NJPW G1 Climax 30 – finale recenzija

Taichi, Zack Sabre Jr., El Desperado & Douki vs Hirooki Goto, Toru Yano, YOSHI-HASHI & Tomohiro Ishii

Ivan Sučić: Iskreno su mi nedostajali ovi undercard NJPW tag mečevi. Ovaj je bio jednostavan i zabavan, ZSJ je nosio meč sa Suzuki-gun strane, u Chaosu su svi nešto pokazali. Na kraju ZSJ i Taichi udaraju svoj finisher na Yoshiu, ali Douki kupi pin. Izgleda da bi ZSJ, Taichi i Douki mogli u borbu za NEVER 6-man titule.

Danilo Otašević: Kao i kolegi prilično su mi nedostajali ovi tag mečevi. Posebno kad uzmemo u obzir koliko doprinose razvoju priče. Ovde govorimo o 6 man tag titulama koje evidentno brane aktuleni šampioni protiv ZSJ, Taichi-ja i DOUKI-ja. Prilično ok meč, Toru Yano maltene ništa nije radio skoro sve vreme, a ostali su bili standardni. Meč za titule ima šanse da bude jako zanimljiv.

5/10

Hiromu Takahashi & Shingo Takagi vs Yoshinobu Kanemaru & Minoru Suzuki

Ivan Sučić: Neočekivano odlično, svi su se maksimalno potrudili. Kada su otvorili standardnim Suzuki-gun brawlom van ringa poželio sam preskočiti meč, drago mi je da nisam. Kada su napokon nakon tog brawla vratili se u ring bilo je brzo, s nekoliko savršenih near fallova. Čak je i Kanemaru bio bolji nego inače. Drago mi je i da su nastavili build prema Shingo/MiSu revanšu za NEVER titulu, ali i postavili potencijalni meč za IWGP Jr. Tag titule.

Danilo Otašević: Moj MOTN što se ovih tag mečeva tiče. Čim vidim da se Kanemaru potrudi, odmah mi raste u očima. Glup je bio početak (tj. standardni Suzuki-gun) i mislio sam da će da se fokusiraju (po ne znam koji put) na rivalstvo između Suzuki-a i Shingo-a. To nije bio slučaj, već su veliku većinu vremena proveli Hiromu i Yoshinobu u ring-u. Ova dvojica su uglavnom nastavili da se rvaju sa strane. Dobiamo ponovo Suzuki/Shingo za NEVER titulu (nije mi preterano stalo, iako mislim da će meč svakako biti ok), ali interesantnije mi je bilo što je Hiromu bacio pik na Jr. tag titule.

7/10

Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson, Jeff Cobb & Master Wato vs Jay White, KENTA, Taiji Ishimori & Gedo

Ivan Sučić: Nemam puno za reći. Još jedan neočekivano zabavan meč, s ipak očekivanim krajem gdje Gedo gubi meč za Bullet Club. Svatko je dobio priliku da se pokaže u najboljem svjetlu, kao highlight reel u obliku meča. Na kraju su teasali potencijalni sukob Kente i Tanahashija, ne bi se bunio da imaju meč za IWGP US titulu.

Danilo Otašević: Spot fest, ali jako zabavan spot fest. Face tim je uspeo da ispuca sve svoje najbolje poteze i da pokaže šta zna i ume. Nastavili su i rivalstvo između KENTA-e i Hiroshi-ja ovim mečom i mislim da je to mnogo bolje nego da KENTA krene na Naito-a. Cobb je mnogo lepo ovde izgledao (kada je bacao Taiji Ishimori-ja posebno) i vrlo logično Gedo popija pin. Od početka do kraja vrlo zabavno.

6/10

Will Ospreay & Great-O-Khan vs Kazuchika Okada & SHO

Ivan Sučić: Nadao sam se novom entrance themeu za Willa, ali što je tu je, nije da je Elevated loša pjesma. Odlično otvaranje gdje Okada napada Willa prije zvona. Ovaj meč je u biti bilo predstavljanje nvog Willa i Oke publici, tako da ću se na njih dvojicu i fokusirati. Oka je imao solidan in ring debi, pokazao je jako bazičan movest što nije loša stvar. Mislim da će biti savršen partner za Ospreaya upravo zbog toga, Willova brzina i Okina snaga/bralwanje bi se trebali dobro komplementirati. Što se samog Ospreaya tiče brinuo sam se da će hrvati potpuno isto kao i dok je bio face. Drago mi je da sam bio u krivu. Od početka do kraja meča je radio kao heel, odabrao Shoovu nogu kao metu i fokusirao većinu napada na nju. Imao je par akrobatskih trenutaka, ali daleko od toga da je cijeli meč bio građen oko njih. Meč je završio figure four leg lockom, tako da izgleda da je dobio i novi finisher.

Danilo Otašević: Drago mi je da je za jako kratko vreme, Ospreay uspeo da preuzme svoju novu personu i prilično mu leži. Okada je ovde bio nezainteresovan za sve pare, pa je ispalo maltene nebitno što je Ospreay napustio CHAOS (barem po Okada-inom ponašanju u ring-u). SHO je ovde lepo prikazao tu psihologiju i veliku većinu meča je on sam nosio. Smejao sam se jedno pet minuta kada je O-Khan ispustio prvi vrisak pri izvođenju “mongolian chop”-a. Nisam imao prilike za sada da ga gledam, deluje kao neko sa mnogo potencijala, pa će vreme pokazati šta mislim o njemu. Za sada se radujem njegovom meču sa Okada-om, iako mislim da ponovo neće da se potrudi. Meč se završio “figure 4”-om i prilično sam bio šokiran i impresioniran. Vrlo zanimljivo.

7/10

EVIL & Yujiro Takahashi vs Tetsuya Naito & BUSHI

Ivan Sučić: Meč koji postoji samo da vjerojatno postavi idući meč Naita i Evila. Problem je što je ovo bilo jako dosadno. Partneri obojici su designirani jobberi svojih frakcija tako da ofenzivu koji su oni imali u meču je bilo jako teško shvatiti iole ozbiljno. Dobili su petnaestak minuta u kojima nisu napravili skoro pa ništa. Post meč događanja su bila puno zanimljivija od samog meča.

Danilo Otašević: Kakav idiotizam, ali veliki idiotizam. Ovde čak nije ni bio problem što ćemo da gledamo EVIL/Naito treći put s ocem na jutrenje, nego što je meč bio skoro pa nemoguć za gledanje. Dosadno, sporo, neinventivno. Mislio sam da ćemo posle G1-a da gledamo više BC vs. BC, ne ovo. Yujiro čak nije ni doprineo katastrofalnosti ovog meča. BUSHI je bio nikad gori, a EVIL je radio tri identična poteza ko i obično. Zaradovao sam se da se malo popravio nakon EVIL/SANADA meča, ali nije to u potpunosti bio slučaj. Žestok skip.

2/10

SANADA vs Kota Ibushi

Ivan Sučić: Stvarno nisam priželjkivao ovaj meč za finale, ne jer nešto ne valja s hrvačima, nego jer mi nijedan od njih nije posebno zanimljiv za meč s Naitom (sumnjam da će izgubiti HW titulu prije WK-a). S tim rečenim ovo je bilo fenomenalno, obojica su čak nadišli svoje standardne mane (slab selling za Ibushija, manjak žara za Sanadu) da bi dostavili jedan suludo dobar meč i više nego dostojan kraj za najbolji turnir u hrvanju. Pola sata proletjelo za trenutak. Sve što sam zapravo želio u Sanada/Evil meču sam dobio ovdje. Emocije, jak storytelling, fantastične kontre i novi potezi. Čak su i u završnin trenucima imali 2 za redom kickouta na 2 koji nisu mogli biti bliže 3. Nisu nadišli White/Ishii meč koji za sada ostaje za mene najbolji u ovoj godini, ali nisu bili ni daleko od toga da to urade. Bravo za obojicu.

Danilo Otašević: Iz nekog razloga sam mislio da ovo neće biti kvalitetno i da neće da mi se svidi. Kada na takav idiotski način pristupite ovakvom meču, naravno da ćete grdno da pogrešite. Iako mislim da je taj tehnički deo meča (koji je trajao prvih 15ak minuta) bio malkice duži nego što je trebao, sve ostalo je bilo fascinantno za gledati. Vidne emocije, prelepa psihologija, neverovatne kontre i čak nekoliko neočekivanih poteza. Impresioniran je blaga reč za ovo. White/Ishii mi svakako ostaje favorit što se ove godine tiče, ali ovo je tu negde. Svima iskreno preporučujem da ovo odgledaju. Bravo za obojicu, ni najmanje nisu razočarali.

10/10

Be the first to comment on "NJPW G1 Climax 30 – finale recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*