Pogled odozgo – Čudovište među ljudima

Jedna od najboljih, najzabavnijih i usudio bih se reći nankvalitetnijih stvari na Rawu još od brand splita bio je Braun Strowman.

Braun Strowman je debitirao kao član Wyatt obitelji još tamo 2015. godine. No, iako su ga još tada pokušali predstaviti kao nešto više i veće, kao netko tko se svojom veličinom i jakošću ističe iznad Wyatt obitelji, ali s obzirom na to da je Wyatt obitelj po običaju bila katastrofalno bookirana i nije imala neku konkretnu direkciju, svi, uključujući i Strowman, kolektivno su bile žrtve lošeg bookinga. Tako su ih recimo na WrestleManiji 32 razbili Rock i Cena. Možemo nabrajati koliko god hoćemo pogrešaka u njihovom bookingu, no nećemo sada o negativnim stranama njegove karijere.

No, povodom brand splita, Strowman je stavljen na Raw, usput se ošišao sastrane kako bi dobio nov i svjež izgled, odmah u startu bio bookiran prilično jako i tada je bilo jasno da za njega pripremaju nešto prilično veliko i da su od starta imali neku viziju u glavi što se njega tiče barem (što se ne može reći za 90% WWE-ovog bookinga), o tome kako bi njegov put ka vrhu trebao izgledati.

U početku Strowman nije predstavljen kao glavna točka Rawa, ali je lagano dobivao spotlighta u mid-cardu. Njegovi squash mečevi protiv Ellswortha i ostalih lokalaca bili su prezabavni za gledati, lagano su ga bookirali takvim mečevima gdje je protivnike rješavao u vrlo kratkom roku i bilo je zanimljivo, no znalo se da će se kad-tad morati odmaknuti od takvog bookinga i dati mu nešto konkretno.

Najprije je predstavljen kao prijetnja u Survivor Series meču prošle godine, gdje, iako nije pobijedio niti je ostavio tako ogroman utisak kao što su recimo u istome ostavili Orton i Wyatt, svejedno je bio zaštićen u svojoj eliminaciji kako ne bi pretrpio pin.

Nakon toga je uslijedio i konkretan singles feud, a to je bio protiv Zayna. To rivalstvo mi s jedne strane nije sjelo, nisam baš favorizirao ono što su pokušali ispričati sa Zaynom i Foleyem, a niti je bilo nešto posebno za Strowmana s obzirom da u njihovom meču na Roadblocku pitanje nije bilo na koji će način Strowman razoriti Zayna u tome meču nego hoće li Zayn izdržati 10 minuta u ringu sa Strowmanom.

Royla Rumble je gdje kreće lagan uspon. Za taj je meč bio bookiran prilično jako te je uz Corbina i možda Wyatta, bio jedini koji je u meču svim tim hypeom, zanimanjem i mogućnosti osvajanja parirao Undertakeru, Goldbergu i Lesnaru u tome meču. Iako nije pobijedio niti je bio jedan od zadnjih ljudi u meču, ipak je uspio ostvariti neki utisak.

Strowmanov prvi istinski poraz bio je na Fastlaneu kada je izgubio od Romana Reignsa. Reignsu je bila potrebna pobjeda jer je kasnije išao na Undertakera, no Strowmanu poraz i nije tako dobro došao. Ovaj feud do ovoga trenutka nije bio ništa posebno, ali je stavljen na privremenu stagnaciju.

Što se tiče WrestleManije, tu je bio glavni favorit za Andre The Giant Battle Royal. Opet nije imao neku ogromnu ulogu na showu, no imao je ogromnu ulogu u tome meču, bio je glavni favorit toga meča. No, nije pobijedio, što kada iz sadašnje perspektive gledamo, izgleda kao užasna odluka jer bi Strowmanu ta pobjeda dobro došla, dok s Mojom nisu ništa napravili do dana današnjeg.

I tu možemo povući crtu jer sve što se događa nakon WrestleManije je daleko bolji booking od ovoga što smo do sada vidjeli. Odmah je na prvom Rawu izazvao Lesnara na meč kako bi dao do znanja da će se u idućim mjesecima vrtjeti oko titule.

Tu je krenula prava stvar – istinski i pravo rivalstvo protiv Reignsa. Možda nisu imali baš onaj odličan meč koji bi se od njih očekivao, ali rivalstvo u globalu je bilo sjajno odrađeno, brutalno, imalo je odlične segmente i zanimljivu priču te divne kulminacije na PPV-ima. Kako god, naš najveći strah je bio da će upravo tu Strowman pasti, da će ga Reigns pobijediti kao i na Fastlaneu kako bi on išao na Lesnara te kako će se Strowman time porazom izgubiti u prostoru i vremenu i kako neće dosegnuti svoj vrhunac. Ali, to nije bilo tako! Strowman je imao tri meča sa Reignsom ako me sjećanje dobro pamti (ne da mi se sada istraživati) i sva tri je pobijedio! Na Paybacku je razorio Reignsa i pobijedio ga za 11-ak minuta, a nakon meča se još dogodio onaj sjajan brawl po backstageu. Na Great Balls of Fireu, gdje se jako mislilo da će Strowan tada pasti, on je opet pobijedio Reignsa, ovaj puta u Ambulance meču. Feud je kulminirao Last Man Standing mečom na Rawu gdje je Strowman, iako uz pomoć, pobijedio.

Poanta je da je ovaj feud mnogo pomogao Strowmanu, puno više nego se očekivalo prije njega jer svi smo mislili ‘Ovo je samo još jedan zalogaj s Reignsa jer će ići na titulu uskoro’ no nije bilo niti približno takvo. Ovaj feud je izgradio Brauna Strowmana kao istinsko čudovište jer je u njemu bio bookiran vrlo jako i konstantno.

Znate što je još pomoglo Strowmanu još? Mečevi sa Big Showom. Meni su njihovi mečevi bili užasno zabavni. Prvo onaj gdje su urušili ring, a zatim i ovaj zadnji Steel Cage meč. Big Show je imao najbolje mečeve u zadnjih par godina protiv Strowmana ovdje jer je uložio puno truda i rada da prikaže Strowmana kao što je on bio prikazan u svojim najboljim godinama.

I onda, tu još imamo SummerSlam i 4-way meč gdje je Strowmanov performans i booking zaokružio sve dosad dogođeno. Doveo je Lesnara do ruba, bacio ga je kroz komentatorske stolove i stavio ga u nosila, umalo mu uzeo titulu, što bi se vjerojatno dogodilo da još dvojica nisu bila u meču. Taj meč je stvarno predstavio Strowmana u najboljem svjetlu.

A sada je trenutno u feudu s Lesnarom s kim će imati meč na No Mercyu za titulu i ovdje je u zadnjih par tjedana predstavljen sjajno. Uspio je dva puta prebiti Lesnara u ringu i pokazati se kao ispravan izazivač. Sjećate se kada sam govorio kako bi bilo sjajno da Joe osvoji titulu na Great Balls of Fireu? E sada to želim i za Strowmana, još i više nego što sam želio za Joea. Strowman je još bolje bookiran nego Joe i bit će sramota ako bude imao 5-minutni meč protiv Lesnara na PPV-u. Meč mora ići najmanje 15 minuta, a šlag na tortu bi bilo Strowmanovo osvajanje titule.

 

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Pogled odozgo – Čudovište među ljudima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*