Nagoya Supreme Fight 2022 – recenzija

Momo Kohgo vs Fukigen Death vs Saki Kashima vs Ruaka vs Rina – Battle Royal

Kristijan Bešlić: Nisam razumio ovo nikako. 5 way battle royal, ali ako dvije ispadnu onda je kraj meča? Nisam shvatio. Uglavnom Oedo Tai cure imaju dominaciju nad Kohgo, ali ona uz nekoliko Forearmova i 619 vraća se u meč. Prebacivši Rinu i Ruaku preko užadi, Fukigen Death i Kashima udaraju novinama Kohgo koja eliminira Rinu i Ruaku. Čudan meč, i opet se vraćamo na to da Oedo Tai gubi mečeve gdje je brojčano nadmoćniji. Palac dolje.

Hanan (c) vs Lady C – Future of Stardom Championship

Kristijan Bešlić: Meč je bio baš kakav i treba. Nismo vidjeli neko spektakularno hrvanje, ali cure su zagrijale publiku za daljnji dio showa.  Trajalo je kratko, a bilo je solidno. Čini mi se da smo imali omanji botch na kraju kad je Hanan trebala pogoditi Axe Kick, ali i to nije strašno bilo. Očekivano, Hanan sa Side Suplexom brani titulu. Ako sam dobro shvatio Momo Kohgo je slijedeća u redu za Future titulu.

Ivan Sučić: Ludo mi je da je dobna razlika ovdje 10 godina, a bore se za rookie titulu. Sve što opener treba biti, pogotovo kada su u ringu relativno neiskusni ljudi. Brzo, živnule publiku i van jednog manjeg botcha pred kraj skoro sve odradile bez greške. Žao mi je što Lady C nije nova prvakinja.

Hajro Salihić: Nisam imao velika očekivanja, jer shvatam da se radi o rookie tituli i meču koncipiranom na bazičnim potezima, sa nešto bržim tempom što su djevojke i prikazale, tako da pored manjih problema u tajmingu i botch-a sa axe kick-om nemam zamjerke na viđeno. Stvar sa Lady C je što njena visina čini koordinaciju i egzekuciju poteza znatno nezgrapnijom, pa se čini lošijom nego što u suštini jeste naročito kad hrva protiv jako niskih hrvačica, što je čest slučaj u Japanu. Uspjele su da animiraju publiku i zagriju nas za sam show, te istovremeno skupe potrebno PPV iskustvo za sebe tako da u široj slici ispunjen zadatak po svim aspektima.

Utami Hayashishita and AZM vs Momo Watanabe and Starlight Kid

Kristijan Bešlić: Nisam očekivao ovaj meč ovako nisko na cardu, ali ne smeta mi. Za ovoliko koliko je trajao bio je dobar. Nekome se možda nebi svidio overbooking ovdje, ali ja sam potpuno u redu s tim. Početak je feuda, i treba Oedo Tai predstaviti jako. Bilo je dobrih poteza na obe strane, a posebno mi se svidjelo što je AZM udarila Momo nogom u glavu, i tako joj vratila za ozlijedu i nekoliko propuštenih showova. Blizu je i bila pobjedi, ali nije bilo sudca tu da odbrojava. Starlight Kid uzima pobjedu s Spanish Fly-om. Po meni dobar booking ovog feuda. 

Ivan Sučić: Prosjek dobi u ringu oko dvadeset, prosjek in-ring iskustva oko 5-6 godina. Suludo. Količina talenta u ovom undercard tag meču je isto suluda tako da kvaliteta meča nije bila upitna ni u jednom trenutku. Otvorile su u najvišoj brzini i više-manje nisu usporavale dok nije došlo vrijeme za uplitanje ostatka Oedo Taia i finisha. Kratko i slatko, baš što začetak feuda i treba biti. Jedva čekam blowoff.

Hajro Salihić: Iznenađen sam placement-om na cardu kada pogledamo imena učesnica meča, mada u neku ruku i shvatam obzirom da sam meč izgleda kao filler i predjelo koje im omogućava da sačuvaju Momo-Utami dvoboj za neku drugu priliku, a također da bude platforma podizanja važnosti i uzbuđenja za samu kluminaciju feuda u vidu singles meča. Međutim, to nije spriječilo djevojke da nam pruže performans vrijedan njihovog renomea. Predstava ispunjena elementima high speed tipa meča naročito kada su AZM i STK bile glavni akteri istog. Po meni, ispravna odluka, jer je držalo pažnju i “natjeralo” nas da zaboravimo na manjak važnosti samog outcome-a u odnosu na prvobitno zamišljen singles meč. Heel Momo mi se čini kao pravi izbor za njen daljnji napredak, naročito u tom character aspektu.

Mina Shirakawa vs Thekla – SWA Championship

Kristijan Bešlić: Malo sporiji meč nego li sam mislio da će biti, ali nije bilo loše. Bilo je izjednačeno cijelo vrijeme, i svaka je prikazala svoje prepoznatljive taunte i poteze koje koriste konstantno u ovom feudu. Theklini udarci u prsa Shirakawe su bili odlični, jer su odjekali arenom. Između ostalog nije bilo nešto pamtljivo, pa ću preći na sam kraj kada Thekla s Doublehook Underarm DDT-om osvojila SWA titulu. Solidna prezentacija.

Ivan Sučić: Prvi put gledam Theklu i reakcija je da žena jednostavno razumije hrvanje. Mota se u konopce kao pauk u mrežu, pozira kao spiderman na tunrbuckleu. 10/10. Sam meč je djelovao dosta duži nego je zapravo bio i tu ne mislim ništa loše. Ispričale su priču u ringu, krenule više s ruganjem i ispipavanjem i lagano eskalirale. 50/50 dok Thekla nije ulovila priliku i udarila svoj predivan finisher. Pohvale.

Hajro Salihić: Prije svega, sviđa mi se sam koncept titule i to “outsider” pravilo odnosno obaveza imanja nejapanske ili makar hrvačice različite nacionalnosti u meču. Nešto mi govori da bi Mina imala uspjeha i u Americi, naročito kod deda Vincenta, a vidim da joj ni engleski ne ide loše, uz jako dobar akcenat. Pokazala je da nije just look tip hrvačice, što je za svaku pohvalu iako bih, vođen predrasudama, prvenstveno došao do tog zaključka. Meč koncipiran na nešto malo neozbiljniji način što je u ovom slučaju savršeno radilo. Thekla odlično radi ovaj spider gimmick i naročito mi se svidio segment spider walk-a ispraćen spearom. Zabavno dinamično i sve u svemu sjajno upakovano.

FWC (Koguma and Hazuki) (c) vs MaiHime (Maika and Himeka) – Goddesses of Stardom Championship

Kristijan Bešlić: Ovo je bio jako dobar meč. Prvo su Maika i Himeka uzele prednost nad Kogumom, a onda kasnije Hazuki to vraća u normalu. Nekako česta formula u FWC mečevima u zadnje vrijeme. Hazuki i Maika su imale dobru sekvencu gdje Hazuki završava s Big Bootom. Koguma i Hazuki imaju jako dobru kemiju, i to su ovdje prikazale. Sredina meča je bila izvanredna. Svidjelo mi se to što je bila konstantna akcija. Na kraju Himeka s fantastičnim Lariatom pogađa Kogumu koja savršeno sella potez, ali uz malo spretnosti s brzim pinom pobjeđuje Himeku. Opet fenomenalan booking. FWC zadržale titule, a Maika i Himeka ostale zaštićene. 

Ivan Sučić: Školski primjer dobrog tag meča. Koguma dobar dio vremena na milosti DDM tima, ulaskom Hazuki se stvari donekle izjednačavaju, da bi u završnom stretchu DDM opet preuzeo kontrolu. Samo što nije bilo dovoljno. Prvo se Hazuki žrtvuje da bi prekinula pin, a zatim Koguma prvo bumpa kao luda za jedan lariat i odmah nakon toga na brzi rollup lovi pobjedu za svoj tim. Fantastično i neizvjesno do samog kraja. Ista struktura i psihologija je funkcionirala u 80-ima, funkcionira i danas.

Hajro Salihić: Jako dobro osmišljen meč gdje su obje ekipe izgledale odlično i uspjele da nas do zadnjeg trenutka ostave u neizvjesnosti kada je u pitanju predviđanje pobjednika. Nisu bespotrebno razvlačile, ali opet se ne može reći da nije bilo sadržajno što je dokaz uspješno implementirane formule. Himeku sam gledao par puta i do sad nisam imao nikakvu zamjeru na njen rad, čak šta više, djeluje mi vrlo dobro u toj ulozi powerhouse-a. Lariat je bio sjajan, iako moramo i Kogumi dati njeno cvijeće, jer je svojim inside-out sell-om začinila sam spot i dala mu drugu dimenziju. Dopada mi se kako su book-ali zavšetak iz razloga što su Maika i Himeka izgledale snažno iako nisu odnijele pobjedu. Bombona.

Saya Kamitani (c) vs Unagi Sayaka – Wonder of Stardom Championship

Kristijan Bešlić: Ovaj meč bi podijelio na dva djela. Prvi ultra dosadan, drugi ultra zanimljiv. Sve do Kamitanievog Sprinboard Crossbodya na ringside, meč je bio spor i dosadan. Tad mi nije sjelo što je Kamitani ušla u ring na 19, jer je komotno mogla izgubiti na countout a zadržati titulu. Drugi dio meča je bio jako zanimljiv. Sviđalo mi se tokom ovoga feuda što je Sayaka uvijek dovlačila Sayu do samih granica, ali nikada nije bila uspješna. Tako je bilo i ovdje. Pogodila je Swinging reverse STO i Frog Splash, ali Kamitani kickouta. Zatim Saya pogađa Taigi de Atta, i Unagi kickouta. To je baš bio trenutak gdje sam počeo skandirati “Fight Forever”, ali nije dugo trebalo da prestanem, jer je Kamitani u sljedećem potezu pogodila Phoenix Splash i završila meč. Kad se odbije prvi dio, meč je bio odličan.

Ivan Sučić: Nema ništa loše u tome da se meč započne sporo ako to služi neku svrhu. Ovdje toga nije bilo. Kao da su samo tratile vrijeme i nizale beznačajne poteze dok nije došao trenutak da naprave taj crossbody pa je meč napokon živnuo. Itekako živnuo. Veliki potezi, velike kontre i veliki nearfallovi. Pogotovo zadnjih 3-4 minute gdje je stvarno izgledalo kao da bi meč mogao završiti u bilo kojem trenutku.

Hajro Salihić: Nazvao bih ovo Dr Jekyll i Mr Hyde performans iz razloga što je ta imaginarna linija meča šetala između dva ekstrema. Ultra dosadni odnosno prvi dio meča i super zabavni odnosno drugi dio istog. Nisu imale taj prirodni prelazni momenat u meču, tu sponu koja bi učinila paceing meča odmjerenim i samu dinamiku istog prirodnijom. Kao da su mislile da imaju pola sata, pa se sredinom meča sjetile da se ipak radi o 20-ak minuta i naglo ubrzale stvari. Drugi dio je stvarno bio odličan gdje su izredale nekoliko sjajnih poteza uz par near fall-ova kojima su me, moram priznati, uspjele prevariti i dovesti do zaključka da je meč bio gotov. Saya nam ističe svoje atletske sposobnosti, dok je Unagi uspjeva i više nego korektno ispratiti tokom čitave sekvence. Da je početak odrađen pametnije, sada bi vjerovatno pričali o još jednom potencijalno visoko ocjenjenom meču, ovako, ostavlja utisak samo korektne odbrane za Sayu.

Mayu Iwatani vs Giulia – #1 Contendership for the World of Stardom Championship

Kristijan Bešlić: Wow. Ovo je vjerojatno najbolji ženski meč koji sam ikada gledao. Savršenstvo. U prvih nekoliko minuta Mayu dominira Kickovima, a onda Giulia preuzima vodstvo kada je udarila Mayu kišobranom pokušavajući napraviti Suicide Dive. Dosta prekrasnih Body Slamova od strane Giulie. Malo kasnije Mayu pogađa 2-3 Superkicka, i vraća se u igru. Slijedi sekvenca pored ringa. Dropkick Giulie preko sudca, pa Iwataniin Tombstone Piledriver, i još par dobrih poteza a onda obe ulaze na 19 u ring. Fantastična serija German Suplexa s obje strane. Bilo je tu svega, od dobrih Headbuttova, do kickouta na jedan nakon Knee Strikea Giulie. Predobar meč. Kraj je bio fantastičan gdje Mayu dva puta pogađa Moonault, ali drugi put sa zadnjim atomom snage, pa je udarila Giuliu koljenom u bradu i raskrvarila ju. Nakon toga Giulia još udara Mayu Headbuttom, ali kraj je meča. Drago mi je što je bio time limit draw, jer niti jedna nije zaslužila poraz nakon ovakvog meča. MOTN i definitivno MOTY kandidat. Savršenstvo.

Ivan Sučić: Još nisam došao sebi. Neću se ni truditi rezimirati ovo savršenstvo jer što god napisao neću uloviti ni približno magiju meča. Pogledajte čim prije možete. MOTN bez razmišljanja, ne sumnjam da ulazi i u uži izbor za meč godine kada za to dođe vrijeme.

Hajro Salihić: Drugi put gledam meč i opet sam impresioniran. Da mi je neko rekao, prije nego sam počeo gledati Stardom, da će me neki ženski meč ovako ostaviti bez teksta, stvarno bi mi bilo teško za povjerovati. Sve je bilo savršeno, od pacinga, priče u ringu, egzekucije poteza, dinamike između hrvačica, kritičke raspodjele high spotova, završetka… apsolutno sve kako treba biti. Izdvajati samo neke detalje je “grijeh” prema ovog klasiku, a da vam sve detaljno prenesemo opet nije korektno, jer bi vas uskratili za jedno sjajno wrestling iskustvo. Aspolutna preporuka da se ovo pogleda, bez obzira jeste li fan Stardoma ili uopšteno ženskog hrvanja.

Syuri (c) vs MIRAI – World of Stardom Championship

Kristijan Bešlić: Još jedan jako dobar i kvalitetan meč. Cure započinju solidnim mat wrestlingom, s nekoliko dobrih izmjena submissiona. Syuri prvo dominira brutalnim kickovima, a onda MIRAI svim silama sa svojim arsenalom poteza preuzima prednost. Slijedi odlična sekvenca poteza, a onda Syuri kickouta iz Spinning Attitude Adjustmenta. Na samom kraju Syuri pogađa One Winged Angel, i brani titulu. Od samog početka smo znali da je MIRAI prijelazni izazivač, pa je uzbuđenje bilo niže, ali svakako dobar meč.

Ivan Sučić: Lista ljudi koja bi mogla nadmašiti prijašnji meč, neovisno o spolu ili promociji, je jako mala. Tako da su Syuri i Mirai stavljene u jako nezavidnu poziciju. Pogotovo kada se iz aviona vidi da Mirai ima šanse koliko i ja da osvoji ovu titulu. Potrudile su se doduše. I dok nisu dosegle meč prije, svejedno su imale lagani izbor za drugi najbolji meč showa. Krenule s odličnim tehničkim izmjenama i polako gradile prema velikim potezima i finishu. Standardna main event struktura, ali zašto mjenjati nešto što funkcionira. Syuri ispala jaka u prvoj obrani, čekam da vidim kako će izgledati protiv kredibilnog izazivača.

Hajro Salihić: Kao što je kolega napisao, jako je teško nadmašiti prethodni meč, ali bez obzira na to ovo je bilo zaista dobro i dostojno da nosi etiketu prve odbrane za Syuri. MIRAI gledam prvi put i moram reći da se  odlično snašla i uspjela nam sebe predstaviti kao dostojnog izazivača, iako je bilo primjetno da je Syuri nivo iznad nje, gledano kroz prizmu hrvačkih vještina. Kick-ovi su bili brutalni, čak me na trenutak podsjetila na Danielsona, s’ tim da je znatno tiša prilikom plasiranja istih. Zaokružena priča u ringu ispunjena tehničkim, striking i power potezima i vjerovatno drugi najbolji meč na cardu.

Sveukupno:

Kristijan Bešlić: Dream Queendom je bio odličan show, ali ovo je svakako stepenica više. Svaki meč osim preshowa, bio je dobar. Dobar nastavak priče između QQ i Oedo Tai. Goddess titule su imale odličan booking. Završnica za bijeli pojas je bila odlična. Mayu vs Giulia je kandidat za meč godine. Main Event je bio dosta dobar, sa svim Syurinim udarcima. Odličan show i sve preporuke.

Ivan Sučić: Očekivao sam one match show (Mayu v Giulia), dobio sam puno više. Svaki meč je imao u sebi barem nešto vrijedno gledanja i u cijelosti ništa nije bilo ispod dobrog. Rekao sam u predviđanjima da će svi dati maksimum zbog potencijalno većeg broja ljudi koji će gledati show. Drago mi je da se to ispostavilo kao istina.

Hajro Salihić: Meni kao gledaocu primarno američkog stila hrvanja je ovo bilo zaista impresivno i opravdalo je moja očekivanja koja su se, prije svega, zasnivala na dobroj hrvačkoj predstavi unutar samog ringa. Sve djevojke su pokazale da posjeduju respektabilne hrvačke vještine i svaki meč je dao svoju neku notu samom show-u, tako da sam u suštini jako zadovoljan sa eventom i apsolutno nisam zažalio što sam mu dao šansu i proširo svoje wrestling vidike.

Be the first to comment on "Nagoya Supreme Fight 2022 – recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*