NJPW: Dominion 2022 (12/06/2022) recenzija

Six Or Nine (Ryusuke Taguchi and Master Wato) and Hiroyoshi Tenzan vs. United Empire (Aaron Henare, Francesco Akira and TJP)

Ivan Sučić: Lijepo je vidjeti Manabua prije meča, barem znamo da je živ. Generični trios meč, ništa posebno. DJelovalo duže nego je zapravo bilo, i to mislim u negativnom smislu. Wato je imao lijep high angle German i Henare je skupio pobjedu za UE na full Nelson. Lagan način da se nastavi graditi prema meču za Jr. tag titule.

Danilo Otašević: Klasičan trios meč kakav gledamo na svakom road programu. Wato se poboljšao u ringu i deluje mi da ima mnogo bolju hemiju sa Taguchi-jem nego u početku. Prvi put sam gledao Akira-u u ringu i delovao je solidno. Henare mi je ostavio najveći utisak. Baš me interesuje kako će da prođe na G1-u. Sve u svemu, generičan meč.

6/10

Los Ingobernables de Japon (Tetsuya Naito, BUSHI and Hiromu Takahashi) vs. Bullet Club (El Phantasmo, Taiji Ishimori and Ace Austin)

Ivan Sučić: Dobra šala prije meča gdje Naito ne shvaća kako funkcionira Aceov štap. Flippy otvaranje, što je bilo dobro. I jako glasna reakcija kada je Ace izvadio drugi štap. Generični heel work, zatim meč poprilično živnuo kada je ušao Hiromu. Nije dugo trajalo nažalost. Brzo ga mijenja Bushi, ulazi i ELP da se upotpuni pad i barem meč kratko nakon toga završava pobjedom BC-a.

Danilo Otašević: Mislim da trenutno u NJPW ne postoji dosadniji lik od ELP-a (možda Fale, ali o tome kasnije). Čim je čovek ušao u meč, publika je utihnula. Hiromu je poboljšao atmosferu meča, ali to nije trajalo mnogo dugo. Austin se lepo uklopio u BC. Još jedan generičan meč, ali za nijansu gori od prethodnog.

5/10

Toru Yano vs. Doc Gallows

Ivan Sučić: Trajalo niti 5 a djelovalo kao 15 minuta. Gallows tukao šakama, Yano trčkarao po ringu. I tako dok Yano nije dobio na roll-up. Totalno nepotreban meč na cardu.

Danilo Otašević: Čemu ovo na ovako velikom PPV-u? I to čak nije bio ni KOPW meč. Yano trči, Gallows ga juri. Low blow i roll up, vidimo se naredni put. Ni r od rvanja.

DUD

NEVER Openweight Six Man Tag Team Title Match: House of Torture (EVIL, SHO and Yujiro Takahashi) vs. Suzuki-gun (El Desperado, Zack Sabre Jr. and Yoshinobu Kanemaru)

Ivan Sučić: Sviđa mi se booking koji traje već dugo u kojem su Suzuki-gun bolji u varanju od HoT-a. Kao i svaki HoT meč bio je overbookani nered, za razliku od skoro svakog HoT meča bio je stvarno zabavan. Kanemaru imao prelijep moonsault, Sho bio fantastičan s varanjem u završnom stretchu i brani titule od Suzukijeve vojske. Palac gore.

Danilo Otašević: Već dugo najavljujem da ću da prestanem da gledam HoT mečeve i nikako. Kako su srozali NEVER 6 man titule… Mečevi za pojas su u jednom trenutku bili jako kvalitetni i povremeno najbolja stvar na šou. Nemam ništa novo da kažem. Klasične EVIL/HoT zafrkancije. Novina je što je heel vs. heel meč, no ni to nije mnogo pomoglo. Skip.

3/10

IWGP Tag Team Title Match: Bullet Club (Chase Owens and Bad Luck Fale) vs. United Empire (Great-O-Khan and Jeff Cobb)

Ivan Sučić: Nije da sam priželjkivao da ovaj BC tim dugo drži titule, i drago mi je da su na kredibilnom timu, ali isto tako ovo brzo prebacivanje titule nikome ne čini uslugu. Oka i Chase otvorili tehnički. Nažalost to prekida Fale i kreće poprilično dosadna dominacija BC-a. Nakon toga Jeff je bio zaslužan za više-manje sve što je valjalo, i na kraju donosi i pobjedu za UE. Nakon meča Rocky Romero napada UE tim i ne bih imao ništa protiv Roppongi Vice vs UE meča na Forbidden Door.

Danilo Otašević: Nije tajna da NJPW već neko vreme ima problem sa tag timovima u obe divizije, ali kada sam video ko trenutno drži pojaseve, bukvalno nisam mogao da verujem. Fale? Doista? Za Chase-a mi je nekako i jasno. Imao je čovek momentum nakon prošlogodišnjeg G1-a. Sve u svemu, najbazičniji tag meč koji možete da zamislite. Interakcije između Cobb-a i Owens-a su bile zanimljive, ali sve pada u vodu kad uđe Fale. Makar smo dobili kredibilan tag tim šampione i nadam se da će duži vremenski period da drže pojaseve.

5/10

Interim AEW World Title Eliminator Tournament: Hiroshi Tanahashi vs. Hirooki Goto

Ivan Sučić: Slabašan uvod gdje su samo nizali poteze. Naznake nekakve priče s dragon screwom od Tanahashija, ali meč nije trajao dovoljno dugo da se to razradi kako spada. Da je bilo duže možda bi i napravili nešto, ali ovako kako je prilično sam razočaran. Barem dobivamo Mox vs Tanahashi.

Danilo Otašević: Uf što je ovo bilo dosadno. Meč između njih dvojice ne može nikada da bude loš, ali opet sam očekivao malo više. Ipak je šansa za titulu u pitanju. Nikakva priča, samo potezi. Pred kraj je Hiromu probao nešto da uradi sa Goto-ovim kolenom, ali prebrzo nakon toga se meč završio. Nedorečen meč i priznaću da sam malo razočaran.

6/10

NJPW King of Pro-Wrestling Title 10 Minute Unlimited Pinfall Scramble Match: Shingo Takagi (c) vs. Taichi

Ivan Sučić: Iznimno predvidljiv, ali i iznimno zabavan meč. Unutar deset minuta tko skupi više kumulativnih sekundi pina je pobjednik. Kroz sredinu meča Shingo se dobro odvojio, pred kraj je izgledalo kao da se Taichi vraća da bi mu na kraju nedostajala samo jedna sekunda. Očekivao sam da će raditi brz tempo s puno roll-upa, ali ovo je zapravo bilo bliže nekom klasičnom stiff meču za NEVER titulu, i nisu ubrzali sve do kraja. Sjajno.

Danilo Otašević: Prvi KOPW meč koji mi se svideo. Neverovatno. Čim Yano ne drži trofej, onda makar poznoji naznaka da će da bude pristojan meč. I bio je i pristojan i zabavan. Jako zabavan gimmick gde su se obojica jako dobro snašla. Shingo je već u početku stekao prednost, ali nije se ni jednog trenutka preterao odvojio, pa je meč bio neizvestan do poslednje sekunde. Čak je u toj poslednjoj sekundi Taichi imao šansu za pobedu. Nisam fan gimmick mečeva, ali ovo mi je prijalo.

7/10

NEVER Openweight Title Match: Tama Tonga (c) vs. Karl Anderson

Ivan Sučić: Još jedan meč u kojem sam očekivao više, iako ne znam zašto. Sporo, predvidljivo, solidno za nekakav undercard tjednog wrestling showa, ali ne ovdje. Imali su drugu najdužu minutažu dana i nisu s njom napravili ništa posebno. Stvarno mislim da obojica mogu bolje. Također sam se nadao dužem reignu za Tamu, ali izgleda da NJPW želi što jači BC na putu prema Forbidden Dooru.

Danilo Otašević: Najveće razočaranje ovog programa je svakako činjenica da je Tama izgubio titulu. Mislim da je to bila jako loša booking odluka, ali šta je tu je. Iako Karl nije na svom vrhuncu već neko vreme, očekivao sam bolji meč. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog toga što je Karl bio mentor Tama-i. Komentatori su to spomenuli, ali u samom meču se to nije videlo, Kao i meč između Goto-a i Tanahashi-ja, ni ovde nije bilo nikakve priče. Brawl na početku meča je bio zabavan, ali ništa što do sada nismo videli. BC još jednom odnosi pobedu.

6/10

IWGP United States Heavyweight Title Match: SANADA vs. Will Ospreay

Ivan Sučić: Dosta akrobatski meč, što bi se ovdje i očekivalo, iako nisu pretjerali s diveanjem. Zapravo samo jedan mi pada na pamet, kada je Ospreay izveo nekakav salto s vrha konopa van ringa. Imali smo i jednu lijepu kontru Sanade gdje je Powerbomb pretvorio u Frankensteiner. Također je imao i sjajan sell na jedan hook kick od Ospreaya u ozlijeđeno oko. Inače stoični Sanada izgledao i zvučao kao da ga je upucalo. Za kraj brutalan Hidden Blade i Stormbreaker od Ospreaya za pobjedu. Ne sumnjam u sukob njega i Juicea kad se Juice vrati, to bi isto trebalo biti dobro.

Danilo Otašević: Jako kvalitetan meč. Prvo bih pohvalio što nisu preterali sa minutažom. Mečevi za US titulu ne trebaju i ne moraju da imaju minutažu kao mečevi za glavnu titulu. Jako akrobatski meč. Vreme mi je bukvalno proletelo. Nisu preterivali sa akrobacijama i bilo je sell-ovanja, pa ne bih mogao ovo da okarakterišem kao spotfest. Naredni izazivač je vrlo verovatno Juice i jako me raduje taj susret.

9/10

IWGP World Heavyweight Title Match: Kazuchika Okada (c) vs. Jay White

Ivan Sučić: Jay još jednom pokazao zašto je među najboljima ikad. Da se odmah ogradim, nije da Okada nije radio ništa. Ali nije radio ništa što nije standardni big match Okada. I to je bilo savršeno za priču koju su htjeli. Jay se koncentrirao na rebra i leđa Okade. Sjajan plan protiv lika kojem je gimmick da pobjeđuje na nadljudsku staminu i izdržljivost. Dodatni bodovi što Okadina ofenziva (primarno dropkickovi) ošetućuju ta već načeta područja. To dovodi do toga da što meč duže traje za promjenu je Okada taj koji je u problemima. Negdje kroz sredinu je Jay još napao i noge Okade i imamo sjajan spot u kojem se raspadajući Okada mora vući do konopca dok ga Jay drži u figure four. Ako meč ima manu to je da smo za kraj dobili standardno NJPW-ovsko kontriranje finishera u finishere. Bilo bi mi draže da smo imali konkretan trenutak za Bladerunnera, a ne “samo” kontru. Ali to je dlaka u jajetu. MOTN i za mene MOTY kandidat.

Danilo Otašević: Majstorski određno. Jay je još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih rvača današnjice. Perfektnu priču su odradili u ringu, a nisu oštetili ni Okada-u ni White-a. U suštini, prvih 20tak minuta je White bio u potpunoj kontroli. Fokusirao se na Okada-ina rebra i leđa i na taj način pokušao da spreči veliki deo njegove ofanzive. Čak i pri izvođenju najobičnijeg dropkick-a, padate na rebra. Iako je imao meč u svojim rukama, delovalo je kao da će Okada da se vrati u svakom trenutku. I pri kraju meča i jeste. Probao je da odradi svoje standardne manevre, ali kada je video da ga to previše “košta”, probao je da meč završi sa čuvenim money clip-om. Prvi put je White uspeo sam da se izvuče, drugi put je imao asistenciju. Iako deluje zbunjeno, White ponovo preuzima kontrolu i sa mnogobrojnim hold-ovima stvara dodatan pritisak Okada-inim leđima. Čak je uspeo i da malo isprovocira Tanahashi-ja koji je bio na komentatorskoj poziciji. Završnih 5 minuta, čista perverzija. Razmena finisher-a takvom brzinom da je samo jedna sekuna odlućivala ko će biti pobednik. White odnosi pobedu i postaje prvi “pravi” grand slam šampion. Kada je Okada uzeo titulu, mislio sam da će reign da mu bude mnogo duži, ali posle ovakvog MOTY kandidata, nemam problem što se završio.

11/10

Ukupni utisak:

Ivan Sučić: NJPW je imao boljih evenata. Samo ove godine je imao boljih evenata. I podosta mečeva je ovdje bilo poprilično ispod neke očekivane razine, što kompanije što samih ljudi u ringu. Ali lagao bi kad bi rekao da nisam uživao u showu. Pogotovo u drugoj polovici s bitnijim mečevima.

Danilo Otašević: Očekivano, PPV nije pokazao šta sve NJPW ume i može, ali mislim da se štede za FD. Poslednja dva meča sjajna, a drugi deo eventa mnogo bolji od prvog. Preporuka za main event.

7/10

Be the first to comment on "NJPW: Dominion 2022 (12/06/2022) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*