NJPW: G1 Climax 31 – Dan 03 (23/09/2021) recenzija

Nema vremena za priču. Odmah krećemo sa recenzijom.

Tanga Loa vs Yuji Nagata

Alen Butumović: Ovaj meč nije dio turnira. Da pojasnim onima koji možda ne znaju – Tetsuya Naito odustao je od turnira zbog ozljede. Neće imati zamjenu ni ništa nego će njegovi protivnici dobiti dva boda automatski, no svakako će odraditi zamjenski meč. U ovom slučaju je Loa odradio meč protiv Nagate. Poprilično solidan meč, dobili su i više nego dovoljno vremena da naprave nešto. Dominacije Loe na početku je bila naporna, ali onda kad je postalo malo više back-and-forth je postalo bolje. Izuzetno mi je žao što je Naito morao odustati od turnira jer smo samim time uskraćeni par odličnih mečeva koje smo mogli dobiti. Ali mi je drago što ćemo dobiti ovakve zamjenske mečeve i nadamo se da će se Nagata boriti i protiv recimo Ibushiija ili još bolje Ishiija, to bi mogli biti sasvim solidni mečevi. **3/4

Danilo Otašević: Iznenađujuće kvalitetan susret. Tanga Loa treba da se dokaže u singles vodama, a nema boljeg protivnika u te svrhe od Nagata-e. Iako je struktuiran kao YL meč, Nagata je bio brži, snažniji i eksperimentalniji nego obično. Stilovi su se uklopili, minutaža je bila idealna i mnogo mi je drago što se Jado nije uključivao. Sasvim korektno.

6/10

Toru Yano vs. Great-O-Khan

Alen Butumović: Malo ozbiljniji pristup meču su imali nego recimo Yano i KENTA prije nekoliko dana. Solidno odrađeno. Nemam što posebno za reći, osim da je možda trajalo mrvicu kraće. Khan je uzeo pobjedu i time postao jedini u ovom bloku koji za sada ima četiri boda. Klasičan NJPW-ov booking ovdje, vjerojatno će završiti negdje na trećem ili četvrtom mjestu na kraju. **

Ivan Sučić: Smor. Barem nije bilo pola sata, iako ovih desetak nije djelovalo kao puno manje.

Danilo Otašević: Kao što sam reko prošli put, Yano počinje da me smara i taj problem se nastavio. Što je najgore od svega, pokušali su da kombinuju aspekte „pravog“ i komičnog meča, i ta abominacija nikome nije išla u prilog. Bilo mi je simpatičan detalj sa O-Khan-ovom kosom i kako je Yano zavijao dok je bio vezan, no ovo nije pružilo apsolutno ništa novo i inovativno, čak naprotiv. Na kraju ću prestati i da ocenjujem ove Yano mečeve…

2/10

KENTA vs. Yujiro Takahashi

Alen Butumović: Iznenađujuće dobar meč. Yujiro je imao puno bolji performans ovdje nego protiv Ibushija prije par dana. Zato ga evo pohvaljujem jer je uspio jednom ne biti dosadan. Meč nije nužno imao neku posebnu strukturu ili priču, išli su na čistu izmjenu poteza i udaraca što je za njihove prilike sasvim okej. I više nego zadovoljan s obzirom da sam očekivao dosadan meč. ***1/4

Ivan Sučić: Obožavam mečeve s članovima iste frakcije tako da je meni ovo bila čista uživancija. I da je meč bio loš (a nije) svejedno bi uživao. A nije bio loš. Zapravo neočekivano dobar s obzirom tko je u meču. Kenta zna često biti hit & miss, dok je Yujiro generalno samo miss. Nije bilo revolucionarno, niti MOTY contender, ali solidni (u in-ring smislu) undercard mečevi sa smislenom pričom i bookingom su uvijek dobrodošli.

Danilo Otašević: Imam utisak da je ovo moralo da bude bolje, barem što se tiče psihologije. Već neko vreme nam se sprema novi sukob u redovima Bullet Club-a, a Yujiro je svoju stranu odabrao. Do sada nismo imali prilike da vidimo kako ostatak BC-a reaguje na formiranje nove mini frakcije. Pored toga, Yujiro ulazi u meč nakon pobede nad Ibushi-jem i sa Naito-ovim poenima, već nadmašuje svoj prošlogodišnji rekord. Sve su to komentatori ispričali i bilo je tu i tamo nekih situacija u samom meču (kada se Yujiro van ringa iživljavao i kada je odbio da se pozdravi sa KENTA-om), ali nedovoljno. Meč je bio tipičan Yujio meč (što znači nit smrdi nit miriše), ali je KENTA blago popravio prosek, posebno sa ogromnim brojem nearfall-ova pred kraj meča.

6/10

Kota Ibushi vs. Tomohiro Ishii

Alen Butumović: Ovo je moj tip G1 meča. Ne preko 20 minuta, konstanta akcija, brzo tempo, odlične izmjene udaraca. Stvarno odličan meč koji je sadržavao sve što smo mogli očekivati od njih dvojice. Nakon prilično bland početka za Kotu u meču protiv Yujira ovaj meč mu je dobro došao, a Ishii očekivano nastavlja biti na visokom nivou i vjerojatno će završit turnir s najviše odličnih mečeva, bar na mom popisu. Sjajni near fallovi na kraju, Ishii je stvarno imao Kotu u par navrata tako da je izgledao sjajno u porazu. Ono što je zanimljivo je to da su obojica u prvim mečevima pretrpjeli poraz tako da je ovo bila mrtva trka za prva dva boda i na kraju ih je uzeo Ibushi. Loš start za mog favorita u G1, ali tek smo na početku. ****1/4

Ivan Sučić: Kolega je sve rekao. Fantastični nastupi od obojice. Jedini prigovor koji imam je da Ishii nije skupio pobjedu.

Danilo Otašević: Jako dobro. Ako hoćete da se dokažete koliko vredite, nema boljeg protivnika od Ishii-ja. Iako Ishii nije nikada izgubio meč od Ibushi-ja na G1 turniru, Ishii je uvek predstavljen kao neko ko može da pobedi bukvalno svakoga. Ibushi-ju ne ide u prilog to što je imao veliki broj singles poraza u poslednje vreme. Svidela mi se odluka da meč ne bude duži od 20 minuta. Nema potrebe za epski dugim mečevima kada su ova dvojica u pitanju. Fenomenalna razmena udaraca, par sjajnih nearfall-ova i ubitačna psihologija. Meč traje dok neko ne padne, i to se baš i desilo. Ako ovako Ishii nastavi, neće imati loš meč na turniru.

9/10

Shingo Takagi vs. Zack Sabre Jr.

Alen Butumović: Sjajan, ali sjajan meč. Puno više volim kada ZSJ ima meč s nekim čiji stil nije sličan njegovom, nego je više hard-hitting stil kao evo Shingo ili kao recimo Ishii. Takvi mečevi puno bolje funkcioniraju jer nema šanse da budu monotoni pošto je svatko radio svoju stvar i nikad nije bilo dosadno, a išli su gotovo do kraja, tri minute je falilo do time limita. Puno bolji meč za ZSJ-a nego protiv Naita, a trajalo je otprilike jednako. Bilo je strašno puno fantastičnih kontri, ZSJ je svaki Shingov potez pretvarao u neki svoj submission, dok je powerhouse Takagi s druge strane pretvarao sve ZSJ-ove pokušaje zahvata u razne suplexe i slične stvari. Par izvrsnih near fallova u završnici i fantastičan završetak gdje je ZSJ natjerao Shinga na tapkanje, što je stvarno izgledalo kao nešto nadrealno, pogotovo sudeći po reakciji publike. Jako sam zadovoljan mečom. ****1/2

Ivan Sučić: Mislio sam da će ZSJ teško nadmašiti meč s Naitom. Zaboravio sam da je u bloku sa Shingom. Ovo je bilo nenormalno i daleko najbolji meč u turniru za sada. Dapače, za mene je ovo jedan od najboljih mečeva godine. Stilovi su se savršeno poklopili, obojica su imali kontre na svaki potez drugog. Skoro pola sata proletjelo za trenutak. Shingovo tapkanje me šokiralo, stvarno to nisam očekivao. Pogotovo ne na obični armbar, iako je u meču rad na Shingovoj ruci bio prilično konzistentan. Svidjelo mi se i brzo tapkanje čim je ZSJ uhvatio Shinga. Dalo je dojam da je ZSJ jednostavno kroz meč toliko izmorio Shinga da više nije htio riskirati ruku. Pobijeđen i mentalno i fizički. Ne sumnjam da će i revanš za titulu biti jednako sjajan.

Danilo Otašević: Brilijantno. Desi mi se da zaboravim koliko je ZSJ kvalitetan, a onda se dese ovakvi mečevi. Meč sa Naito-om mi se nije nešto naročito dopao zbog nedostatka psihologije, ali ovde su to nadomestili. Shingo se nije borio samo za sebe, već i za Naito-a kojeg je ZSJ povredio. Kada neko proba da igra ZSJ-ovu igru, uglavnom ishod ne bude dobar jer je ZSJ neponovljiv što se tehničkog rvanja tiče. Sa druge strane, kad neko igra svojim „normalnim“ stilom i kada je ZSJ prinuđen da se adaptira na novi scenario, ti mečevi budu najbolji. Već sam spomenuo psihologiju, ali moram još jednom. Nije ZSJ želeo „samo“ da pobedi Shingo-a, već da ga natera da napravi grešku. Drugim rečima, psihički da ga slomi. Slažem se sa Ivanom, ozbiljni MOTY kandidat.

11/10

Ukupni utisak:

Alen Butumović: Za sada najbolji dan itekako. Dobili smo dva odlična meča, što više tražiti od toga. A ni undercard nije bio loš, ne mogu reći da je ijedan meč bio nezanimljiv. Svakako preporučam zadnja dva meča, ostalo ako stignete.

Ivan Sučić: Van Yano meča sve je nadmašilo očekivanja i dobili smo prvi MOTY contender. Najbolji dan za sada.

Danilo Otašević: Jako kvalitetan dan (Yano meč ne računam). Imao sam malo previsoka očekivanja za KENTA/Yujiro meč, ali sve ostalo je poprilično nadmašilo kriterijume. Još jednom da ponovim, odgledajte ZSJ/Shingo meč. Vredi.

8/10

Be the first to comment on "NJPW: G1 Climax 31 – Dan 03 (23/09/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*