Najbolje 2017. godine – mečevi

Kao i svake godine, ProHrvanje urednici napravit će presjek godine sa svojim top listama mečeva, hrvača, momenata i svega ostaloga. Krećemo s najboljim mečevima ove godine u cijelom wrestling svijetu. Odabir je bio vrlo težak jer je ove godine stvarno bilo prekrasnih mečeva, ali urednici su za vas izdvojili neke svoje omiljene. Pročitajte u nastavku!

Alen Butumović 

Hiromu Takahashi vs Dragon Lee – NJPW New Beginning – ****3/4
Kota Ibushi vs Tetsuya Naito – NJPW G1 Climax Day 1 – ****3/4
Kazuchika Okada vs Katsuyori Shibata – NJPW Sakura Genesis – ****3/4
Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW G1 Climax Day 18 – ****3/4
Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW Dominion – ****3/4

3. Tyler Bate vs Pete Dunne – NXT Takeover: Chicago – *****

Na nikakvo čudo, najbolji WWE meč godine dolazi upravo iz NXT-a. I to od dva dečka za koja je malo tko znao prije početka 2017. godine, a onda se dogodio UK turnir gdje su imali jedan odličan meč i osvojili publiku. No, u Chicagu se dogodio njihov revanš i meč je bio apsolutno genijalan. Odmah sam rekao kako je to jedan od najboljih mečeva u WWE-u ne samo ove godine, nego i u zadnjih par. I pri tome stojim i sada. Dečki su pokazali koliko su nevjerojatni, podigli su publiku na noge i napravili jedan predivan meč u kojem se i sada još uvijek priča.

2. Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW Wrestle Kingdom – *****

Ogromna dvojba je bila između prvog i drugog meča. Ipak, odlučio sam se ići ovakvim redoslijedom. Odmah na početku godine, 4.1. dogodio se Wrestle Kingdom i na njemu su se sukobili Okada i Omega. Nakon što je meč završio, svi su govorili o njemu. Stvorila se tolika priča oko ovoga meča, tolika uzbuna jer je meč oduševio apsolutno sve. I one koji su pratili Japan do tada i koji su znali tko su ova dvojica, ali i one kojima je ovo bio prvi New Japan meč i koji su pogledali samo da vide s čim to oni raspolažu. Od ovoga meča, sve se više krenulo govoriti o Omegi, o Okadi, ali sve se više krenulo govoriti o Japanu u globalu. I ako će Japan ikada postati ravnopravna konkurencija WWE-u, ja ću reći kako je početak NJPW-ovog rasta upravo bio ovaj meč. Ovaj meč je mnoge oduševio i natjerao ih da krenu pratiti kompaniju dalje.

1. Kenny Omega vs Tetsuya Naito – NJPW G1 Climax finale – *****

Dokaz da je Kenny Omega po mojem izboru najbolji hrvač protekle godine je to da je sudjelovao u dva najbolja meča godine. Mnogo sam se dvoumio kako posložiti ta dva meča, koji staviti na prvo mjesto, ali na koncu nije bitno. Ovaj meč mi se ipak mrvicu više svidio, ali to je jedna ona mala subjektivna mrvica više. Meč je stvarno bio genijalan. Možda mi se ovaj meč malo više svidio zato što nisam očekivao da će biti dobar do te razine. Ali bio je. Omega i Naito već su dokazano izvanredni hrvači koji, osim svojih izvanrednih in-ring sposobnosti, imaju sposobnost i ispričati izvanrednu priču u ringu. Činjenica je da je ovo bilo finale jednog od najvećih turnira u cijelom wrestlingu i oni su apsolutno opravdali sva očekivanja, a neka su i debelo prekoračili. Ta atmosfera, ta napetost i to uzbuđenje nikada neću zaboraviti dok sam gledao ovaj meč prvi puta. U 2016. godini su Naito i Omega imali jedan izvanredan meč, također na ovom turniru i kazao sam da kada se idući puta budu susreli, očekuje nas spektakl. I dogodio se spektakl. O ovome meču se vjerojatno nije pričalo toliko puni kao o Okadi i Omegi premda bih volio da je, ali nije bitno. Ako netko slučajno nije pogledao ovaj meč, nema opravdanja da ga ne pogleda.

Filip Stanković

Hiromu Takahashi vs Dragon Lee – NJPW New Beginning – ****1/2
Kota Ibushi vs Tetsuya Naito – NJPW G1 Climax Day 1 – ****1/2
Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW G1 Climax Day 18 – ****1/2
Riccochet vs Will Ospreay – Best of Super Junior 2017 Day 2 – ****3/4
AoP vs DIY vs Revival – NXT Takeover: Orlando – *****

3. Kenny Omega vs Kazuchika Okada –  NJPW Wrestle Kingdom 11 – *****

Ovo je bilo savršenstvo wrestlinga. Nakon dosta vremena smo vidjeli pravi 5 star meč. Bilo je to veliko osvježenje.

2. Kenny Omega vs Kazuchika Okada – NJPW Dominion 2017 – *****

Mislio sam da nema šanse da ponove kvalitetu meča sa WK11, pa ni nisu to učinili. Odradili su još bolji meč. Jedino mi se više sviđalo na WK11 to što je meč dobio pobjednika, a ovdje nije. Taj potez je na kraju ispao jako logičan. Htjeli su zaštititi Omegu od poraza, a nisu htjeli da Okada izgubi pojas. Poslije je Omega na Climaxu dobio gdje titula nije bila na liniji i tako ostao i dalje jako kredibilitetan.

1. Kenny Omega vs Tetsuya Naito – NJPW G1 Climax finale – *****

Malo drukčije strukturiran meč od Okada/Omega mečeva i to mi se malo više svidjelo. Doslovno su se izubijali potezima i spotovima. Na kraju meča nisam mogao doći sebi od oduševljenja koliko je ovo bilo dobro.

Vedran Karlić

Ja ću biti kratak, i bez zvijezdica (no to ste od mene i već naučili). Prije nego napišem svoj dio, par riječi. Čitavu godinu govorim kako su mi dva najbolja meča bili prvi i drugi dio trilogije, i mislim da sam puno puta kazao koji mi je od ta dva bolji. Tako da tu neće biti neko iznenađenje. Možda će vam iznenađenje biti moj broj tri. Realno gledano, bilo je boljih predstava od toga, ali iz nekoga razloga on je kod mene kliknuo i zato ga stavljam tako visoko. Stoga moj top 3 za 2017. godinu izgleda ovako:

  1. Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW Dominion
  2. Kazuchika Okada vs Kenny Omega – NJPW WK 11
  3. AJ Styles vs John Cena – Royal Rumble

Climax finale je bilo vrhunski meč (te puno njih tijekom samog turnira), kao i zadnji meč Shibate, TakeOver je imao puno dobrih mečeva, pogotovo War Games koji me je oduševio svojom zabavom. To je samo dio mečeva koji bi ušli u moju užu kategoriju. Dok nema potrebe da analiziram prvi i drugi na listi, mislim da smo to na stranici napravili nekoliko puta tijekom prošle godine, želim kazati zašto broj tri. WWE (za moje standarde) nije imao dobru godinu, no početkom godine imali su jedan meč koji mi se urezao u sjećanje. Bio je meč između prvaka koji vrijedi novaca i izazivača koji je vrijedan biti prvak. Ulog titula, ulog je bio i mjesto u povijesti, trenutak kada Cena izjednačava rekord ako dobije, no omjeri nisu išli u njegovu korist, zadnjih godina mu je malo tko zadao toliko poraza kao AJ. I sve je nekako kliknulo. Da, bila je onda standardna WWE formula, ali je ovog puta odlično odrađena. Što bi tek bilo da su imali meč koji nije strukturiran kao standardni Cena meč? Bojim se da nikada nećemo doznati, i to je ono što me žalosti, pošto je tu takav potencijal.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Najbolje 2017. godine – mečevi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*