NJPW Sakura Genesis 2017 recenzija

David Finlay, Jushin Thunder Liger & Manabu Nakanishi vs Hirai Kawato, Katsuya Kitamura & Tomoyuki Oka – **3/4

Čak i nije bilo toliko loše, bilo je nešto više od standardnog New Japan opening meča. Kitamura i Nakanishi su imali zanimljivu sekvencu sredinom meča, a i Finaly i Kitamura nisu bili loši na kraju. Kitamura je bio najbolji čovjek u meču. Nije meč bio uopće loš. Svidio mi se.

Bullet Club (Chase Owens, Tama Tonga, Tanga Loa & Yujiro Takahashi) vs Tiger Mask, Tiger Mask W, Togi Makabe & Yuji Nagata – ***

Još zanimljiviji meč od prethodnoga. Svidio mi se ovaj tim Nagate i ekipe. Nagata i Tiger Mask W su bili najbolji u meču, Nagata je jako udarao, dok je Mask letio na sve strane. Šteta što je sudjelovao u ovako prilično nevažnom meču, a na 45th Anniversary showu se borio za titulu protiv Okade u main eventu. Bullet Club čak i nije bio tolik dosadan ovdje, bili su zanimljivi, ponajprije Tama Tonga. Makabe je odradio odličan hot tag, završnica zanimljiva i pobjeda Bullet Cluba uz malo varanja. Zadovoljan sam.

CHAOS (Beretta, Rocky Romero & YOSHI-HASHI) vs. Suzuki-gun (El Desperado, Minoru Suzuki & TAKA Michinoku) – **3/4

Još jedan prilično dobar meč s efektivnom pričom – ljudi su pokušavali udarati Suzukija što jače, no on im je vraćao dvostruko toliko. Suzuki je bio glavni u meču naravno, njegovi udarci su super izgledali. Zanimljiv brawl i dominacija Suzuki-guna sve do zadnji trenutaka kada je CHAOS preuzeo kontrolu i na moje iznenađenje ostvario pobjedu. Nije Suzuki-gun mnogo izgubio porazom jer su ipak dominirali većim dijelom meču, ali mi je žao što Suzuki troši vrijeme na ovakve tag team mečeve umjesto da dobije neki ozbiljniji meč na PPV-u. Valjda ga čuvaju za Climax.

IWGP Junior Heavyweight Tag Team titule: Suzuki-gun (Taichi & Yoshinobu Kanemaru) vs Jado & Gedo – *1/2

Drago mi je da gledam jedan meč za Junior Tag Team titule koji ne sadrži Roppongi Vice ili Young Bucske. Oba tima su prilično nova u ovoj diviziji. No, kuda baš Gedo i Jado? Zašto baš njih dvojica? Prije godinu dana je ona druga Heavyweight timska divizija bila u užasnom stanju. Sada kada su nju popravili donekle, uspjeli su upropastiti ovu s timovima poput Jade i Gede te katastrofalnim bookingom mečeva. Ovdje se nije znalo tko pije, a tko plaća, akcija je bila svugdje, bilo je apsolutno svega u meču, a skoro ništa nije bilo dobro. Radije bih gledao Bucks/Roppongi Vice još deset puta ove godine nego ovaj meč jednom u životu. Ako ćemo gledati ovo s pozitivne strane, barem ne dobivamo nove prvake svakih 15 dana.

Bad Luck Fale & Kenny Omega vs Tomohiro Ishii & Toru Yano – **3/4

Iako je meč bio prilično dobar, moram priznati kako sam očekivao možda malo više. Meč je više bio komičan nego išta drugo, previše se vrtjelo oko Yana i njegovih gluposti, umjesto da su Omega i Ishii odradili posao. Meč je bio dobar kadgod su Omega i Ishii bili u meču, a na sreću je toga bilo dosta pri kraju. Omega je na kraju uzeo pobjedu za svoj tim što mi se sviđa. Nadam se da će ga uskoro vratiti u priču za titulu.

BUSHI, EVIL, SANADA & Tetsuya Naito vs Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson, Ricochet & Ryusuke Taguchi – ***3/4

Ako već govorimo o kvaliteti, onda je to ovaj meč. Čisti 10-minutni sprint od meča, sjajna akcija od početka do kraja meča, atmosfera je bila odlična te kao i očekivano, bilo je dosta letenja, pogotovo od Ricocheta i ekipe. Taguchi je ovaj puta imao izvrsno izdanje tijekom meča. Publika je odlično prihvatila Ricocheta u ovom meču što mi jako drago. Jedina zamjerka je ta što je Robinson pinnao Naita i onda ga izazvao na meč za Intercontinental titulu. Ništa protiv Robinsona, solidan je kečer i nije bio loš u ovom meču, ali nedavno je dobio priliku za NEVER Openweight titulu i nije baš bio sjajan tijekom meča. Nisam siguran koliko New Japan u ovom trenutku ima koristi od njega da ga želi gurnuti u meč protiv Naita. Po meni je bilo i boljih izbora. Taguchi i Ricochet su recimo mnogo bolji izbori. Jednostavno ne smatram Robinsona toliko dobrim da dobije toliki push.

IWGP Tag Team titule: Hiroyoshi Tenzan (c) & Satoshi Kojima vs War Machine (Hanson & Raymond Rowe) – ***1/2

Za razliku od meča za Junior Tag Team titule ranije u showu, ovaj meč je bio vrlo dobar. Čista zabavna akcija s odličnim timskim potezima i uzbudljivom završnicom. Nikakva upletanja, pokušaji varanja ili neke druge gluposti. Ponekad obožavam gledati War Machine, a ovo je definitivno bio meč u kojem su dali sve od sebe. Hanson je izvrstan i uvijek može podići publiku na noge kada napravi onaj predivan Moonsault. Završnica je imala nekoliko izvrsnih near fallova i na kraju smo dobili nove prvake, što mi se jako sviđa. Ništa protiv Kojime i Tenzana, oni bili također veoma dobri u ovom meču, no Hanson i Rowe su mlađi i zabavniji za gledati, a i obećavaju kao prvaci. Nadam se da će ostati prvaci malo duže jer su unijeli dosta svježine u ovu diviziju ovdje.

NEVER Openweight titula: Hirooki Goto (c)  vs Zack Sabre Jr. – ***1/2

Veoma dobar meč, zaista mi se svidjelo što su radili ovdje. Bilo je bolje nego jedan prosječni Zack Sabre meč koji nakon nekog vremena postane suhoparan s nula emocije. Sabre je ovdje radio odlične zahvate na Gotovoj ruci, ali je Goto također izvanredno odgovarao na sve to. Nekoliko izvrsnih Uppercutova, jedna odlična sekvenca pri kraju gdje je Sabre doslovno krenuo mučiti Gota izmjenjujući na njemu razne zahvate. No, sve bi mi bilo još i bolje da se nije upleo Suzuki-gun koji je pokušao pomoći Sabreu da pobijedi. Shvaćam da su možda htjeli stvoriti zanimljivu završnicu, ali ja čvrsto vjerujem da bi ta završnica bila još i bolja da su odradili čist wrestling meč jer ovo uplitanje nije služilo nekoj svrsi jer je na kraju Goto pobijedio, što znači da ga Sabre nije mogao dobiti niti uz pomoć svojih kolega. Zaista su trebali izbjeći takav kraj ovdje. Svejedno, vrlo dobar meč.

 IWGP Junior Heavyweight titula: Hiromu Takahashi (c) vs KUSHIDA – **

Ovo me poprilično iznenadilo i sada ne znam koju bih ocjenu dao. No, definitivno nisam očekivao ovakav tip meča, iako mi se čak svidio, ponajprije jer New Japan ne radi kratke mečeve od dvije minute, pogotovo kada je u pitanju titula poput ove. KUSHIDA je napao Takahashija prije meča, htio ga je brzo pobijediti, no ovaj mu je kontrirao potez, preuzeo kontrolu i pobijedio za dvije minute. Jako zanimljivo bookiran meč zapravo. Takahashi je stvarno izvanredno bookiran ovdje u New Japanu, nitko mu ne može ništa otkako je došao i u svakom meču izgleda da će ubiti nekoga svojim potezima. Tako je i izgledalo ovdje. KUSHIDA će vjerojatno sada odstupiti kao izazivač, a na njegovo mjesto će doći netko novi, a nakon meča smo saznali i kako će Ricochet izazvati Takahashija na sljedećem showu. Ja se jako veselim tom meču, potencijalno izvanredan meč može biti.

IWGP Heavyweight titula: Kazuchika Okada (c) vs Katsuyori Shibata – ****3/4

Koliko je ovo dobar meč bio, pogledajte i uvjerite se sami. Okada je imao još jedan klasik ove godine i koliko god sam ga prošle godine tijekom G1 Climaxa kritizirao da su mu mečevi postali jednolični, Okada kada hoće napravi spektakl. No, ne smijem zaboraviti drugog čovjeka u meču, a to je Shibata. To je čovjek koji je napokon i zasluženo dobio svoju priliku za IWGP titulu u main eventu showa i pokazao je zašto je jedan od najboljih. Tok ovoga meča je bio izvanredan, kao i sama priča. Shibata je prilično samosvjesno i arogantno ušao u meč, kontrirao je Okadine poteze, pozivao ga na borbu na podu, doveo ga do ludila do te mjere da je Okada prvi morao prekinuti clean break i udariti lakat. I tu je sve krenulo. Krenuli su se sve jače udarati, izmjene laktova su jednostavno bile brutalne, a o šamarima neću niti pričati. Valjda su probudili to nešto u sebi jedan drugom i krenuli su se natjecati tko će jače udariti, ali i tko će uspješno pretrpjeti sve te udarce. Bilo je divno, možda zvuči sadistički, ali je. I onda je došao najbolji trenutak u meču – kada je Shibata lupio Headbutt Okadi koji se čuo! Čuo se otprilike kao kad udarite dvije željezne kugle jednu o drugu. Shibata je time legit raskrvario samoga sebe. I neću dati ovome meču pet zvjezdica samo zato što su malo izgubili momentum u zadnjih par minuta kada je Shibata držao Okadu u zahvatu. Tu je meč dobio malo nepotrebnu stanku, iako su na kraju opet ubacili u veći tempo, Shibata je krenuo udarati Okadu nogama u prsa, nije ga puštao iz ruku, da bi Okada onda kontrirao istom mjerom i s najžešćim Rainmakerom uzeo pobjedu. Ljubitelji New Japan ili ne, ovaj meč morate pogledati. Ako želite vidjeti pravu tuču u kojoj znoj pršti na sve strane prilikom udarca i u kojoj se šamari dijele kao salata na pijaci, ovo je vaš meč. Shibata je dobio priliku u main event sceni i iskoristio je. Sada treba osvojiti G1 Climax i otići u main event Wrestle Kingdoma.

Izvanredan show. Pacing je bio super, kvaliteta mečeva se postupno pojačavala, ništa nije bilo loše, a main event je razvalio. Ako ste kratki s vremenom, pogledajte zadnji meč. No, ako imate vremena, pogledajte zadnjih 5 mečeva.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "NJPW Sakura Genesis 2017 recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*