NJPW G1 Climax 29 finale – recenzija

Nisam gledao cijeli show od meča do meča kao što sam to radio prethodnih godina, no preletio sam preko nekih trenutaka prije finala pa ću ih prokomentirati.

Mox i Juice su dobro postavili stvari za revanš za titulu koji će se dogoditi, možda već na Royal Questu jer Mox bi valjda trebao imati dopuštenje da rade UK evente. Drago mi je da će Juice ponovno imati meč s Moxom jer im je prvi meč bio super, na turniru su imali isto dobar meč, a sad bi ovaj treći trebao zaokružiti čitavu priču.

Suzuki je sašio Okadu i zaradio si meč za titulu. To je ta moć, imaš 20 ljudi koji se mjesec dana bore jedni protiv drugih da bi zaradili meč za titulu, a Suzuki ga mrtvo-hladno dobije u 8-minutnom tag meču. Koliko me sjećanje služi nisu mi se njihovi zadnji međusobni mečevi baš svidjeli, ali pretpostavljam da će ovo biti main event Royal Questa pa bi moglo biti kul.

KENTA U BULLET CLUBU! SHIBATA SE VRATIO! Koliko sam samo ostao oduševljen tim segmentom. Nevjerojatno. KENTA je najprije dobio takav heat da je to strašno. Čovjek je već sada daleko najomrženiji čovjek na rosteru i jedva čekam vidjeti što dalje. I onda Shibata. Ne mogu opisati koliko mi je drago što sam ga opet vidio u akciji i kako baca udarce i onaj fantastičan corner dropkick. Genijalan angle. Nadam se da ovo znači da ćemo vidjeti Shibatu opet kako hrva, pa makar i sa ublaženom verzijom njegovog hard-hitting stila, samo da ga vidim u još nekim mečevima.

Finale – Kota Ibushi vs Jay White: Čitam komentare po Redditu i tako po nekim portalima i vidim da svi dosta luduju i hvale ovaj meč, no moje je mišljenje relativno lošije u odnosu na te ostale komentare. Svakako da se radi o jednom jako kvalitetnom meču, ali ovo možda nije ni u top 10 mečeva ovog turnira, a i otkako gledam Climax, a to je već nekih 4 ili 5 godina, ovo mi je najslabije finale. Čak je i lošije od Goto/Omega meča, a mislio sam da će biti bar na razini tog meča. Priča je bila takva da je White napao Ibushija još jučer nakon meča s Naitom i načeo mu koljeno. Doduše, to koljeno je već doavno načeto, ali je White postavio neke temelje za meč i kako bi se on trebao odvijati. Tako je i krenulo, prilično dobro iako pomalo sporo sa solidnim leg workom kojeg je Ibushi u tom trenutku dobro sellao. No, problem kod Ibushija je taj da čim neki leg work ili nešto slično prestane, odmah prestane i njegov selling. To toliko ne uzimam za zlo u nekim drugim njegovim mečevima, no ovdje mi je to velika primjedba jer ovaj je leg work bio baš okosnica čitavog meča i dio priče koju su pokušali ispričati. No, u završnici je Ibushi baš totalno zanemario selling i to mi je zapalo za oko. Druga primjedba je naravno ta što i u ovom meču nismo ostali pošteđeni ref bumpa, Gedinih uplitanja i sličnog. Iako je jučer White kazao kako će ostaviti Gedu u backstageu, to se naravno nije dogodilo. Naravno, zašto i bi, to je Jay White meč. Ono za što moram stvarno skinuti kapu je atmosfera u završnici koja je bila apsolutno vrhunska i baš je publika tada učinila od meča big deal, puno više nego što je sam meč to napravio. Bilo je nekih sjajnih nearfallova pri kraju meča također. Na svu sreću, Ibushi je osvojio Climax i odlazi u Tokyo Dome da izazove IWGP prvaka. Sve skupa, nisam baš impresioniran, ali čim sam vidio da postoji mogućnost da White ode u finale i kad je onda i otišao, bojao sam da ćemo dobiti ovakav tip meča. I dobili smo ga. Nekima će ovaj meč možda biti super zbog napetosti i atmosfere i to je sasvim u redu, razumijem zašto bi neki rekli kako je ovo bilo izvrsno, ali meni White i dalje ne sjeda u potpunosti baš zbog ovakvih mečeva. Možda će ocjena izgledati čak i malo visoko s obzirom na to koliko sam kritika uputio, ali opet kažem, dosta je atmosfera pridonijela na samom kraju. ****

Generalno mišljenje o turniru dat ću uskoro u malo drugačijem obliku tako da sada neću pisati o tome ovdje.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "NJPW G1 Climax 29 finale – recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*