NJPW: G1 Climax 31 – Dan 01 (18/09/2021) recenzija

Sa velikim zadovoljstvom vam donosimo recenziju kompletnog G1 Climax turnira. Priključio nam se i kolega Alen, pa očekujte nikad bolje kritike.

Ryohei Oiwa vs. SHO

Danilo Otašević: Nova klasa mladih lavova, uvek zabavano za videti. Ni na koji način se ne razlikuje od standardnog meča ovog tipa, ali mi je bilo impresivno kakvu je reakciju dobio „mlađani“ na dropkick. Evidetno publika trenutno ne podnosi SHO-a, ali će ovakve reakcije pratiti ceo program, što je svakako plus.

5/10

Ivan Sučić: Publika je uživala, nije trajalo predugo i young lion se nije ozlijedio. Više od toga se tražiti ne može. Lijepo je vidjeti nove YL-e.

Kota Ibushi vs. Yujiro Takahashi

Alen Butumović: I evo ga, prvi meč na turniru i odmah prvi upset. Nije loše za početak. Meč je bio rekao bih standardne kvalitete za Yujira, prvi dio meča vrlo spor i suhoparan, ispunjen naravno dominacijom zlokobnog Yujira kojeg publika baš i ne ferma jer mu ništa nije prolazilo kod njih. Naravno onda je uslijedio i Kotin comeback što je malo ubrzalo meč i donijelu kakvu-takvu izmjenu poteza i uzbuđenje. Očekivalo bi se da će možda započeti turnir s nekim malo značajnijim mečom, ali ako ništa drugo, dobili smo iznenadnu pobjedu Takahashija. **3/4

Danilo Otašević: Što bi se reklo: „Prvo pa muško.“ Nisam mogao ni da zamislim da će Yujiro ikada pobediti Ibushi-ja, ali eto i to se desilo. Priznaću da mi deluje da se malo više potrudio za ovaj meč nego inače. Njegovi kapaciteti nisu nešto naročito visoki, ali opet može da odradi solidan meč. Naravno, najbolji aspekt meča je Kota-in povratak, koji se ne razlikuje mnogo od onoga što smo videli u skoro svakom njegovom meču, ali se dovoljno razlikovao, zbog protivnika, da mogu da kažem da je bio dobar. Zanimljiv početak turnira. Sve više i više mislim da će Ibushi uskoro imati heel turn, pa me prilično interesuje kako će to odraditi.

6/10

Ivan Sučić: Pieter se vrati i Yujiro odmah pobjeđuje. Meč ništa posebno, ali prilično dobar za Yujirove standarde. Djelovi gdje je bio u kontroli nisu bili naporni, Kotin comeback je bio dovoljno dobar. Realno meč najviše ovisi o tom šoku gdje Yujiro pobjeđuje Kotu čisto na sredini ringa. I to su sjajno napravili. Ako se ne varam Yujiro je debitirao novi finisher.

Great-O-Khan vs. Tanga Loa

Alen Butumović: Previše vremena su dobili, imam osjećaj da su obojica radili dva poteza čitav meč. Nije bilo grozno i publika je iz nekog razloga bilo puno više uključena u ovo nego u prethodni meč, no bilo je predugo i dosadno. Ne znam puno o Khanu tako da ne znam zašto se on našao u ovom turniru, no zasad mi ne izgleda baš obećavajuće. **1/4

Danilo Otašević: Meč je imao odličnu psihologiju i priču, ali su im dali previše vremena. Sve je funkcionisalo do jednog trenutka, kada maltene svaki aspekt meča biva uništen. Od jako malog broja poteza, preko nepotrebnog uključenja Jado-a, pa sve do nekonstantnog sell-ovanja, retko šta može u drugoj polovini meča da se okarakteriše kao dobro. Doduše, ni za šta nije kriv O-Khan. Početni segmenti su dobro odrađeni. Svideo mi se „trash talk“ i brawl van ringa. Trebalo je biti bolje.

5/10

Ivan Sučić: Previše vremena su dobili i mislim da im je najviše naškodilo neiskustvo. Oki zbog godina, Loi zbog nedostatka singles mečeva. Da je bilo nekih desetak minuta vjerpjatno bi hvalio obojicu i govorio kako su nadmašili očekivanja. Ovako kako je je bilo prilično slabo. Sjajno su otvorili meč, i publika je bila dosta uključena, ali jednostavno nisu znali kako popuniti minutažu i zadržati taj momentum iz otvaranja.

Toru Yano vs. KENTA

Alen Butumović: Ako znate Yana, znate kakav je bio ovaj meč i kakav će vrlo vjerojatno biti svaki njegov meč na turniru. Zabavno u svakom slučaju. NR

Danilo Otašević: KENTA i Yano funkcionišu. Meč je, još jednom, predstavljen kao retrospektiva svih njihovih prethodnih susreta. KENTA je probao da nadmudri mudrog i imali smo par stvarno zanimljivih trenutaka (kada je KENTA vezao Yano-a i šutnuo ga ispod ringa), ali kao što sam rekao za KOPW mečeve, Yano već lagano počinje da bude dosadan. Možda ću naredne večeri bolje reagovati na njegov meč, ali sada mi nije prijao.

4/10

Ivan Sučić: Vrhunac meča je bio Kentino predstavljanje koje je bilo još duže od Yanovog. Van toga Yano meč je Yano meč. Ili vam se sviđa njegov stil humora ili ne. Meni se sviđa, ovo je bilo dovoljno dobro. I najvažnije nije trajalo pola sata.

Tetsuya Naito vs. Zack Sabre Jr.

Alen Butumović: Vrlo dobro, ali ne i odlično. S tehničke strane očekivano vrlo ispoliziran meč što je gotovo uvijek u slučaju Sabreovih mečeva. No van toga meč i nije sadržavao ništa vrlo uzbudljivo. Završni stretch gotovo da nije ni postajao, a ono malo što smo vidjeli sastojalo se od beskonačnih pokušaja Destina i Sabreovih kontri na iste. Selling Naita isto malo upitan. Daleko od toga da nije bio dobar meč, ali imali su njih dvojica i boljih predstava zajedno. ***1/2

Danilo Otašević: Nije ovo bilo loše, posebno ako volite tehničko rvanja, ali nije imalo neke naročite poente. Kao da su se dva rvača neprekidno rvali skoro pola sata, bez nekog reda, smisla i poente. Kontra na kontru na kontru na kontru i konstantna izbegavanja Destino-a. Meč je bio dobar, samo mislim da bi bio još bolji da mu je skraćena minutaža.

8/10

Ivan Sučić: Da su ovdje bila bilo koja druga dva hrvača mislim da ne bi bilo ni približno ovako dobro, s obzirom na strukturu koja je generalno svela na kontru za kontrom. Naito i ZSJ imaju nenormalno dobru kemiju, odličan osjećaj za pacing i savršeno komplementarne stilove hrvanja. Da je meč bio za koju minutu kraći možda bi bio za nijansu bolji, ali tko sam ja da se svađam s publikom koja je se glasala tokom meča usprkos zabrani. Bravo za obojicu.

Tomohiro Ishii vs. Shingo Takagi

Alen Butumović: Očekivano odličan meč i daleko najbolji na showu. Njih dvojica dakako su imali i boljih mečeva od ovoga, ali generalno sam jako zadovoljan. Struktura meča uobičajena za njihove prilike, izmjene udaraca su bile izvrsne. Završni stretch su lijepo izgradili, malo više angažmana publike ne bi bilo na odmet, no dobro. Ishii je uvijek nekako moj dark horse za osvajanje Climaxa, tak će bit i ove godine, pa ćemo vidjeti. ****1/4

Danilo Otašević: Šta reći? Obojicu obožavam. Očekivao sam odličan meč, dobio sam odličan meč. Nema potrebe za bilo kakvom filozofijom, hard hitting meč od prvog do poslednjeg minuta, baš kao što sam i očekivao. Podsetilo me je na Takagi-jevo rivalstvo sa Suzuki-jem, samo što bih rekao da je ovo bilo brutalnije od toga. Powerslam na podu, brutalni superplex i ubitačni lariat-i. Nikome nisu bile potrebne kontre i izbegavanja, već su hteli da vide ko je „veće muško“ u ringu. Sjajan main event.

11/10

Ivan Sučić: Lagani MOTN. Možda je razmaženo reći da se to ovdje i očekivalo, ali išta manje od ovog što smo dobili bi bilo iznenađenje. Stiff meč, izgledalo je kao da se bore za glavnu titulu i žele ubiti jedan drugog, a ne kao prvi main event turnira. Jedini prigovor je predvidljivost. Na dan u kojem su i Ibushi i Naito izgubili, Ishii je imao nikakve šanse da pobjedi prvaka kompanije. I to je prilično velik prigovor s obzirom da je najveći adut Ishiija to što uvijek djeluje kao da može pobijediti bilo koga.

Ukupni utisak:

Alen Butumović: Znalo je bit i boljih početaka za Climax. Nije loš dan, bio je solidan, ali vama koji ćete gledati samo izabrano bih preporučio samo main event. Eventualno ZSJ/Naito ako ste ludi za ZSJ-ovim stilom hrvanja pa će vam se takav meč svidjeti više nego meni. Undercard je bio prosječan.

Danilo Otašević: Solidan početak Climax-a. Jedan izuzetno kvalitetan meč i jedan jako dobar. To je po svim kriterijumima jedno uspešno veče. Ludilo tek kreće, spremite se za vožnju.

7/10

Ivan Sučić: Nemam prigovora. Main event je bio sjajan, meč prije toga također. Jedina slaba točka je bio Oka vs Loa, a i taj meč nije bilo toliko loš koliko je booking stvarno čudan.

Be the first to comment on "NJPW: G1 Climax 31 – Dan 01 (18/09/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*