NJPW: Castle Attack (28/02/2021) recenzija

Gde je prvo, tu je i drugo veče. Veliki broj kvalitetnih mečeva za titule gledamo ovde, a evo i naših utisaka.

TenCozy (Hiroyoshi Tenzan and Satoshi Kojima) vs. The United Empire (Will Ospreay and Jeff Cobb)

Ivan Sučić: Očekivao brzu pobjedu Empirea, dobio brzu pobjedu TenCozya. I još u meču Tenzan iskoristi mongolian chopove koje kao ne smije koristiti. U duhu kayfabea očekujem objavu NJPW-a gdje Tenzan dobije nekakvu kaznu. Čudan, čudan meč.

Danilo Otašević: Mnogo ću biti razočaran ako Tenzan ne bude kayfabe kažnjen zbog upotrebe mongolian chop-ova. Kada je prvi put izveo ovaj potez, mislio sam da će biti diskvalifikacija, ali nastavili su meč kao da se ništa nije desilo. Malo sam umoran od ovog nepotrebnog rivalstva, mada je meč bio sasvim korektan. S obzirom da je TenCozy dobio ovaj meč, to automatski znači da se rivalstvo nastavlja, čega nisam mnogo veliki fan. Problematičan je booking United Empire-a, ali o tome nekom drugom prilikom.

6/10

CHAOS (Kazuchika Okada, Tomohiro Ishii and Toru Yano) vs. Bullet Club (Jay White, EVIL and Chase Owens)

Ivan Sučić: Sreća pa su ovdje bili White i Ishii da ovo podignu iznad razine samo još jednog NJPW undercard tag meča. Njih dvojicu bi mogao gledati cijeli dan.

Danilo Otašević: Jedina pozitivna strana je bio Ishii/White i to je to. Voleo bih da smo gledali bilo šta drugo (uključujući i mlade lavove), nego ponovo CHAOS vs. Bullet Club pa meč sa tehnički već gotovim feud-ovima. Ah da, umalo da zaboravim, prvi put da je Okada aplicirao money clip kako valja i da je taj potez delovao ubitačno. Ovoga se već sutra neću sećati.

5/10

IWGP Heavyweight Tag Team Title Match: Guerrillas of Destiny (Tama Tonga and Tanga Loa) vs. CHAOS (YOSHI-HASHI and Hirooki Goto)

Ivan Sučić: Jako dobro, nije bilo puno BC kerefeka kao jučer i fokusirali su se na to da odrade jedan dosta zabavan meč. Sviđa mi se i što nije trajalo predugo. Problem je bila predvidljivost, bilo je jasno da Yoshi i Goto ne uzimaju ove titule.

Danilo Otašević: Stuktirano je poput njihovih jučerašnjih singles susreta, što je mnogo veliki problem. U početku su okrenuli uloge tj. išli su Goto/Loa i Hashi/Tonga, no vrlo brzo su se vratili na status quo. Veliki sam fan kako je Hashi predstavljen cele prošle godine. Tu pre svega mislim na njegovo učešće u G1-nu i nekoliko odbrana NEVER 6 man titule, ali ovde je toliko bačen akcenat na njega, da mi je bilo previše isforsirano. Preterao je sa sell-ovanjem jednog običnog powerbomb-a, da bi u toku meča imao kick out na magic killer. Čudno. Ipak, ovo je bila jedna sasvim solidna odbrana. Bilo je jako zabavno, iako su išli na sigurno booking-om i pre svega završnicom.

7/10

NEVER Openweight Title Match: Hiroshi Tahananshi (c) vs. Great-O-Khan

Ivan Sučić: Sve što nije valjalo u njihovom prošlom susretu su ovdje popravili. Usudim se reći da Oka nije izgledao bolje od kad se vratio u NJPW, neovisno o tome što je izgubio još jedan veliki singles meč. Tanahashi je iskoristio svaki trik da Oka izgleda jako i upalilo je. Uspješno su ubacili u meč i priču kako Empire pokušava privući mladog Tsujia. Jedini prigovor je što, od kada gledam NJPW, NEVER titula je strong style titula. Hard hitting mečevi. Ovo je više bilo u stilu još jednog velikog Tanahashi meča. I dok sa samom tom formulom nema problema, ponavljam da su izvukli najbolji Okin nastup, nisam stekao dojam da gledam meč za NEVER titulu.

Danilo Otašević: Konačno su pokazali O-Khan-ove kapacitete. Veliki je problem što je, ponovo, izbugio bitan singles meč, no do sada se nije bolje pokazao. Odlučili su se za jako dobro struktuiran tehnički meč sa akcentom na Tanahashi-jevim kolenima. I više nego dobra odluka s obzirom kako se O-Khan pokazao. Plaši me samo što nisam siguran koliko je ovo do O-Khan-a, a koliko do toga da je Tana izvanredan svaki put. Mnogo mi je bila simpatična pričica oko Tsuji-ja i njegovog potencijalnog heel turn-a. To je bila jedna od bitnijih priča na road programu i realizacija toga u ovom meču je bila spektakularna. Našli su pravu meru, nije štetilo strukturi samog meča, a opet pokazalo kako je Tsuji jako bitan, iako je YL. S obzirom na završnicu main event-a i s obzirom ko sad drži NEVER titulu, rekao bih da će od sad pa na dalje ona biti drugi najbitniji pojas u celoj promociji.

8/10

IWGP Junior Heavyweight Title Triple Threat Match: BUSHI vs. El Phantasmo vs. El Desperado

Ivan Sučić: Jako dobar meč (pogotovo u završnici) iako ne na razini najboljih multi-man mečeva za ovu titulu. Najveći prigovor mi je što je na trenutke djelovalo kao tri različita singles meča, a ne triple threat. Pogotovo nakon što su izbacili Desperada na neko vrijeme. Ali barem su to bila dobra tri meča. S druge strane El Desperado je IWGP Jr. Heavyweight prvak, i toliko dugo priželjkujem ovaj trenutak da ne mogu meču dati išta ispod desetke.

Danilo Otašević: EL DESPERADO JE JR. ŠAMPION!!!! IDEMO OSAKA!!!! Meč je irelevantan, ovo je najbolja odluka koju je NJPW načinio od kada redovno pratim ovu promociju. El Desperado, čovek koji je sam celu prošlu godinu nosio Jr. diviziju je konačno dobio nagradu koju zaslužuje. Kakav Hiromu, kakav Taiji, Despy je bio MVP i pokazao najbolje šta Jr. divizija predstavlja. Od fenomenalnog finala BOTSJ (koji je inače mio moj MOTY), do i više nego sjajnog meča za NEVER titulu, Despy je razuverio sve i pokazao koliko vredi. Bravo Gedo, ljubim te u tvoju pametnu glavicu.  Sada malo i o samom meču. NJPW ima problem sa mečevima sa nekom stiuplacijom. Glavni i jedini problem je ovde bio što nisu iskoristili sve benefite triple threat meča. Svodilo se na mini singles mečeve. Objektivno, Phantasmo se najbolje pokazao u meču, no ponovo publika ni trenutak nije bila uz njega. Ne mogu ni da ih krivim, ni meni se nije gledao BUSHI vs. ELP kad su u jednom trenutku sklonili Despy-ja. Despy vs. ELP mi je bio najbolji singles meč sa velikim brojem kontri i za kratko vreme je ponovo pokazao koliko vredi. Možda ovaj meč objektivno nije devetka, ali s obzirom da me je izbor šampiona toliko oduševio, ne mogu da dam ništa ispod toga.

9/10

IWGP Intecontinental Title Match: Kota Ibushi (c) vs. Tetsuya Naito

Ivan Sučić: Meč za kojeg sam mislio da će biti najpredvidljiviji NJPW main event u jako dugo me uspješno šokirao. Mislio sam da je pobjeda Naita ovdje samo formalnost. Odličan meč, što se od ove dvojice očekuje, na granici da uđe u raspravu za jedan od najboljih godine. Puno ludih bumpova na vrat (opet, očekivano), savršen pacing i dramatičan finish. Prigovori su mi svi vezani uz Ibushija. Dobili smo još jedan meč u kojem mu se kroz cijelo otvaranje napadalo nogu, da bi ikakav selling nestao kako je meč dalje tekao. Ne sviđa mi se ni što je finish (koliko god bio šokantan) praktički identičan finishu meča sa Sanadom. Nakon meča Desperado izaziva Ibushija i ne mogu reći da mi se ne sviđa.

Danilo Otašević: Kako uspeju da me prijatno iznenade svaki put, to je nešto neverovatno. Mislio sam da će ovo biti samo još jedan u nizu njihovih mečeva, ali vrlo brzo su me razuverili. Kako je vreme prolazilo, meč je bio sve bolji i bolji i ne mogu a da ne pohvalim ovakvu dozu kreativnosti. Pacing je bio savršen, a završnica je bila strašno dramatična i neizvesna. Nije mi se svidelo jedino što su bacili akcenat na očekivane stvari tipa koleno i vrat. Pored toga Ibushi je ponovo izignorisao povredu kolena, što je bio akcenat skoro polovine čitavog meča. Da su te stvari kojim slučajem bolje realizovane, mislim da bi ovo moglo da uđe u konkurenciju za MOTY. Ovako, ovo je još jedna standardno odlična odbrana titule.

10/10

Ukupni utisak:

Ivan Sučić: Ovaj i prijašnji show su nebo i zemlja. Preporuka za sve, čak i opener. Bilo je loših stvari i čudnih odluka, ali ono dobro je debelo nadjačalo išta loše. I naravno, činjenica da je El Desperado singles prvak ovo uzdiže možda među najbolje showove ove godine a tek je ožujak. Dotaknuo bi se samo situacije oko NEVER titule još jednom. Mislim da spajanje IC i HW titule, te uzdizanje NEVER titule s Tanahashijem bi moglo dugoročno oštetiti midcard/niži midcard. NEVER titula je davala ljudima poput Gotoa, Ishiija, Suzukija i drugima priliku da budu relevantni čak i kada se nisu vrtili oko main eventa i priliku da pruže nešto drukčije ostatku carda kada bi se ta titula branila. Stiff mečevi s minimumom overbookinga, uplitanja i ostalih kerefeka. Bojim se da ovako ostaje jedna niša koju NJPW neće pokušati popuniti nečim drugim. Nadam se da nisam u pravu.

Danilo Otašević: Pratim ovu promociju zbog iznenađenja i neizvesnosti uz standardno dobro rvanje.. Svaka odluka deluje smisleno i retko koji argument može da se kaže protiv te smislenosti. Iznenađen sam odlukom da je Despy šampion i iznenađen sam što će ipak spojiti titule. Svi signali su upućivali na to da će ELP biti Jr., a Naito IC šampion. Očekivao sam da će ovo veče biti makar za dve ocene bolje od prethodnog i očekivanja su mi uslišena. Da su početni tag mečevi bili za nijansu bolji, bez razmišljana bi ovo bio jedan od najboljih PPV-a ove godine. Spektakularan B show.

9/10

Be the first to comment on "NJPW: Castle Attack (28/02/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*