NJPW Dominion 2016 recenzija

New Japan Pro Wrestling održao je svoj ovogodišnji Dominion jutros. Moja mišljenja o cijelom događaju pročitajte u nastavku.

 

David Finlay, Jay White & Juice Robinson vs Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Manabu Nakanishi – **

Standardan kratki meč kojim New Japan uvijek otvorio show. Akcija je bila u redu, no u globalu nije bio ništa previše posebno. Tenzan je na kraju s Anaconda Vice ostvario pobjedu za svoj tim.

 

Bad Luck Fale, Hangman Page & Yujiro Takahashi vs Captain New Japan, Togi Makabe & Yoshitatsu – **1/4

Još jedan prilično bazičan meč sa solidnom akcijom, ali na kraju nije ispalo kao nešto vrijedno veće pažnje. Hangman Page je ostvario pobjedu za svoj tim s Reverse Piledrverom na Captain New Japanu.

 

Tomohiro Ishii & YOSHI-HASHI vs BUSHI & Sanada – ***

Ovaj meč je već bio nešto mnogo konkretnije. Veoma zabavna back-and-forth akcija kroz cijeli meč i dosta odličnih poteza. I očekivao sam da će ovaj meč se izdići po kvaliteti od ostala dva meča s obzirom da su u njemu Ishii i Sanada. Na kraju je YOSHI-HASHI s Butterfly Lockom na Sanadi ostvario pobjedu za svoj tim. Nisam očekivao takav rezultat i nisam siguran koliko je to dobro da Sanada tapka HASHIu, bilo bi bolje da su on i BUSHI pobijedili. Ali valjda ovo znači da Naito zadržava titulu protiv Okade.

 

EVIL vs Hirooki Goto – ***

Dobio sam od ovog meča upravo ono što sam htio – stiff tučnjavu. Možda bi bilo još i bolje da su izbacili malo sredine i da su se samo nemilosrdno tukli, ali i ovako sam ostao zadovoljan. Nekoliko zaista stiff udaraca, a onaj Double Lariat gdje se Goto okrenuo za 180° je bio uh. Goto je na kraju pobijedio s GTR (nešto novo izgleda, nisam ga vidio da koristi ovaj potez kao finisher). Još jedan član Los Ingobernablesa koji gubi, nadam se da Naito onda pobjeđuje.

 

Matt Sydal & Ricochet (c) vs Young Bucks vs Roppongi Vice vs reDRagon (4-Way Elimination meč za IWGP Jr. Tag Team titule) – **1/4

Osim toga što je ovo eliminacijski meč, pravilo je bilo da su se timovi mogli eliminirati i bacanjem preko gornjeg užeta što je meni osobno glupo u ovakvim mečevima. Roppongi Vice prvi je eliminiran nakon što su izbačeni preko užadi. ReDRagon je drugi izbačen od strane prvaka, također prebacivanjem preko užadi. Na kraju su Young Bucksi Indytakerom uzeli pobjedu i tako PONOVNO osvojili titule. Ne mogu vjerovati da oni ne mogu ostaviti titule na jednom timu duže od jednog PPV-a. I činjenica da su Young Bucksi opet prvaci me tjera na povraćanje. Zašto jednostavno nisu ostavili titule na Sydalu i Ricochetu, barem na još malo? Ne razumijem. Što se tiče meča, bio je standardan ništa posebno Jr. meč koji smo već vidjeli 100 puta dosad tako da nije bilo ništa novo. Ricochet ga je spasio od lošeg statusa sa svojom odličnom izvedbom. Nemam više volje za ovu diviziju ako će mijenjati prvake kako im se hoće. Loš booking.

 

KUSHIDA (c) vs Will Ospreay (IWGP Jr. Heavyweight titula) – ***3/4

Iako nije bio odličan meč, bilo je veoma, veoma dobro. Drago mi je da se nisu bazirali samo na poteze i meč nije izgledao kao potpuni spotfest nego je bilo dosta dobre ring psihologije a i sellanje nije bilo zanemareno nego je bilo prisutno. Akcija je bila zabavna od početka do kraja izmiješana s odličnim potezima, stiff udarcima i lijepim kontrama. Nisu napravili taj fantastičan meč o kojem bismo pričali u idućim mjesecima, ali sam zadovoljan viđenim svejedno. KUSHIDA je na kraju pobijedio s Hoverboard Lockom i zadržao titulu. Mislio sam da će Ospreay dobiti, ali ima vremena za njega, osvojit će on titula.

 

Guerrillas Of Destiny (c) vs Briscoe Brothers (IWGP Tag Team title meč) – **1/2

Nije bilo loše kao što sam očekivao da će biti, ali nije bilo niti pretjerano dobro. Akcija je u određenim trenutcima bila zabavna i bilo je nekoliko impresivnih poteza, no u nekim trenutcima je bila i dosadna. Na kraju s Briscoe braća Doomsday Deviceom uzeli pobjedu a s njom i titule. Drago mi je da su maknuli titule s Tonge i Loe jer mi se ne sviđaju. Ali nakon meča, Takahashi i Page napali su nove prvake što znači da su oni sljedeći izazivači što mi se uopće ne sviđa jer nisam veliki obožavatelj tog dvojca. Ova divizija pala je u nekakvu depresiju prosječnih mečeva i izgleda da će se to nastaviti.

 

Yuji Nagata (c) vs Katsuyori Shibata (NEVER Openweight title meč) – ***1/2

Još jedan meč koji je sadržavao veoma stiff tučnjavu dva veoma stiff hrvača. Zadovoljan sam kvalitetom meča. Akcija je bila zabavna, udarci su bili odlični, Suplexi također, a i pri kraju je bilo nekoliko odličnih near fallova. Shibata je na kraju Sleeper Holdom uspavao Nagatu te udarcem u prsa osvojio titulu. Predvidio sam da će vratiti titulu i to je dobar potez. Nagata je dobar, ali je možda malo prestar da bi držao titule na neko duže vrijeme.

 

Kenny Omega (c) vs Michael Elgin (Ladder meč za IWGP Intercontinental titulu) – ****

Iako mi je bilo žao što Tanahashi nije nastupio u ovome meču, Elgin se pokazao kao izvrsna izmjena. Odličan meč, mnogo bolje nego što sam očekivao. Meč je trajao veoma dugo te početak i sredina nisu bili nešto previše posebno, bilo je dosta praznog međuprostora između spotova, ali zadnjih desetak minuta je bilo izvrsno. Bilo je nekoliko odličnih i kreativnih spotova s ljestvama i onaj jedan sa stolovima (iako se oni nisu slomili). Završetak je bio overbookiran, pojavili su se i Sydal i Ricochet i svi. Na kraju je Omega imao ogroman bump s ljestava na sve ljude van ringa te je Elgin skinuo titulu s užadi i tako postao novi IC prvak. Definitivno iznenađujuća odluka. Nisam očekivao da bi Elgin mogao uzeti titulu pošto je on bio zamjena za Tanahashija u meču. Pošto je Omega sada izgubio titulu, što li to znači za njega? Osvajanje ovogodišnjeg Climaxa? Ja se nadam. Što se tiče Elgina, njegova vladavina s titulom bi trebala biti zabavna. Odličan meč ovdje, vrijedan gledanja iako je trajao dugo.

 

Tetsuya Naito (c) vs Kazuchika Okada (IWGP Heavyweight title meč) – ***1/2

Dosta dobar meč, ali ne i odličan. Izgledalo je kao da su odugovlačili u pojedinim trenutcima i meč je po meni trajao više nego što je trebao. Prvi dio i sredina meč nisu bili ništa posebno, dominacija jednog pa drugog. Završnica je bila donekle dobra s pokojim solidnim udarcom, lijepim potezima i nekoliko uzbudljivih near fallova. Okada je na kraju pobijedio s nekoliko Rainmakera i tako povratio titulu u svoje ruke. Pošto su EVIL, Sanada i BUSHI izgubili već svoje mečeve, mislio sam da će Naito dobiti svoj, ali izgleda da on nije. Mogli su malo jači bookirati Los Ingobernablese na ovom showu. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti Naita opet kao prvaka jer je odličan s ovim novim gimmickom. A do tada, uživajmo u Okadi.

 

Dobar, iako ne odličan show. Prvi dio showa nije bio ništa posebno, a od Ospreay/KUSHIDA meča stvari su krenule na bolje. Elgin/Omega je bio najbolji meč večeri i jedini meč koji je prešao četiri zvjezdice.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "NJPW Dominion 2016 recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*