NJPW: Dominion 2021 (07/06/2021) recenzija

Kriv sam, kasnim preko mesec dana, ali evo konačno recenzije Dominion-a. Svašta se izdešavalo u međuvremenu i svašta treba da se odgleda, pa da ne bih traćio vreme, hajde da odmah krenemo sa utiscima.

CHAOS (SHO, YOSHI-HASHI, Tomohiro Ishii and Hirooki Goto) and Hiroshi Tanahashi vs. Bullet Club (EVIL, Chase Owens, Yujiro Takahashi, Taiji Ishimori and El Phantasmo)

Kao što to obično biva, prosečan meč za početak večeri. Hiroshi sjajno funkcioniše u CHAOS družini i umnogome doprinosi kvalitetu mečeva. Bullet Club još uvek juri 6 man pojaseve, pa se priča oko toga nastavlja. Jr. akcija je bila među najsvetlijim momentima ovog meča, ali kao što već rekoh, ništa posebno. Radujem se odbrani 6 man titula. Svaka odbrana u poslednje vreme je bila žestoko iznad proseka, pa isto očekujem i od ove, mada me plaši što je EVIL u meču jer znamo kako olako ume da svede meč na čist mediokritet.

5/10

Los Ingobernables de Japon (SANADA, BUSHI and Tetsuya Naito) vs. Suzuki-gun (Zack Sabre Jr., Taichi and DOUKI)

Pojma nisam imao da L.I.J. juri tag pojaseve, ali ako je ovaj meč bilo kakva indikacija onoga što sleduje, biće sjajno. Iako je akcenat bio na rivlastvu vezanom za tag pojaseve, Jr. akcija je bila nikad bolja. BUSHI se u ovom meču više potrudio nego u celom Best of the Super Jr. turniru. Uz to, imali smo prilike da gledamo dobru stiff akciju između Naito-a i Taichi-ja i sjajno tehničko rvanja između ZSJ-a i SANADA-e. Naravno, tu je bilo i neizostavni brawl van ringa. Sve zbog čega volim Suzuki-gun je bilo prisutno u ovom meču.

7/10

IWGP Junior Heavyweight Title Match: El Desperado (c) vs. YOH

Već je neko spomenuo goreći problem sa Jr. divizijom, a argument se svodi na to da pokušavaju da simuliraju Heavyweight diviziju u smislu dužine mečeva. U poslednje vreme je taj problem relativizovao mnoge mečeve koji bi bili sjajni da su 10tak minuta kraći. Isti argument se ovde može primeniti, s tim da je ovo bio dobar meč, ali loša odbrana. Šta pod tim imam u vidu? Aktuelni šampion nije imao defanzivu, već je meč konstruisan na taj način da izazivač deluje opasno i nadmeno. Despy nije pokazao mnogo, sem već etablirane beskrupuloznosti. Posle ovog meča je YOH mnogo porastao u mojim očima. Često čujem argument da je SHO bolji rvač, a YOH bolji šoumen, no ovde smo videli sjajnu kombinaciju high flying-a i tehničkog rvanja. Sve ono što dobar Jr. rvač treba da ima. Iako sam dugo gajio iluziju da će SHO u nekom trenutku postati šampion, nakon ovog meča bih pre rekao da je to YOH-ova budućnost. Moglo je biti bolje, no nemam nekih većih zamerki.

8/10

Kota Ibushi vs. Jeff Cobb

Po mom skromnom mišljenju, MOTN. Svaki član United Empire-a (ne uključujem Ospreay-a iz očitih razloga) je pokušao sebe da predstavi kao pretnju. To nije uspelo ni O-Khan-u, ni Henare-u, što zbog booking odluka, što zbog kvaliteta rvanja, no Cobb tu predstavlja izuzetak. Od kada je postao član opake ekipe, imao je ogroman niz pobeda (posebno u  tag mečevima) i predstavljen je kao realna pretnja za titulu. Sa druge strane imamo Ibushi-ja. Propustili su priliku da postane heel, nakon onog „skandala“ oko spajanja titula, no videvši reakcije publike na ovaj meč, deluje mi kao da mu se stara slava lagano vraća. Meč je bio maestralan. Stravično neizvestan sa ogromnim brojem riskantnih poteza. Obojica su podjednako zaslužni što je ovaj meč bio tako dobar. Završnica je bila najbolji deo celog meča. Pohvalio bih i komentatore koji su ovom meču povećali status i objasnili mesto na card-u jer je tehnički ovo bio no 1 contendership meč (iako to nigde nije eksplicitno rečeno). Uživao sam od prvog do poslednjeg minuta. Preporuka za ovaj meč.

10/10

IWGP World Heavyweight Title Match (vakant): Kazuchika Okada vs. Shingo Takagi

Lomim se kao ličnost dok pišem ovu recenziju. Moj omiljeni rvač u celoj promociji je postao šampion, a ipak ne mogu da se rešim utiska da je ovo moralo da bude bolje realizovano. Sve mi je jasno. Ospreay se povredio i pod hitno su morali da krunišu novog šampiona. Nisam čak ni protiv izbora kandidata jer oni to realno i jesu bili. Problem je booking i problem je Okada. Više booking doduše. Slična stvar kao i Jr. meč, samo još gore. Okada nije imao nikakvu ofanzivu 2/3 meča. Čak i kad je imao bilo je jadno ili odvratni money clip ili par loše realizovanih tombstone-a. Shingo je dao sve od sebe. Meč ulazi u konkurenciju za jedan od najstiff mečeva koje sam imao prilike da vidim. Kada je pred kraj meča, Shingo odradio rainmaker Okada-i, bukvalno sam mislio da mu je otkinuo glavu. No retko ko može da uživa u ovako jednodimenzionalnom meču, posebno kada je za titulu i posebno kad traje koliko traje. No, završnica je poboljšala utisak. Jeste da nije trajalo mnogo, ali i ta 1/3 je pokazala kakav bi ovaj meč mogao biti. Iako sam uglavnom protiv toga, čak mislim da bi ovaj meč bio bolje izgledao da je imao standardu NJPW formulu. Bilo je elemenata toga, svakako, ali nedovoljno da osetim bilo kakvu neizvesnost u ovom meču.

8/10

Ukupni utisak:

Dobar Dominion, ne samo zbog neospornog kvaliteta mečeva, već i zbog najave sledećih feud-ova. Bullet Club ide na 6 man titule, kao i na Jr. tag titule (ELP i Taiji), a Taiji je izazvao Despy-ja na meč. SANADA i Naito su sledeći kandidati za tag titule, dok je Ibushi prihvatio Shingo-ov izazov za titulu. Očekuje nas bogato leto.

8/10

Be the first to comment on "NJPW: Dominion 2021 (07/06/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*