NJPW: New Beginning in Nagoya (30/01/2021) recenzija

Prvi veći događaj u svetu NJPW-ga nakon Wrestle Kingdom-a. Evo šta ekipa sa ProHrvanja misli o njemu.

CHAOS (Kazuchika Okada and Toru Yano) vs. Bullet Club (EVIL and Yujiro Takahashi)

Danilo Otašević: Prvo, ELP je bio gostujući komentator cele večeri i bilo je pravo osveženje videti ga na toj poziciji. Nije bio nešto posebno kvalitetan, ali je solidno odradio posao. Drugo, nema šta puno da se priča o ovom meču, znate kako izgledaju opener-i na ovakvim programima. Draže bi mi bilo da sam gledao nekog veterana protiv YL-a nego ovo. Okada se ponašao dosta atipično, kao da je bio tu isključivo da probudi publiku. Dobijamo EVIL vs. Okada u nekom trenutku i slagaću ako bih rekao da se radujem tom meču.

5/10

Ivan Sučić: Čisti prosjek u svakom aspektu, ali barem nije trajalo predugo. nedovoljno Yanoa u meču.

Kota Ibushi, Tomoaki Honma, SHO and Master Wato vs. Los Ingobernables de Japon (SANADA, Tetsuya Naito, Hiromu Takahashi and BUSHI)

Danilo Otašević: Slično, ako ne i isto, kao onaj meč sa road programa. Svako se upario sa svojim protivnicima i guraj. Od tih međusobnih sukoba, najbolje mi deluje SHO vs. Hiromu. Jako kratko su imali interakciju, ali je bilo dosta kvalitetno. SANADA je isto imao kraći obračun sa Ibushi-jem i to su jedine dve pozitivne karakteristike meča. Nije bilo loše, samo sam previše puta video ovako nešto.

6/10

Ivan Sučić: Isto kao i prošli meč. Ništa posebno i služi samo za nabijanje hypea za singles mečeve. Barem je u tom naumu bio uspješniji od Okada/EVIL taga. Stvarno se veselim Hiromu/SHO meču.

Hiroyoshi Tenzan vs. Great-O-Khan (loser must retire the Mongolian Chop)

Danilo Otašević: Skeptičan sam bio oko ovih mečeva. Nisam znao šta da očekujem, pa nisam očekivao ništa. Moram da pomenem da mi je bilo fascinantno koliko publiku nije interesovao ovaj meč. To do sada nisam imao prilike da vidim. Plašio sam se da će ovo da se svede na brzu razmenu „mongolian chop“-ova, ali to nije bio slučaj. O-Khan je pokazao malo svog tehničkog umeća, a Tenzan sa druge strane zašto je veteran (čak je uspeo da izvede i moonsault). Kad se sve to sabere, prilično sam indiferentan prema ovom meču, iako priznajem da je kvalitetnije nego što smo svi očekivali. Jako loš booking O-Khan od kada se vratio, zaboravih da kažem.

6/10

Ivan Sučić: Nisam očekivao puno, kao što nitko ne bi s obzirom da je u pitanju Hiroyoshi Tenzan u singles meču u 2021. Na kraju me nije razočarao meč nego jako čudan booking. Ne vidim zašto je Tenzan dominirao većinu meča ako je cilj pokušati iole izgradidi Okinu kredibilnost. Pogotovo ako je plan (kao što smi vidjeli na kraju showa) poslati Oku opet na Tanahashija.

No Disqualification Match: Satoshi Kojima vs. Will Ospreay

Danilo Otašević: Malo iznenađenje. No dq mečevi su obično prozaični. Znate koje spot-ove možete da očekujete i povremeno vas nešto iznenadi. To nije ovde bio slučaj, jer su mečevi sa stipulacijama retkost u ovoj promociji. Pošto su retkost mogli bismo da zaključimo da šta god urade, to bi bila novina. Ali nije to tačno, ovaj dq meč je pri samom vrhu inovativnih dq mečeva koje sam odgledao u poslednje vreme, nezavisno od promocije. Ako bih morao da opišem ovaj meč jednom rečju, rekao bih brutalan. Sjajni spot-ovi u toku trajanja čitavog meča (clothesline na Ospreay-a koji pada na merdevine je favorit) i velika doza neizvesnosti, posebno pred kraj meča. Ovako nešto se i dalo očekivati od Ospreay-a, ali u januaru smo gledali čak dva bitna singles meča sa Kojima-mom i ni u jednom nije razočarao.

9/10

Ivan Sučić: Očekivao sam mnogo, najavom da je meč no DQ očekivanja su samo porasla. Uspjeli su ih premašiti. Hardcore mečevi redovito imaju problema sa pričom i sellingom, svedu se samo na šetanje od jednog spota do drugog. Ovdje to nije bio slučaj, nisu pretjerali s oružjem i svaki put kada su nešto iskoristili imalo je smisla. Pohvale i za dio meča gdje se Ospreay bacio sa kura ringa kroz skale koje su postavili još na početk meča (i na koje sam u međuvremenu zaboravio). Pohvale i za Kojimu koji je pokazao još jednom da su godine samo broj.

NEVER Openweight Championship Match: Shingo Takagi (c) vs. Hiroshi Tanahashi

Danilo Otašević: Iš. Ovaj meč najbolje ilustruje šta podrazumevamo pod terminom „strong style“. Vidim kako sigurno neće biti za svakoga, ali mene je oduševio. Kao što znamo, Tana ima problema sa kolenima prethodnih par godina. U više feud-ova su implementirali tu priču. Sada nije to bio akcenat feud-a, već samog meča. Kakvo tehničko rvanje od obojice, ne mogu da verujem. Obojica su jedan drugom pikilarli kolena. To je bio fokus početnih 10ak minuta. Nakon toga ubrzavaju, vrte se oko finisher-a i prikazuju umor. Pred sam kraj, nekih 7-8 minuta, meč je u potpunosti ekslopirao. Kick-out-ovi na 1, finisher-i i ogromna neizvesnost. Prelepo konstruisan meč. Uzged, napomenuo bih da ovako treba da izgleda „štićenje“ bilo kog rvača, a ne ono što rade neke druge promocije. Tana nam je novi šampion, prvi put u svojoj dugoj karijeri i ako mu daju dominantan reign kao i Shingo-u, ova će titula dobiti novu dimenziju. Sledeći kandidat, Great-O-Khan, koji želi da se iskupi za svoj poraz sa Wrestle Kingdom-a. Namerno sam napisao da je booking O-Khan-a loš. Zašto bi nekog objektivno ovaj meč interesovao? Od kada se oformio United Empire, O-Khan je izgubio dva bitna singles meča (Okada i Tana), da bi sada pobedio veterana koji je pri kraju svoje karijere. Ako ponovo izgubi, postaće irelevantna figura, a sa druge strane, ne gleda mi se O-Khan kao NEVER šampion niti Tana kao tranzicioni šampion. Jako čudna odluka. Svakako, ovaj meč svima preporučujem. NJPW je izdominirao što se tiče kvaliteta mečeva za titule u januaru.

11/10

Ivan Sučić: Pola sata proletjelo za tren oka. Maestralno. Ako vas netko ikada pita zašto gledate kečere, pokažite im ovaj meč. Ne meč koji je na razini nečeg najboljeg u godini, ali meč koji je pokazao sve snage hrvanja kao umjetnosti. Priča meča je bila da su jedan drugome napadali noge, što je omogućilo obojici da pokažu kako dobro sellaju. Mislim da je Shingo šepao kroz većinu meča. Sve što su radili je služilo za postaviti finish, čak i Shingov botch Last of the Dragona je u kontekstu meča izgledao kao odličan selling ozlijede noge, a ne velika greška zbog koje je Tanahashi skoro pimio shoot piledriver. Definitivno MOTN.

Ukupni utisak:

Danilo Otašević: Kvalitetno veče. Ni jedan meč nije bio loš, iako su neki imali dozu booking grešaka. Poslednja dva meča sjajna, ali u dijametralno suprotnim kategorijama. Mnogo bolje nego što sam mislio da će biti.

8/10

Ivan Sučić: Što sam očekivao to sam i dobio, dva odlična meča i neuvredljiv ostatak carda. Pohvale za NJPW koji je kroz ovo sve održao visoku kvalitetu showova, da ne znam bolje pomislio bi i da nema pandemije.

Be the first to comment on "NJPW: New Beginning in Nagoya (30/01/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*