NJPW G1 Climax 25 – Finale recenzija i generalno mišljenje o turniru

Nakon 18 dana i 90 mečeva, sve se svodi samo na dvojicu! Dragi čitatelji, došli smo do finala ovogodišnjeg G1 Climaxa i sada nam samo preostaje vidjeti tko je to osvojio turnir? Shinsuke Nakamura ili Hiroshi Tanahashi? Tko će osvojiti ovaj prestižni turniru? Krenimo pa saznajmo.

 

David Finlay, Mascara Dorada & Ryusuke Taguchi vs Jushin Thunder Liger, Sho Tanaka & Yohei Komatsu – **1/4

Klasičan NJPW Tag Team meč koji otvara neki show. Ništa previše posebno, ali solidna akcija tokom meča, par dobrih poteza i zabavna završnica. Taguchi je na kraju ostvario pobjedu za svoj tim s Dropkickom. Koliko znam, ovo je zadnji meč za Ligera prije odlaska na Takeover. Sada vrijeme da se polako krene pakirati, a onda sjesti u avion i pravac Brooklyn. Veselim ga se vidjeti ondje. Koliko razumijem Japanske komentatore, spomenuli su par puta WWE.

 

Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Captain New Japan vs Jay White, Manabu Nakanishi & Yuji Nagata – **1/2

Još jedan klasičan Six Man Tag iako za nijansu bolji od prethodnog. Interakcije Nagate i Kojime su bili najbolji dijelovi meča. Dobro su funkcionirali ovdje zajedno. Nagata je bio najbolji u meču sa svojim udarcima. Na kraju Tenzan ostvaruje pobjedu za svoj tim s Anaconda Vice nad Jay Whiteom.

 

Michael Elgin vs YOSHI-HASHI – ***1/4

Ovo je bilo bolje nego što samo očekivao. Vrlo dobar meč. Elgin je stvarno nevjerojatan na ovom turniru. Skoro sa svakim može imati dobar meč ovdje u Japanu. Zabavna akcija tokom cijelog meča, puno lijepih poteza i par dobrih kontri. Elgin na kraju ostvaruje pobjedu sa Spinning Sitout Powerbombom. Neka je pobijedio, definitivno je zaslužio pobjedu za kraj nakon ovakvih izvedba na ovom turniru.

 

Kazushi Sakuraba, Tomohiro Ishii & Toru Yano vs Bad Luck Fale, Tama Tonga & Yujiro Takahashi – **1/2

Sva sreća pa je Ishii bio u ovome meču. Solidan meč, na razini prva dva Six Man Taga. Tipičan meč sve do završnice koja je bila u redu. Moram priznati da sam se prvi puta slatko nasmijao na Yanove fore. Onaj dio kad je odjednom uletio u meč i lupio Low Blow Takahashiju i Faleu i onda se upalio smijati kao luđak je bilo izvrsno. Ishii na kraju ostvaruje pobjedu s Brainsbuterom. Nisam puno primijetio Sakurabu u meču, nekako mi je tih bio.

 

Hirooki Goto, Katsuyori Shibata & Kota Ibushi vs Tetsuya Naito, Togi Makabe & Tomoaki Honma – ***1/4

Ovo se već zove Six Man Tag Team meč. Vrlo dobar meč, ali to smo mogli i očekivati s obzirom da su sva šestorica u meču dobri u najmanju ruku. Lijepa akcija tokom cijelog meča i puno dobrih poteza. Priča i interakcije između Naita i Shibate su odlično odrađene, mislim da bismo mogli vidjeti njihov meč u bližoj budućnosti. Kota Ibushi je s Phoenix Splashom nad Honmom ostvario pobjedu za svoj tim. Poslije meča, Shibata je gušio Naita njegovom majicom, dok su Makabe i Ibushi također imali tučnjavu. Zanimljivo. Možda dva potencijalna meča za idući NJPW event.

 

Genichiro Tenryu je došao u ring i nešto govorio. Gedo je zatim došao u ring i pričao se Tenryuom, no onda se Kazuchika Okada pojavio u ringu i koliko sam saznao, njih dvojica su se dogovorili na meč 15.11. Zanimljivo. Ne znam baš tko je Genichiro Tenryu niti kakav je bio, ali sudeći po publici ovo je veliki meč. Baš me zanima vidjeti ovo.

 

Young Bucks (c) vs reDRagon (IWGP Junior Heavyweight Tag Team Championship) – ***1/2

Vrlo zabavan meč od ova dva odlična tima. Lijepo funkcioniraju zajedno, to se može vidjeti. Puno lijepih i kreativnih poteza u meču. Bucksi su na početku izvodili svoju uobičajenu komediju. Čak je i Cody Hall, koji je bio pokraj ringa, odnio O’Reillya u backstage i tamo ga ostavio da pomogne Bucksima. Reilly se ipak vratio i reDRagoni su napravili svoj povratak. Završnica je bila zabavna i oba tima su ispucavali svoje poteze. Bucksi su pokušali igrati prljavo i udarili su reDRagone titulama, ali su ovi ipak se uspjeli vratiti u meč i osvojili titule na kraju. Sviđa mi se što smo vidjeli promjenu vlasnika ovdje.

 

KUSHIDA (c) vs Ricochet (IWGP Junior Heavyweight Championship) – ****

Ovo je bilo odlično. Nisam gledao njihov prvi meč tako da ne mogu usporediti taj i ovaj meč, no ovo ovdje je bilo super. Brza akcija i mnoštvo lijepih highflying poteza kao što smo mogli očekivati od ove dvojice. Nisam puno gledao Ricocheta u ringu, ali ono što sam vidio bio je odličan i to je ovdje pokazao. Kushida, s druge strane, nastavlja imati vrlo dobru 2015. godinu i ovo je samo još jedan u nizu njegovih odličnih mečeva. Kushida je ovdje radio na ruci Ricocheta kako bi je oslabio da jednom kada ga stavi u svoj Hoverboard Lock bude bolnije. Na kraju je u tome i uspio i Ricochet je tapkao te je KUSHIDA zadržao titulu. Koliko znam, Ricochet je dobio u prvom meču. KUSHIDA je sada uzvratio udarac, što znači da bismo možda mogli dobiti treći meč ove dvojice. To bi bilo dobro.

 

AJ Styles, Karl Anderson & Doc Gallows vs Kazuchika Okada, Michael Bennett & Matt Taven – ***

Zabavan meč. Solidna akcija tokom meča i nešto bolja i brža završnica. Interakcije Stylesa i Okade su očekivano bili najbolji dijelovi ovoga meča. Kao i u svakom meču, vidjeli smo i Mariu koja je pokušavala zavesti Bullet Club. Moram priznati da sam se nasmijao kada je Styles krenuo plesati. Zadnje dvije minute sa Stylesom i Okadom u ringu su bile odlične i na kraju je Styles dobio Okadu sa Styles Clashom. Ovo izgleda znači da ćemo vidjeti još mečeva između njih dvojice nakon što je Styles sada dobio Okadu. Nemam ništa protiv toga. Vidjet ćemo još dobrih mečeva.

 

Shinsuke Nakamura vs Hiroshi Tanahashi (G1 Climax 25 Finals) – ****3/4

I evo ga. Nakon što sam prešao svih 90 mečeva ovog Climaxa, svi ti mečevi su se sveli samo na ovaj jedan meč koji će odlučiti tko je zapravo pobjednik ovogodišnjeg G1 Climaxa. I meč definitivno nije razočarao. Najbolji meč na ovom turniru i jedan od najboljih mečeva ove godine. Imao je sve potrebno. Odličan wrestling, priču, ugođaj, atmosferu i osjećaj velikog meča. Tih 5 faktora su bili vidljivi u ovom meču i to je izvrsno. Krenuli su vrlo klasičnim sporim početkom sa solidnim Mat Wrestlingom. Sredina je bila nešto brža i obojica su ispucavali svoje tipične poteze. Tanahashi je krenuo raditi na Nakamurinom koljeno kako bi oslabio mogući Boma Ye kasnije u meču. To je bilo dobro i svidjela mi se priča u meču oko toga. Obojica su imali svoje klasične povratke u meč i tako gradili meč postepeno prema završnici koja je bila sve što ste htjeli i očekivali od ove dvojice. Zadnjih 10-ak minuta je stvarno bilo izvanredno i obojica su dali sve što imaju kako bi osvojili ovaj turnir. Mnoštvo odličnih poteza, brutalnih laktova i koljena, nekoliko lijepih izmjena i tu se očitovao taj osjećaj velikog meča kada je publika bila na nogama, a Nakamura i Tanahashi su potrošili svu svoju energiju koju su imali i borili se do zadnje kapi krvi. Tanahashijeva taktika ozljeđivanja Nakamurinog koljena se na kraju isplatila i Nakamura nije uspio udariti tako jak Boma Ye koji bi srušio Tanahashija na pod na tri sekunde i Tanahashi je to iskoristio i ostvario pobjedu s nekoliko uzastopnih High Fly Flowova. Navijao sam cijelo vrijeme za Nakamuru da osvoji ovaj turnir, no ipak, iako je došao do zadnje stanice, nije uspio otići dalje i Tanahashi je osvojio turnir. Nisam razočaran, ali isto tako nisam ni sretan onoliko koliko bih bio da je Nakamura osvojio turnir. Žao mi je što je drugu godinu zaredom došao do finala i onda izgubio.

 

Ovo je bio odličan finalni dan. Finale Climaxa definitivno nije razočaralo i meč je bio jedan od najboljih ove godine. Imali smo i odličan meč KUSHIDE i Ricocheta, zabavan meč za Tag Titule i još pokoji dobar meč. 8/10

_______________________________________________________________________________________

Pošto sam pogledao cijeli Climax, dužan sam napisati  mišljenje o cjeloukupnom turniru.

Prošle godine u identično vrijeme kao i ove, započeo je 24. po redu G1 Climax. To je upravo bilo vrijeme kada sam krenuo pratiti New Japan Pro Wrestling. Odmah na početku sam bio impresioniran konceptom turnira i iznenađen količinom dobrih mečeva na jednom mjestu. To me je povuklo da nastavim pratiti NJPW.

Ubrzajmo vrijeme i pređimo na ovogodišnji, 25. po redu G1 Climax. Prošle godine nisam gledao sve mečeve s turnira. Našao bih neku recenziju na internetu i pročitao te odabrao samo dobre mečeve i njih pogledao, a one lošije bih izostavio. No, ove godine sam osjetio dužnost da kao urednik ove stranice pregledam sve mečeve ovoga turnira i napišem pokoju riječ o svakom tome meču. To sam i napravio i nisam se pokajao. Pogledao sam 99 mečeva s ovog turnira. 91 zapravo, ako ćemo računati samo Climax mečeve, ali 99 ako ćemo ubaciti i ovih 8 ostalih mečeva koje sam pogledao na zadnjem danu.

Ovogodišnji Climax je po meni bio vrlo dobar, no nije uspio dostignuti razinu onoga prije godinu dana. Svejedno, vidjeli smo mnoštvo vrlo dobrih mečeva, odličnih trenutaka i pogledati svih 90 mečeva Climaxa je jedno lijepo iskustvo svakako. Nekad je bilo naporno gledati određene koje kada gledaš misliš da su se već dogodili na ovom Climaxu. No, bilo je i onih odličnih mečeva koji su dospjeli na moju listu najboljih mečeva ove godine. Napisat ću sve mečeve kojima sam dao 4 zvjezdice ili više, od najboljeg ka najlošijem.

 

Shinsuke Nakamura vs Hiroshi Tanahashi (Finale) – ****3/4

AJ Styles vs Kota Ibushi (Dan 5) – ****3/4

Michael Elgin vs Tomohiro Ishii (Dan 18) – ****1/2

Hiroshi Tanahashi vs Kota Ibushi (Dan 2) – ****1/2

Kazuchika Okada vs Shinsuke Nakamura (Dan 18) – ****1/2

Kota Ibushi vs Katsuyori Shibata (Dan 7) – ****1/2

AJ Styles vs Hiroshi Tanahashi (Dan 17) – ****1/4

Katsuyori Shibata vs Hiroshi Tanahashi (Dan 13) – ****1/4

Tomohiro Ishii vs Hirooki Goto (Dan 14) – ****1/4

Kazuchika Okada vs Hirooki Goto (Dan 8) – ****

 

Od devedeset i jednog G1 Climax meč, deset njih su našli moje mjesto u listi ****+ mečeva na kojoj zasada imam 43 meča. Deset ****+ mečeva je prilično velika brojka koja zapravo dokazuje koliko mi se ovaj turnir svidio.

Kao i kod svakog turnira, postoje oni dobri igrači i oni ne baš tako dobri pa tako i ovdje postoje wrestleri koji su zasjali na turniru, a postoje i oni koji baš i nisu, pa tako o ponekim wrestlerima imam i nešto za reći.

 

AJ Styles mi se nekako najviše svidio na ovome turniru. Iako nije imao najviše ****+ mečeva na ovom turniru, u svakom meču je bio zabavan i skoro svaki njegov meč je bio dobar. Uspio je izvući dobar meč i iz Toru Yana. Styles nastavlja imati jako dobru 2015. godinu i definitivno zaslužuje svaku pohvalu.

MICHAEL ELGIN! Vjerovali ili ne, Michael Elgin je bio odličan na ovom turniru! Kad sam saznao da će on nastupiti na turniru, prekrenuo sam očima jer sam znao da postoje mnogo bolji izbori od njega da se dovede netko iz ROHa, ali hvala ti Elgine što se dokazao da sam u krivu i što si iznenadio sve, uključujući i mene. Elgin je stvarno zasjao na ovom turniru, odlično se prilagodio Japanskom stilu hrvanja i pružao nam je dobar meč za dobrim mečom. Veselim ga se vidjeti na godinu također.

Hiroshi Tanahashi je također bio odličan na ovome turniru i imao je najviše ****+ mečeva, točnije njih četiri. Uspio je osvojiti turnir, i iako mi je žao što to mjesto nije pripalo Nakamuri, i Tanahashi je u redu izbor.

Tetsuya Naito nije imao baš odličnih mečeva na turniru, ali ono što ga je uzvisilo je bio odličan razvitak njegovog novog karaktera za kojeg je zaslužan nitko drugi njego on. Što se tiče toga bio je briljantan u mečevima.

Shinsuke Nakamura me je u određenim dijelovima pomalo i razočarao. Dio toga je njegova ozljeda lakta koja se dogodila na početku turnira, ali imam osjećaj da je mogao puno bolje u određenim mečevima. Na sreću, probudio se pri kraju i imao je dva odlična meča za kraj, jedan protiv Okade i finale protiv Tanahashija. Iako je malo podbacio, svejedno sam htio da osvoji Climax, ali što je tu je.

Toru Yano…Yano Toru. Koliko god on pokušavao biti zabavan i raditi neke svoje luđačke stvari, meni to dosadi. Možda je dobro u prvom meču, u drugom donekle, ali kad radi jednu te istu stvar u svakom meču, to postane dosadno i naporno. No, nije najgori na turniru barem.

Yujiro Takahashi definitivno dobiva tu ‘čast’ zvati se najgorim wrestlerom ovog turnira. Ovaj čovjek je dosadan u svakom pogledu. Njegovi mečevi su nezanimljivi, publika ga ne šljivi ni pet posto dok on pokušava dobiti bilo kakvu vrstu reakcije i to nije dobro. Koliko god pokušavao biti zanimljiviji, on je još dosadniji.

 

Eto, neki wrestleri su mi se svidjeli, neki nisu, u nekima sam uživao, u nekima nisam no to je tako. No, ono što mogu potvrditi je to da su ovih mjesec dana definitivno bili zabavni i vrijedni gledanja. G1 Climax je definitivno nešto što bi svaki obožavatelj hrvanja morao barem nešto od ovih mečeva pogledati. Čak i ako niste obožavatelj Puro hrvanja i ne gledate NJPW, ovo je za vas polazna točka i odličan način da krenete pratiti NJPW. Nadam se da ste uživali u mojim recenzijama i ako budemo živi i zdravi do iduće godine, veselim se opet pogledati cijeli turnir i podijeliti svoja mišljenja sa svima koji prate ovu stranicu.

 

 

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "NJPW G1 Climax 25 – Finale recenzija i generalno mišljenje o turniru"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*