Ove Sedmice Na AEW Dynamite-u! 22/03/2023

Elite storyline u totalno drugačijim ulogama!? Ko je napao Buckse!? Hrvač se penzionisao nakon meča!? Adam Cole vraća staru personu!? Da li je Kenny vs Vikingo ispunilo očekivanja!? Sve to i još po nešto saznajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite!

Elite storyline je ovoga puta potpuno zamjenio uloge aktera. Hangman je taj koji inicira ujedinjenje, Bucksi su u očitoj potrebi za pomoći, dok je Kenny pod uticajem Don Callis-a više naginje ka heel solo run-u.

Ovaj segment je jako dobro nastavio taj narativ i učinio da priča napreduje tim putem. Page je napravio veliki korak ka ujedinjenju samim ulaskom u kola, dok je Callis još više udaljio Omegu spriječivši ga da uđe jer ima meč na koji treba da se fokusira.

OC-ov face paint bez imalo uloženog truda i volje, Stingovo mimikovanje Orange-ovih lazy poteza u ringu te Darbijeva želja da se uništi svaki put kada uđe u ring je garant za dobru zabavu u openeru, iako tehnički nije bila neka ljepotica.

Uveli su i Double or Nothing znak na vrhu arene, nešto u stilu WM sign-a, tako da je to neki pokazatelj koliko visoko vide DoN, možda i kao njihov najznačajniji show. Čekamo da počnu pokazivati prstom na njega.

Pillars storyline je naišao na dobar odziv fanova i smatram da je došao u pravo vrijeme, jer neki filler feud za titulu nakon onog klasika protiv Bryana bi mi bio prevelik cooloff. Idemo zasaditi sjeme ovim mečem i postaviti neke reference za budući okršaj Jack Perry-a i MJF-a u 2024.g. kada ultimativni babyface završava reign of terror.

Sam meč poslužio kao postavka za FTR konfrotaciju i segment, iako nije bilo užasno dosadno. Dopao mi se gear od Gunns-a, dosta referenci na HBK i HHH, al’ obzirom ko im je otac i njegovu historiju sa pomenutim likovima, ne čudi.

Da Dax nije davio ljude na twitteru mjesecima unazad sa odlukom gdje idu, možda bi mi ova stipulacija imala težinu, ovako mi djeluje kao dodavanja malo začin samo da bi pojačalo utisak, jer smatram da su već potpisali.

Fin napredak storyline, iako mi se čini da smo imali sličnu zabranu korišternja u prošlosti. Taya je možda prava osoba da prekine taj niz i da tituli neku novu notu i svježinu u ovoj diviziji. Grey je bila žrtva u Taya-inom debiju, pa ovaj meč za Rampage nije samo „Jade se krije iza svog potrčka“ tip priče.

Baš solidno parče komedije na showu, Stoke je zaista sjajan u svojoj ulozi. Nisu mu pošle za rukom očajničke mahinacije i pokušaji izbjegavanja HOOK-a na administrativni, ali Boga mi ni na fizički način. HOOK naracno isporučio svoj, sad već, prepoznatljivi arsenal i poslao našeg Stoke u prijevremenu penziju.

Sviđa mi se što dobijamo NXT verziju Cole-a, a taj recall na Kross promo je vjerovatno natuknica šta možemo očekivati u budućnosti. Daniel je, po meni, profitirao u JAS-u činjenicom da je njegov karakter znatno napredovao i odovjio se od te generične note „ja sam dobar prowrestler“.

Lijepo je prikazao da i dalje ima tu dilemu oko deklariasanja sebe kao prowrestlera/sports entertainera i nadam se da će fokus biti na tome, a ne na JAS feudu kojeg smo imali sa Ricky-em na pršlim show-ima. Cole-Garcia ima potencijal da ponudi izvrstan tehnički potkovan meč, što je Adamu potrebno da vrati reputaciju jednog od najboljih in-ring workera današnjice.

Callis nastavlja manipulaciju iako Kenny pokazuje da se i dalje lomi i da nije spreman za solo run i odvajanje od Elite. Iako svi sumnjaju na BCC vjerovatno je Don unajmio nekoga da napadne Buckse i tako još više udalji Kenny-a od njih. Ponovo mu ubacuje u glavu da je fokus na sebe najvažniji i da je bolje što ih nema tu da prave distrakciju, jer je Vikingo opak izazov i treba mi „The God of professional wrestling“ verzija Omege kako bi ga porazio.

Povratnik u kompaniju je dobio ne baš tako prijatnu dobrodošlicu pošto mu se Mox navadio na kosti. Stakao sam dojam da Stu ima „chip on his shoulder“ i želi dokazati da je bila greška što mu nisu produžili ugovor pa je bio malo „extra“ sa svojim potezima. Onaj dalekomenti 450 splash je fin pokazatelj toga.

U suštini meč je bio ništa posebno i vrijeno pamćenja, samo je bio spona koja nastavlja taj „ljubavnio trougao“ DO-BCC-Elite. U post match segmentu tokom interviewa Mox ponovo napada Stu-a što je izgleda novi način „poslovanja“ BCC sada kad su heel turnali.

Nadam se da će ostali članovi BC, u duhu najavljenog Forbidden door 2 eventa, početi da se pojavljuju na AEW show-ima što bi upotpunilo ovu priči. Vjerovatno grade BC vs Ricky i ekipa, da Hobbs nije heel možda smo mogli imati Team Taz reunion, ali HOOK je svakako na raspolaganju.

Ja volim Toni i stvarno mi je jedna od najboljih u ringu sa aspekta američkog ženskog hrvanja. Smatram da joj je Outcast stable dao neku karakternu notu, jer je prije imala taj kasični problem dobrog hrvača bez nekog specijalnog karaktera. Sada je dosta arogantna, egoistična, ali uspije to da potkrijepi prikazanim u ringu.

Skye je dosta napredovala i dobija najviše pažnje (opravdano) od svih mladih hrvačica na rosteru. Sasvim solidno su iskoristili date minute i imali dobru face-heel dinamiku tokom meča. Riho koja ulijeće sa cijevi duplo širom od njenih nogu me je malo nasmijalo, ali publika je fakat voli.

Čini mi se da već imamo neke formirane članove OG-Outcast ekipa čiji će feud vjerovatno kulminirati nekim blood & guts tipom meča. Može se nekom ne sviđati, ali teško je poreći da se sad zaista trude oko ženske divizije i nastoje prikazati što više priča i hrvačica involviranih na showu, što je svakako za pohvalu.

QTV je iznenađujuće sasvim ok stavr na show-u i nekako ovo uparvianje Hobbs sa QT je tako prirodno i jednostavno paše. Hobbs dobija taj neki big boss status, dok njegovi podanici obavljaju ostali dio administracije i polažu mu račune. Wardlow-ov incident sa obijanjem kola su pretvorili u storyline tako da fakat nemam zamjerke za dosadašnji TNT reign. Nakon Fenixa, Powerhouse kreće i na starijeg lucha brata.

Wow. Kakav showcase atleticizma, brzine i te doze luchalibre spekatkularnosti koja zaluđuje latinoamerikance, a Boga mi i ostatak svijeta. Sa kakvom lakoćom Vikingo izvodi poteze koje ne mozeš kreirati na WWE 2K23 a kamoli da izvedeš uživo je zaista zapanjujuće.

Da li su neke komponente wrestlinga zanemarene kako bi se maksimizirao taj „oduzimanje daha viđenim potezima“ aspekt? Apsolutno. Ovo je totalni spotfest u svom punom značenju, ali mislim da niko nije očekivao neku vrhusnku psihologiju i slojevit storytelling unutar meča jer ovo nije taj tip meča. Kao da pustite komediju i pitate se zašto nema strašnih scena.

Preporuka da ovo odgledate i sebi ne uskraćujete užitak tražeći od ovog meča da bude ono što nije njegov žanr i posmatrate ga u ruhu spektakla vrhunski izvedenih visoko rizičnih poteza koje nismo viđali ni na video igrama.

Ali Hangman koji dolazi vezeći kola hitne pomioći, koja je prethodno ukrao, kako bi pomogao je zasita main character tip sr**a. Nekako mi je izgledalo Stone Cold-ovski. Zaista mi djeluje da je on protagonista cijele kompanije i da se gradi kao takav.

Callis opet zakuhava čorbu sa ovim isceniranim napadom na njega, kojeg ruku na srce nije izveo baš najbolje, možda je i namjerno učino pad teatralnim, ali smatram da se moglo mrvicu bolje odraditi. Zaista mi je sjajno to što su uloge u Hangman-Kenny dinamici totalno zamjenjene u odnosu na 2020-21 arc i radujem se nastavku ove priče.

Ukupan dojam 7.5/10

Hrvački, osim main eventa, prilično tanko, ali nastavak priča i progress u svakoj je ono što je primaran cilj svakog weekly tv show-a. Velike preporuke da podgledate main event i svakako da ispratite Elite segment jer je ovo priča koja svoje korijene nosi od samog osnivanja AEW i vjerovatno će, uz pauze, trajati i do samog karaja njihovih karijera.

Be the first to comment on "Ove Sedmice Na AEW Dynamite-u! 22/03/2023"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*