NJPW Wrestle Kingdom 12 preview

Najveći New Japanov show godine je pred nama! Wrestle Kingdom lagano kuca na vrata, sve je spremno za ponajveći wrestling spektakl godine, a mi vam dajemo mali uvid u pozadinu iza pojedinih mečeva i naša predviđanja za iste.

IWGP Heavyweight titula: Kazuchika Okada (c) vs. Tetsuya Naito

Ako ćemo govoriti o korijenima ovoga meča, možemo reći kako je sve započelo na Invasion Attacku 2016. godine gdje je Naito uzeo IWGP titulu pobijedivši Okadu. Ta vladavina nije dugo trajala jer je Okada par mjeseci kasnije na Dominionu vratio pojas i otada traje njegova vladavina. Godinu i pol dana nitko ga nije uspio pobijediti, ne Tanahashi, ne Omega, nitko. Naito je i dalje pokušao ostati u lovu na titulu pa je prošle godine osvojio G1 Climax koji mu je zagarantirao meč za titulu na Wrestle Kingdomu. Sada preostaje vidjeti hoće li Naito napokon vratiti IWGP pojas u svoj posjed i ovaj puta ga malo više zadržati kod sebe ili će Okada nastaviti svoju legendarnu vladavinu s titulom. Napomenimo kako je Okada ovom vladavinom postao najduži IWGP prvak ikada, neovisno gledamo li svaku vladavinu zasebno (preko 560 dana) ili ako zbrojimo sve vladavine (preko 1350 dana).

Alen Butumović: Ja sam uvjeren kako se ovdje radi samo o još jednom New Japan spektaklu, kako to uvijek biva kada je riječ o main eventu Wrestle Kingdoma. Meč je sjajno izgrađen, dugo smo čekali da ga dobijemo i isplatilo se. Siguran sam kako će atmosfera biti užarena i kako će publika poludjeti do kraja meča. Što se tiče pobjednika, mislim da bi bilo vrijeme da Naito uzme ovu titulu. To bi mu vjerojatno bila pobjeda karijere jer bi ovim skinuo Okadu u main eventu Wrestle Kingdoma nakon 560 dana vladavine s titulom. To bi bio sjajan trenutak, a i realno, zaslužio je Naito.

Vedran Karlić: Na prvi pogled sve izgleda kao trenutak kada Naito ruši prvaka, napokon dobiva svoj trenutak na najvećoj pozornici unutar kompanije. No baš zato što nismo sigurni hoće li se to dogoditi imamo ogroman interes za meč, to i što očekujemo da ćemo dobiti kandidata za meč godine. Može li Okada zadržati titulu nakon godinu i pol? Postoji jedan rekord kojeg nije oborio – onaj s najviše uspješnih obrana titule u jednoj vladavini. Hoće li Okada napraviti nešto potpuno prljavo kako bi zadržao titulu? U ovom meču se svašta može dogoditi. Moje želje idu prema Naitu, ali ako se dogodi suprotno neću biti iznenađen, a niti razočaran.

Filip Stanković: Rijetko će te susresti sa mečom gdje znate i prije početka da će biti odličan. Ne znam što bi se to trebalo dogoditi da ne bude tako. Što se tiče pobjednika, imam osjećaj da bi Naito mogao skinuti napokon Okadu. Imao je odličnu 2016. godinu i ovo bi mu bio samo šlag na tortu. Koliko god Okada imao izvrsnu vladavinu, mislim da bi malo osvježenja dobro došlo.

 

No DQ/No Countout meč za IWGP US titulu: Kenny Omega (c) vs. Chris Jericho

Kenny Omega prošlo ljeto postao je prvi IWGP US prvak. Uspio ju je zadržati u svom posjedu, no onda se pojavio netko koga Omega definitivno nije očekivao. Omega je mnogo puta rekao kako je on najbolji hrvač na svijetu, no jedan čovjek odlučio se suprotstaviti toj misli, a to je Chris Jericho. Jericho se pojavio na ekranu i izazvao Omegu na meč za titulu na WK-u, što je Omega odmah prihvatio. Iako se nije očekivalo da će se Jericho fizički pojaviti sve do Wrestle Kingdoma, ipak se pojavio na jednom showu, napao Omegu i čak ga tom prilikom raskrvario. Par dana kasnije, na press konferenciji, Omega je vratio istom mjerom. Jericho je mnogo puta rekao kako će ovo biti zadnji meč za Omegu, a hoće li tako biti i hoće li Jericho uzeti titulu i time ostati duže u Japanu od samo jednog meča, ostaje vidjeti.

Alen Butumović: Oduševljen sam kako su izgradili ovaj meč. Nisu ga samo jednostavno najavili nego su napravili nešto da ga učine vrijednim i značajnim. Sve što su napravili mi se svidjelo, od brawla na showu, pa do one press konferencije, sve je bilo izvrsno. Mislim kako će ovo biti još jedan ogroman korak naprijed u proširenju prema Americi jer će mnogi fanovi Jericha pogledati ovaj meč da vide o čemu se radi i vjerujem da će nakon njega zavoljeti i cijelu kompaniju. Zanima me kako će ovaj meč funkcionirati i u kojem će smjeru otići, ali s obzirom da je bilo krvi u onoj tučnjavi, vjerujem kako će biti krvi i ovdje. I to bi mogli biti sjajno. Jedva čekam!

Vedran Karlić: Majko mila! Tko bi kazao da će Jericho doći u NJPW? Imali smo naznake da će on i Omega imati meč, ali nitko nije očekivao da će biti na ovoj pozornici. Jedno sjajno video pojavljivanje, nakon toga još bolji napad u ringu te nezaboravna konferencija. U kratkom vremenu napravili su ogroman interes i veoma dobru priču. I dok je prethodni meč ponajprije za japansku publiku, ovaj više cilja na zapadnu publiku. Odlična odluka. I znate što, na prvu loptu izgleda kako Omega zadržava pojas, a mene nešto kopka. Onaj osjećaj da neće zadržati titulu, da će je Jericho uzeti i imati još koji veliki meč u NJPW? Mislite da će odbiti meč protiv Naita, Okade ili Tanahashija ako mu to ponude?

Filip Stanković: Predivno postavljen i izgrađen meč. Nitko nije ni u najluđim snovima očekivao pojavljivanje Jericha u NJPW-u. Oba njihova fizička susreta su bila dobro odrađena i na osnovu toga je postavljena NO DQ stipulacija što je u Japanu rijetkost. U običnim mečevima se skoro sve dopušta, a kako će tek onda pod ovom stipulacijom biti. Jedva čekam da krene, Omega je favorit, ali i Jericho nije bez šansi. Ne mogu ni zamisliti koji bi to osjećaj kod wrestling fanova da Jericho uzme titulu.

IWGP Intercontinental titula: Hiroshi Tanahashi (c) vs. Jay “Switchblade” White

Jay White 2015. došao je u kompaniju i proveo je godinu dana kao young lion (izraz za mladog rookie hrvača). 2016. godine je napustio kompaniju ali se a prošlom NJPW-ovom PPV-u, Power Struggleu, vratio u puno većoj ulozi i izazvao Tanahashija na meč za titulu. Bilo je govora kako Tanahashi neće nastupiti zbog ozljede, ali je izjavio kako će i kroz ozljedu odraditi ovaj meč. 

Alen Butumović: Malo sam skeptičan oko ovoga meča jer nisam siguran kako će publika reagirati na Whitea i koliko ozbiljna prijetnja će on biti Tanahashiju. Vjerujem kako će meč biti zabavan, ali nisam siguran hoće li biti na razini nekih prijašnjih mečeva za IC titulu. I dalje mislim da White još uvijek nije spreman za ovako veliku poziciju i zato mi je drago što ovaj meč neće ići prije main eventa nego će to biti Jericho/Omega. Navijam za to da Tanahashi zadrži titulu, a vjerujem da će se to i desiti.

Vedran Karlić: Nemam pojma što očekivati od Jaya u ovom meču, ali isto tako vidim i jako veliki potencijal tog meča sa strane priče. Mladi lav u svom odraslom izdanju izaziva kralja lavova, čovjeka koji je dobar dio razloga za to što je NJPW tu gdje je danas. Čovjeka koji ga je nosio na leđima zadnjih desetak godina. Ima li ‘starac’ u sebi snage da još jednom pokaže svoj sjaj? Ima li snage da nakon toga još jednom krene i prema glavnom pojasu kompanije? Ili je njegovo vrijeme prošlo. Neću kazati kako je ovo najbolji meč koji je mogao biti za Interkontinentalnu titulu, ali ta jedna velika nepoznanica je dio draži. Kako god bilo, ja ću se kladiti na starog lava.

Filip Stanković: Jay White je veliki potencijal i siguran sam da NJPW polaže velike nada za njega u budućnosti. Vjerujem da će biti kvalitetan meč. Značajna titula je u pitanju, a izazivač nije neko veliko ime za sada i to bi mogao biti veliki problem publici. Reakcije neće biti tolike kao na zadnja dva meča. Mislim da bi nas NJPW mogao iznenadit i dati Whiteu pobjedu kao njegov novi početak.

IWGP Junior Heavyweight titula: Marty Scurll (c) vs. KUSHIDA vs. Will Ospreay vs. Hiromu Takahashi

Ne viđamo često multi-man mečeve u New Japanu, 4-way meč sigurno nismo vidjeli dugo, ali ćemo ga ovdje na Wrestle Kingdomu dobiti i to za Junior titulu. Početkom prošle godine, KUSHIDA i Takahashi borili su se oko titule, obojica su bili prvaci, ali je KUSHIDA na kraju izašao kao pobjednik. Nakon toga se upleo u priču Will Ospreay koji je uzeo Kushidi titulu, a nedugo potom je Ospreayu titulu uzeo Marty Scurll koji je u Japanu tek nekoliko mjeseci. S obzirom kako su trojica bivših prvaka validni izazivači za titulu, New Japan je odlučio napraviti 4-way meč za titulu.

Alen Butumović: Rijetko viđamo ovakve mečeve te samim time ta činjenica čini ovaj meč unikatnim i zanimljivim. Sigurno će biti dosta letenja i vjerujem kako će se ovakav tip meča dopasti japanskoj publici. Sva četiri hrvača su posebna na svoj način, tako da očekujem jedan veoma kvalitetan meč. Mislim da bismo ovdje mogli dobiti novoga prvaka, iako ja to ne bih. U zadnje vrijeme su se prvaci često mijenjali što se tiče ovog pojasa, tako da bih najradije da situacija malo stagnira.

Vedran Karlić: Čim pomislim na meč odmah mi se osmjeh pojavi na licu. Priča meča je odlična, način na koji su svi uzimali priliku Takahashiju pred nosim bio je urnebesan, no sada je on za mene favorit i onaj za kojega ću navijati u meču. Nemamo često ovakav tip meča na cardu, no mislim da je dobrodošla promjena. Mislim kako nas očekuje podosta letenja po ringu i jedna dobra akcija, nadam se kako će se publici svidjeti. No, mislim kako će ovo biti dosta internacionalna publika, puno više nego prethodnih godina.

Filip Stanković: Dobro su postavili ovaj meč. U njemu su jedina četvorica koja su bila prvaci u 2016. godini. Highflying spotova će biti na sve strane. Pobjednik je jako teško odrediti. Tko god pobjedi neću se žaliti.

Hair vs. Hair meč za NEVER Openweight titulu: Minoru Suzuki (c) vs. Hirooki Goto

Suzuki i Goto prošle godine imali su mnogo mečeva te je Suzuki čak bio taj koji je Gotou uzeo NEVER Openweight titulu. Od tog trenutka, Suzuki je uspio preživjeti s titulom, iako je većinski dio tih mečeva pobijedio zahvaljujući svojoj grupici prijatelja zvanoj Suzuki-gun. Ovaj puta, Chaos i Suzuki-gun bit će primorani ostati u backstageu i neće se smjeti uplesti u meč. Još jedna stvar, onaj koji izgubi ovaj meč morat će odrezati svoju kosu. Tko će pobijediti u ovom, vjerojatno finalnom okršaju između njih dvojice?

Alen Butumović: Da budem iskren, nisam zainteresiran za ovaj meč, nakon njihovih mediokritetskih mečeva prošle godine. Tako sam ljut na booking Suzukija jer u svaki njegov meč se uplete Suzuki-gun. Da, ovdje im očito nije dopušteno da dođu, ali tko garantira da se neće pojaviti? Ja sam prilično siguran da hoće. Ako se pak ne pojave, bit ću oduševljen. Goto i Suzuki mogu imati dobar meč, ali neka barem jednom odrade čistu borbu.

Vedran Karlić: Suzuki je morao uložiti svoju kosu (ne samo on) kako bi došao do meča, i to je razlog zašto ću navijati za njega. Bilo bi svetogrđe da nestane onako dobra kosa s njegove glave. I dok to izgleda kao gimmick, u japanskoj kulturi gubitak kose na taj način ima prilično veliko značenje, tako da će taj aspekt dodati dimenziju za domaće gledatelje koja nama zapadnjacima nije toliko poznata. Nadam se kako se zbilja nitko neće umiješati u meč, volio bih vidjeti čisti meč s puno snage i vidjeti tko je bolji.

Filip Stanković: Nisam na prvu bio oduševljen postavljanjem ovoga meča jer smo ih vidjeli već par prošle godine. Kad su stavili hair vs hair stipulaciju i banali CHAOS i Suzuki-gun grupu postao sam sve više zainteresiraniji za meč. Napokon ćemo vidjeti pravog Suzukija bez njegovih kolega. Vjerujem da će meč ispasti dobro, a smatram da pobjedu odnosi Goto. Lakše će Suzukiju pasti da ošiša ono malo kose, nego Gotu.

IWGP Tag Team titule: The Killer Elite Squad (c) vs. EVIL & SANADA

Archer i Smith vratili su se prošle godine u Japan zajedno sa Suzukijem i od tada su lovili titule. Nisu ih uspjeli osvojiti sve do 9. mjeseca kad su napokon postali prvacima. U međuvremenu, EVIL i SANADA osvojili su World Tag League, timski turnir, koji im je zagarantirao meč za titule. Oni su u to vrijeme bili Six-man tag team prvaci te su mislili kako će držati dvije titule odjednom, ali ih je Japan prisilio da brane titule prije Wrestle Kingdoma, a ne na tome showu te su Evil i Sanada izgubili te titule te sada samo imaju priliku osvojiti ove.

Alen Butumović: Nisam pretjerano zagrijan za ono što rade Archer i Smith, ali obožavamo Evila i Sanadu, tako da mislim kako ćemo dobiti jedan solidan meč. Titule bi ipak trebali ići na Los Ingobernablese, Archer i Smith mi nisu nikako zanimljivi kao prvaci, dok su Evil i Sanada genijalni kao tim, tako da bi im titula odlično došla.

Vedran Karlić: Evil i Sanada. Treba li kazati išta više od toga? I dok su oni moji favoriti, u glavi mi mora biti i Bushi koji možda neće biti sretan što je izgubio jednu drugu titulu nekoliko dana ranije. Mislim da ovo neće biti jedan od boljih mečeva, pogotovo što je tu još jedan, po meni zanimljiviji, tag tim meča.

Filip Stanković: Trebao bi biti dobar meč. Evil i Sanada su super i bilo bi dobro kada bi uzeli titule.

Cody vs. Kota Ibushi

Na Wrestle Kingdomu prošle godine, Cody uspješno je odradio svoj debitantski meč za NJPW pobijedivši Robinsona. Od tada, Cody se postavio kao vođa Bullet Cluba, što se istinskom vođi Kennyu Omegi nije baš svidjelo. Bilo je dosta nesuglasica između njih, naguravanja i svega ostaloga, no Cody nije odustao pa je tako uperio pogled prema Ibushiju, Omeginom bivšem tag team partneru. Ovo je izgleda bio potez kojim je Cody htio isprovocirati Omegu koji mu je kazao da se okani Ibushija, ali je ubrzo meč između Ibushija i Codya najavljen za Wrestle Kingdom. Cody je uglavnom bio uspješan u svojim singles mečevima u NJPW-u, ali sada je možda naletio na svog najopasnijeg izazivača do sada.

Alen Butumović: E baš me zanima kako će se ovaj meč odviti i koliko će Ibushi izvući iz Codya. Cody još nije imao dobrog meča u Japanu. No, vjerujem kako će ovaj to biti. Ako se bude malo potrudio, ako ne bude (previše) Bullet Club uplitanja, bit ću zadovoljan. Mislim kako bi Ibushi ipak trebao odnijeti pobjedu ovdje, nadam se kako će 2018. biti njegova godina jer je dobar dio NJPW karijere u zadnje vrijeme proveo kao Tiger Mask i sad se opet vratio u svoju pravu ulogu.

Vedran Karlić: Mnogi kažu kako Cody nije baš imao dobrih mečeva u NJPW, no imao je jako dobre priče. Recimo meč s Okadom za titulu, mene nije oduševio samim događanjima u ringu, ali po pitanju priče, napravili su sjajan posao. Ovdje je priča na prvom mjestu, te ako Ibushi izvuče dobar meč iz njega mogli bi imati nešto vrijedno spomena. Kako god ovo završilo, a po pitanju priče bi čak bilo bolje da Cody dobije, mislim kako vodi prema Ibushi vs Omega u nekom trenutku.

Filip Stanković: Ovdje će se dosta toga pitati Kotu Ibushija. Cody nije loš hrvač, ali nije toj razini kao Kota. Trebali bi smisliti nekakav koncept meča gdje će Ibushi najbolje doći do izražaja. Od svih mečeva, ovdje jedino nije neizvjesno. Ibushi uzima gotovo sigurno.

Gauntlet meč za Never Openweight Six-Man titule: Bad Luck Fale, Tanga Loa & Tama Tonga (c) vs. Taguchi, Juice & Makabe vs. Trent, Yano & Ishii vs. Hanson, Rowe & Elgin vs. Taichi, Iizuka & Sabre

Imat ćemo i Gauntlet meč za Six-man timske titule. Trenutni prvaci su članovi Bullet Cluba, a izazvat će ih 4 druga tima. Neki od njih su i Suzuki-gun, Chaos i War Machine. Meč će ići po standardnim Gauntlet pravilima, započinje s dva tima, a nakon što je eliminiran jedan tim ulazi drugi, tako da će Bullet Club imati puno posla ako žele zadržati titule.

Alen Butumović: Bit će zabavno, vjerujem. Ne bi trebalo biti naporno ili dosadno jer će se timovi brzo izmjenjivati i imao puno dobrih hrvača u meču poput War Machinea, Ishiija, Elgina i Sabrea koji bi trebali učiniti meč zanimljivim. Nadam se da dobivamo nove prvake. Volio bih da to budu Elgin i War Machine.

Vedran Karlić: Elgin i War Machine su moji favoriti u ovom meču, mislim kako će to biti jedan veoma zabavan meč gdje će se ljudi u ringu brzo mijenjati. Isto tako, mislim kako ćemo vidjeti i nekoliko različitih stilova zbog toga.

Filip Stanković: Ima jako zanimljivih imena u meču, kao što su Ishii, Yano, Elgin, Sabre, War Machine i nadam se da neće ispasti loše. Elgin i War Machine bi bili najbolje rješenje za pobjednika, a ne bi volio da Bullet Club retaina.

IWGP Junior Heavyweight Tag Team titule: Roppongi 3K (c) vs. The Young Bucks

Romero i Beretta godinama su bili u timu zvanom Roppongi Vice. Prošle godine u sedmom mjesecu na G1 specijalu, odlučili su otići svatko na svoju stranu. Beretta je otplivao u singles vode, a Romero je doveo dva čovjeka i osnovao novi tim pod svojim menadžmentom, Roppongi 3K, koji čine Sho i Yoh. Nakon par mečeva već su osvojili Junior Tag Team titule. Nedugo nakon toga, Young Bucksi izazvali su ih na meč na Wrestle Kingdomu. Bucksi su mnogo puta držali ove titule, stoga ćemo vidjeti hoće li uspjeti ponovno ih uzeti u svoje ruke ili Roppongi postići ogroman uspjeh i pobijediti Buckse.

Alen Butumović: Mogao bi ovo biti odličan početni meč. Definitivno će biti zabavan i definitivno će zagrijati publiku jer koji to Young Bucks meč ne učini, ali baš me zanima kako će se ova dva tima uskladiti. Nisam još uvijek u potpunosti prodan na ono što sade Sho i Yoh, ali ovo je prilika za njih da se pokažu na najvećem showu godine i da osvoje publiku. Ako planiraju ostaviti titule na njima, pobjeda nad Bucksima je ogroman uspjeh.

Vedran Karlić: Godinama smo prigovarali kako svaki meč u ovoj diviziji izgleda skoro pa isto, bez svježe krvi. E pa tome dolazi kraj, Sho i Yoh imaju priliku pokazati kvalitetu. I to protiv tima koji je držao pojas najviše puta u povijesti, protiv tima kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih tag timova na svijetu. Treba li govoriti uopće o njima, nema što nije kazano o Young Bucksima. Nadam se kako ćemo dobiti vrhunski meč, zbilja me zanima kakva će biti kemija između timova. No, koliko god volio Buckse, nadam se da ovog puta neće ugrabiti titulu.

Filip Stanković: Jako se malo priča o ovome meču, a može ispasti odlično. Sho i Yoh su odlično bookirani za sada. Pobijedili su sve mečeve, pa čak i osvojili Junio Tag Team turnir. Onda se pojavio jedan od najbolji timova u svijetu, Young Bucksi. Meč je previše neizvjestan. Svejedno mi je tko će uzeti, oboji su sjajni

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "NJPW Wrestle Kingdom 12 preview"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*