Kritički osvrt na Prve Hrvatske Kečere

Kao što sam sinoć obećao, donosim tekst vezan uz Prve Hrvatske Kečere i to kako poboljšati sitnice kako bi sve izgledalo kompaktnije, bolje i profesionalnije. Odlučio sam se fokusirati na stvari koje ne koštaju niti kune, na sitnice koje se mogu napraviti kako bi sveukupni proizvod bio bolji. Tekst pišem u nadi kako će se neke od tih stvari čuti i iskoristiti, ne nužno sutra nego dugoročno. I upravo zbog toga će tekst biti prilično specifičan, neće vam biti toliko jasan ako niste gledali show, čiji pregled možete pročitati ovdje. Pa krenimo:

Izbor najavljivača bio je potpuno promašen. Najavljivač je osoba koja treba podići publiku, koja joj treba u što boljem svijetlu predstaviti mečeve, a ne netko tko će ostaviti dojam nedostatka karizme i zbunjenosti (možda je trema, možda jednostavno činjenica kako se svi ne osjećaju ugodno za mikrofonom). Shvatio sam kako iza toga stoji neka priča, no nije pomoglo (niti je imalo smisla) kada je ‘novi šef kompanije’ kazao kako je zadnjih dana radio sa šeficom. Nešto na što je i on sam zastao, vrlo vjerojatno shvativši kako nije trebao tako formulirati. Profesionalni najavljivač košta, jasno, zato igrajte na karte koje imajte. U ovom slučaju dotični je trebao imati puno kraći tekst, doslovno je mogao reći kako je on novi šef i kako je pripremio iduće mečeve, ništa više. Ili, dajte mikrofon Ući. Čovjek je zabavan i publika ga voli. On bi bio puno bolji izbor, a čak bi funkcionirao i u sklopu priče koje ste imali.

Druga točka koju imam također je rad na mikrofonu. Frozen Fire vs Ućo verbalna konfrontacija izgledala je kao potpuna improvizacija, bez nekog jasnog cilja kako stvar treba završiti. Ne očekujem krležijanske tekstove, niti je takvo što potrebno, ali budite konkretni. Počelo je dobro, a pred kraj je izgledalo izgubljeno, kao da se ponavljali istu rečenicu na različiti način (plus, možda malo širi vokabular ne bi škodio). Suprotnost tome bio je zadnji segment večeri u kojem je Frozen Fire na prilično lijep način najavio TLC meč – kratko jasno i efikasno. Tako stvari trebaju izgledati. Glava i rep.

Uz publiku kakvu imate, nije baš lijepo vidjeti kada se za vrijeme promoa ljudi u ringu krenu smijati na dobacivanja publike. Mislim da su to napravili i Frozen Fire i Ućo prije prvog meča. Jasno je meni kako je teško ostati hladan na sve gluposti koje iz publike dolaze (hvala Ućo što si se ustao kada sam kazao da prosiš Grimma), ali zato trebate naučiti selektirati ih i koristiti za gradnju karaktera. Najbolji primjer situacije je Double I koji je pripremao svoj napad i dobio vulgaran komentar iz publike. On je ostao mrtav hladan i to me se je jako dojmilo – ostao je unutar svoga lika. Da se je u tom slučaju nasmijao, sve što je do tada napravio palo bi u vodu, no da je na lice nabacio neki zlokobni smiješak izgledao bi kao još veći negativac. Probajte naučiti da vam publika ne promijeni plan rada u ringu, no ako nešto dobaci, sukladno svom liku iskoristite to. Budite selektivni za maksimalni učinak.

15203245_1167306743385420_3059990662214365597_n

Naučite ljude koji su u ringu kada i gdje trebaju biti, pri tome ne mislim na borce. U meču Frozen Fire vs Ućo momci su bili izvan ringa, Frozen ga je podigao preko glave i bacio u ring. Ućo se kotrljao i u tom kotrljanju je pogodio i srušio sudca koji je potpuno krivo stajao. Kada se je meč nastavio sudac se je držao za zglob ruke, to nije bilo sellanje nego činjenica da je mogao ozlijediti ruku pošto je bio krivo postavljen. No nije samo stvar za vrijeme meča. Grosse je taman dobio svog protivnika i netko je došao pretući ga nakon meča (pardon što još ne znam imena svih članova postave), u tom trenutku mu je najavljivač i novi šef kompanije smetao prilikom ulaska u ring. Možda će se činiti kao sitnica, ali to bi puno efikasnije izgledalo da ga nije bilo u ringu, em bi sva naša pažnja bila na momku koji dolazi i tome što ide napraviti, em bi šef mogao kasnije ući u ring i smiriti situaciju. Ovako je ispalo jako nespretno.

Grimm vs Genesis meč je pokazao kako treba paziti na sitnice u i oko ringa. Već na samom početku meča Grimm je trebao završiti u stupu ringa, no u konačnici je završio na stalcima za mikrofone na koje su očigledno svi zaboravili. Maknite takve stvari kada nisu potrebne, nema potrebe da netko nastrada od krivo postavljenog rekvizita na kojeg se zaboravi u žaru borbe. Isto vrijedi i za rekvizite u ringu, pošto je barem jednom Grimm prilikom poteza doletio na palicu koja je komotno mogla biti postavljena (od strane sudca) u stranu.

Priča mora biti smislena na prvi pogled. Frozen Fire ima meč za titulu koji onda postane meč koji nije za titulu (a najavljivač najavi Uću kao izazivača)? Ok, preći ću preko toga ako negdje u budućnosti Ućo  prozove svog protivnika zbog toga i kaže mu kako je varalica i lažov te da ga je prevario. Ili zadnji meč u kojem su i pobjednik i gubitnik dobili istu nagradu – priliku za naslov. Trebao ju je dobiti samo pobjednik, a ako želite i gubitnika u tom meču, ubacite ga drugačije – stavite neku priču iza toga. Ovako se malo izgubila smisao te pobjede.

Sigurnost prije svega. I to je poruka s kojom mislim dovršiti svoj pregled. U svakom od tri meča dogodilo se nešto što se nije trebalo dogoditi – powerbomb na glavu pošto ista nije bila podignuta, ili pak zadnji potez večeri zbog kojeg je nos završio u stolici. Uzmite si koju sekundu više kako bi napravili neki opasniji potez, ne želim vidjeti kako netko stradava, a isto tako ne želite niti vi da netko strada. Povrede će se dogoditi, ali stavite naglasak na sigurnost i maksimalno ih minimizirajte.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "Kritički osvrt na Prve Hrvatske Kečere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*