NJPW Dominion 2019 recenzija

New Japan je odradio svoj ovogodišnji Dominion. Vidjeli smo par novih prvaka, nekoliko najava za Climax i pokoji dobar meč. Ostatak pročitajte u nastavku naše recenzije.

Jon Moxley vs. Shota Umino

Alen Butumović: Dobro odrađen meč koji je tekao otprilike kako sam i očekivao. Nije bio potpuno jednostran meč nego je Shota dobio par ofenzivnih poteza, ali Mox je većinom sve s lakoćom kontrolirao i na kraju uzeo meč. Svidjelo mi se kako je Mox nakon meča uzeo Shotu i pomogao mu da ode do backstagea, to je jedan ovako dosta zanimljiv potez, pogotovo za Moxa. Ali ono što je puno važnije od svega toga je najava Moxa za G1 Climax. Nisam to očekivao, ali ovo će mu možda biti zadnja prilika da odradi taj turnir jer kad AEW krene s tjednim showom, na godinu neće imati vremena provesti punih mjesec dana u Japanu. Ali sada jedva čekam jer znači da ćemo dobiti sve one mečeve između Moxa i ostalih koje smo priželjkivali. **1/2

Vedran Karlić: Otpriilike sve što sam očekivao sam i dobio. Umino je dobio nešto poteza, no Moxley je bio dominantan, lako dobio, najavio G1 i imao gestu kada Umina vodi u svlačionicu.

Kristijan B: Solidan opener, baš onakav kakav je i tebao biti. Lagana pobjeda za Moxleya, uz pokoju ofenzivu mladog Umina. Ipak najvažnija stvar se dogodila nakon meča, gdje je Moxley najavio nastup na G1 Climax turniru. Svidjelo mi se i to što je Mox otpratio mladog Uminu prema backstageu, s obzirom da je heel.

Satoshi Kojima vs. Shingo Takagi

Alen Butumović: Dobar meč. Moram priznati da sam očekivao malo manje ofenzive za Kojimu u ovom meču, ali je ispalo je kontrolirao dobrim dijelom meča. No, ono što mi je drago je to da je Shingo uzeo pobjedu i da nastavlja dalje s odličnim bookingom. I užasno mi je drago što su i njega stavili u Climax jer me baš interesira kako će se uklopiti s heavyweightima. No, drago mi je da su iskoristili tu činjenicu koliko je Shingo sada vruć nakon onog turnira i onako dobrog finala te ga stavili u turnir. Ovo obećava sve više i više. ***

Vedran Karlić: Kojima je već u godinama i njemu pobjeda ništa ne znali, no znali puno za Shinga, koji je imao fantastičan G1. Jedan poraz ga nije usporio, i to je pokazao u ovom meču. Bolji nego prethodni.

Kristijan B: Za Takagia slijede samo odlične stvari. Nakon fantastičnog BOSJ turnira, i ovdje je pokazao da može održati jedan malo drugačiji meč, a pritom jako dobar. Kojima ima 48 godina, ali Japancima je to samo broj. Vrlo dobar performans obojice.

Jushin Thunder Liger & YOSHI-HASHI vs. Suzuki-gun (Minoru Suzuki & Zack Sabre Jr.)

Alen Butumović: Meč je bio upravo ono što sam očekivao, klasičan Suzuki-gun meč s njihovim kerfekama i istom strukturom kao i u svim ostalim njihovim mečevima. No, interakcije između Suzukija i Ligera su bile dobre i fino su me nahajpali za njihov potencijalni meč, pogotovo kada su Hashi i Liger uzeli pobjedu pa je ljutiti Suzuki krenuo bacati stvari oko ringa. **3/4

Vedran Karlić: Tag tim koji je postavio ne jedan nego dva singles meča. Jako dobro odrađeno po pitanju bookinga, ali ništa posebno kada je meč u pitanju.

Kristijan B: Sam meč mi nije bio nešto poseban, ali priča koju su ispričali Liger i Suzuki mi se jako svidjela. Dobra odluka da su Liger i YOSHI-HASHI uzeli pobjedu, jer sada možemo očekivati singles meč Suzukia i Ligera.

Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson & Ryusuke Taguchi vs. Bullet Club (Jay White, Chase Owens & Taiji Ishimori)

Alen Butumović: Dosadnjikav meč, nisu imali moju pozornost većinu vremena uopće, nije mi bilo zanimljivo jednostavno. Rekao bih da je pobjeda za Tanu i ekipu bila očekivana. **

Vedran Karlić: Mislim kako mi je ovo bila najlošija stvar na cardu, nije se baš puno toga dogodilo.

Kristijan B: Jedan obični filler meč. Nije bilo ništa zanimljivo, ali nije bilo niti loše. Mogao je i koju minutu kraće trajati, ali neću im zamjeriti.

NEVER Openweight Championship: Taichi (c) vs. Tomohiro Ishii

Alen Butumović: Jako, jako dobar meč, mnogo bolje nego što sam očekivao. Nikad ne polažem previše nade u Taichijeve mečeve, ali ovdje je skoro pa briljirao uz klasično sjajnog Ishiija. Malo jesu krenuli sporo i mislio sam da će nakon ref bumpa stvari postati samo još gore i da će biti dosta overbookinga, ali odradili su jednu čistu završnicu sa sjajnim nearfallovima i na kraju fantastičnim trenutnkom gdje Ishii osvaja NEVER titulu nakon dugo vremena. Sjajan trenutak zaista i sad se samo nadam da će je držati duže vrijeme. ***3/4

Vedran Karlić: Krenulo je sporo, imalo sporije i rekao bi da idu unazad, a onda je meč polako počeo ubacivati u brzine. Nije došao do zadnje pošto je nakon par lijepih sekvenciji Ishii uzeo titulu. Do sada najbolji meč na cardu.

Kristijan B: Malo su sporije krenuli, ali odlično su završili. Nisam polagao velike nade za ovaj meč, ali dečki su me ugodno iznenadili. Jedna lijepa sekvenca Taichia na sredini meča, me jako zainteresirala i ostavila u pozitivnome šoku. Ref bump je bio dobro odrađen, iako sam bio skeptičan oko toga. Drago mi je što je Ishii osvojio titulu.

IWGP Tag Team Championships: Guerrillas Of Destiny (Tanga Loa & Tama Tonga) (c) vs. EVIL & SANADA

Alen Butumović: Kakav naporan meč, ali stvarno naporan. Ovaj puta Evil i Sanada nisu mogli izvući ništa iz Tonge i Loe jer su bili smrtno dosadni, a kontrolirali su većim dijelom meča, tako da onda možete pretpostaviti kvalitetu istoga. I uz sve to se upleo dosadni Jado samo da bi ga Bushi sredio. Malo nepotrebno. A kao šlag na tortu su još Loa i Tonga zadržali titule. Po meni grozna odluka, nikako mi ih se ne gleda kao prvake i nije dobro da znati da ću se morati nagledati još ovakvih mečeva u ovoj diviziji sve dok su oni prvaci ili dok se vrte oko titula. *

Vedran Karlić: Nije ovo bilo loše, ali nije bilo ni dobro. GoD su mi super likovi, dok ih ne moram gledati u ringu. Nije da su loši, jednostavano su mi dosadni. A ovog puta niti EVIL i SANADA nisu bili na višem nivou. Dodajte sve overbookiranje i imate jedan prilično zaboravan meč.

Kristijan B: Vjerojatno najgori meč na showu. Dosadan je bio čitavo vrijeme. EVIL & SANADA uopće nisu kliknuli s Tamom i Tangom. Kemija nula. Dok je u prošlom meču ref bump i pomogao, u ovom je definitivno odmogao. Loše.

IWGP Junior Heavyweight Championship: Dragon Lee (c) vs. Will Ospreay

Alen Butumović: Definitivno se osjetilo da su smanjili tempo u odnosu na Ospreay/Shingo meč s finala, ali to je potpuno razumljivo jer da je Ospreay još jednom odradio takav meč, ne znam bi li uopće on to mogao preživjeti. Ovo je bilo sasvim po mjeri, nisu silili veliku količinu poteza niti su išli do kraja u bilo kojem trenutku i iako je tempo bio uvijek nekako ujednačen i bilo je puno većih pauza između poteza nego u BOSJ finalu, svejedno smo dobili par ludo povezanih sekvenci. I da se razumijemo, svejedno govorimo ovdje o fantastičnom meču. Pobjeda Ospreaya me malo iznenadila, moram priznati, ali idemo vidjeti što će sada napraviti s ovom njegovom vladavinom. Premda bih ja radije volio da je Lee zadržao titulu, no Will apsolutno briljira i po pitanju zasluge tu nema dvojbe. ****1/2

Vedran Karlić: Zblja mi je drago što nisu probali nadmašiti BOSJ finale, nego su išli malo sporoji. Meč u kojem smo vidjeli par vrhunskih sekvenciji i nekoliko ludih poteza, kako bi pred kraj Ospreay uključio dodanu snagu i dovršio svog protivnika. Will je trenutno najbolji hrvač današnjice po pitanju in-ring nastupa. zaslužio je titulu, i zapravo se veselim kako će s Junior titulom u G1. Teško mi je kazati što je meč večeri, ovo ili onaj meč kasnije.

Kristijan B: Što se tiče, Ospreaya stvarno nemam riječi. Čovijek me iz dana u dan sve više i više fascinira. Prije par dana je imao apsolutni klasik, a evo i na ovom eventu je odradio fantastičan meč. Meč je bio malo slabiji u odnosu na Ospreay vs Takagi od prije par dana, ali nisu ga ni morali nadmašiti. Lijepo su držali ritam čitav meč, niti prebrzo niti presporo. Bilo je nekoliko fantastičnih poteza i kontri. Sve u svemu, od mene čista petica.

IWGP Intercontinental Championship: Kota Ibushi (c) vs. Tetsuya Naito

Alen Butumović: Čim imaš meč u kojem se ovolika količina poteza izvodi direktno na glavu, ne može biti ništa manje nego fantastičan meč. To je stvarno suludo kako oni te sve poteze izvode, bio da je jedan najobičniji DDT ili bilo da je German Suplex na apronu, sve ide direktno na glavu i to u tom trenutku bude zastrašujuće za gledati jer pomisliš da možda neće preživjeti ili da će se bar ozlijediti, ali ništa. Imaju stvarno čelične vratove. Rekao sam, ovaj meč bi mi bio maksimalno na 3.75 da se ne bacaju na glavu i vrat jer generalno meč je bio vrlo, vrlo dobar ali po potezima ne tako spektakularan. Ali ova bacanja nadoknađuju sve. Naito je uzeo titulu i sad se nadam da će mu vladavina trajati malo duže. Očajno mu treba jedna takva. ****1/2

Vedran Karlić: Uz jedan posve zastrašujući potez, ovaj meč je pružio puno toga po pitanju čiste fizikalije i direktne borbe dvaju itekako popularnih hrvača. Bilo je svega, no manje više cijelo vrijeme imali smo dobar meč kojem ne bi škodilo malo više psihologije. U konačnici Naito je ugrabio titulu – njemu treba jedna malo dulja vladavina s istom.

Kristijan B: Vrlo zastrašujući meč za odgledati, a kamoli i za odraditi. Struktura meča je bila malo lošija, ali zato je svaki potez bio opasan za izvesti. Bilo je nekoliko opasnih poteza na glavu kao ovaj priloženi. Opasan, ali i dobar meč. Tetsuya Naito kao prvak, je jako dobra odluka.

IWGP Heavyweight Championship: Kazuchika Okada (c) vs. Chris Jericho

Alen Butumović: Iako nisam očekivao neki klasik od njih dvojice, svejedno sam ostao prilično razočaran. Meč je bio solidan, ali ne na razini ovog showa i main eventa. Meč je bio više po Jerichovoj špranci i strukturi nego po Okadinoj i to je bilo očekivano i ispravno jer mislim da bi meč bio još i gori da je bio klasičan Okada meč. Ovako je na trenutke bilo dosta zanimljivo. No, sve skupa, malo pre sporo i monotono za jedan main event. Još je i kraj bio takav kakav je bio. Razumijem sve to zbog stvari koje su se desile nakon meča, ali svejedno mislim da je takav kraj malo neprimjeren za meč ovog kalibra. No, radujem se vidjeti tko će biti sljedeći izazivač Okadi i kako će proći Tana-Jericho meč. ***

Vedran Karlić: Da, ostao sam malo razočaran . Ali je zapravo zanimljivo vidjeti koliko je bilo sitnih detalja u meču. Od toga da je meč završio na identičan način kao i prvi pin prošle godine na Dominionu, pa do svih onih Jericho stvari – njemu se mora skinuti kapa koliko je išao protiv sebe svaki puta kada mu je publika htjela dati podršku. Malo je sve ostalo kratko, no svidjelo mi se što je Jericho poludio i da se Tana morao uključiti kako bi spasio Okadu. Po pitanju priče jako dobro, pogotovo što je ovakav kraj bio idealan za to – da je pogodio rainmaker kako spada ona bi kraj ovog tipa bio no sell. No sam meč je podbacio. Šteta. Ali je bilo zabavno.

Kristijan B: Iako je Jericho odradio fantastičan heel work, meč mi se nije svidio. Možda se spremaju za nešto bolje i veće, ali znam kako mi je ovo bilo ispodprosječno za ova dva hrvača. Nadam se da nas uskoro očekuje revanš u nešto boljem izdanju, te imam osjećaj da ova priča nije završena.

Ukupni dojam:

Alen Butumović: Definitivno najslabiji veći show od New Japana u dosta dugo vremena i najslabiji Dominion koji sam gledao do sada. Bila su dva odlična meča, no bilo je i razočaravajućih stvari i onih ne tako dobrih stvari. No, daleko od toga da show nije bio dobar. Izvukle su ga neke velike najave poput Moxa i Shinga za Climax te naravno dolazak KENTE uz Shibatu koji se također najavio za Climax. Samo su nam ta tri člana otkrili i ja sam već kupljen što se tog turnira tiče.

Vedran Karlić: Moram priznati kako sam istovremeno ostao malo razočaran, pošto sam očekivao mrvicu bolje od nekih mečeva. No i zaintrigiran za budućnost. G1 najave su prštale, Tana i Jericho je meč kojem se veselim – štoviše, mislim da bi bio super ladder meč, kada je Tana otpao onda kada je trebao raditi isti s Omegom, a to bi dalo priliku Jerichu biti u svom elementu. Ako morate pogledati neki NJPW događaj iz ovog mjeseca, BOSJ finale je pružilo puno više.

Kristijan B: Iako je to moglo puno puno bolje, ja sam ipak zadovoljan. Dobio sam dva vrlo dobra meča, podlogu za neke buduće mečeve, te smo dobili prve najave za G1 Climax turnir.

Be the first to comment on "NJPW Dominion 2019 recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*