NJPW: Wrestle Kingdom 15 prvi dan – recenzija

ProHrvanje uredništvo donosi pregled prvog Wrestle Kingdom dana. Što mislimo o tome što se dogodilo? Pročitajte u paragrafima ispod.

El Phantasmo vs. Hiromu Takahashi

Danilo Otašević: Očekivao sam zabavni spotfest sa lepom akcijom i  to nisam dobio. Ovaj meč ne samo da je bio na ivici proseka, već je izuzetno čudno predstavljan. Bilo je i elemenenata spotfest-a, neću da lažem, ali previše je bilo jednodimenzionalno da bih mogao da uživam. Veliku većinu meča je ELP vodio i dominirao, dok Hiromu do samog kraja meča nije skoro pa ništa uradio. Vrlo čudno. Najlošiji meč ove večeri, a vrlo verovatno i celog WK 15.

5/10

Vedran Karlić: Mislim da je meč krenuo nizbrdo već u prvom velikom spotu, koji nisu izveli točno onako kako su zamislili, a to se nastavilo sa još nekoliko pogrešaka. Imam osjećaj da je to sve utjecalo na njih i na meč te da smo u konačnici dobili malo razočaravajuć meč u odnosu na ono što smo očekivali.

Ivan Sučić: Prije ovog meča osvrnuo bi se samo nakratko na preshow rumble koji je bio jako, jako zabavan i svakako preporučam da ga se ne preskoči. E sad, s kolegama se ne slažem. Niti je meč bio samo prosjek, niti je bilo grešaka. Najveći i skoro pa jedini problem je bila totalna nezainteresiranost publike za sve što je Phantasmo radio u ringu, a on je dominirao meč. I ne krivim ih. Prvo meč nije imao pravi build, drugo pobjednik je jasan kao dan, a treć van atletičnosti Phantasmo nije posebno zanimljiv. Kad izvedeš frog splash, styles clash i v trigger, a najglasniju reakciju dobije Hiromuov kickout, nešto ozbiljno ne valja.

IWGP Tag Team Title Match: Dangerous Tekkers (Taichi and Zack Sabre Jr.) (c) vs. Guerrillas of Destiny (Tama Tonga and Tanga Loa)

Danilo Otašević: Očekivao sam više. Drago mi je da su GoD dozvolili suparničkom timu da početnih nekoliko minuta bude brawl što je njima više išlo u prilog. Kada je GoD preuzeo, tag akcija se poboljšala, ali nije bilo nešto posebno interesantno. Posebno mi je bilo zanimljivo to što su Tekkers funkcionisali kao par random singles kečera, a ne kao tag tim. Imali smo prilike u njihovom reign-u da vidimo da i to znaju da rade. Viđao sam bolje mečeve od oba tima, ali i ovo je bilo sasvim zadovoljavajuće.

8/10

Vedran Karlić: Nisam fan GoDa, ali ako je jedna stvar dobra, to je onda činjenica da se ZSJ može vratiti u singles vode. Zato što on donosi potpuno drugačiji meč od svih drugih, no to se ovdje nije vidjeo. On i Taichi nisu baš funkcionirali u meču, no meni odobno ni sam meč nije bio baš nešto specijalno. Bio mi je na sve strane, a opet istovremeno nigdje konkretno.

Ivan Sučić: Mislim da su mogli bolje, ali ne puno. Svakako su nadmašili meč s WTL-a, a to mi je bio minimum očekivanja. Najveći prigovor mi je što Tekkersi nisu izgledali kao tag team prvaci koji te titule drže skoro 200 dana, nego dvojac koji od jučer skupa hrva. Možda su išli na priču da su GoD bolji i kohezivniji tim, ali ako je to bio cilj odradili su to jako traljavo. Moram spomenuti i odlično slavlje GoD-a u publici nakon meča. Možda ne najodgovornije ponašanje s obzirom na coronavirus, ali fantastičan kadar.

IWGP United States Heavyweight Title #1 Contendership Briefcase Match: KENTA vs. Satoshi Kojima

Danilo Otašević: Build za meč bukvalno nije postojao, ali je bilo jako zabavno. Pre meča smo imali kratak promo Mox-a. Mislio sam da će da se pojavi, ali je dobro što su barem konstantovali da US prvak postoji. Dve stvari su mi se dopale. Prva je to što KENTA nije non stop bežao, a druga je da se Kojima i više nego dovoljno potrudio. S obzirom na sve okolnosti, zadovoljan sam. Nisam ni očekivao više.

7/10

Vedran Karlić: Nisam imao nikakva očekivanja, a dobio sam jedan zabavan meč. Pobjednik nije bio upitan.

Ivan Sučić: Čak i ako se ignoriraju okolnosti meča, tj. da je sklepan u zadnji tren, ovo je bilo poprilično dobro. Nikakav MOTY, ali je nadmašilo sva (prilično niska) očekivanja. Moram priznati i da je odlično bilo vidjeti Kojimu u većem singles meču na WK-u. Kenta se isto potrudio, tako da je bilo bolje i od većine njegovih novjih mečeva. Dobili smo i solidan promo Moxa prije meča, nadam se da će ta treća obrana titule ubrzo.

Hiroshi Tanahashi vs. Great-O-Khan

Danilo Otašević: Drugi meč bez build-a i drugi najgori meč. Iz nekog razloga je početak bio rezervisan za tehničko rvanja i iako sam u tome uživao, ne mogu da kažem da se Khan dobro snašao. Nisam ni najmanje impresioniran Khan-om od kada se vratio i ovaj meč to potvrđuje. Ništa nije uradio što do sada nismo videli od njega. Tana je bio blago ispod proseka, pa je ceo meč bio naporan za gledanje. Dobija ovakvu ocenu samo zato što nije imao build, pa se neke stvari mogu oprostiti.

6/10

Vedran Karlić: Meni se meč prilično svidio, Tanahashi je zlato, uživam gledati njegove mečeve dok još imam prilike, pošto shvaćam kako godine nisu samo broj. Problem meča je io taj što niti u jednom trenu Khan nije izgledao kao opasnost za Tanu.

Ivan Sučić: Sukob najbolje i najgore kose u NJPW-u. Jedina dobra stvar u ovom meču je što nije bilo botcheva. Od bookinga do akcije u ringu sve je bilo razočaravajuće. Ne vidim zašto je Tanahashi dobio ovaj meč osim za feelgood moment publike i fanova. Ne vidim zašto je dobio ovako dominantno. Ne vidim zašto su dali Oki dva velika singles gubitka u relativno kratkom roku. Strašno, definitivno najgori meč na ovom showu. Ne mogu vjerovati da to govorim za Tanahashija.

Kazuchika Okada vs. Will Ospreay

Danilo Otašević: Evo ga Okada kakvog znamo i volimo. Imali su vremena da razviju priču i da do WK naprave atmosferu i to su i učinili. Ne zna se ko je u ovom meču bio bolji. Pored psihologije koja je ovde eksplodirala, fenomenalno su predstavili kako poznaju jedan drugog i kako lako nalazi kontre na poteze. Još jedna stvar koja me je impresionirala je to što su menjali pristup u toku samog meča. Okada je konačno upotrebio „rainmaker“, a Ospreay se vratio svojoj „high flying“ rutini. Moraću ovaj meč još jednom da pogledam jer uzlazi u konkurenciju za najbolji meč koji sam u životu gledao. Tek je godina krenula, a imamo ozbiljnog kandidata za MOTY. Perfektno. Svaka čast obojici.

11/10

Vedran Karlić: Prvu stvar koju sam napravio nakon meča je otišao na naš forum i nominirao ga za meč godine. Baš sam uživao u svemu, no kraj je bio perfektno odrađen u ‘ti ćeš mene’ maniri. Will Ospreay je sjajan, Okada je jedan od najboljih u povijesti, a čak i uz to ima mjesta za napredak. Dvije sitnice koje mogu izdvotiti su to da Will nije imao najbolji heel work (nekaa pogleda što je Jericho radio u svojim mečevima da malo nadoda na svoju heel personu, premda ne nužno na isti način). Dok je druga to da meč nije imao neki ulog – stavi da je ovo meč za titulu i odmah imaš jednu razinu dubine više.

Ivan Sučić: Odlično. Stvarno nemam riječi. Akcija u ringu je bila besprijekorna, ispričana priča još bolja. Ne slažem se da je Will imao loš heel work u kontekstu meča. Prilično jasno je bilo da želi relativno čistu i definitivnu pobjedu nad Okadom. Bez jeftinog varanja i uplitanja (tako mi je drago što se Bea nije uplela u meč). Zato je i vratio Okadu u ring prilikom jednog counta dok je tokom meča Okada bio u redu s tim da pobijedi na countout. Njemu ovaj meč puno manje znači nego Willu jer Okada nema što dokazati. Svidjelo mi se i kako su kroz meč obojica regresirali. Will je izgubio fokus koji ima od heel turna i počeo opet s bacakanjem po ringu, dok smo nakon tko zna koliko vremena vidjeli okadu da završava meč s Rainmakerom. Definitvno rani kandidat za meč godine.

IWGP Heavyweight Title/ IWGP Intercontinental Title Match: Tetsuya Naito (c) vs. Kota Ibushi

Danilo Otašević: Još jedan fenomenalan meč. Nije na nivou prethodnog, ali je svakako maestralan. Kakvu su dugogodišnju priču ispričali sa Ibushi-jem to je neverovatno. Pored toga, ovo je najbolji meč koji je Naito imao od kada je postao šampion. Krivo mi je što ga je uhvatila korona, pa mu je reign bio jedan od gorih koje ja pamtim, ali retko ko ume da izvede onakav meč. Ibushi se zaista ponašao kao Bog u ovom meču. Neprestana akcija, fenomenalna psihologija, neverovatna neizvesnost kada su krenuli sa finisher-ima. Iskreno, ja sam prezadovoljan.

10/10

Vedrna Karlić: Po meni je jedna stvar bila potreban da meč podigne na višu razinu – publika. Dok se u pršlom meču nije osjetio nedostatak iste, ovdje je bila potrebna za ono što su radili i za konačno krunjenje Ibushija. Ovako mo dobili jedan veoma dobar meč, ali ne i njihov najbolji meč.

Ivan Sučić: Jako dobro, ali za nijansu ispod prijašnjeg meča. Možda je malo apsurdno reći za meč koji je trajao pola sata, ali mislim da im ne bi naškodilo još nekakvih pet minuta. Mislim da je najveći problem bio ritam. Sve do skoro pred kraj nisam stekao dojam da eskaliraju, iako je akcija bila manje-više konstantna, i kada sam pomislio da ulaze u završni stretch jednostavno je završilo. Ne sviđaju mi se i kickouti na destino, mislim da sam to već prije spomenuo, ali čini mi se da Naito više nije u stanju pobijediti bez da pogodi minimalno dva finishera u meču.

Ukupni utisak:

Danilo Otašević: Mečevi su drastično varirali što se kvaliteta tiče pa smo gledali od proseka do fantazije. Uopšteno, zadovoljan sam kako je Wrestle Kingdom prošao ove godine. Verovatno će ostati upamćen u istoriji kao jedan od gorih, ali niko ne može da ospori kvalitet poslednja dva meča.

9/10

Vedran Karlić: Budimo relni, WK je uvijek fokusiran na zadnja dva ili tri meča. Ako oni dostave, to je dobar show. A jesu. Ovo prije je bilo malo lošije, ali s obzirom na to kako covid-19 još nije iza nas, neću prigovarati.

Ivan Sučić: U usporedbi s prošlogodišnjim prvim danom ovo je bilo prilično slabo, ali to nije fer usporedba. S obzirom na koronu i da mjesecima kroz 2020. nisu mogli raditi showove, ovo je ispalo jako dobro. Veselim se drugom danu i nadam se da će do Dominiona se sve vratiti u kakvu-takvu normalu.

Be the first to comment on "NJPW: Wrestle Kingdom 15 prvi dan – recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*