posljednjih par sedmica gdje je Rollins pobjeđivao Rybacka konstantno. Na kraju su ostali Owens i Rollins protiv Ambrosea i Reignsa. Owens je eliminiran nakon greške Rollinsa koja ih je koštala. Rollins, kako bi izbjegao poraz na kukavički način negativaca, je izazvao diskvalifikaciju udarivši Ambrosea i Reignsa stolicom. Dobar način da ti negativac izgleda kao kukavica a da istovremeno ne izgleda slabo. Konačno. Svidio mi se i još jedan callback, kada je Rollins pokazao stolicu poluonesviještenom Reignsu i pitao ga da li mu izgleda poznato, aludirajući na noć kada je Rollins izdao Shield izudaravši obojicu stolicom. Reigns se izvukao na kraju i izbacio Rollinsa iz ringa.

 

Raw je bio dobar. Drugi za redom. Ne znam šta se tačno promijenilo u backstageu, ko je dobio otkaz, ko je zaposlen, šta se tačno desilo? Nisam siguran, ali jedno znam, a to je da su izgledom zadnjih par Rawova promijenili čitav pristup u strukturi svojih sedmičnih showova. Buduće zvijedze koje su talentovane konačno dobijaju prostora. Nadam se da će ratinzi porasti ove sedmice, da im se dokaže da gledaoci žele ovakve stvari, i da nisu potrebni Cena, Orton, Nikki Bella, Big Show, Kane, Undertaker, Sting, Lesnar itd. kako bi se napravio dobar show. Ova generacija je sposobna za to potpuno sama. Samo treba bolje urediti show sa dobrom pričom, kontinuitetom, smislom i manje bespotrebnih matcheva. Ovog Rawa smo imali samo šest, i prihvatit ću i samo pet ako to znači da će ti matchevi nešto značiti, nego jedanaest beskorisnih dvominutnih squasheva. Nastavite sa ovim WWE, ovo je formula za uspjeh.

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Preporod WWEa na vidiku? – Raw pregled"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*